18/3/11

"Σκάσε ρε Σούλα"!

Η φράση ακούγεται στο βίντεο με το επεισόδιο με τον Πάγκαλο έξω απ' την ταβέρνα. Η "Σούλα" ουρλιάζει κάποια πράγματα που δεν ακούγονται ενώ κάποιοι προσπαθούν να συνομιλήσουν με τον Πάγκαλο. Της φωνάζει λοιπόν κάποιος να "σκάσει" γιατί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη συνομιλία.

Βασικά Σούλα μου, δίκιο έχεις αλλά τέλος πάντων σκάσε, άσε να γίνει η κουβέντα Εντάξει σε κανέναν δεν αρέσει να έρθει να εγκατασταθεί μια χωματερή (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ δεν έχει και τόση σημασία), δίπλα στο σπίτι του, ειδικά όταν δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση, διαβούλευση, συζήτηση, πλάνο.

Αλλά ρε Σούλα δες το λογικά. Έτσι άναρχα που έχει αναπτυχθεί το αστικό τοπίο, έτσι όπως μπαίνουν στο σχέδιο πόλης περιοχές αφού πρώτα έχουν χτιστεί τα αυθαίρετα, υπάρχει περίπτωση στην Αττική να βρεθούν χώροι που να μην είναι κοντά σε σπιτια ή σε οικόπεδα;

Φυσικό δεν είναι κάποιοι να θιγούν; Κι αν Σούλα μου υποστηρίζεις τη λογική "γιατί δε γίνεται στην Κηφισιά ή στην Εκάλη" να σου πως πως έχεις πέσει θύμα του χειρότρου είδους λαϊκισμού. Γιατί σε καμία χώρα δε θα δεις χωματερή στις "καλές" κι ακριβές περιοχές, γι'αυτό άλλωστε είναι ακριβές. Ούτε στο Μαίηφερ του Λονδίνου, ούτε στη Γκίνζα του Τόκυο, ούτε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Αλλά ακόμα κι αν γίνει εκεί χωματερή, μην ανησυχείς, η Κηφισιά και η Εκάλη θα μετακομίσουν μέσα σε μια νύχτα στην επόμενη καλύτερη περιοχή (που και πάλι θα ακριβύνει και θα σου ξαναφταίει). Οι "οχληρές" δραστηριότητες βγαίνουν πάντα παραέξω. Όπως στα Λιόσια ας πούμε που τόσα χρόνια Σούλα μου τα είχες αποδεχτεί ως φτηνή και υποβαθμισμένη περιοχή. Κι εκεί ξέρεις, παιδιά μεγαλώνουν.

Πάντως -αν με ρωτάς- εγώ είμαι υπέρ του να έχει κάθε Δήμος τη δική του χωματερή. Αν πρακτικά ήταν δυνατόν να γίνει, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε τα σκουπίδια μας, είναι διαφορετικό όταν ξέρεις πως θα "φας" ο ίδιος τη συνέπεια της συμπεριφοράς σου. Άλλωστε αυτή είναι γενική μας αρχή. Τα σκουπίδια -με ή χωρίς τον κάδο- πάντα πάνε με κάποιο μυστήριο τρόπο κάτω απ΄ το παράθυρο του "αλλουνού".

Φαντάζομαι όμως οτι τα πράγματα μας βολεύουν όπως ακριβώς είναι, σε όλα τα επίπεδα, γιατί προσωρινά έχει ισορροπήσει η κατάσταση. Έχουμε συμφιλιωθεί με καταστάσεις που
συνηθίσαμε και δεν μπορούμε να δεχτούμε την οποιαδήποτε αλλαγή γιατί κάθε αλλαγή φέρνει διαταραχές. Σε μια κακοφορμισμένη πληγή, όποια και να είναι η επέμβαση, θα υπάρξει πόνος. Το ίδιο ριγμένος με σένα θα πρέπει να νοιώθει κι ένας ευσυνείδητος κι εργατικός δημόσιος υπάλληλος που τώρα πρέπει να πληρώσει την ανύπαρκτη παραγωγικότητα των συναδέλφων του.


Αλλά χωρίς επέμβαση δεν γίνεται πια. Και για να αποκτήσει αποχέτευση η Ανατολική Αττική ας πούμε, θα πρέπει να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός στη Λούτσα. Δεν γίνεται τόσα χρόνια γιατί κι εκεί ξεσηκώνονται οι κάτοικοι. Όχι γιατί μένουν τριγύρω αλλά επειδή έχουν κτήματα και θα πέσει η αξία τους. Κι έτσι κρατάνε όμηρο τη μισή Αττική.

