2/7/08

Εκπτώσεις!Δεν έχω καμία περιέργεια να ακολουθήσω τις «διαδρομές του μαύρου χρήματος» και τα άλλα λαϊκά ρομάντζα που καταναλώνονται αυτό τον καιρό.

Στο κάτω-κάτω σ’ αυτή τη χώρα ζούμε όλοι εμείς και ξέρουμε οτι αν δεν ήταν «αυτός» θα ήταν ένας «άλλος». Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θέμα αρμοδιότητας και "πόστου".
Και μια που μιλάμε για «μαύρο χρήμα», για σταθείτε ρε παιδιά... τι παπάρες είναι τούτες; Θα ενοχοποιήσουμε τώρα το μαύρο χρήμα;
Μήπως το «μαύρο χρήμα» δεν είναι αυτό που κινεί αυτή τη στιγμή την ελληνική οικονομία;
Τα αδήλωτα μειωμένα μεροκάματα του μετανάστη εργάτη οικοδομής, του εργάτη στα φραουλοχώραφα;
Το φακελάκι του γιατρού;
Τα ιδιαίτερα του καθηγητή;
Το δεκάρικο του παρκαδόρου;
Η φιάλη στο μπουζουξίδικο;
Το λαδάκι του εφοριακού που έρχεται να μου ελέγξει την σωστή τήρηση των λογιστικών μου; Το «γρηγορόσημο» του δημοσίου υπαλλήλου;
Του πολεοδόμου;
Η περίφημη φράση «αν δε θες απόδειξη θα κοστίσει λιγότερα»;
Αυτά δεν είναι που φτάνουν την παραοικονομία στο 40% περίπου;
Αυτά και άλλα πολλά, που δεν θα πειράξει ποτέ κανείς προϊστάμενος υπηρεσίας, υπουργός, πρωθυπουργός, γιατί στην περίπτωση αυτή η εθνική οικονομία θα καταρρεύσει.
Το οικογενειακό εισόδημα θα μειωθεί στο μισό, η κατανάλωση θα παγώσει και οι επιχειρήσεις θα κλείσουν η μία πίσω από την άλλη. Τα παιδιά δεν θα μπορούν να στηρίξουν τους ηλικιωμένους γονείς με τις συντάξεις των 300 ευρώ με αποτέλεσμα μια τεράστια κοινωνική κρίση.

Η παραοικονομία είναι που κρατάει σήμερα ζωντανή τη μηχανή.
Και καλά όλα αυτά...
Έλα όμως που σχεδόν όλοι, έχουν κανονίσει να βγάζουν χιλιάδες μικρά και μεγάλα «κατιτίς», έχουν βρει τις άκρες κι εγώ ο μισθωτός δηλώνω μέχρι και το τελευταίο μου ευρώ! Εγώ δεν έχω τρόπο να φοροδιαφύγω.

Εγώ είμαι λοιπόν που πληρώνω στον κάθε Αλογοσκούφη το μερίδιο που του λείπει από την παραοικονομία, εγώ είμαι που κάθε χρόνο συμπληρώνοντας τη στήλη «φόρος που αναλογεί στο εισόδημα» στη δήλωση, είναι σα να γράφω «Είμαι μαλάκας!».
Γιατί αν όλοι πλήρωναν αυτά που έπρεπε, εγώ θα είχα περισσότερα χρήματα, για να μη σου πω οτι θα είχα και σωστή υγεία (και εξοπλισμένα δημόσια νοσοκομεία αλλά και γιατρούς που δεν θα έψαχναν το φακελάκι μέσα από αντιδεοντολογικές διαδικασίες), σωστή παιδεία (με δασκάλους που θα έκαναν αληθινό μάθημα και δεν θα το φύλαγαν για να το κάνουν ιδιαίτερο), θα είχα πυρασφάλεια και δρόμους, υποδομές και ένα σωρό άλλα που αποτελούν υποχρέωση του κράτους να παρέχει στους φορολογούμενους πολίτες.
Εκπτώσεις λοιπόν!
Έκπτωση στη διάθεση του κράτους να μειώσει την παραοικονομία, έκπτωση στο φορολογητέο εθνικό προϊόν, έκπτωση στις υποχρεώσεις του κράτους... ε, του κερατά! Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν μπορώ να είμαι μόνο εγώ συνεπής στις υποχρεώσεις μου ενώ όλοι οι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα!
Θα ψάξω κι εγώ να βρω ένα παράθυρο να μπω στον κύκλο της παραοικονομίας, να συμπληρώσω τον πολύ-παραπάνω-φόρο που πρέπει να πληρώσω, ακόμα κι αν...

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει οτι για να κερδίσω το "κατιτίς" θα κάνω έκπτωση στη δική μου δεοντολογία και αρχές, θα κάνω τα «στραβά μάτια» ή το χαριστικό «κάτι παραπάνω».

Κι εκεί ακριβώς είναι που αρχίζει ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς!

5 σχόλια:

Atron είπε...

Η παραοικονομία είναι η το πως καταλαβαίνει ο νεοέλληνας το "η εξουσία στο λαό".

Με κλέβουν οι κυβερνήσεις, θα κλέψω το κράτος. Το να μαυρίσουν κανέναν στις εκλογές δεν το σκέφτονται.

ανεστης είπε...

Ποιόν να μαυρίσουν Atron; Αυτό το ίδιο το σύστημα που αποδέχεται την παραοικονομία; Και μετά; Κλέφτες θα γίνουν;

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΛΙΑΚΑΔΑ είπε...

Ένιωσα πολύ "μαλάκας" όταν εκασα 200α ευρουλάκια στον ψυκτικό που ήρθε και μου έκανε σερβις στο ψυγείο και επισκευή στο πληντήριο. 120 το ανταλακτικό μιζε(ν)ς αυθεντικό Τι να έκανα> ? Δεν έβγαινα με τπτ λέμε!
Αν θες απόδειξη θα δώσεις 220 !
Τα έσκασα και είπα ευχαριστώ!
Σκέφτομαι αν αράξω σε μια κοντινή παραλία με αντίσκηνο, για καμμιά δεκαριά μέρες, τι λειτουργικά έξοδα θα έχω ημερήσια? Λες??
τα φιλιά μου Ανέστη

patsiouri είπε...

Εγώ δεν είμαι διορισμένη και ζω από ιδιαίτερα. Εχω περάσει και από φροντιστήρια (φρίκη...).
Θέλοντας να είμαι νομοταγής, πήγα στο ΙΚΑ να κάνω αυτασφάλιση.
Ξέρεις τι μου ζητούσαν για ένσημα και βιβλιάριο υγείας???
450 περίπου το μήνα, τα μισά από αυτά που κερδίζω δηλαδή.
Παραβλέποντας φυσικά πως Χριστούγεννα-Πάσχα-καλοκαίρι δεν εργάζομαι και αφού δεν είμαι του Δημοσίου φυσικά δεν πληρώνομαι.
Αναγκαστικά απευθύνθηκα στον Κοντομηνά.
Με λιγότερα χρήματα έκανα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό και ιατρική ασφάλεια...
Σόρι αλλά δεν έχω τύψεις...

ανεστης είπε...

@patsiouri
Μα και βέβαια δεν πρέπει να έχεις τύψεις. Ως αδιόριστη παρέχεις πραγματική παιδεία ενω το κράτος (που δεν έχει καταφέρει να εκαπιδεύσει τα παιδιά στα δημόσια σχολεία), έχει φροντίσει να σε κρατήσει έξω απο οποιαδήποτε συμμετοχή / συνεισφορά.
Το πρόβλημα σαφώς και δεν είναι δικό σου.