Όχι εγώ πάντως. Η κρίση που περνάμε είναι πρωτίστως κοινωνική και δευτερευόντως οικονομική. Και είναι κοινωνική γιατί όπως έχουμε ξαναπεί χάσαμε τη συνοχή μας, σταματήσαμε να νοιώθουμε αλληλέγγυοι, κλέψαμε φόρους, γίναμε πολλές μικρές μειοψηφίες που αντιπαλεύτηκαν με όλες τις άλλες.
Παράλληλα το τεράστιο "δημόσιο" με τους εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους (που δεν ξέραμε για πολύ καιρό πόσοι είναι και που είναι) έδινε ένα ασφαλές καταφύγιο σε πολύ κόσμο που δεν είχε άλλη επαγγελματική προοπτική, σε τεμπέληδες (κοπρίτες) με πολιτικό δόντι, σε ανίκανους εξουσιομανείς και σε μερικούς ικανούς και εργατικούς που στην πορεία "διορθώθηκαν" και ομογενοποιήθηκαν.
Ναι, είναι μεγάλο το δημόσιο και παρα πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως έχουμε ξανασυζητήσει, το "πολλοί" είναι ένα σχετικό μέγεθος. Αν έχεις ακόμα και μόνο 100 άτομα που δεν ξέρεις να να διοικήσεις, δεν έχεις διαδικασίες και αξιοκρατικές δομές, τότε είναι πολλά.
Κυρίως όμως, όλοι αυτοί που δούλευαν για το κράτος είχαν την πολυτέλεια να διαμορφώσουν μια στρεβλή άποψη για την προστατευμένη καθημερινότητά τους.
Μπορούσαν να έχουν ακλόνητα στερεότυπα και ασφαλείς ιδεοληψίες. Δεν κινδύνευαν να διαψευθούν γιατί δεν υπήρχε γύρω τους καμία νομοτέλεια να τους ανατρέψει τις βεβαιότητες. Είχαν μόνο τρεις αλήθειες:
1. οτι δεν θα έχαναν τη δουλειά τους,
2, θα έπαιρναν το μισθό τους στο τέλος του μήνα βρέξει-χιονίσει και
3, είχαν εξουσία απέναντι στον πολίτη.
Γιατί μη μου πείτε πως δε σας έτυχε απέναντί σας ο υπάλληλος που ένοιωθε "κρατικός" κι όχι "δημόσιος"...
"Κρατικός" είναι ο υπάλληλος με το αίσθημα εξουσίας απέναντι στον πολίτη (βλέπε video). "Δημόσιος" είναι ο υπάλληλος που ξέρει πως πληρώνεται για να εξυπηρετήσει ανάγκες, πως είναι στην υπηρεσία του εργοδότη του πολίτη που πληρώνει το μισθό του.
Αυτή η σιγουριά και το προστατευμένο περιβάλλον επέτρεψαν να αναπτυχθεί μια νοοτροπία που δεν έχει σχέση με τους κανόνες οικονομίας όπως ισχύει στην πραγματική ζωή (και πιθανότατα εκεί να οφείλεται και η μεγάλη απήχηση της λαϊκιστικής αριστεράς στο δημόσιο), που δεν έχει μεγάλη σχέση με τη λογική σειρά των πραγμάτων κι έτσι επιτρέπει τις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις σε ΟΛΑ τα θέματα.
Αυτός ο "κρατικός" υπάλληλος που ξέσκισε τη χώρα, που έχει σοδομίσει την ανοχή μας, που έστησε πάρτι με τα κερατιάτικα που πληρώνουμε στην εφορία με τον ιδρώτα μας, σήμερα εμφανίζεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια σε κάθε σχετική είδηση:
Οι συνδικαλιστές που τρώνε με χρυσά κουτάλια (υποβρύχια, ΟΣΕ, Ολυμπιακή κλπ), οι του Υπουργείου Οικονομίας που έσβηναν τεράστια χρέη με το αζημίωτο, οι εξαφανισμένοι της ΕΡΤ που έπαιρναν τους μισθούς και δεν πατούσαν το πόδι τους, τα επιδόματα "εργένη" και τα άλλα φαιδρά στα ΕΛ. ΠΕ. των τραπεζοκόμων με τα 5.000€ μηνιαία, οι οδηγοί της Εθνικής Τράπεζας με τα άλλα τόσα (καλά γι αυτό θα μάθετε σε λίγο), οι "εξαφανισμένοι" του Δήμου Θεσσαλονίκης που ψάχνει ο Μπουτάρης, η πολεοδομία (χωρίς άλλα σχόλια)...
H λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι να πέσετε για ύπνο (οι πιο χοντρόπετσοι) ή να αυτοκτονήσετε (οι πιο ευαίσθητοι).
Εμείς που είμαστε κάπου στη μέση μπορούμε απλά να πούμε "Άντε γαμηθείτε που μας θέλετε και αλληλέγγυους, ας ιδιωτικοποιηθεί τώρα όλο το δημόσιο μπας και δουλέψει". Και μόλις το αναφωνήσουμε, θα διαπιστώσουμε τα αίτια της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που λέγαμε πιο πριν
18 σχόλια:
Ανέστη καλημέρα..
Ναι έχεις δίκιο να εξοργίζεσαι με όλα αυτά που περιγράφεις, αλλά μην ξεχνάς πως αυτοί οι 'προνομιούχοι' ήταν η μειοψηφία. Για παράδειγμα η μεγαλύτερη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων ήταν -και είναι- οι εκπαιδευτικοί. Ε, μη μου πεις τώρα πως οι εκπαιδευτικοί έτρωγαν με χρυσά κουτάλια. Ξέρουμε τί ..φοβερό ποσοστό του ΑΕΠ πήγαινε στην Παιδεία. Κακοπληρωμένοι ήταν σαφέστατα. Και μιλάμε για την μεγαλύτερη ομάδα. Άλλωστε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το κόστος για τον Δημόσιο Τομέα δεν υπερέβαινε πάνω από 1% το Μέσο Ευρωπαϊκό Κόστος.
Επομένως όλες αυτές οι ακρότητες που αναφέρεις, στις οποίες θα μπορούσα να σου προσθέσω άλλες τόσες, πιθανώς εκόμη πιο εξοργιστικές δεν πρέπει να μας απομακρύνει απ' το πραγματικό έρώτημα: Θέλουμε 'δημόσιο' ή τα προτιμάμε όλα 'ιδιωτικά';; Ας αποφασίσουμε πρώτα, ώς κοινωνία αυτό, και μετά λύσεις για τα στραβά υπάρχουν....
Απλα να παρατηρησω οτι ΚΑΙ ο ιδιωτικος τομεας πασχει στη χωρα μας. Δεν ειναι μονο το δημοσιο που εχει τα χιλια στραβα.
Καλησπερα.
@Θανάση, αναφέρεσαι σε εκπαιδευτικούς "με" ή "χωρίς" ιδιαίτερα;
Κοίτα, συμφωνώ δεν είναι όλοι προνομιούχοι. Κατα ένα περίεργο τρόπο όμως οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- έχουν στρεβλή και μαξιμαλιστική προσέγγιση στα εργασιακά τους θέματα. Εδώ και καιρό τα ατομικά δικαιώματα έχουν γίνει η κυρίαρχη αντίληψη επι των συλλογικών υποχρεώσεων.
Κι αν αυτή μας η οργή και η αντίδραση είναι η αντίθετη φορά της κίνησης του εκκρεμούς, ας φροντίσουν οι ενδιαφερόμενοι να βρεθεί τελικά το mondus vivendi που θα το ισσοροπήσει στο κέντρο του πριν τους πάρει όλους η μπάλα της πληρους ιδωτικοποίησης
@αντώνη
ναι, έχεις δίκιο αλλά εκεί κουτσά-στραβά δουλεύει το σύστημα. Κυρίως εκεί εξαρτάται απο τη αντίληψη του management ενώ στο δημόσιο είναι καθετοποιημένη παρα-αντίληψη.
Υπαρχει μια πολυ μεγαλη στρεβλωση που εχει σχεση με τις τραπεζες κατα τη γνωμη μου.
