14/5/08

Ας σταματήσουμε λοιπόν να συντηρούμε την ΕΡΤ


Αν η απομάκρυνση ενός δημοσιογράφου γινόταν από ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πιθανότατα θα ενδιέφερε λίγους, εκτός φυσικά από τα εμπλεκόμενα μέρη. Θα αφορούσε άλλωστε τα εσωτερικά μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

Όταν αυτό όμως γίνεται από τη δημόσια τηλεόραση τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά.
Το θέμα τώρα ενδιαφέρει όλους όσους την πληρώνουν και τη συντηρούν και μάλιστα όχι μέσω φόρων αλλά με επιπρόσθετη εισφορά.

Ακόμα και αν κάποιος δεν παρακολουθούσε τις εκπομπές του κυρίου Κούλογλου, ακόμα κι αν κάποιος ήταν αδιάφορος στην -αντικειμενικά- ενδιαφέρουσα θεματολογία του, εξακολουθεί να είναι χρηματοδότης της δημόσιας τηλεόρασης και αυτός ο οργανισμός που λέγεται ΕΡΤ εξακολουθεί να είναι υπόλογος απέναντι στον κάθε χρηματοδότη του. Κυρίως λοιπόν οφείλει να αποδεικνύει ότι διοικείται σωστά και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό το δημόσιο συμφέρον λοιπόν δεν εξυπηρετείται όταν παύεται μια βραβευμένη και καταξιωμένη εκπομπή που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο για οποιοδήποτε τηλεοπτικό προγραμματισμό.

Από την άλλη το γεγονός ότι η ΕΡΤ χρηματοδοτείται από τους πολίτες τους ελληνικού κράτους (ακόμα και από ορνιθοτροφεία εφόσον καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα) είναι από μόνο του μια σημαντική σύμβαση: Η δημοσιογραφική έρευνα μπορεί πλέον να είναι αντικειμενική και απαλλαγμένη από «δουλείες» που συνήθως επιβάλλονται μέσω των διαφημιστικών κονδυλίων αλλά και των πολιτικών προτιμήσεων του κάθε αφεντικού.

Οι κύριοι της διοίκησης της ΕΡΤ είναι έκθετοι σε όλους όσους απαιτούν από αυτούς να υπερασπιστούν το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης, να την κρατήσουν απαλλαγμένη από τους συνήθεις υστερόβουλους και πρόστυχους τακτικισμούς που οι πολιτικοί της προϊστάμενοι έχουν μάθει από την κομματική τους θητεία.

Από αυτή την άποψη το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΡΤ δεν τόλμησε να υπερασπιστεί τον Δημοσιογράφο και τη θεματολογία του απέναντι στις συνωστιζόμενες στους διαδρόμους σκοπιμότητες κάθε είδους, καθιστά αυτή τη διοίκηση αναξιόπιστη και ακατάλληλη για το πόστο αυτό.

Αν επομένως η δημόσια τηλεόραση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει και λειτουργεί για να μεταδίδει ποδοσφαιρικές συναντήσεις, γιουροβίζιον και μπουζουκογλέντια ενώ απο την άλλη κάνει πολιτικά χατίρια και «βαράει προσοχή» σε κάθε τηλέφωνο του «αποπάνω» (δηλαδή τα ίδια κι απαράλαχτα με μια χούντα), τότε είναι σίγουρο ότι έχει αποτύχει στον πολιτιστικό ρόλο για τον οποίο χρηματοδοτείται.

Και από τη στιγμή που αυτά είναι πλέον αυταπόδεικτα, μπορούμε να απαιτήσουμε την παύση των εισφορών μας.

15 σχόλια:

zouri1 είπε...

συμφωνω

ttsok είπε...

Σωστός ... αν και η φραπελιά με ενόχλησε πολύ περισσότερο. Γιατί ξέρω ότι έχουν κάνει την ΕΡΤ ένα παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης, οπότε κάτι πολύ "αριστερό" γι' αυτούς προφανώς δε θα αντέξει. Οπότε μέχρι τώρα ήξερα ότι πληρώνομε για να βλέπουμε κανα ντοκυμανταίρ, κανα Luis de Funes, κτλ. Πάντα politically clean, οπότε και η αποπομπή του Κούλογλου δεν είναι κάτι το ξαφνικό για το politically clean προφίλ τους.

Αλλά το να φτάσουν να δίνουν εκατομύρια για την φραπελιά, αυτό ήταν χειρότερο κατ'εμέ...

Ανώνυμος είπε...

γυρίσαμε στη χρυσή εποχή της ΥΕΝΕΔ

αν θέλετε δείτε και εδώ:

http://animats.wordpress.com/2008/05/13/yened/

Ανώνυμος είπε...

