24/3/08

Χλωμιάζει η ολυμπιακή φλόγα...




Παρακολουθώ σε απευθείας μετάδοση το αρχαιοπρεπές τελετουργικό της αφής της Ολυμπιακής φλόγας που δίνει «κάθαρση» όπως λεει και ο Απειρωτας και που λειτουργεί σαν ένα ισχυρότατο καθαριστικό και μάλιστα χωρίς πρόπλυση.

Η Κίνα δεν είναι μια περίπτωση από αυτές που θα λέγαμε «αμφιλεγόμενες». Δεν υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει τη πολιτική της στο Θιβέτ όπου αφού το απομόνωσαν άρχισαν να εκτελούν εν ψυχρώ. Δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλει για την υποστήριξη της Κίνας στη χούντα της Βιρμανίας, για τη συνενοχή της στο δράμα του Νταρφούρ, για τις αθρόες εκτελέσεις και φυλακίσεις των αντικαθεστωτικών, με δυο λόγια κανείς δεν έχει αντίρρηση στο οτι η Κίνα είναι μια στυγνή δικτατορία.
Πολύ εύκολα λοιπόν ξεμπέρδεψαν οι υπουργοί αθλητισμού στη Σλοβενία όπου «συζητήθηκε» η επιβολή μποϋκοτάζ στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και φυσικά απέρριψαν την πιθανότητα με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Patrick Hickey, πρόεδρος των Ολυμπιακών επιτροπών είπε οτι όλοι συμφώνησαν οτι είναι κατά του μποϋκοτάζ και πως αυτό θα στεφόταν κατά των αθλητών.
Μεγάλο ψέμα φυσικά και όπως καταλαβαίνουμε όλοι εδώ προσπαθούν να υπερασπιστούν τις δουλίτσες τους, τις συμφωνίες τους, το προϊόν τους, τα έσοδά τους.
Κανείς δεν θα αναλάβει το κόστος του να εναντιωθεί σε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη που παίζει πια πολύ δυνατό παιχνίδι στη γεωπολιτική και στην οικονομία.
Εκτός από τον κόσμο. Που δεν ρωτήθηκε ποτέ για τη στάση των εκπροσώπων του στη Σλοβενία. Που έχει πλέον αυξημένες ευαισθησίες αλλά και ενημέρωση και μπορεί πολύ εύκολα να αντιδράσει.
Η αλήθεια είναι πως αν ο κόσμος γυρίσει την πλάτη του στους αγώνες του Πεκίνου, δεν θα είναι οι αθλητές που θα «τιμωρηθούν». Θα τιμωρηθεί η Ολυμπιακή επιτροπή, η ολυμπιακή οικογένεια (φαμίλια) Α.Ε. και οι επιλογές της που έχουν κάνει –με το αζημίωτο βέβαια- το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός του κόσμου ένα πανηγυράκι ξελιγωμένων για τζίρους χορηγών.

Όσο για τη φλόγα που διαχειριζόμαστε σαν κληρονόμοι (που στην ουσία δεν μας ανήκει, συμβατική υποχρέωση είναι), αυτή υποτίθεται οτι καθαγιάζει τους αγώνες και φέρνει την σύνδεση του αθλητισμού με ανθρώπινες αξίες, ελευθερία, δημοκρατία. Και αθλητισμός χωρίς αξίες δεν είναι αθλητισμός, είναι αδιάφορες επιδόσεις και πρωταθλητισμός.
Αυτή τη χρονιά η διαδρομή της φλόγας θα είναι χλωμότερη από κάθε άλλη φορά, θα απομυθοποιήσει τους αγώνες και όσα πιστεύουμε οτι αντιπροσωπεύουν με ένα βίαιο πολιτιστικό σοκ, για να πειστούν και οι πλέον ρομαντικοί οτι από τους «Ολυμπιακούς» δεν έχει μείνει τίποτε εκτός του ονόματος.




Υ.Γ. Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, βλέπω πως έγινε επεισόδιο στη διάρκεια της τελετής, ενώ η κινέζικη TV διέκοψε τη μετάδοση για να μη φανεί η διαμαρτυρία με τη σημαία που έφερε τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους-χειροπέδες.


Ελπίζω να μη γίνουμε "βασιλικότεροι του βασιλέως" και προβούμε σε κακοποιήσεις ανάλογες των κινεζικών εις βάρος των διαδηλωτών που συνελήφθησαν.
Για όσους ενδιαφέρονται να υπογράψουν σχετικά petitions, πλήρης αναζήτηση/οδηγός στο Theoulini
Update
Στο CNN που έβαλε την ερώτηση πριν λίγο, αν οι αθλητές θα χρησιμοποιήσουν τους αγώνες σαν πλατφόρμα για να εκφράσουν την γνώμη τους, ο «πολύς» τενίστας - ίνδαλμα Φέντερερ, δήλωσε οτι «δεν έχει αρκετή πληροφόρηση» και άρα δεν μπορεί να έχει πολιτική άποψη(!).
Καλά, είχαμε πάντα την υποψία οτι οι σημερινοί επαγγελματίες αθλητές (αλλά κυρίως businessmen) είναι πολιτικά ούφο αλλά κάπου όλοι ελπίζουμε σε ένα θέαμα σαν αυτό των τριών πρώτων «Μαύρων Πανθήρων» στο Μεξικό για να ξαναπιστέψουμε οτι υπάρχουν και αθλητές-πολίτες-ακτιβιστές.