Και θα αναφερω ενα τραβηγμενο παραδειγμα.
Αν αυριο επαιρνε καποιος μια αποφαση οτι απαγορευονται οι πληρωμες με μεταχρονολογημενες επιταγες, ποσες επιχειρησεις θα ηταν βιωσιμες; Μηπως ελαχιστες;
Όλες οι γενικεύσεις είναι λάθος. Ακόμα κι αυτή.
Αν και προφανώς υπαρχουν προνομιούχοι (με πολιτικό δόντι) το να παίρνεις τον μισθό σου στο τέλος του μήνα δεν είναι προνόμιο. Είναι δικαίωμα.
Πάντως σ' αυτό που κάνεις μεγαλύτερο λάθος σ' αυτό το post είναι τα labels. Οι συνδικαλιστές που αναφέρεις (αυτοί που τρώνε με χρυσά κουτάλια) είναι συνήθως απ' τα δύο κόμματα εξουσίας, τα οποία όμως δεν τα τίμησες στα labels.
@comzeradd
Ναι, συμφωνώ. Οι γενικεύσεις είναι λάθος. Μην υποτιμάς όμως την επίδραση που έχει μια γενικευμένη τάση στην κοινή γνώμη. Το γεγονός οτι κάποιοι μετανάστες έχουν εγκληματική συμπεριφορά,δε δικαιολογεί την βίαιη στροφή μας στη συντηρητικοποίηση. Αλλά συμβαίνει.
Συμφωνώ επίσης πως όλοι αυτοί οι προνομιούχοι προέρχονται απο τα δύο κόμματα εξουσίας. Αλλά με τη συνενοχή (ή την ένοχη σιωπή) και των άλλων. Δεν μπορώ να πιστέψω πως οι πολιτικά "ενεργοί" αριστεροί συνδικαλιστές δεν είχαν ιδέα για τα παραμάγαζα που στήθηκαν. Και παρόλα αυτά βλέπαμε κινητοποιήσεις μόνο για διεκδικήσεις, ποτέ για τα δικαιώματα του πολίτη, ποτέ για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.
Μπορεί και πάλι να κάνω λάθος. Αν ναι, πες μου.
Δεν διαφωνώ. Το σχόλιο σου άλλωστε είναι αρκετά πιο μετριοπαθές απ' το post :) Αλλά επέτρεψε μου να πιστεύω πως είναι διαφορετικό το βάρος της ευθύνης για αυτούς που κάνουν κάτι και διαφορετικό γι αυτούς που δεν φωνάζουν αρκετά δυνατά την αντίθεση τους.
Το label "Αριστερά" που επέλεξες να βάλεις στο post σου δεν δικαιολογείται με τίποτα και άλλωστε δεν τεκμηριώνεται ούτε απ' το post σου.
@comzeradd
Το tag "αριστερά" το βάζω για τους εξής λόγους:
Πρώτον επειδή πιστεύω στη συνεννοχή του συνεργού όπως συμβαίνει και με τους νομικούς όρους (σε αντίθεση με όσα υποστηρίζεις περι βαρύτητας ευθύνης), αλλά και επειδή η αριστερά ξεσηκώθηκε όταν ο Πάγκαλος είπε το "μαζί τα φάγαμε" (και ανεξαρτήτως του ποιός το έλεγε ήταν σωστό).
Επίσης -κι εδώ είναι το πιό σημαντικό- η αριστερά βγαίνει και υποστηρίζει -με απύθμενη ανευθυνότητα- πως το πρόβλημα της κρίσης θα ξεπεραστεί αν προσληφθούν άλλοι ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι (Τσίπρας). Αγνοώντας οτι αν δε νοικοκυρέψεις πρώτα το δημόσιο, όσους κι αν προσλάβεις κοινωνικό κράτος ΔΕΝ θα έχεις.
Στ' αλήθεια δηλαδή πιστεύεις πως δεν αφορά άμεσα η ανάρτηση την αριστερά;
Αφορά τους πάντες. Γιατί η κατάσταση του Δημοσίου αφορά τους πάντες. Αλλά η διαφωνία στο "μαζί τα φάγαμε" δεν σημαίνει πως διαφωνώ στο συγύρισμα του Δημοσίου. Τα τσουβαλιάζεις λίγο.
