6/5/08

Η ακρίβεια είναι φυσιολογική

Κάθε σύγκριση τιμών Ελλάδος και Ευρώπης είναι καταλυτική.

Αποδεικνύεται οτι η Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβή στα ίδια είδη και μάλιστα και στις ίδιες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Εξοργιστικό;

Όχι τόσο. Μάλλον φυσιολογικό είναι. Εξοργιστική όμως είναι η μόνιμη επωδός «τι κάνει το κράτος; τι κάνει η κυβέρνηση;»
Και κύρια αυτός ο λόγος αρθρώνεται από όσους λιγουρεύονται να πάρουν εξουσία για να κληθούν να «καθαρίσουν» για τους νεόπτωχους που πιθανά θα τους εκλέξουν. Αυτοί θα κάνουν κάτι για την ακρίβεια αν εκλαγούν, όπως υπόσχεται η κάθε αντιπολίτευση, όπως ορκιζόταν και η ΝΔ πριν γίνει κυβέρνηση.

Το κράτος; Για την ακρίβεια; Βεβαίως! Θα κάνει ότι κάνει για το περιβάλλον, για την υγεία, για την παιδεία, για την προστασία των δασών, για την ανάπτυξη, για την πάταξη της διαφθοράς, για όλα! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε και να επιβιώσετε.

Φυσικά κανείς (εκτός ελάχιστων περιπτώσεων) δεν παρατηρεί ότι στην Ελλάδα έχουμε το πιο ανύπαρκτο καταναλωτικό κίνημα. Κανείς δεν παρατηρεί ότι παντού στον κόσμο η ακρίβεια αντιμετωπίζεται από τον ίδιο τον καταναλωτή με συστηματική και οργανωμένη αποχή από όλα τα είδη που είναι αδικαιολόγητα ακριβά.

Η επιμονή για «κρατικό παρεμβατισμό» είναι πέρα για πέρα άκυρη. Φυσικά πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στις πρόστυχα καταχρηστικές εμπορικές πολιτικές των τραπεζών κατά κύριο λόγο, στις μονοπωλιακές τακτικές μερικώς πολυεθνικών (κάποτε πρέπει να μιλήσουμε και για το νεσκαφέ που αγοράζεται από τη Nestle για μερικά λεπτά ενώ πωλείται για 26 περίπου ευρώ το κιλό).

Αλλά για να κάνει ακόμα κι αυτά τα βασικά το όποιο κράτος θα πρέπει να το υποχρεώσετε εσείς αδέρφια να το κάνει. Με οργανωμένη και συστηματική πίεση από οργανωμένες ομάδες πληθυσμού που ομολογούν ότι έχουν πρόβλημα με την ακρίβεια.

Όπως η περίφημη γενιά των 700 ευρώ (που όσο κι αν έψαξα στο blog τους δεν βρήκα ούτε μια αναφορά στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα, βρήκα όμως αναφορές για τις κάμερες της αστυνομίας και για «γυμναστήρια ανοιχτά την Κυριακή»).

Όπως οι συνταξιούχοι (μαζεύονται που μαζεύονται σε καφενεία και ΚΑΠΗ μια που δεν έχουν τι να κάνουν, γιατί δεν παρατάνε την πρέφα να ιδρύσουν μια καταναλωτική οργάνωση;)

Το φθινόπωρο του 2007 ήμουν στην Αργεντινή. Καμία σαλάτα στα εστιατόρια δεν διέθετε τομάτα και έτσι έμαθα ότι η χώρα ήταν στη μέση ενός πανεθνικού μποϋκοτάζ για την τιμή της τομάτας που θα έπρεπε να είναι περί το 1 δολάριο και είχε φτάσει πάνω από 5.

Ρίξτε μια ματιά εδώ και θαυμάστε: Ο ίδιος ο πρόεδρος της Αργεντινής (το 2007) κάλεσε τους πολίτες να κάνουν μποϋκοτάζ! Η τιμή όχι μόνο έπεσε αλλά έκανε ακόμα πιο δύσκολο από εκεί και μετά για τους μεγαλέμπορους (Carefour, WalMart κλπ), να ανεβάζουν όσο ήθελαν τις τιμές.

