19/12/08

Kραυγές και ψίθυροι για την Ακρόπολη


Και μια που μιλάμε για την Ακρόπολη, ας μου επιτραπεί να σας προτείνω να επισκεφθείτε την πολύ καλή δουλειά που λέγεται «Τεχνολογείν» του Γιάννη Ριζόπουλου, όπου υπάρχει ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση και προστασία του μνημείου σε σχέση με τους σεισμούς.
Θα παραθέσω μόνο ένα μικρό απόσπασμα:
«Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί της αρχαίας Αθήνας σίγουρα δεν είχαν όλα αυτά τα μέσα που έχουμε εμείς σήμερα στη διάθεσή μας, ούτε αντισεισμικούς κανονισμούς για να τους συμβουλευτούν.
Είχαν, όμως, βαθιά γνώση του υλικού με το οποίο δούλευαν και των μηχανικών ιδιοτήτων του. «Τα δομικά στοιχεία του ναού έχουν τέλειες εδράσεις μεταξύ τους, χωρίς κονιάματα, και η δομή των μνημείων βασίζεται στην τέλεια επαφή των αρμών», μας λέει η διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Μαρία Ιωαννίδου.
Σ' ένα μικρό σεισμό ο Παρθενώνας δεν κινείται καθόλου, καθώς οι κίονές του ταλαντεύονται μεν, αλλά γρήγορα επανέρχονται στη θέση τους, καθώς οι δονήσεις αποσβένυνται, σε αντίθεση με τα σύγχρονα κτίρια που κουνιούνται ακόμα και με 3 ή 4 Ρίχτερ. Αυτό το «αντισεισμικό μυστικό» βοήθησε να μείνουν στη θέση τους τα μνημεία της Ακρόπολης επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια...
Κι ίσως η μελέτη του, με την ολοκλήρωση του δικτύου και την εξαγωγή των συμπερασμάτων από τις μετρήσεις, μπορέσει να δώσει λύσεις από το παρελθόν που θα βρουν βέλτιστη εφαρμογή στα αντισεισμικά κτήρια του μέλλοντός μας.»


Βάζω στοίχημα οτι οι κραυγάζοντες για την ιεροσυλία της ανάρτησης του πανό δεν έχουν ιδέα για το θέμα που σε σχέση με τα υπόλοιπα που συζητάμε είναι απλός ψίθυρος.

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Οι αρχαίοι -σε κάθε γωνιά της γης που αρχιτεκτονούσε- από αδυναμία πρόβλεψης ή απουσία επιστημονικών ελέγχων, είχαν μάθει να χρησιμοποιούν μία πανάρχαια πείρα που μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα και από πατέρα σε γιο. Γνώριζαν τα υλικά τους, αλλά και τις δυσκολίες των περιοχών.

Ωστόσο, μην το εξιδανικεύεις έτσι, αφού έχουμε χιλιάδες καταστραμμένους ναούς, που έπεσαν ήη από τότε λόγω αστοχίας υλικών. Μέσα από τέτοιες αστοχίες βέβαια έμαθαν και εκείνοι.

ανεστης είπε...

@Δείμο
Φυσικά και δεν ήταν όλοι Ικτίνος ή Καλικράτης, δεν έφτανε το μπάτζετ για να δουλέψουν παντού κορυφαίοι αρχιτέκτονες