Δεν θεωρείς συνένοχη την αριστερά. Την θεωρείς μοναδικό ένοχο. Γιατί στα labels δεν βλέπω να έχεις βάλει άλλο πολιτικό χώρο.
ΥΓ. Αν ο Πάγκαλος πιστεύει πως μαζί τα φάγαμε, ομολογεί τουλάχιστον για τον εαυτό του πως έφαγε. Δεν θα πρεπε λοιπόν να κυκλοφορεί ελεύθερος.
@comzeradd
Η αριστερά με καίει. Αριστερές καταβολές κουβαλάω. Αλλά απο τις "άλλες" που μας κόλλαγαν τη ρετσινιά "κουλτουριάρηδες" επειδή φιλοξενούσαν διαννόηση. Και τώρα τη βλέπω να ξεπέφτει σε εύκολο λαϊκισμό και στείρα συνθηματολογία. Αυτό επιχείρησα να ερμηνεύσω λέγοντας οτι η προστατευτική γυάλινη σφαίρα επέτρεψε τις στρεβλώσεις της πραγματικότητας.
Αν διαβάσεις παλαιότερα posts θα δεις οτι με το δικομματισμό έχω ξεμπερδέψει, τα έχω πει μαζεμένα.
Εμένα δε με αφορούσε η ρήση Πάγκαλου γιατί είμαι ιδιωτικός υπάλληλος, μισθωτός που δεν πήρε ποτέ και έδινα πάντα. Ξέρω πως το πρώτο πρόσωπο του πληθυντικού αφορά το καμματικό κοινό που του έθεσε την ερώτηση "που πήγαν τα λεφτά". Κι αυτός τους είπε "μαζί τα φάγαμε". Εγώ δεν είμαι πουθενά σ' αυτή την εξίσωση οπότε το άκουσα με απέραντη ευχαρίστηση σαν μια μίνιμουμ αυτοκριτική.
Και για να απαντήσω και την πρώτη σου παράγραφο να σου πω γιατί τα τσουβαλιάζω; Γιατί όπως υποννόησα και πριν, το οτι οι αριστεροί συνδικαλιστές δεν πήραν είδηση απο το φαγοπότι σημαίνει πως είναι ή ηλίθιοι ή έχουν φάει κι αυτοί. Μάντεψε τι πιστεύω πως ισχύει.
Και δεν μπορώ να καταπιώ με τίποτα το οτι δεν στοχοποιούνται αυτοί που δε μιλούσαν γιατί ήταν μπουκωμένοι και στοχοποιείται αυτός που μιλάει δείχνοντας το πρόβλημα.
Είμαι σίγουρος δηλαδή πως ο υπάλληλος με τα χιλιάδες ευρώ επιδόματα κάθε μήνα ήταν απο τους πρώτους που έβριζαν τον Πάγκαλο για το "μαζί τα φάγαμε".
Να δηλώσω τη συμφωνία μου; Πού υπογράφουμε;
@Δήμο
Νάσαι καλά ρε φίλε.
