28/3/08

Η χώρα της σχιζοφρένειας

Θα μας τρελάνουν!

Οι δύο ειδήσεις μεταδίδονται σήμερα ταυτόχρονα:
Εδώ όπως τις βρήκα στο in.gr


Η 1η
«Στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια κατά 6-7 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγκοσμίως η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι 3-4 βαθμοί Κελσίου» τονίζει ο Δημήτρης Λάλας, πρώην πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Το διάστημα 1961-1990 οι 33 βαθμοί Κελσίου ήταν η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου στην Αθήνα. Το διάστημα 2070-2100 θα είναι 41 βαθμοί Κελσίου. Το περιβάλλον στην Αθήνα θα θυμίζει κάτι μεταξύ Καΐρου και Ασουάν».
Παράλληλα, οι επιστήμονες βλέπουν μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20% στη Μεσόγειο και αύξηση των βροχών κατά 20% στη βόρεια Ευρώπη.
Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, θα υπάρξει και αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 25% το μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα καύσωνα."



Και η 2η
«Απόφαση για την αναστολή υποβολής αιτήσεων για λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας.
Αυτή η κίνηση κρίθηκε αναγκαία, καθώς η συνολική ισχύς των υποβληθέντων αιτημάτων για λήψη σχετικής άδειας υπερβαίνει πολλαπλώς τους στόχους του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών





Τα σχόλια δικά σας...

8 σχόλια:

Elias είπε...

Όλη αυτή η ιστορία των φωτοβολταϊκών, τόσο από τη μεριά του Κράτους όσο και από τη μεριά των ιδιωτών, δεν είχε τίποτα να κάνει με συγκροτημένη ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Είχε να κάνει με αρπαχτές -κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα, τη στιγμή που ακούστηκε η μαγική λέξη "επιδότηση". Η οποία, στα χαρτιά, θα ανερχόταν στο 40% (ή 60%) του κόστους εγκατάστασης, όμως δια του ευγενούς αθλήματος της υπερτιμολόγησης θα έφτανε πρακτικά στο 100%.

Αμέτρητοι εργολάβοι σχεδίαζαν να τα κονομήσουν χοντρά ανοίγοντας δεκάδες (χωρίς υπερβολή) εταιρείες ο καθένας, όπου η κάθε μία απ' αυτές θα έδινε από € 60.000 - 120.000 το χρόνο με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος.

Η μέχρι τώρα αδιάκριτη αδειοδότηση για μονάδες με φωτοβολταϊκά ήταν σαν εκείνη τη μνημειώδη απόφαση για τους πυρόπληκτους ("πάρε τρεις χιλιάδες ευρώ μόνο με μία υπεύθυνη δήλωση"). Όπως και τότε, η Κυβέρνηση την αποσύρει εσπευσμένα μόλις καταλαβαίνει την γκάφα της.
Δυστυχώς η "σοβαρότητα" και η "Ελλάδα" είναι έννοιες αμοιβαίως αποκλειόμενες -τόσο από την μεριά των τυχάρπαστων επενδυτών, όσο και από τη μεριά του ανεπαρκέστατου Κράτους με τους άθλιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του.

ανεστης είπε...

@elias
προς επίρρωση όσων λες και η ανακοίνωση του ίδιου του ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, δηλαδή οι ίδιοι οι επιδοτούμενοι)
που φανερώνει το μπάχαλο. Ούτε οι ευνοημένοι δεν είναι ευχαριστημένοι με την εξέλιξη δηλαδή...

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις συνόδους κορυφής της ΕΕ και ενώ όλοι οι αρμόδιοι φορείς ορκίζονται στο όνομα των πράσινων τεχνολογιών, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας τελματώνει λόγω της αδράνειας, της άγνοιας, της αδιαφορίας και ενίοτε του γραφειοκρατικού σαδισμού ορισμένων υπηρεσιών. Εικοσιδύο μήνες μετά την ψήφιση του Ν.3468/06 για τις ΑΠΕ, ελάχιστες άδειες έχουν δοθεί και ακόμη λιγότερα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν εγκατασταθεί, λόγω της βασανιστικά αργής αδειοδοτικής διαδικασίας που ακυρώνει στην πράξη τα κατά τα άλλα θετικά οικονομικά κίνητρα»

K-Top είπε...

Να δείτε που ο Κωστάκης έχει πλάνο... ξέρει αυτός... Αντί για φωτοβολταικά, θα κάνουμε ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε μια βραχονησίδα. Καθαρή ενέργεια και δεν θα κινδυνεύουμε να μας βαρέσουν και οι Τούρκοι οπότε θα γλυτώσουμε και τα λεφτά των εξοπλισμών! Όποτε τσαμπουκαλεύονται, θα κλάνει το πυρηνικό εργοστάσιο και θα μαζεύονται. Άσε που θα λυθεί και το θέμα της ανεργίας! Ξέρετε πόσους Homer Simpson έχουμε που ψάχνουν για δουλειά???

Ανώνυμος είπε...

OK, ηλίθια απορία:
Για ποιο λόγο δεν έχει στήσει η ΔΕΗ μερικές χιλιάδες στρέμματα με ΔΙΚΑ ΤΗΣ φωτοβολταϊκά;
Ούτε προβλήματα τιμολόγησης, ούτε προβλήματα σύνδεσης με το δίκτυο, ούτε εμπλοκή της ΡΑΕ.

Α, ναι, ξέχασα ... Αν συμβεί αυτό δε θα κονομήσουν οι φίλοι ιδιώτες. :>

Ανώνυμος είπε...

Και να ήταν μόνο αυτές οι ειδήσεις που πάνε να μας τρελάνουν καλά θα ήταν.
Αυτές τις μέρες έχω ακούσει τόσες που έχω μείνει παγωτό.
Η αποθέωση ήταν η σημερινή,το συνέδριο..η όπως αλλιώς το λένε για την εξάλειψη της φτώχιας όπου παρεβρέθηκε ο προεδρος της δημοκρατίας και ο Καραμανλής εκεί δεν έμεινα παγωτό αλλά μου έμεινε το ρυζόγαλο στο λαρύγγι.
Και πάλι μου ήρθε στον νου το περιβόητο,βρακί δεν έχει ο κώλος μας λουλούδια θέλει ο π..μας!
Ο σουρεαλισμός πάντως δεν λείπει ποτέ από τις κυβερνήσεις μας.

Ανώνυμος είπε...

Ανέστη,
αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη , άδεια για φωτοβολταϊκά δεν πέρνεις ..
espoir μου δεν τί8εται 8έμα φιλίας αλλά μίζας!

ανεστης είπε...

Σύκα, πεθύμησα ρυζόγαλο

Άρα Λιακάδα, ο μπάρμπας στην Κορώνη είναι η μίζα!

Ανώνυμος είπε...

Συ είπας! ΑΝ εστιε! χαχαχ
εγώ είμαι από χωριό .. Δεν ξέρω .. είμαι εντώ...φυλάει αυτέρετο ! pppp