Και για να σας πω τη μαύρη αλήθεια βλέπω εξαιρετικά υποκριτικό το να κράζουμε όποιον προτείνει πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις. Και είναι υποκριτικό γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως η διάθεσή μας να ρυθμίσουμε μόνοι μας την αγορά είναι ανύπαρκτη και η όποια αύξηση απλά θα φουντώσει τον πληθωρισμό εξαφανιζόμενη στις φουσκωμένες τιμές απο ένα σωρό αγοραστές που θα προτιμήσουν να πληρώσουν την τιμή που απαιτεί ο κάθε έμπορος από το να κάνει το απλούστατο πρώτο βήμα της οργάνωσης και της δράσης.

Ας μη περιμένουμε από κανένα κράτος να κάνει για εμάς αυτά που εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για τον εαυτό μας.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις κάποια πρόταση; Από πού θα ξεκινούσες; Από το ψωμί ίσως;

ανεστης είπε...

@ manakouragio
Απο οπουδήποτε! Το ζητούμενο είναι να γίνει αρχή, να μετρηθούν οι δυνάμεις, να γίνει επίδειξη δύναμης, να ενθαρρυνθούν ακόμα περισσότεροι να σηκωθούν απο τις τηλεοράσεις.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Ανέστη καλά τα λες αλλά γαμώτο βλέπεις ότι οι περισσότεροι πηγαίνουμε σαν "ζώα" και πραγματοποιούμε επαναλαμβανόμενες αγορές χωρίς καθημερινή αξιολόγηση της σχέσης τιμής/αξίας των προιόντων.
Ρώτα τυχαία έναν που βγαίνει από Super Market εάν γνωρίζει την τιμή ενός λίτρου γάλα, ενός γιαουρτιού κ.α. Οι 8 στους 10 είμαι βέβαιως πως όχι.
Μην περιμένουμε μια μεγάλη "επανάσταση" για να αλλάξει κάτι στο θέμα της ακρίβειας. Πρέπει εμείς οι ίδιοι με καθημερινές μικρές "επαναστάσεις" και αντίσταση να περάσουμε το μύνημα σε όσους αισχροκερδούν. Παντού και καθημερινά, είτε αγοράζουμε μια τυρόπιτα ή καφέ είτε ψυγείο και τηλεόραση.
Όταν δεν υπάρχει ένας μηχανισμός για να μας προστατέψει από τους κλέφτες πρέπει εμείς οι ίδιοι να το κάνουμε για τους εαυτούς μας.
Τα "δεν πειράζει", "δεν βαριέσαι", "εγώ θα αλλάξω τα πράγματα" μαρτυρούν μια παθητική στάση που ήδη την πληρώνουμε ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ!

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οργανωμένα.
Και όχι, δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από το ψωμί. Ας αρχίσουμε από μεγαλύτερο κεφάλαιο.

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Ισως το ουσιαστικότερο κείμενο για την ακρίβεια που διαβασα...
Γιατί πως να το κάνουμε, δεν ανατρέπεις πρώτα τον Καπιταλισμό μέσω της εκλογικής νίκης του κόμματός σου και μετά ψάχνεις να λύσεις στα προβλήματα...
Με την λογική αυτή ...ΤΟΤΕ θα είμαστε απλά λίπασμα....

Μπράβο Ανέστη

Xavier είπε...

Πες τα! Εγώ προσπαθώ να προωθήσω την ιδέα όσο μπορώ. Ακόμα και στην επιλογή εστιατορίου, ή bar.

Είναι αυτή η γενικότερη μάχη για βελτίωση σε ατομικό επίπεδο που διευρύνεται σε μαζικό κίνημα. Αλλά για κάποιο λόγο εδώ η προσωπική στάση του καθενός συναντά την απαξίωση. Αν δε γίνεται ένας γενικός θόρυβος και τζερτζελές, θεωρείται μάταιο έως ηλίθιο να ανακυκλώνεις "μόνος σου", να μποϋκοτάρεις μαγαζιά και προϊόντα μόνος σου κλπ. Εγώ το κάνω, άσχετα αν θεωρούμαι γραφικός ή τσιγγούνης αντίστοιχα.