Ανεστη χαιρεται, επειδη ειναι Κυριακη και μιας και μεγαλωσα με την φωνη του Διακογιαννη, θα σου τα πω----οχι τα καλαντα-----οσο μπορω με ορους ποδοσφαιρικους----εδω παραγκες δεν θα υπαρξουν, οποτε μιλαμε, ''αφοβα''----το συστημα που κατεβαζεις την ομαδα, στο γηπεδο, ειναι μονιμα ΑΜΥΝΤΙΚΟ, ''παιζεις'', 6-3-1-1, δηλαδη ''μιλαμε'' οτι εχεις ξεπερασει την ''χρυση'' εποχη της "Skoyantra Atzoyra", μονιμα χρησιμοποιεις το ορισμο ''αριστερα'', τι μπλοκαρισμα ειναι αυτο, παιξε πιο επιθετικα, αλλαξε μπαλιες στα χαφ----μεσους τους λενε----δωσε πασα στο σεντερ-φορ----κεντρικο επιθετικο τον λενε----να ''δουμε'' παιχνιδι, καλες οι ''εντυπωσεις'' για το μηδεν που κρατας στην αμυνα, χαρις στα μπακ----αμυντικους, τους λενε----και τον γκολκιπερ----τερματοφυλακα, τον λενε----δεν εχει ''δουλεια'', αλλα βρε---μη το παρεξηγησεις---κοουτς----προπονητη τον λενε----ποτε θα μας δωσεις μια επαναστατικη τοποθετηση της ομαδας σου,----Κ.Κ.Ε, το λενε----ολο τσικι-τσικι----θυμιζεις Παναθηναικο στα ''καλα'' του, καποτε στην Ευρωπη----πιστευω οτι χανεσαι με το συστημα που κατεβαζεις, τι εχεις κερδισει, μονιμα ''μαζευεις'' βαθμους απο την ισοπαλια και τι γινεται, απλως δεν πεφτεις κατηγορια, για να παρεις πρωταθλημα, πρεπει να κανεις αναπτυξη του παιχνιδιου----Κ.Κ.Ε, το ματαξαναλενε----και με ΑΥΤΗ την νοοτροπια, του ολοι πισω και αντε με κανενα γιουρουσι,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,αγωνα δεν παιρνεις, μια ζωη θα βαζεις τις φωνες στα ''αποδυτηρια''----αγγλικα δεν ξερω πως τα λενε----θα κοιτας τον πινακα με την αναπτυξη του συστηματος και μια ζωη θα σου ''φταινε'' οι ποδοσφαιριστες----ΑΡΙΣΤΕΡΑ-Κ.Κ.Ε τα λενε----αντε και καλο αγωνα, οσα ''ξερω'' σου τα ειπα, εσυ τωρα με τις εμπειριες, τι στο καλο ολο τον κοσμο εχεις γυρισει, εχεις δει, οτι χωρις ποδοσφαιριστες με ψυχη----Κ.Κ.Ε, το λενε----αγωνας ''θεαματικος'' και ουσιας δεν γινεται.
Αντε καιρος ειναι και με την νικη, συντροφε κοουτς----προπονητη τον λενε----...
@dimitris
Όπως ξέρεις Δημήτρη μου αν θες να πάρεις τον αγώνα πρέπει να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε σύστημα δουλεύει για να κερδίσεις. Ακόμα και με το διάβολο μπορείς να συμμαχήσεις (έτσι δε λένε;), προκειμένου να φτάσεις στο στόχο σου.
Λοιπόν ένα σύστημα δε φτάνει γιατί κάθε φορά παίζεις και με διαφορετική ομάδα, άρα πρέπει να προσαρμόζεις το παιχνίδι σου αναλογα μα τον αντίπαλο (ευελιξία λέγεται).
Αλλοίμονο απο αυτον που ξέρει μόνο ένα σύστημα, που νομίζει πως μπορεί να βρει απαντήσεις σε όλα τα αγωνιστικά (αθλητικά αγωνιστικά εννοώ) ερωτήματα με ένα "ιερό βιβλίο ΤΟΥ συστήματος".
Για την πρώτη σου ερώτηση, συμφωνώ: ποτέ! Όσον αφορά στην Αριστερά και τη στάση της ως προς το δημόσιο, νομίζω ότι το μείζον πρόβλημά της είναι, όχι ότι δεν αναγνωρίζει τις ακρότητες, αλλά ότι διστάζει πολύ να τις καταγγείλει, μάλλον φοβούμενη ότι θα κατηγορηθεί για "νεοφιλελευθερισμό". Αριστεροί φίλοι συνδικαλιστές, κατ' ιδίαν παραδέχονται ότι το δημόσιο είναι μπάχαλο για τους γνωστούς λόγους, ωστόσο αδυνατούν δημόσια να πουν αυτά τα πράγματα... Κρίμα.
@Khlysty
Αυτή ακριβώς η υποκρισία ίσως να είναι η απάντηση στην ερωτηση "γιατί αλωνίζει ο Καρατζαφέρης"
Δημοσίευση σχολίου