11/3/11

"Γιατί ανεβαίνει ο ΛΑΟΣ";

Το σημερινό σχόλιο του Παπαχελά στην "Καθημερινή".

Το οτι ο ΛΑΟΣ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις το έχετε ήδη πληροφορηθεί. Τις ερμηνείες ψάχνουμε και αυτή του Παπαχελά έχει κάποια σημεία που πρέπει να προβληματίσουν.

Δύο posts πριν, (δεν είχε βγει ακόμα η δημοσκόπηση) έλεγα: " ...να αποφασίσει αυτή η έρμη η αριστερά να αρθρώσει αξιόπιστη πολιτική πρόταση για να γίνει και επιλογή ψήφου για ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων; Τα ποσοστά του ΛΑΟΣ είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερα από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υποτίθεται και η "ευρωπαϊκή αριστερά". Αυτό δεν έχει προβληματίσει τις ηγεσίες; Δεν φανερώνει οτι πέρα από την πανεύκολη καταγγελία απαιτείται και εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση;"

Φυσικά ο Καρατζαφέρης είναι γνωστός καιροκόπος και πολιτικός τυχοδιώκτης. Το να αποφασίσουμε όλοι μαζί οτι η ρητορία του και η στάση του είναι σχεδιασμένες για ψηφοθηρικούς λόγους στη βαθμιαία συντηρητικοποιούμενη ελληνική κοινωνία είναι το εύκολο.

Η δύσκολη εξίσωση όμως τώρα είναι να εξηγήσουμε πως η αριστερά που αποτελεί και το φυσικό καταφύγιο της διαμαρτυρίας των αδικημένων, φαίνεται να ξεμένει απο καύσιμα στην δημοσκοπική ανηφόρα.
Σε τέτοια περίοδο κιόλας!

14 σχόλια:

Khlysty είπε...

Διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο θέμα, την ίδια μέρα, σχεδόν την ίδια ώρα; Τηλεπάθεια, φίλε μου!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Political Animal είπε...

Ανέστη ίσως είναι κλισέ, αλλά νομίζω ότι η παθογένεια της αριστεράς οφείλεται και στην κρίση της στο ευρωπαϊκό επιπέδοο (το ποστ μου εμπεριέχει απαντήσεις και στο ποστ της Khlysty, αν μου επιτρέπεις:)

Η αδυναμία της ελληνικής αριστεράς να ορθώσει λόγο είναι παρόμοια με της ευρωπαϊκής. Αν η ευρωπαϊκή αριστερή διανόηση δεν ακούγεται, τότε τι να έρθει στην Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια ακολουθεί την διεθνή μετα-Ψυχροπολεμική τάση.

Από κει και πέρα, στην Ελλάδα νομίζω ότι η ίδια η αριστερά σπίλωσε το πρόγραμμα της (κοινωνικό κράτος, αλληλεγγύη κλπ). Το μεγαλύτερο επιχείρημα για δεξιές στροφές το δίνει η κατάντια των θεσμών-οχυρών της αριστεράς: δες π.χ. πως κατάντησαν τα συνδικάτα την Ολυμπιακή, η τις ΔΕΚΟ. Φυσικά όταν ιδιωτικοποιούνται όλοι φωνάζουν για νεοφιλελεύθερο ξεπούλημα, αλλά αυτοί οι ίδιοι δεν είχαν φροντίσει να μην φτάσουν τα πράγματα στο σημείο να χρειαστεί ιδιωτικοποίηση.

Επιπλεόν, υπάρχουν και συστεμικές αλλαγές από την χρυσή εποχή της σοσιαλ-δημοκρατίας, (50s - 60s) που έχουν φέρει την αριστερά σε κρίση. Μετά τον Β Παγκόσμιο η Ευρώπη γνώρισε ταχεία ανάπτυξη και πληθυσμιακή έκρηξη. Αυτό δημιουργησε και το εδαφος για προοδευτικα μέτρα με κρατικές δαπάνες και το κράτος πρόνοιας cradle to grave. Οι συστεμικοί παράγοντες σήμερα λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο πλυθησμός της Ευρώπης γυράσκει ταχέως (άρα τα ταμεία δεν έχουν τις ίδες "αντοχές"), και σταδιακά άλλαξε η σύσταση της εργασίας από ανειδίκευτη σε ειδικευμένη ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης πέσανε. Γι αυτό δεν φταέι η δεξιά, η δεξιά ήταν η απάντηση. Εκεί διαφωνω με την Khlysty: η Θάτσερ (παρόλο που το ιδεολόγημα της δεν μου είναι συμπαθές) έκανε αυτό που κανείς άλλος δεν τόλμησε να κάνει σε μία εποχή που το κράτος δεν μπορούσε να στηρίξει το προηγούμενο επίπεδο δαπανών.