Για εμένα η ΝΕΤ έχει πάψει να υπάρχει εδώ και καιρό...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Επίσης να μην ξεχάσουμε το γεγονός ότι ενώ πληρώνουμε συνδρομή Ο Λ Ο Ι, ακόμα και τα ορνιθοτροφεία όπως είπες η και τα νεκροταφεία, εντούτοις έχει έσοδα και από διαφημίσεις, γεγονός που είναι παράδοξο για κανάλια επί της ουσίας pay per view.

ανεστης είπε...

@απειρωτας
Το να έχει έσοδα απο διαφημίσεις δεν είναι κακό, αντίθετα θα επιβεβαίωνε οτι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και σταδιακά να απεξαρτηθεί απο τις εισφορές. Αλλού είναι τα προβλήματα...

Ξέρεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε πόσος κόσμος εισπράτει μισθό απο αυτό το μαγαζί ενώ έχουν μερικά χρόνια να πατήσουν το πόδι τους (λόγω πολιτικών προτιμήσεων);

Agobooks είπε...

Ναι άλλα αν δεν πληρώνουμε ΕΡΤ δεν θα έχουμε φως νερό κι …άλλα.
Και το φοβερό είναι ότι και στην Αλβανία μας αντιγράψανε αυτή τη ληστεία και επέβαλαν χαράτσι. Και μου αρέσει που λένε ότι θα δούμε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου…ελεύθερα. Δεν λένε ότι τους πληρώνουμε σα μαλάκες!. Άντε μην πω καμιά κουβέντα και... σου κλείσουν το blog!

ανεστης είπε...

@n.ago
Πρέπει να αναζητηθούν νομιμες λύσεις για να ζητήσουμε να μην πληρώνουμε εισφορά.
Να άλλη μια περίπτωση που θα ήταν χρήσιμη μια σοβαρή οργάνωση καταναλωτών με καταρτισμένη νομική υπηρεσία.

Xavier είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Xavier είπε...

Να άλλο ένα πρόβλημα που βρίσκει λύση με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας...

patsiouri είπε...

Ρε παιδιά αν θυμάμαι καλά κάποιος μου είχε πεί πως δεν πληρώνει ΕΡΤ γιατί το είχε φτάσει μέχρι τα άκρα με δικηγόρους, Συνήγορο και τέτοια...Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ!

Khlysty είπε...

Η καταβολή συνδρομής στην ΕΡΤ δεν είναι υποχρεωτική, απλώς, το Κράτος την έχει χώσει τσαμπουκά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ: αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κολλάει και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς ουδείς ιδιώτης επιθυμεί να γίνεται εισπράκτορας της κρατικής τηλεόρασης, τουλάχιστον όχι χωρίς ανταμοιβή (κάτι ανάλογο συμβαίνει, εξ όσων γνωρίζω, και για τα δημοτικά τέλη). Από εκεί και πέρα, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει η νομική δυνατότητα να μην αναγνωρίσει κάποιος το χρέος προς την ΕΡΤ και να πληρώσει μόνο το λογαριασμό της ΔΕΗ (νομίζω στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), αν και, πάλι απ' όσο ξέρω, η διαδικασία είναι ολίγον τι ζόρικη. Όσον αφορά στην περίπτωση Κούλογλου, είναι χαρακτηριστική του κλίματος που έχει περάσει στη διοίκηση της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης: Καλομοίρα, μπάλα και εκπομπές σε "δικά μας παιδιά", ακόμα κι αν η τηλεθέασή τους είναι θερμοκρασίας δωματίου. Άλλωστε, η τοποθέτηση και διατήρηση του Παναγόπουλου στη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ λέει πολλά...

Ανώνυμος είπε...

@khlysty , @απειρωτας @ anesths kai @ patsiouri ΟΛοι ναι! ακόμα και τα πηγάδια! Αλη8εια ποιός ακούει μουσική ή βλεπει του βου μεσα από τάφο ή πηγάδι? Εχουμε παρανοήσει εντελώς?

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα να διώχνουν ό,τι καλό είχε η ΕΡΤ και να κρατάνε τα σκουπίδια.

Ανέστη, δες κι αυτό:
http://smyrnaios.blogspot.com/2008/05/blog-post_13.html

Για να μην πληρώσετε ΕΡΤ: πληρώνετε τη ΔΕΗ στο Παρακαταθηκών και Δανείων και δηλώνετε ότι δεν αναγνωρίζετε το χρέος προς ΕΡΤ.
Αν κάποτε αποφασίσετε να πληρώσετε το λογαριασμό αλλού, θα σας έρθει το σωρευμένο χρέος προς ΕΡΤ.

... είπε...

Ο μόμος τρόπος να μην πληρώνεις την ΕΡΤ είναι να πληρώνεις την ΔΕΗ στο ταμείο παρακαταθηκων και δανείων εξαιρώντας την συνδρομή σου στην κρατική τηλεόραση...
Αλλά και πάλι δεν ε΄λιμαι σίγουρος πόσο κατοχυρωμένος είσαι.
Κίνημα χρειάζεταιεδώ ....
Μέσα είμαι σε κάθε προσπάθεια