Όλοι καλομαθημένοι είναι. Όλοι θέλουν ριζικές αλλαγές, αλλά απελπιστικά ελάχιστοι δείχνουν διάθεση να συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτές με μικρούς κόπους και μικρές θυσίες. Πόσο μάλλον αν χρειαστούν μεγάλοι κόποι και μεγάλες θυσίες...

ανεστης είπε...

skarma / xavier / απ αλλού
Αυτό που για τον skarma είναι το ζητούμενο, το κάνει -κατα μονας- ο xavier ίσως και άλλοι. Και γιατί ο καθένας μόνος του; Γιατί οι καταναλωτικές οργανώσεις είναι ανύπαρκτες (εξαιρουμένων μερικών αποφάσεων κατα τραπεζών που έχει καταφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ αν δεν κάνω λάθος).
Και γιατί είναι ανύπαρκτες; Γιατί έχουμε εκπαιδευτεί απο τους πολιτικούς μας οτι μόνο αυτοί (σαν πολιτικοί σχηματισμοί) θα κάνουν κάτι για το θέμα. Έχουμε κάνει συνείδησή μας οτι η ακρίβεια μπορεί με κάποιο μαγικό τρόπο να αντιμετωπιστεί σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας. Τόσο αστείοι είμαστε!
Και φυσικά κανένα κόμμα δεν θα υποστηρίξει ποτέ το αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει μια "χωρίς καπέλο" συσπείρωση των καταναλωτών. Επειδή πρέπει να τους χρειαζόμαστε. Αν καταλάβουμε οτι μπορούμε και μόνοι μας θα μας είναι άχρηστοι.

@espoir
Απο οπουδήποτε! απο το προιόν με τη μεγαλύτερη ψαλίδα τιμής ελλάδας - ευρώπης. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει, είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε κατακτήσει τη δυνατότητα κινητοποίησης απο τα blogs εδώ κι ενα χρόνο και να την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη. Είμαστε νεόπλουτοι;

FuSmOKer είπε...

Μακράν το καλύτερο κείμενο που έχω διαβάσει σχετικά με το θέμα αυτό και επίσης δεν θα άλλαζα ούτε ένα κόμμα.

Διάθεση πράγματι δεν υπάρχει φίλτατε..
Δυστυχώς πολλοί τα θέλουν όλα έτοιμα, φωνάζουν "που είναι το κράτος;", ξεχνώντας πως το κράτος και η δύναμη είναι αυτή.
αλλά έτσι είναι ο Έλληνας (πολλοί και όχι φυσικά όλοι). Γκρινιάζει και παραπονιέται για τους άλλους και ο ίδιος είναι ανεπαρκής.

Αυτό που είπες στην Αργεντινή το έχω δει κάποιες φορές πριν 8-12 χρόνια Αγγλία για κάποια προιόντα (εγώ δεν το πολυκαταλάβαινα τότε) και είχα κολλήσει..
Το θέμα πάντως είναι ότι είχε αποτέλεσμα.

Ψυχάκιας είπε...

Ανέστη άψογος...

Μπράβο και στα άλλα παιδιά που σχολιάζουν....

Μπράβο και σε΄μένα..

...να μαζευόμαστε να τα λέμε ρε παιδιά. Κάνει καλό να τα βγάζουμε από μέσα μας, χαλαρώνουμε, ξεσπάμε νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας!!

Μπορούμε να βρεθούμε και να τα πούμε και live, για κανένα καφεδάκι (1200 Δρχ) ή για καμία σαλάτα (3500 Δρχ)η αν θέλετε πάμε κανένα σινεμαδάκι (2500 Δρχ).