Τέλος από το 90 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει και το διεθνές στερέωμα: η πτώση της σοβιετικής ένωσης από την μία (δυστυχώς) έριξε τον σοσιαλισμό σε ανυπολυψία και αρχικά η δεξία (90s) έκανε το έξυπνο βήμα να προσεταιριστεί ορισμένα από τα άρθρα πίστεως της αριστεράς, πρώτα από όλα το κοινωνικό κράτος.

Για μένα η ευκαιρία της αριστεράς βρίσκεται στην παρούσα κρίση. Η κρίση αυτή (η οποία θα συνεχιστεί) αναπόφευκτα θα αναδείξει αδιέξοδα στα οποία η αριστερά θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Υπό αυτή την έννοια η συστεμική στροφή προς τα δεξιά ενδεχομένως να δώσει νέα πνοή στην αριστερά.

Ελπίζω να μην κούρασα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Τα ίδια είδαμε και στην Αυστρία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα σημαντική ευθύνη έχουν τα ΜΜΕ που υποστηρίζουν τον ΛΑΟΣ και αφήνουν πολύ μικρή εκπροσώπηση στα αριστερά κόμματα. Τα αριστερά κόμματα προβάλλονται ως αρνητές και υποκινητές, ενώ ο ΛΑΟΣ ως συνεργάτης με κριτική στάση. Πόσες φορές έβγαλε ο Χατηνικολάου την Παπαρήγα και τον Τσίπρα; Πόσες φορές τον Καρατζαφέρη;

Και σε τούτα ας συμπληρωθεί το μεταναστευτικό ζήτημα και κυρίως το πρόσφατο με τους μετανάστες της Υπατίας.

Θανασης Ξ. είπε...

Τα σχόλια του Δήμου αλλά και του Political Animal, Ανέστη, απαντούν και στα δυο ερωτήματά σου. Και στο γιατί η αριστερά δεν πείθει, και στο γιατί το ΛΑΟΣ ανεβαίνει.
Η αριστερά έχει κι αυτή στις πλάτες της πολλά ιστορικά βαρίδια. Όπως έχει ΚΑΙ το ΛΑΟΣ. Ότι και να κάμει ο Καρατζαφέρης, δηλαδή, πιστεύω πως η άνοδός του έχει κοντά πόδια. Εάν κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες, έχει μαζέψει κι αυτός κάθε καρυδιάς καρύδι. Από ορθόδοξους μέχρι νεοπαγανιστές !! Απ' τον Βορίδη μέχρι τον ΠΛεύρη. Απ' τον Άδωνη (που εγώ του δίνω θετικό πρόσημο) μέχρι τον Αϊβαλιώτη..

Khlysty είπε...

@PolAnimal: κατ' αρχάς, είναι "ο" Khlysty, αλλά δε βαριέσαι.
Κατά δεύτερον, όμως, η Δεξιά δεν περίμενε τα '90s για να υιοθετήσει θέσεις όπως το κοινωνικό κράτος. Ο Αντενάουερ και ο Ντε Γκωλ το εφαρμόζουν από το '50-'60. Αντιθέτως, η Θάτσερ δεν απάντησε στα προβλήματα, απλώς άλλαξε την ατζέντα της συζήτησης. Δηλαδή, δεν είπε ότι, π.χ., έχω ανεργία και αποβιομηχάνηση, τι κάνω γι' αυτό, αλλά προώθησε, ας πούμε, το real estate και μείωσε το Κράτος, αλλά μόνο ως προς τις κοινωνικές του δαπάνες (σου θυμίζω τις συγκρούσεις για τον poll tax). Γενικά, οι νεοφιλελεύθεροι αγαπούν πολύ να βλέπουν τα νούμερα να ευημερούν (έστω κι αν αυτή η ευημερία είναι τελείως επίπλαστη, δομημένα προϊόντα, anyone?...). Από την άλλη, η Κεντροδεξιά ήταν, κατά την άποψή μου, το ανάχωμα ενώπιον της ακροδεξιάς. Η Αριστερά πάντα είχε συγκρουσιακές τάσεις, κάτι που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε πολώσεις. Για άλλα ευθύνεται η Αριστερά (τα λες στο σχόλιό σου).

