4/3/08

Τα κρατικά θερμοκήπια των εκβιαστών

Είμαι στο γραφείο και κάνω ένα διάλειμμα για μια γρήγορη περιήγηση στα blogs που παρακολουθώ. Η συζήτηση είναι για το θέμα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. «Ψευδώνυμα», «blogs», «εκβιαστές» και μπόλικη φιλολογία τη στιγμή που η κυβέρνηση (αυτά τα νεο-γιαπάκια, αυλή του Θόδωρα και του Κώστα που αποφοίτησαν από κολέγια και τα άλλα ευαγή ιδρύματα για την ευκατάστατη ελίτ) επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την άρση της ανωνυμίας στα blogs (ένα το κρατούμενο, η κολεγιακή και πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποδεικνύεται ανεπαρκής για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κυβερνοχώρου)

Αποσπάσματα κειμένων:
«Εαν είναι αλήθεια (που είναι) ότι η ανωνυμία παρέχει βήμα σε συκοφάντες, άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι δεν λείπουν, σε καθημερινή βάση, οι επώνυμοι συκοφάντες.»
(Ροίδης)


«Συνηθίζεται και στον παραδοσιακό Τύπο, του οποίου την ελευθερία κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε να περιστείλει. Οι σοβαρότερες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, της τιμής και της υπόληψης πολιτών γίνονται σήμερα από την τηλεόραση, της οποίας η νόμιμη λειτουργία παραμένει αρρύθμιστη εδώ και 20 χρόνια»

(Ελισάβετ Δεληγιάννη στην «Κ»)

Τη στιγμή που διαβάζω αυτές τις γραμμές, χτυπάει το κινητό.

Βλέπω το όνομα και αφήνω την κλήση αναπάντητη. Είναι «δημοσιογράφος» που υπογράφει σε θεματική εφημερίδα με ψευδώνυμο και μου τηλεφωνεί να μάθει πότε μπορεί να περάσει να εισπράξει το «λάδι» που χρειάζεται για να συνεχίσει να μην επιτίθεται στην εταιρία όπου εργάζομαι.

Προσέξτε: Όχι για να γράψει «καλά λόγια» ή να αβαντάρει. Αλλά για να μην κάνει επίθεση, να μην αρχίσει να λασπολογεί όπως έκανε στο παρελθόν για να αποδείξει τη δύναμή του.

Όχι, δεν κινδυνεύει από ρύθμιση άρσης του ψευδωνύμου του, ούτε κινδυνεύει από νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως δεν κινδυνεύουν και άλλοι πολλοί που γράφουν σε άλλα παρόμοια Μέσα (εφημερίδες και sites) «έγκυρες» πληροφορίες κατά παραγγελία παντός ενδιαφερομένου με φράγκα.

Και αν νομίζετε οτι αυτό το φαινόμενο είναι μεμονωμένο ή περιορίζεται στη ζούγκλα των ιδιωτικών εταιριών και τα νόμιμα ή άνομα συμφέροντα που προφανώς προωθούν και αντιπροσωπεύουν, σας παραπέμπω στο «Φίλαθλο» της 28/2 και στο κύριο άρθρο του Ν. Καραγιαννίδη όπου γίνεται λόγος για τον (μακρύ) κατάλογο των δημοσιογράφων που παίρνουν κανονικό μηνιαίο μισθό απ’ τον ΟΠΑΠ για να γράφουν ελεγχόμενα θετικά πράγματα για την «εισηγμένη» κατα τα άλλα ΔΕΚΟ.


Για να καταλάβουμε τελικά ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των θερμοκηπίων των εκβιαστών.


Εκβιαστών που φυσικά δεν έχουν blogs αλλά θέσεις συντακτών (χαιρετίσματα στην ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες «επίσημες» και «αξιόπιστες».

11 σχόλια:

Agobooks είπε...

Αυτός με το «λάδι», θα περάσει τελικά;
Τη καλησπέρα μου( και στην ΕΣΗΕΑ) αγαπητέ Ανέστη!

ανεστης είπε...

Θα περάσει! Αν ήταν το θέμα προσωπικό φυσικά δεν θα υπήρχε περίπτωση, αλλά η εικόνα μιας εταιρίας ειναι ένα άλλο θέμα που δεν σηκώνει ρίσκα.

Khlysty είπε...

Γιατί δεν εκπλήττομαι καθόλου; Και γιατί έχω την αίσθηση ότι όλα τα "μέτρα" που εξαγγέλλονται θα βοηθήσουν αυτή ακριβώς την κατάσταση; Κι, ακόμα, γιατί η ΕΣΗΕΑ έχει σταματήσει να ελέγχει επί της ουσίας τα μέλη της και τις δουλειές που κάνουν; Έλα, ντε...

ανεστης είπε...

Γιατί khlysty μου, το θέμα και το ζητούμενο είναι να κρατάμε τη συντεχνιακή αλληλεγγύη ακόμα και στα "κάτω απ το τραπέζι". Όχι να σταματήσουν οι εκβισμοί αλλά να "μη χαλάσει η πιάτσα".
Αν ο ίδιος που υποτίθεται ότι εκβίαζε μέσω blog, εκβίαζε μέσω εφημερίδας (και με τρόπο, όχι σαν το Μιχαλόπουλο), δεν θα έτρεχε κάστανο.

K-Top είπε...

