18/12/08

"Διασύρεται" η Ελλάδα!

Σε σχέση με την «βέβηλη» ανάρτηση του πανό στην Ακρόπολη, βρήκα σήμερα ένα έξοχο κείμενο του Φοίβου Καρζή στο blog του.

Όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τρελαίνονται με το «φαίνεσθαι» κι όχι με την ουσία, με την πραγματικότητα.
Μπορεί δηλαδή να φτάσουν να εκδηλώσουν την οργή τους με το πανό που καλεί σε «αντίσταση» αλλά δεν θα δώσουν καμία σημασία στο οτι μέρες ολόκληρες η Ακρόπολη είναι κλειστή λόγω απεργίας.Υπάρχουν κι αυτοί που παρά τα σκάνδαλα, τη παραλυσία του δημόσιου βίου, την ελληνική πρώτη θέση στα καλλιστεία της διαφθοράς, παθαίνουν delirium tremens επειδή με τα επεισόδια διασύρεται η Ελλάδα από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου! Λες και τόσο καιρό με το Βατοπέδι και τα σχετικά δημοσιεύματα η εικόνα ήταν ανάλογη της καλύτερης καμπάνιας εταιρικής επικοινωνίας!
Αυτό το κομμάτι πληθυσμού, είναι έτοιμο να κυβερνηθεί από οποιονδήποτε, τα σκάνδαλα η απιστία, η διασπάθιση της δημόσιας περιουσίας είναι το λιγότερο που μπορεί να τους τύχει. Μην τύχει και δουν όμως ελληνική σημαία να καίγεται. Μη δουν οποιαδήποτε εκδήλωση που να προσβάλει τα "ιερά" σύμβολα. Γυρίζει το μάτι τους!
Το ζητούμενο είναι η επίφαση, το "καλά που δεν πάθαμε τίποτα" που λέει το ανέκδοτο.
Να είναι άνθρωποι του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους, γαλουχημένοι στη διάρκεια της χούντας; Να είναι άνθρωποι που θεωρούν οτι η εξουσία έχει το απόλυτο δικαίωμα να ασκείται με οποιοδήποτε τρόπο αρκεί να ανεμίζει την εθνική ταυτότητα; Να είναι οι οπαδοί του «Αληθές είναι ότι είναι εθνικόν»; Να είναι αυτοί που επιβάλλουν τα σχολικά βιβλία να είναι γραμμένα με συγκεκριμένες μίξεις εθνικισμού και μυθολογίας; Είναι αυτοί που επιβάλουν στις κυβερνήσεις την αγκύλωση στα "εθνικά θέματα" (Μακεδονικό, υφαλοκριπίδα) λόγω "πολιτικού κόστους"

Πολύ φοβάμαι οτι όσο αυτό το περίεργο κοινό εξοργίζεται όχι από το πρωτογενές γεγονός, αλλά στην αντίδραση που γεννιέται απ’ αυτό, όσο υπάρχουν αυτοί οι περίεργοι συμβολολάτρες, τόσο η αντίδραση και η αντιπαράθεση των εξεγερμένων θα γίνεται εντονότερη και βιαιότερη.

(Φωτογραφίες απο ανάλογες διαμαρτυρίες σε άλλα μνημεία)

9 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η πράξη όχι μόνο με βρήκε σύμφωνο, και σαφώς δεν ενοχλήθηκα καθόλου. Όταν η διαμαρτυρία χαρακτηρίζεται βεβήλωση, τότε καταλαβαίνουμε πολύ καλά το ρόλο αυτού που κρίνει. Εξάλλου, κάθε εποχή βλέπει με άλλο μάτι και διαφορετική ηθική τα περασμένα γεγονότα. Η ιστορία γράφεται υπό το πρίσμα της κοινωνικής πραγματικότητας κάθε εποχής. Άλλα ερωτήματα υπήρχαν παλαιά στην εξέταση της ιστορίας ακι άλλα σήμερα (περισσότερα, αν δε βαριέσαι- εδώ)

Khlysty είπε...

