19/3/08

Η καταχρηστική και εκδικητική Microsoft



Ο φίλος μου ο Δημήτρης αγόρασε νέο υπολογιστή και είπε να δοκιμάσει τα Vista Premium αντί για τα Βasic που είχε εγκατεστημένα ο υπολογιστής.
Φυσικά εγκατέστησε μια «σπασμένη» έκδοση για να αξιολογήσει αν άξιζε να πληρώσει τα -όχι λίγα- επιπλέον χρήματα που ζητάει η Microsoft (η οποία φυσικά δεν προσφέρει evaluation version για τα upgrades).

Και την τρίτη μέρα, ο υπολογιστής «κλειδώθηκε» από ένα update που εγκαταστάθηκε από τη Microsoft και που ανίχνευσε πως η εγκατάσταση ήταν παράνομη.
Η μόνη επιτρεπόμενη λειτουργία ήταν η είσοδος στο site της Microsoft για να αγοραστεί άδεια λειτουργίας. Σύντομα διαπίστωσε οτι ούτε αυτό δεν μπορούσε να κάνει γιατί η καλή εταιρία του έδινε μόνο το δικαίωμα να αγοράσει «επιπλέον» άδεια για ένα δεύτερο υπολογιστή. Ήταν δηλαδή προϋπόθεση οτι είχε ήδη μια νόμιμη κόπια σε κάποιο άλλο μηχάνημα.
Καμιά λειτουργία δεν μπορούσε να γίνει πια στον υπολογιστή.
Δηλαδή η Microsoft όχι μόνο δεν του έδινε την ευκαιρία να αγοράσει μια νόμιμη έκδοση αλλά έπαιρνε και εκδίκηση για την πειρατική κόπια.
Αλλά πως!
Κλειδώνοντας αρχεία που μπορεί να είχαν δημιουργηθεί με άλλα νόμιμα αγορασμένα προγράμματα.

Φυσικά ο φίλος αναζήτησε κάποια κόλπα στο internet, ενεργοποίησε το explorer.exe και κατάφερε τουλάχιστον να αντιγράψει τα αρχεία του πριν καταλήξει στην μοναδική διέξοδο του format.

Η επιλογή της Μicrosoft είναι χωρίς αμφιβολία βαθύτατα καταχρηστική και χωρίς αναλογικότητα (η "επίπτωση" γίνεται βαρύτερη του "πταίσματος"), αλλά είναι και χαρακτηριστική του πνεύματος που τη διακρίνει. Είναι από τις ενέργειες που θα την κάνουν πιο αντιπαθητική από οτι ήδη είναι.

Η εταιρία έχει φυσικά δικαίωμα να απενεργοποιήσει το πειρατικό λογισμικό (με προειδοποίηση ή χωρίς, με δυνατότητα πληρωμής η μη), αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκδικείται με το να κλειδώνει αρχεία και εργασία που δεν της ανήκει, αυτοανακηρυγμένη σε μοναδικό αφεντικό του μηχανήματος και των περιεχομένων του!

Και έπρεπε να περάσει αυτή την περιπέτεια ο φίλος μου ο Δημήτρης για να συνειδητοποιήσει δύο πράγματα που τώρα συζητάει σε κάθε περίσταση:
Πρώτον οτι η Microsoft κατέκτησε αυτή τη δεσπόζουσα θέση αφήνοντας για πολλά χρόνια τα Windows να αντιγράφονται και να μοιράζονται χωρίς κανένα κλείδωμα.. Και όταν ήταν πια δυνατή και εγκατεστημένη στην συντριπτική πλειονότητα των υπολογιστών ξεκίνησε έξυπνα τη φιλοσοφία «και τώρα ξηλωθείτε»!
Το δεύτερο που συνειδητοποίησε είναι οτι αυτό που προσπαθεί να πουλήσει η Microsoft δεν είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που κάνει μια κάποια συγκεκριμένη εργασία, αλλά απλά το λειτουργικό. Δηλαδή το απαραίτητο εργαλείο για να δουλέψει ο υπολογιστής!
Και στην ουσία το γεγονός οτι βάζει με το λειτουργικό τα Media Players κλπ για να δικαιολογεί το τίμημα, την κάνει να χάνει συνεχώς τα περί δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλίου δικαστήρια.
Φυσικά ο κάθε χρήστης έχει την επιλογή να παραμείνει με το αρχικά εγκατεστημένο Basic λειτουργικό του υπολογιστή και να μη πληρώσει τίποτα επιπλέον αλλά η ίδια η Microsoft φροντίζει αφενός να σταματά να υποστηρίζει τα λειτουργικά μετά από κάποια χρόνια (οπότε υποχρεωτικά θα προβείς σε αγορά άλλης έκδοσης ή άλλου υπολογιστή) αλλά απο την άλλη επίσης φροντίζει να πουλάει σαν νέα έκδοση τις όποιες βελτιώσεις σε αναπηρίες ή τρωτά σημεία. Απλά τις αμπαλάρει σε ένα εντυπωσιακό περιτύλιγμα (όπως έγινε με τη μετάβαση απο τα XP στα Vista.

Από την περασμένη εβδομάδα ο Δημήτρης έγινε δοκιμαστικός χρήστης των δωρεάν Linux Ubuntu και έδωσε σε όλους μας υπόσχεση οτι από τη Microsoft δεν θα ξαναγοράσει ούτε ποντίκι!

