Όταν το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να μιλήσει για τέχνη, τα αποτελέσματα είναι σπαρταριστά.
Υ.Γ. Τη πατήσανε οι φίλοι του Ριζοσπάστη όμως. Ο Κυνόδοντας είναι μια βαθύτατα κομμουνιστική ταινία:
Γιατί μπορεί να υπάρχουν μερικές ελάχιστες αλληγορίες για τη αλλοίωση της πραγματικότητας απο τη σοσιαλιστική ηγεσία της οικογένειας αλλά αυτό γίνεται για ένα απώτερο σκοπό: Την προστασία της εργατιάς και της αγροτιάς απο την πλουτοκρατία που έχει διαμορφώσει μια απάνθρωπη καπιταλιστική πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα την υφίσταται ο πατερούλης καθημερινά, τη νοιώθει στο πετσί του με το χειρότερο τρόπο στο χώρο εργασίας του (όπου βλέπουμε πως απουσιάζει κάθε συνδικαλιστική δράση - να τα λέμε αυτά), και γι' αυτό προσπαθεί να την βαστήξει μακρυά απο τα μέλη της -κατα βάθος- σοσιαλιστικής οικογένειάς του.
Όταν λοιπόν ένα μέλος της οικογένειας αψηφάει το ταξικό του καθήκον τι γίνεται; Το τελικό πλάνο υποννοεί το θάνατο της κοπέλας που προσπαθεί να δραπετεύσει απο το προστατευμένο περιβάλον του "πατερούλη" (που σημειωτέον έχει μια γνήσια αγάπη και διάθεση προστασίας για τα τέκνα του) και καταδείχνει με τον καλύτερο τρόπο τι θα συμβεί στην εργατική τάξη όταν αυτή εγκαταλείψει την ταξική της συνείδηση.
Μπράβο σύντροφε Λάνθιμε!
Αμ πως;
10 σχόλια:
Το ΚΚΕ φαίνεται να έχει την μύγα γιατί μυγιάστηκε για τα καλά με τον Κυνόδοντα :-)
Αντώνη
αυτό ναι, αλλά έχει και εμπνευσμένους ταινιοκριτικούς όπως βλέπεις.
Έχει πλάκα πάντως που την ταινία την κατηγορούν και οι δύο πλευρές, και το ΚΚΕ και οι ακροδεξιοί. Από την άλλη, αν δεν εντάσσεται στο μονολιθικό ρεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, τότε η ταινία είναι κακή. Εδώ στον Κισλόσφκι αντί να βλέπουν τη σκηνοθεσία κατηγορούσαν ότι πρόβαλε την ΕΕ (λες και υπάρχει Γάλλος που να είναι κατά της Ένωσης). Τέλος πάντων... Για την κομμουνιστική κριτική στο σινεμά θα μιλούμε τώρα;
Ανεστη καλη σου ημερα, αυτον τον μηνα σε ''συναντω'' πολυ ''γελαστο'', ευχαριστω αυτο, για τις ημερες που ζουμε, ποτε μιλας για αζιμουθια, ποτε για κριτικους, οπως και να εχει, εσυ μεινε γελαστος, κανε οτι δεν καταλαβες τι γραφει η κριτικη της ταινιας του Λανθιμου, εδω κανεις οτι δεν καταλαβαινεις την διαφορα, Ισραηλινων και Παλαιστινιων, συντροφε Ανεστη ετσι παντα γελαστος και........................................................ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΣ...
@Dimitris εσύ που κατάλαβες για τι μιλάει η κριτική της ταινίας, μας εξηγείς σε παρακαλώ τι είναι αυτό που δεν καταλάβαμε οι υπόλοιποι;
Aντωνη διαβασε τον Ριζοσπαστη και ελα μετα να βρουμε μαζι την μυγα.
Και ''μιλα'' μονο για τον εαυτο σου, μη κανεις ''συμμαχιες''.
Αλλωστε οποτε μπαινω σε σχολιασμους ''μιλαω'' μονο με τον ''σπιτονοικοκυρη'', για ενα και μονο λογο τον εχω ''παρακολουθησει'' αρκετα, μου αρεσουν καποια ''πραγματα'' που γραφει,----εχω κανει copy, αναρτηση του Ανεστη----σε αλλα διαφωνω και ετσι μπαινω στην διαδικασια του ''πιγκ-πογκ'' αποψεων.
Και παντα χωρις ''υποστηριξη''.
Ωραιες οι φωτογραφιες σου στο flikcr...
Αντώνη μη μου στεναχωρείς το Δημήτρη. Τόσα χρόνια στο blog τρομαξα να βρω έναν οπαδό του ΚΚΕ που να μπορείς να μιλήσεις μαζί του, δεν θέλω να τον χάσω.
Τούχω αδυναμία :)
Κι εσύ Δημήτρη άκου: Με τον Αντώνη γνωριστήκαμε είναι ένα εξαιρετικά ευγενικό παιδί, αξίζει το χρόνο σου.
Γεια σου Ανεστη με την.............................μπηχτη σου...
@Dimitris, μα την διάβασα την κριτική του Ρ. φυσικά, αλλιώς δεν θα σε ρώταγα. Η συμμαχία που αναφέρεις είναι των 2 ατόμων και είναι δικιάς σου έμπνευσης. Εσύ είπες ότι ο Ανέστης δεν κατάλαβε τον Ρ. και εγώ ομολόγησα πως ούτε εγώ τον κατάλαβα.
Τα σχόλια είναι εξ’ ορισμού τρόπος διαλόγου μεταξύ του συγγραφέα του post και όσων το διαβάζουν. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι μας ενδιαφέρει και τους 2 η άποψη του Ανέστη και βρισκόμαστε εδώ για να την διαβάσουμε, μας δίνει ένα κοινό σημείο και κάποια στοιχειώδη ένδειξη ότι τουλάχιστον σε κάποια πράγματα συμφωνούμε. Εμένα με ενδιαφέρει η άποψη σου, μπορεί εσύ να είδες κάτι που εμένα μου διέφυγε.
Έχοντας διαβάσει λοιπόν την κριτική του Ρ., θέλεις να μου πεις που βρίσκεται η τόσο έντονη και ξεκάθαρη αντι-κομμουνιστική στόχευση που εντόπισε ο κριτικός του Ρ. βλέποντας τον Κ.; Που στηρίζεται η άποψη ότι ο Κ. είναι το πρώτο βήμα μιας πανευρωπαϊκής όπως λέει προπαγάνδας εναντίων του Κομμουνισμού; (Αν δε σε χωράει εδώ, μπορείς και στο blog που είδα ότι έχεις)
Εμένα η ταινία μου φάνηκε σαν ένα σχόλιο για την κατάσταση της σημερινής οικογένειας και το κλίμα του υπερ-προστατευτισμού απέναντι στην επόμενη γενιά. Πολλές εικόνες από την ταινία μου θύμισαν εντονότατα πράγματα που έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια.
Δεν είδα κάποιες εμφανείς πολιτικές προεκτάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τις δει κάποιος άλλος. Εκεί άλλωστε είναι η μαεστρία του καλλιτέχνη, να μπορεί να μιλάει στον κάθε θεατή ξεχωριστά. Με την ίδια δημιουργία του να λέει άλλο πράγμα σε εμένα και άλλο σε εσένα, την ίδια στιγμή.
Δημοσίευση σχολίου