Πέστα, ρε Ανέστη, με όλους τους κάφρους, που τους πείραξαν τα πανό στην Ακρόπολη κι όχι το συνολικό χάλι που επικρατεί γύρω τους! Έλεος, πια, με τη βλακεία που μας έχει κατακλύσει! Αλήθεια, το Παρίσι διασύρθηκε με τα επεισόδια πριν από ένα-δύο χρόνια που τα έδειχναν νυχθημερόν όλα τα ΜΜΕ όλου του κόσμου;...

ανεστης είπε...

@Δείμο, Khlysty
Εμείς καλά τα λέμε και συμφωνούμε αλλά ξέρετε πόσος είναι ο κόσμος που διαφωνεί; Με αυτή την ηλίθια λογική οτι "βεβηλώνεται" (ώπα τις οι δωδεκαθειστές!) ο χώρος; Και αγνοούν οτι διαμαρτυρίες έχουν γίνει σε όλα τα lnadmarks παντού στον κόσμο. Και καλώς έχουν γίνει.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα,
ωστε εσυ εισαι ο Ανεστης;
Ηρθα εδω απο την Καλυβα.

Κατι μου ελεγε το ονομα σου και σε εχω ξαναδιαβασει. Μου εισαι συμπαθης, τα περισσοτερα κειμενα σου εχουν λογικη και σωστες αποψεις.

Στο συκεκριμενο θεμα της Ακροπολης διαφωνουμε, αλλα αφου ξεκινησε η κουβεντα σε αλλο μπλογκ, ας την συνεχισουμε εκει.

Εδω να πω μονο, οτι ουτε συμβολολατρης ειμαι, ουτε με ενδιαφερει το "τι θα πουν οι ξενοι", ουτε διακρινομαι για την ελληνολατρεια μου. ;-)

Αυτο που γραφεις στο σημερινο σου ποστ δεν στεκει λογικα κατα την γνωμη μου. Το οτι η κυβερνηση ειναι διεφθαρμενη, οτι γινονται σκανδαλα, Βατοπεδι, φωτιες κλπ. κλπ. δεν δινει σε κανεναν το δικαιωμα να παρει την Ακροπολη και να την κανει τσαντηρι.

ανεστης είπε...

@yetanother
Καλωσήρθες φίλτατε
Όχι τσαντήρι δεν μπορεί να γίνει αλλά αν η χώρα πάει κατα διαόλου, το να βγάλεις μια ουρανομήκη κραυγή αγωνίας απο το μνημείο, νομίζω ότι ούτε το καταστρέφει ούτε του μειώνει την αξία. Κανείς δεν "πήρε" την ακρόπολη, αν γινόταν αυτό θα ήμουν απο την άλλη μεριά τωρα.

Khlysty είπε...

Μα, Ανέστη μου, αν οι ελληναράδες έκαναν τον κόπο να ανοίξουν -έστω και λίγο- τα μάτια τους, δεν θα είχαμε φθάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα. Σου υπενθυμίζω την ιστορία με το νέο πυροβολισμό κατά μαθητή, στην οποία στοιχηματίζω ότι είναι αναμεμειγμένος κάποιος απ' όλους αυτούς που θεωρούν ότι δύο πανό "βεβήλωσαν" την Ακρόπολη. Όμως, αυτά τα πράγματα ή τα καταλαβαίνεις ή δεν τα καταλαβαίνεις...

Νοσφεράτος είπε...

Εμένα αυτοι που αντιδρουν για το Πανό που αναρτηθηκε στον Βραχο (ενώ γουσταρανε την Πως την λένε οταν φωτογραφιζοτανε απάνου στις Κολώνες )
μου θυμιζουν
εκεινον τον συλλογο το ''Πνευμα και Ηθική '' που ελεγε κιο Αυωνιτης
Και που να δεις τι λεει και ο ''πνευματικος ταγός '', ο Γιανναράς ..

ανεστης είπε...

@Νοσφεράτος
Δεν είναι προφανές οτι πρόκειται για υποκρισία με πολιτικό θεμέλιο;
Δεν παρακολουθώ τον Γιανναρά, τι είπε;

Νοσφεράτος είπε...

ειπε ενα καρο Αηδιες :


http://nosferatos.blogspot.com/2008/12/blog-post_5603.html