17/6/08

Τα ακριβά πίτουρα και το φτηνό αλεύρι της ΕΡΤ




Λίγο το ταξίδι στην Ελβετία, λίγο η «ραστώνη» (τρομερή λέξη) του τριημέρου… όσο να’ ναι, που μυαλό…
Ωραία η Ελβετία! Τα πάντα στη θέση τους, μελετημένα και καθαρά. Έρχεται το μάτι το ελληνικό το συνηθισμένο από τις χαοτικές παραστάσεις της δικής μας πραγματικότητας και παθαίνει ένα πολιτιστικό σοκ.
Αυτό που ζήλεψα όμως ήταν που οι κερατάδες απολαμβάνουν το Euro σε HD! Μάλιστα… Η ανάλυση 1080 σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια με τέτοια εικόνας που λες ότι δεν έχεις κανένα λόγο να πας στο γήπεδο.

Για όσους δεν βρήκαν εισιτήριο στα μικρής χωρητικότητας στάδια της Ελβετίας, δωρεάν ατμόσφαιρα γηπέδουσε ψηφιακές γιγαντοοθόνες.


(κι απ΄ότι είδατε ειδικά σ’ αυτό το Euro έχουμε ίσως μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές καλύψεις που έχουν γίνει ποτέ. Αμέτρητες κάμερες που καλύπτουν κάθε φάση, γκριμάτσα, τα πάντα! Και οι τηλεσκηνοθέτες δίνουν ρέστα, σε κάθε ευκαιρία σου ρίχνουν σκηνές not to be missed. Τηλεοπτική κάλυψη για σεμινάριο.

Εδώ φυσικά αγοράσαμε επίπεδες τηλεοράσεις HD ready ή και Full HD οι πιο χουβαρντάδες αλλά βλέπουμε την ίδια εικόνα που βλέπουμε από τότε που η ΕΡΤ γύρισε από το Secam του θείου Καραμανλή στο PAL!
Άλλες επιλογές για HD εικόνα; Να δεις παλιές και χιλιοπαιγμένες ταινίες σε Blue ray ή να κατεβάσεις υλικό σε υψηλή ανάλυση από το «γρήγορο» ADSL του 1Mbps (θα χρειαστείς ένα 24ωρο).
Παρεμπιπτόντως, μιλάμε για ακρίβεια σε όλα εκτός από τα ηλεκτρονικά είδη που πάνω-κάτω έχουν ίδια τιμή σε όλη την Ευρώπη. Να όμως που όταν αγοράζεις ένα προϊόν του οποίου οι δυνατότητες είναι άχρηστες στη χώρα σου, τότε είσαι ακριβός ΚΑΙ σ’ αυτά τα είδη. Πληρώνουμε δηλαδή λεφτά για δυνατότητες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε (και που δεν ξέρουμε πότε θα…).

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (και στη Σκανδιναβία και φυσικά στην Ελβετία) οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ήδη γίνει ψηφιακοί, έχουν εγκαταλείψει την αναλογική αναμετάδοση σε χρόνο DT. Και όταν μιλάμε για την Ελβετία, μιλάμε για μια χώρα 7,5 εκ. κατοίκων με τέσσερις (άντε τρεις) επίσημες γλώσσες, άρα για ένα πολυδιασπασμένο τηλεοπτικό τοπίο με αδύναμες οικονομίες κλίμακας και άρα με ασύμφορες επενδύσεις και πολύ ακριβή διαφήμιση.
Εδώ η καλή μας και επιδοτούμενη -ας μη το ξεχνάμε- ΕΡΤ έφτιαξε τρία κανάλια (σαν άλλοθι προφανώς, με πρόγραμμα που δεν βλέπεται) και τα ξέχασε. Μάλιστα οι εκπομπές των καναλιών αυτών τις περισσότερες φορές δεν είναι καν προσαρμοσμένες σε πλαίσιο 16:9. Από τότε που άρχισαν την μετάδοση του πρόγράμματος αυτά τα 3 ψηφιακά κανάλια ουδείς ξανασχολήθηκε μαζί τους, ουδείς φρόντισε να τα αναβαθμίσει (ακόμα και η δημοσίευση του προγράμματος είναι εξαφανισμένο απο τα περισσότερα έντυπα) και τίποτε δεν δείχνει οτι είναι μια μεταβατική κατάσταση.

Ξόδεψε όμως η ΕΡΤ (ο πρόεδρος;), 1,2 εκ. ευρώ (απ' ότι διαβάζω), για να ανανεώσει τους λογότυπους των καναλιών της (με τα ίδια χρήματα πρέπει να στήνεται ένας νέος τηλεοπτικός σταθμός!) και έκανε και μια πανάκριβη διαφημιστική καμπάνια με τίτλο «θα τα δεις όλα…» που δεν κατάλαβα ακόμα τι ακριβώς διαφημίζει εκτός από την αλλαγή των πολύ ακριβών λογοτύπων, ανατρέποντας κιόλας τη βασική αρχή του marketing που λέει οτι πρώτα πρέπει να έχεις ΠΡΟΪΟΝ και μετά να το διαφημίσεις.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία μέχρι το 2012 όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να περάσουν σε ψηφιακή αναμετάδοση. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι και μέχρι τότε θα έχει τηρηθεί αυτή η προϋπόθεση. Το πιο πιθανό είναι πως όχι μόνο θα εξαντλήσουμε και αυτό το χρονικό όριο.

Ποιος είναι όμως ο λόγος; Είναι ότι τα κανάλια προσπαθούν να αποφύγουν την επένδυση που απαιτείται; Ή μήπως είναι ότι προσπαθούν να αποφύγουν να βάλουν σε νέα «δοκιμασία» το γερασμένο και τεχνοφοβικό κοινό που αποτελεί και το ακροατήριό τους;

Έχω μια ελαφρά υποψία ότι ισχύει το δεύτερο αφού το μοντέλο προγράμματος που ακολουθείται σχεδόν καθολικά είναι κομμένο και ραμμένο στις προδιαγραφές ενός γερασμένου κοινού που δεν έχει τίποτε καλύτερο να κάνει με τον διαθέσιμο χρόνο του.

2 σχόλια:

Nobody είπε...

Τα Λατινοαμερικάνικα κανάλια τώρα μεταδίδουν τους αγώνες μεταξύ των χωρών της Λ. Αμερικής για την πρόκριση στο World Cup. Εκεί να δεις αναμετάδοση.Μία κάμερα κάπου ψηλά και στο κέντρο, με ρεζολούσιον άσταναπάν και αχνά χρώματα και ανύπαρκτο ζουμμμ.

Καλά είμαστε ρΕ-ΡΤ

marayia είπε...

ασχετο αλλα στο αφηνω εδω για ευκολια.ευχαριστω για το feedjit. το εγκατέστησα και με καλυπτει! επισης ευχαριστω για την ιδεα τη σχετικη με το αλλο θεμα
φιλια