Φίλοι καλά τα λόγια και η ανταλλαγή απόψεων και ακόμα καλύτερο να βρίσκει άτομα που σκέφτονται απλά και λογικά. Όσο όμως εμείς τα λέμε και τα βρίσκουμε μεταξύ μας κρυμμένοι πίσω από τα ψευδώνυμα μας κάποιοι τα πίνουν εις υγείαν όλων εμάς των επαναστατών του πληκτρολογίου..

Ενέργειες...αποχή..."μαύρισμα"..
ουσιαστική αντίδραση...καταναλωτική συνείδηση...ομαδικό πνεύμα...

Πότε;

Πώς;

Ας ξεκινήσει κάτι..Ας κάνουμε κάτι..Ας προτείνουμε κάτι..Εμείς τους "κρατάμε" όχι αυτοί!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ θεωρία φίλε μου και ανάλυση του καφενείου. Κινείσαι στο γνωστό στυλάκι της ιδέας του "εθελοντισμού" που είναι(?) και in και "ψαγμένο".ΟΚ οικονομολόγε μου, ανάλυσέ μου αυτό: όταν όλοι οι μάγκες στην πιάτσα (βλέπε καρτέλ)έχουν ανεβασμένες τιμές π.χ. στο γάλα, τότε εγώ ο "ψαγμένος" ουάου καταναλωτής τι κάνω; Υποθέτω αγοράζω αγελάδα και τους μπουκοτάρω ενώ εσύ κάθε πρωί σαν καλός "εθελοντής" έρχεσαι και μου την αρμέγεις;

ανεστης είπε...

Α!!! Η κακή λέξη «εθελοντισμός». Σα να λες «σατανάς» στη Λουκά! Ξέρω ναι, από εκεί που βρίσκεσαι εσύ, οτιδήποτε δεν αφήνεται στον κρατισμό φαντάζει «εθελοντισμός» και «αυτενέργεια». Λέξεις απαγορευμένες για όποιον θέλει πολίτες ανενεργούς και πειθαρχημένους στο Μεγάλο Αδελφό.
Από εδώ που στέκομαι εγώ, η δική σου στάση του να περιμένεις το κράτος να έρθει να σου αρμέξει την αγελάδα για σένα φαίνεται ακόμα περισσότερη κουβέντα καφενείου, μια και έτσι γενικά και αόριστα αναφέρεται στο καθήκον ενός κράτους να ταΐζει τους πολίτες-υπαλλήλους του.
Για πες μου που τραβάς τη γραμμή. Θα έβριζες κάποιον που θα έπιανε το λάστιχο για να σβήσει τη φωτιά που ξέσπασε δίπλα στο σπίτι του (επειδή είναι καθήκον της πυροσβεστικής); Θα καταριόσουν αυτούς που οργανώνονται στο χωριό να σβήσουν περισσότερες φωτιές (επειδή τα οχήματα της ΠΥ ξεκίνησαν από την Αθήνα για Πύργο); Θα έβλεπες με αποστροφή τον τερματοφύλακα που κάνει προσπάθεια να πιάσει τη μπάλα μετά την αποτυχία της άμυνάς του να αποτρέψει την επίθεση;
Για καθόρισέ μας τους ρόλους του καθένα και πρακτικά στην Ελλάδα.
Και πες μου μετά (αφου κάνεις κι εάν πρόχειρο απολογισμό) αν τα καρτέλ κινδυνεύουν απο το κράτος περισσότερο απο όσο με ένα γενικευμένο μπουκοτάζ 2 εβδομάδων.

Ανώνυμος είπε...

Να φας τα corn flakes σου σκέτα ρε μεγάλε αριστερέ!

Elias είπε...

Ανέστη, είσαι αριστερός κι εγώ ερχόμουν κι έγραφα στο blog σου;
Δεν ξαναπατάω εδώ μέσα.

ανεστης είπε...

@elias
αν μιλάς για το σχόλιο του ανώνυμου 11:19, νομίζω οτι απαντάει στο σχόλιο του προηγούμενου ανώνυμου 1:39

Ανώνυμος είπε...

Ρίξτε μια ματιά www.kepka.org