Και βέβαια είναι θεμιτό να λασπολογεί μία εφημερίδα ανώνυμα, γιατί δεν είναι πραγματικά ανώνυμα.. κάποιος ξέρει ποιος βρίσκεται από πίσω και όποτε θέλει τον ξηλώνει. Είναι μεθοδευμένη ανωνυμία ενός αναλώσιμου ατόμου. Τον χρησιμοποιούμε και τον πετάμε. Την αναρχία του διαδικτύου θέλουν να ελέγχουν, αυτό πονάει.. Όχι η ανωνυμία, ούτε η συκοφαντία, αλλα η ευκολία της της δημιουργίας κλίματος από οποιονδήποτε.

Φοβούνται τα καμάρια μας... και καλά κάνουν! Από την τρομάρα τους γίνονται και ρεζίλι από πάνω. Προσπαθούν να ελέγξουν το ανεξέλεγκτο και το μόνο θα καταφέρουν είναι να κάνουν τους πάντες πιο προσεκτικούς. Και όσο πιο προσεκτικοί γίνονται όλοι, τόσο αυξάνονται γεωμετρικά οι πόροι του συστήματος που χρειάζονται για να εντοπίσουν τους "κακούς".

ανεστης είπε...

@atron
Ξέρεις γιατί ανησυχώ; Νομίζω οτι επενδύουμε πάρα πολλά στα blogs μας. Τα έχουμε κάνει παντιέρα ανεξαρτησίας και δημοκρατίας όταν ολη αυτή η ιστορία δεν είναι παρα servers σε μια εταιρία που θέλει να παράξει κέρδος ή να πουληθεί πανάκριβα σε μια μεγαλύτερη εταιρία.
Και όταν σταματήσει κάποτε, οι μισοί θα ξεχαστούμε, το 99,9% θα πάει στο facebook να κάνει forward καρδούλες και 0,01% θα πληρώνει για ένα δικό του web site.
Κανείς όμως δεν θα κάνει κάποιου είδους αγώνα στον πραγματικό του περίγυρο. Και θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε τις εφημερίδες του εκβιαστή επειδή θα έχει ένα ωραίο έργο σε dvd...

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε εποχή επενδύεις στα εργαλεία που έχεις. :)
Κάποτε είχαμε τους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. :)

Τότε δεν ξέραμε τι είναι το internet, δεν είχαν συλληφθεί ούτε ως ιδέα τα blogs.
Νομοτελειακά, όταν δε θα υπάρχουν Blogs, θα υπάρχει κάτι άλλο. Ακόμα κι αν πάρουν τη σκυτάλη τα παιδιά μας. Το θέμα είναι να τα έχουμε διδάξει σωστά, να διαθέτουν κριτική σκέψη, να αμφισβητούν τα πάντα.

Να είσαι αισιόδοξος! ;)

patsiouri είπε...

Οχι και facebook ρε συ Ανέστη, καλύτερα να ξηλώσω το hardware και να φυτέψω μέσα ραπανάκια...

ανεστης είπε...

@espoir
Δεν έχεις άδικο, τότε με τους πειρατικούς ταυτιζόμασταν αλλά είμασταν δέκτες, όχι πομποί. Απλά το λέω γιατί τώρα με τα blogs ο καθένας έχει μια απόλυτη ταύτιση, το αισθάνεται σπίτι του, μόνο νερατζάκι που δεν κερνάμε.
Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος...

@patsiouri
και μ αρέσουν τα ραπανάκια...

marayia είπε...

Εχει δίκιο νομίζω ο Espoir! Τότε είχαμε τους πειρατικούς ραδιοφωνικούς στα8μούς, τώρα τα blogs! Λες να μη βρούμε κάτι άλλο για αύριο? Σκέψου 8ετικά! Κολώνουν βρε οι αμφισβητίες? Οσο για τα blogs ναι τα νιώ8ουμε σαν το σπίτι μας,έτσι είναι! Νεραντζάκι μπορεί να μην κερνάμε αλλά γλυκαίνουμε πιστεύω τους συν-bloggites μας με την ελευ8ερία της σκέψης και του λόγου, άσχετα αν συμφωνούν ή όχι οι απόψεις μας!
Για τέτοιες αξίες δεν παλεύουμε μια ζωή?
πες ναι! Κι εγω σκέφτομαι να σου χαρίσω τον χαρταετό που τόσο σου άρεσε ( το kite runner to διάβασες? το έργο το είδες?)
Να έχεις μια ήρεμη και καλή ημέρα!

ανεστης είπε...

@λιακάδα
Πριν υπάρξει η δυνατότητα των blogs πόσος κόσμος έμπαινε στη διαδικασία να αναζητήσει μέσο έκφρασης; Ναι, δε λέω καλοί οι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί του τότε ως συμβολισμός, αλλά πέρασε μια μεγάλη περίοδος με ιδιωτική ραδιοφωνία που ελάχιστα δικαίωσε τους πάλαι ποτέ ραδιοπειρατές και χωρίς blogs. Ανακαλύψαμε λοιπόν τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ με την προσφορά του μέσου ενώ το ζητούμενο είναι αν υπήρχε ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ.
Με δυό λόγια, πολύ καλό το Blogging αλλά είναι πολύ "εύκολο" για να το θεωρήσω αμφισβήτηση.

(ο χαρταετός δεν πέταξε επειδή απ ότι βλέπω στη φωτο, δεν έχει ζυγιστεί καλά - ανόμοιες πλευρές). Αλλά ως αντικείμενο είναι υπέροχος!)