13 σχόλια:

ATHENA είπε...

ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΘΙΒΕΤΑΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙς 10 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ;-)

ανεστης είπε...

...και δεν θα σβύσει εύκολα!

Stelios Frang είπε...

Και καθόλου αρχαιοπρεπής δεν είναι η τελετή Ανέστη, επί Χίτλερ καθιερώθηκε. Όχι ότι παίζει ρόλο, αλλά να μην υπερεκτιμήσουμε μια κυριλέδικη τελετή, η ελευθερία των άλλων είναι πολύ σημαντικότερη και το δικαίωμα διαμαρτυρίας τους επίσης!

zouri1 είπε...

Ειμαι υπερ της διαμαρτυριας για οσα συμβαινουν στην Κινα.Ειμαι κατα ομως του μπουκοταζ των αγωνων.Οσες φορες εγινε π.χ, στην Μοσχα,καναν κακο στους αθλητες και στον Ολυμπισμο.

Agobooks είπε...

Ο νόμος του ισχυρού Ανέστη μου…
Καλό σου βράδυ!

ανεστης είπε...

@Stelios
Φυσικά την "αρχαιοπρέπεια" την εννοώ ως απομίμηση και όχι ως "αντάξια". ΄Αλλωστε την τελετή την ονοματίζω αν πρόσεξες και ως συμβατική υποχρέωση (τραβάτε μας κι ας κλαίμε)...

@zouri
Ποιον Ολυμπισμο;;;
Στους αθλητές συμπεριλαμβάνεις και την κατηγορία του Φέντερερ; Μικρό το κακό αν επιτευχθεί το μείζον (που είναι η επιλογή της ΔΟΕ να τηρεί κριτήρια σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
Και αντίθετα απο όσα λέγονται απο αυτούς που επιτήδεις θέλουν να προκαλέσουν σύγχυση, αυτό ΔΕΝ αποτελεί εισβολή της "πολιτικής" στον αθλητισμό. αυτό πιθανόν ίσχυε στην περίπτωση της Μόσχας τότε.

Elias είπε...

Ανέστη, λαζοπουλίζεις (= υιοθετείς τη στάση του Λαζόπουλου, ότι μια χούφτα αδίστακτων ισχυρών του χρήματος & της εξουσίας φταίνε για όλα, σε αντιδιαστολή με τον ‘απλό λαό’, ο οποίος διαθέτει ανθρωπιστικά και δημοκρατικά ανακλαστικά που ξεπερνούν τους ηγέτες του). Αναλυτικότερα:

1) Θεωρείς ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή είναι αυτή που έχει μετατρέψει τους αγώνες σε ένα πανηγυράκι ξελιγωμένων για τα λεφτά των χορηγών. Επέτρεψέ μου να επισημάνω ότι είναι η μεγάλη τηλεθέαση, το ζωηρό ενδιαφέρον όλης της υφηλίου, που έλκει τους χορηγούς και τα λεφτά τους. Οι Υπουργοί Αθλητισμού, η Ολυμπιακή Επιτροπή, οι χορηγοί των Αγώνων βρίσκονται στην υπηρεσία του κάθε Γιάννη και Γιαννάκη, που με το τηλεκοντρόλ του επιλέγει αυτό το πανηγυράκι.

2) Θεωρείς ότι ο κόσμος έχει ‘αυξημένες ευαισθησίες’ και μπορεί να γυρίσει την πλάτη του στους Αγώνες του Πεκίνου. Μπορεί αλλά δεν θα το κάνει, πιστεύω εγώ. Γιατί ακόμα κι αν ξέρει για τη δικτατορική φύση του κινέζικου καθεστώτος, θα θελήσει παρόλα αυτά να δει επιδόσεις και ρεκόρ –και θα παίξει το παιχνίδι των διαφημίσεων επικροτώντας έτσι τους «Αθανάτους» που έβαλαν τους χορηγούς πιο πάνω από τους καταπιεσμένους Θιβετιανούς. Οι ευαισθησίες παραμερίζονται όταν η υφήλιος πρόκειται να παρακολουθήσει τον τελικό των 100 μ.

Dr. Feleki είπε...