Λοιπόν Σούλα, διεκδίκησε το δίκιο σου στα δικαστήρια, στο Σ.Τ.Ε., στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διεκδίκησε το διάλογο, την ενημέρωση που δεν έγινε, κοίτα να οργανώσετε εκεί στην Κερατέα κάποια επιτροπή επιτήρησης για τις σωστές προδιαγραφές και τη λειτουργία του χώρου, κοίτα να εξασφαλίσετε οτι δε θα υπάρξει ρύπανση σε υπόγεια νερά από στραγγίσματα ή στον αέρα απο καύσεις.

Κοίτα τι θα γίνει την επόμενη μέρα, τι χρήσεις θα εξασφαλίσετε για τα παιδιά σας όταν κορεστεί και κλείσει ο χώρος, αλλά κάνε μου τη χάρη και άσε τις φωνές γιατί με φωνές τόσα χρόνια προκοπή δεν είδαμε.

15 σχόλια:

αντωνης είπε...

"Πάντως -αν με ρωτάς- εγώ είμαι υπέρ του να έχει κάθε Δήμος τη δική του χωματερή."
Ακριβως το ιδιο λενε και εκει κατω στην Κερατεα, οτι μπορουν και δεχονται να διαχειριστουν τα σκουπιδια μονο του δικου τους δημου και καποιων κοντινων.
Δεν δεχονται να γινουν Λιοσια νο 2.

Καλησπερα.

ανεστης είπε...

@αντώνης
Ναι αλλά μέχρι να μπορέσει και ο Δημος Αθηναίων να στήσει τη δική του χωματερή στο Σύνταγμα, πάλι τα Λιόσια θα τα δέχονται;

αντωνης είπε...

Δεν ειμαι αρμοδιος να απαντησω, οπως καταλαβαινεις.

ανεστης είπε...

Άστα αυτά, μια χαρά αρμόδιος είσαι, μη κοιτάς που ο κόσμος εδώ δεν ξέρει ποιός είσαι. :)

Θανασης Ξ. είπε...

Το πρόβλημα Αντώνη μου, δεν είναι τα ίδια τα σκουπίδια. Για τα σκουπίδια παίρνουν λεφτουδάκια τα Λιόσια και σε πληροφορώ δεν ξέρω εάν ο Δήμαρχος εκεί θέλει πραγματικά να φύγει η χωματερή γιατί με τα λεφτουδάκια των σκουπιδιών κάνει πράγματα...

Το πρόβλημα είναι τα 'σκουπίδια' που μας κυβερνούν τόσα χρόνια συμπολιτεύσεις κι αντιπολιτεύσεις, κι εμείς που τόσα χρόνια τους ψηφίζουμε (Και η Σούλα τους ψήφιζε, να είσαι σίγουρος)....

αντωνης είπε...

Και γω μαζι με τη Σουλα, αυτα τα σκουπιδια ψηφιζα...

dimitris είπε...

Ανεστη καλησπερα, εσυ κανε τον διαλογο σου με την Σουλα, αλλα μη γραφεις οτι ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ ειναι σχεδον ιδια, τεραστια διαφορα τα...........χωριζει, μεχρι και ενα εργοστασιο καυσης των σκουπιδιων, μετα απο διαχωρισμο, δεματοποιηση, η ημερα με την νυκτα.

Με τα σκουπιδια τραβαμε ''ενα'' ζορι στην Ανδρο και λιγο-πολυ εχουμε σχεδον ολοι γινει ''σκουπιδολογοι'', με την ''καλη εννοια'' βεβαιως-βεβαιως.

Αντε τωρα να βρεις ακρη με τον παγκαλο τον...........................κολλητο σου.

SUELTE EL EKALI...

ανεστης είπε...

@δημήτρη, ξέρω πολύ καλά τη διαφορά, αλλά ξαναδιάβασε την παράγραφο για να καταλάβεις με πιοιά έννοια το λέω, το πρόβλημα στην Άνδρο το ξέρω, φεύγουν όλα κατεθθείαν στη θάλασσα. Όχι κια πολύ τιμητικό για ένα πλούσιο νησί ε;
Όπως είδες με τον Πάγκαλο δεν ασχολήθηκα, άλλη ήταν η ουσία. Αλλά αν θες, ασχολούμαι, δεν έχω πρόβλημα.

dimitris είπε...

