9/7/08

Βγαίνουμε απο την εποχή του "ταρίφα";

Ε, ας πούμε και ένα καλό λόγο για τον υπουργό Χατζηδάκη (παρά το οτι τα έχω σούρει παλιότερα).

Ας παραδεχτούμε πως έκανε ένα απλό αλλά ουσιαστικό βήμα στο να βελτιώσει την άθλια εικόνα της κίτρινης λαίλαπας (των ταξί) και να καλυτερέψει τη σχέση μας μαζί τους.
Το θέμα είναι πονεμένο για πολλούς, σχεδόν όλοι έχουμε να αφηγηθούμε ιστορίες φρίκης και τρόμου από την εμπειρία μας με τους οδηγούς τους. Και κυρίως το πρόβλημα ξεκινάει απ’ το χαμηλό επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης των οδηγών ταξί, ενώ συμπληρώνεται από την ανοχή των συνδικαλιστών της πολιτείας και της τροχαίας (όσο πιο πολλοί απαρτίζουν μια τάξη τόσο μεγαλύτερη η ασυλία λόγω του πιθανού «πολιτικού κόστους».
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν λοιπόν σχετικά με τα ταξί, περιλαμβάνουν:
την υποχρεωτική «παροχή» κλιματιστικού χωρίς επιπλέον χρέωση,
την υποχρεωτική ανάρτηση στα ελληνικά και αγγλικά των τιμών και των επιβαρύνσεων (για να μη κλέβουν τους τουρίστες).
Την υποχρεωτική ανάρτηση σε ελληνικά και αγγλικά των στοιχείων του οδηγού (για να σταματήσουν -επιτέλους- να υπάρχουν θρασύδειλοι νταήδες απέναντι σε τουρίστες και γυναίκες!).
Τη λειτουργία τετραψήφιου αριθμού για παράπονα (γιατί θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα).
Τη δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα (για να έχεις και κάποιο αποδεικτικό πληρωμής αφού οι ταμειακές μηχανές προς το παρόν δεν «παίζουν»).
Απλά και βασικά πράγματα που υπάρχουν σχεδόν παντού, απλή κοινή λογική.
Κι όμως όχι και τόσο «κοινή» όπως φαίνεται. Γιατί αν είχαμε ένα-δύο τέτοια απλά πράγματα από κάθε υπουργό στο χώρο που εποπτεύει, θα ήταν αρκετό για να κάνει αυτή η χώρα σημαντικά βήματα προς το καλύτερο.
Μακάρι λοιπόν να δούμε στο μέλλον και υποχρεωτική περίοδο εκπαίδευσης των οδηγών ταξί (κοινωνική και οδηγική συμπεριφορά), να δούμε υποχρεωτική γνώση ξένης γλώσσας ή δωρεάν υπηρεσία μετάφρασης μέσω κινητού για περιπτώσεις οδηγών που δεν μιλούν ξένη γλώσσα, να δούμε ταξί-βανάκια για περισσότερους επιβάτες, να δούμε εταιρίες να ανταγωνίζονται σε επαγγελματισμό, να δούμε το συνδικαλιστικό τους όργανο να βοηθάει την τιμωρία των νταήδων.
Πολλά ζητάμε;

4 σχόλια:

patsiouri είπε...

Και ο ταρίφας όμως να έχει το δικαίωμα να κάνει τα παράπονά του για εξύβριση, κακή συμπεριφορά πελάτη η οτιδήποτε άλλο!
Εχω βαρεθεί να βλέπω εικοσάχρονα να μιλάνε αγενέστατα σε ταρίφα στην ηλικία του πατέρα τους, του στυλ "Τσακίσου για Γλυφάδα που με περιμένουν κάτι μουνάκια!"
Το εχω ακούσει!

Ανώνυμος είπε...

"Τσακίσου για Γλυφάδα που με περιμένουν κάτι μουνάκια!"

ΕΛΕΟΣ!

ΤΟ ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟ ΤΗΛ. ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΟΜΩΣ...

ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ. ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΒΓΗΚΑ ΝΤΑΛΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΜΠΟΣΗ ΩΡΑ ΠΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΣΚΙΑ Η ΓΩΝΙΑ, ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑΣ, ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟ ΑΜΑΞΙ. ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ? ΤΩΡΑ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΑ.
ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΕΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ ΜΟΛΙΣ ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΕ 60 ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.
Ε, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ.
ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΓΕΙΑ.
ΑΝΟΙΞΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΜΟΥ.
Α ΣΙΧΤΙΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΤΖΙΡΗΔΕΣ... ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ 6 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ 12 ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΚΑΜΙΝΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ?

ΑΘΗΝΑ

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ. ΑΝΕΣΤΗ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΧΩ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΞΕΜΠΛΟΓΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ...
ΑΝ ΔΕ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΓΡΑΨΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΕΝΑ ΛΙΝΚΑΚΙ ΡΕ ΑΔΕΡΦΕ...

ΦΙΛΙΑ

ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ανεστης είπε...

@patsiouri
Όταν ένα επάγγελμα στερείται ρυθμίσεων, παλισίου υποχρεώσεων και δικαιωμάτων προφανώς δεν μπορεί να αμυνθεί ούτε απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα.
Αν λειτουργούσαν τα θεσμικά τους όργανα και οι σχετικοί κανονισμοί, το κωλόπαιδο θα κατέβαινε κατευθείαν.