Μονο ενα σχολιο. Δεν περιμενα τιποτα απο ενα λαο με ιστορια βασισμενη στο αιμα. Ξερω οτι θα ακουσω τα μυρια οσα για τον "πολιτισμο" και τη "φιλοσοφια" της Κινας αλλα οι σημερινοι απόγονοι των Μογγολων δεν με ενθουσιαζουνε και πολύ.

Οσον αφορα το θεμα του Θιβερ, ειναι τρε μπαναλ πια. Καποτε ητανε της μοδος να βγαινουνε ολοι και να λενε για τους καημενους και τον αγιο Δαλαϊ Λαμα και δεν ξερω κι εγω τι. Τωρα περασε η μοδα, αστους μωρε να πεθανουνε, ειναι και πολύ μακρια μας βλεπεις...


Πλανητης Γη 2008. Καληνύχτα σας.

ανεστης είπε...

Φίλτατε elias
Ειδικά στην περίπτωση αυτή να μου επιτρέψεις να το υποστηρίζω με ιδιαίτερο φανατισμό. Αν αυτό είναι λαζοπουλισμός ή τριαναταφυλλλοπουλισμός έχει μικρή σημασία.
Σήμερα στην «Ελευθεροτυπία» υπάρχει ένα κείμενο του Φ. Συρίγου (δημοσιογράφος που κατα τα λοιπά ελάχιστα με εκφράζει) που εξιστορεί τις σκοπιμότητες και την ωμή εμπορευματοποίηση των αγώνων απο τη ΔΟΕ. Δυό σελίδες μετά, υπάρχει ένα σχόλιο της Deutche Welle που καταλήγει:
«Μολονότι η ΔΟΕ είναι ένας αθλητικός οργανισμός, φέρει και πολιτική ευθύνη. Και αυτό γιατί στην παρούσα φάση είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που διατηρεί φιλικότατες σχέσεις με το Πεκίνο. Στην ερχόμενη σύνοδο της ΔΟΕ στο Πεκίνο θα πρέπει ο πρόεδρος Ζακ Ρογκ, να θέσει την Κίνα ενώπιον των ευθυνών της. Σε διαφορετική περίπτωση το κύρος του θεσμού θα δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα. Και αυτό μας φορά όλους.»
Αυτά ακριβώς είπα κι εγώ.

Κατα τα λοιπά, η θεαματικότητα των αγώνων δεν αποτελεί κανενός είδους άλλοθι για «θεματοφύλακες» να εκπορνεύουν τους αγώνες ΟΧΙ ΜΟΝΟ σε χορηγούς αλλά και σε αγορές ανελεύθερες και καταπιεστικές.
Όχι δε θεωρώ οτι ο κόσμος έχει αυξημένες ευαισθησίες αλλά στο κείμενο υποστηρίζω οτι έχει όλους τους λόγους να τις έχει, και καμία δικαιολογία στο να αδιαφορήσει. Wishful thinking; Μπορεί...

Αλλά το χρειαζόμαστε αυτό το επιχείρημα για να μπορούμε αργότερα να καταλογίσουμε ευθύνες στους αδιάφορους τηλεθεατές που κατανάλωσαν υπερθέαμα.

Elias είπε...

Ανέστη, για να μην αναμασάμε τα ίδια, πιστεύω ότι συγχέεις το Δέον με το Είναι κι αυτή είναι η μόνη μας διαφωνία. Κατά τ' άλλα, εδώ θα είσαι κι εδώ θα είμαι▪ θα δούμε τι θα γίνει μ' αυτούς τους περίφημους Αγώνες.

Είναι αυτονόητο ότι θα χαρώ να διαψευστώ και να πέσω έξω στις προβλέψεις μου.

ανεστης είπε...

Φυσικά και δεν θα πέσεις έξω

patsiouri είπε...

Προσωπικά πιστεύω πως ούτε εδώ δεν έπρεπε να είχαν γίνει αγώνες...

K-Top είπε...

Οι θιβετιανοι είναι ενάντια στην λαική επανάσταση και βρίσκονται σε στάδιο επιμόρφωσης. Οι ξένοι απαγορεύονται για να μην επηράζουν την επιμόρφωσή τους. Δεν γίνονται εγκλήματα στο Θιβέτ (δεν υπάρχει Θιβέτ, Κίνα είναι - 5 μέρες κράτηση), ένα μεγάλο σχολείο είναι και καλά κάνουν που δεν θέλουν τους εξωσχολικούς. Και εδώ στις καταλήψεις οι εξωσχολικοί δεν ήταν αυτοί που δημιουργούσαν προβλήματα???

Αλλά τόσο μυαλό έχουμε. Αντί να φάμε και εμείς τα Σκόπια τότε με την ολυμπιάδα, να λέγονται και αυτοί Μακεδονία και να μην υπάρχει πρόβλημα, πετούσαμε χαρταετό! Είχαμε την ευκαιρία να φάμε τον γείοτνα προστατευόμενοι από την ολυμιακή ασυλία και δεν κάναμε τίποτα... τι να πεις...