Aνεστη καλημερα, οχι αλλο παγκαλο, ουτε με ο% λιπαρα στο γιαουρτι, δεν χωνευεται.
Πλουσιο νησι?
Μενουν αρκετοι ''φραγκατοι'' και οι τρεις πρωην δημοι---τωρα ενας---χρωστανε, εχεις ταξιδευσεις με αυτοκινητο?
Γκραν-κινιολ, καθε στροφη ''τυφλη'' και ο χαρος βγηκε παγανια, λεωφορεια.....η χαρα του μεταχειρισμενου, κεντρο υγειας............χωρις οφθαλμιατρο, μη σου πω για ''δυσκολες'' ειδικοτητες, καρδιολογο, χειρουργο, ειναι τοσο ''πλουσιο'' που και οι Αλβανοι---ειναι οι περισοτεροι απο τους μεταναστες---κανουν................χειμερινες διακοπες, λογω ''στασης'' των οικοδομων, πανω απο 30 χρονια εριχναν τα σκουπιδια σε χωρο αρχαιολογικο, ωσπου μια βροχη-τσουναμι, γεμισε τον καβο-ντορο, σακκουλες πλαστικες, πανες- βρακακια και σερβιετες μιας χρησης, λαστιχα αυτοκινητων και πλυντηριων και ολα τα ''καλουδια'' που δεν τα χρειαζεται ενα σπιτι, και οι υπουργοι των δυο ''μονομαχων'' το ηξεραν και τιποτα δεν εκαναν και οι δημαρχοι ''μπαλακι'' το εκαναν το θεμα χρονια τωρα, χιλιαδες τοννοι σκουπιδιων εχουν πεσει στην θαλασσα, καταλαβαινεις τι τρωνε τα ψαρια και τι θα περασει στον ανθρωπινο οργανισμο μετα την καταναλωση τους, λεμε για οικολογικη καταστροφη, αλλα με τα μεγαλα ζητηματα, που απασχολουν τον κοσμο, αυτο περναει στο ντουκου.
Επεκταθηκα γιατι αυτα τα σκουπιδια δεν ειναι ''λογαρισμος'' της Ανδρου, η ρυπανση που προκαλουν τωρα---αλλα και πριν με τα υγρα τους----αφορα, τουλαχιστον τις κυκλαδες, την νοτια ευβοια και τα παραλια της αττικης και τι θα δειξουν οι μετρησεις ''αυριο''?
Με το περασμα--το ''πρωτο''--μου εδωσες την εντυπωση οτι το εκανες ενα, ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, το διαβασα πιο προσεκτικα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμφωνήσω με την ανάρτηση. Βλέπεις και στη Θεσσαλονίκη οι αντιστάσεις και οι λαϊκίστικες ιαχές γρήγορα κάμφθηκαν μέσα από την ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες. Μόνο που εκεί διεκδικούσαν και πρότειναν. Δε φώναζαν, έκαναν διάλογο. Η Μαυροράχη δεν έγινε θέρετρο αστυνομικών κι αριστερίστικων επιχειρήσεων, αλλά πραγματική αντίσταση που κέρδισε. Ας μάθουμε να κάνουμε διάλογο.

ανεστης είπε...

Δήμο, με πιάνεις αδιάβαστο. Δεν ξέρω τι έχει γίνει εκεί. Στείλε links να ενημερωθώ!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τίποτα δεν έγινε. Λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια ομαλά. Μόνο λίγους μήνες είχαν οι τοπικοί διαφωνίες σε επίπεδο πολιτικού κι αυτοδιοικητικού διαλόγου. Μόνο από τις εφημερίδες Αγγελιοφόρος και Μακεδονία μπορείς να βρεις στοιχεία, αλλά δεν έχω Links. Σκέψου αλλιώς: αν είχαμε φασαρίες θα το είχες μάθει :)

ανεστης είπε...

Μα εγώ άλλα διαβάζω εδώ:
http://antixyta.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.html

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έλα, ρε Ανέστη, μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ, σήμερα θυμήθηκαν οι κάποιοι να ενώσουν όσους "διαφωνούν", με τη λειτουργία ΧΥΤΑ και θα το βαφτίσουμε κίνημα; Αλλά αυτό ακριβώς αποδεικνύει και το μπάχαλο... Τότε ήταν χαμένοι από παντού (ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τοπικό ΣΥΝ). Σήμερα όλοι τους θυμήθηκαν τη Μαυροράχη και την Κερατέα με τη Λευκίμμη (που πρώτη εξαιτίας του ισχυρού ΚΚΕ που έχει στην περιοχή ξεκίνησε το χωρό των αντιδράσεων). 150 άτομα δεν είναι δα και αντιδράσεις ή κίνημα.

Πού είναι οι δύο πρώην Δήμαρχοι των δύο γειτονικών της Μαυροράχης δήμων; Πού είναι οι κάτοικοι; Και πάλι κάποιοι ελιτιστές γνωρίζουν το σωστό...

Πάντως στο κέντρο της Σαλονίκης, δεν είδα και τόσες αφίσες ή γκράφιτι για την Κερατέα...

ανεστης είπε...

Μάλλον όπως τα λες είναι.