Η ομάδα της Microsoft της εποχή της ίδρυσης της εταιρίας. Με flower-power εμφάνιση και αντισυμβατική νοοτροπία!
Αν η δικοί μας της "γενιάς του πολυτεχνείου" μπορούν να γίνουν οι χειρότεροι σπεκουλαδόροι, γιατί να μη γίνουν οι στυγνότεροι ταλληροφονιάδες τα φρικιά και οι nerds της δεκαετίας του 70;
(ο φίλος του Αλογοσκούφη κάτω αριστερά)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μεγάλη μας φίλη(?) η Μicrosoft, είναι μήνες τώρα Ανέστη που έχει βγει παγανιά και κλειδώνει λογισμικά!
Πολλοί την πατήσαμε! Μά8αμε όμως ..
Αν το έχεις πρόχειρο ανάφερε στο ποστ σου το όνομα του upadate!
Ισως έτσι κάποιοι ακόμα μπορέσουν να λάβουν τα μέτρα τους !
Καλό 8α είναι να αποφεύγουμε το reccomended automatic upades!!!
χμμ μου βάζεις ιδέες! λες να το δω σε λινουξ?
Μην πανικοβάλεσαι. Δεν 8α σου ζητήσω βοή8εια για λινουξ...
αλλά για το πως μπορεί κανείς να ανεβάσει widgets στο word press γιατί (ενω έκανα μονάχη όλη τη μετακόμιση )στο συγκεκριμένο 8έμα κάπου σκάλωσα!
Αν ξέρεις...Σκέψου το .. Δες το τελευταίο ποστ μου .. μόλις βγήκε απο το φούρνο! χαχαχχ

ανεστης είπε...

@liakada
δεν μπορώ να βοηθήσω, δεν ξέρω καθόλου το wordpress, πήγα να σου αφήσω και σχόλιο και μου ζητάει να κάνω log in (μάλλον ούτε εσύ το έχεις μάθει ακόμα) :)

patsiouri είπε...

Πολύς κόσμος το γυρίζει στα Linux πάντως. Εγώ βέβαια ούτε το word δεν ξέρω καλά καλά, οπότε εχω μέλλον.

ανεστης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
marayia είπε...

Προσπα8ώ Ανέστη! Μη είστε αυστηροί .. δώστε μου λίγο χρόνο .. ;D

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν & αλλού πορτοκαλιές που κάνουν μηλαράκια...Βέβαια καμιά εταιρία δεν είναι τέλεια & τα τελευταία 2 -3 χρόνια ακόμα & η Apple θυμίζει κάπου, κάπου Microsoft. Πάντως στα windows δεν επιστρέφω!

ανεστης είπε...

@after8
Τουλάχιστον η Apple έχει πολύ πιο σταθερό λειτουργικό και δεν σου ζητάει να πληρώνεις κάθε βελτίωση. Και αν δεν κάνω λάθος συνεχίζει να υποστηρίζει παλιές εκδόσεις.
Αν είχαν και αντιπρόσωπο της προκοπής στην Ελλάδα...

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα της αντιπροσωπείας είναι μια πικρή ιστορία. Όντως η Apple συνεχίζει και υποστηρίζει παλιές εκδόσεις και φυσικά αρχιτεκτονική. Εκτός αν μιλάμε για Mac Os9 (classic). Ευτυχώς υποστήριξη υπάρχει από μια πολύ καλά ενημερωμένη κοινότητα και πλέον ανταγωνιστικές τιμές από μεταπωλητές.

FuSmOKer είπε...

Όποτε έχεις παρόμοιο prob στείλε mail και ό,τι γουστάρεις θα το 'χεις cracked.
Τίποτα δεν κλειδώνει χωρίς να ξεκλειδώνει.
Ένα validation patch χρειαζόταν ο φίλος σου που βρίσκεις πάρα πολλά σε crack-servers.
(απλά θέλει και μια εμπειρία γιατί αν κάνεις apply το λάθος patch... στην καλύτερη την έβαψες..

ανεστης είπε...

@fusmoker
Νάσαι καλά, αν και δεν νομίζω οτι του έλειπε το patch, μάλλον το κακό έγινε επειδή δεν απενεργοποίησηε το auto update

Ανώνυμος είπε...

Anesths, Φήμες λένε ότι οι τελευταίες επιδρομές ,της ΣΔΟΕ, και ο έλεγχος που διενεργούν σε υπολογιστές εταιρειών , προκειμένου να διαπιστω8εί η αυ8εντικότητά τουςείναι επιβολή της mama Microsoft! H μια εκδοχή λεει ότι ήταν ένας από τους όρους για να χρεώσει στο ελληνικό δημόσιο φτηνότερα το λογισμικό των windows xp και η άλλη ότι κάποιος απο το Υπ. Οικονομικών(ονόματα δεν λέμε) έχει προσωπικά συμφέροντα και μπόνους, γι αυτό αμόλησε τους Rabbo να εισπράξουν κανα φράγκο.
Αλη8εύει??

ανεστης είπε...

Πολύ πιθανόν. Δεν έχω μελετήσει ολόκληρη τη συμφωνία του Αλογοσκούφη με τη Ms. Να ψάξουμε;