ανεστης είπε...

@Ανώνυμος
δεν το διαγράφω το σύνθημα γιατί μου αρέσει η γραφικότητα των ακροδεξιών που γράφουν ΠΑΝΤΑ με κεφαλαία. Η επιστήμη έχει ασχοληθεί με το φαινόμενο;

ανεστης είπε...

@Θανάση, Δήμο, political
Είμαι σίγουρος οτι κάποιος αριστερός Γάλλος λέει αυτές τις μέρες "δεν είναι δικό μας πρόβλημα η κρίση της αριστεράς, κοίτα, και στην Ελλάδα το ίδιο γίνεται, ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί".
Η αριστερά δεν μπορεί να περνάει κρίση επειδή κατέρρευσε η σοβιετία. Αυτό δεν ήταν αριστερό μοντέλο, ήταν ένα εξάμβλωμα. Όπως έχουμε ξαναπεί, μόνο η Ελλάδα έχει την τιμή να φιλοξενεί σταλινικό κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη.
Τα οράματα είναι θολά; Ναι. Ουσιαστικά ένα σύστημα που έχει στηθεί σε ένα παρωχημένο μανιφέστο αδυνατεί να μεταφράσει τις μεταβλητές σε σημερινά δεδομένα. Δεν μπορεί να βρει λύση στο βασικό ζητούμενο: Πως συνδυάζεις τη φυσική ανάγκη για ευημερία με κοινωνικό κράτος. Αδυνατεί να απαντήσει στο πως μετατρέπεις τις "αγορές" απο χρηματιστήρια κέρδους σε "αξιών" όπου "αξίες" να συμπληρώνονται απο κοινωνική αποδοχή. Ουτοπία;
Και το "Κεφάλαιο" ουτοπία ήταν, δεν εφαρμόστηκε ποτέ με πλήρη εγαρμογή των ανθρωπιστικών αξιών του.
Άρα πιστεύω οτι χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί η ουτοπία.

Δήμο, τη ευθύνη δεν την έχουν τα ΜΜΕ που προβάλουν το ΛΑΟΣ, την ευθύνη την έχουν όσοι δεν έχουν να πουν τίποτε περισσότερο απο ξύλινες κοινοτοπίες όταν είναι στην κάμερα. Η Κανέλλη είναι πολύ συχνά φιλοξενούμενη σε εκπομπές, αν καταφέρει κάποιος να συνδέσει αυτά που λέει, ας προτείνεται για έδρα στο faculty σουρεαλισμού σε πανεπιστήμιο.

Θανάση, τα κοντά ποδάρια είναι συνήθως πιο σταθερά, αυτό με τρομάζει. Μην υποτιμάς τους καιρούς. Μετά τη μεταπολίτευση η ακροδεξιά ήταν ενοχοποιημένη και γι' αυτό εξαφανισμένη. Σήμερα με δούρειο ίππο το μειλίχιο ύφος του Καρατζαφύρερ, έχει αποκτησει άλλη δυναμική που μάλλον είναι αντίβαρο στην αριστερή τριακονταετή στρέβλωση.

ανεστης είπε...

Ο @Khlysty έχει δίκιο, η νεοφιλελεύθερη νουμερολαγνεία είναι ίσως πιο επικίνδυνη απο την παραδοσιακή δεξιά.

Xavier είπε...

Όπως και στα ποσοστά τηλεθέασης, έτσι και στις δημοσκοπίσεις, το να έισαι χαμηλά στα νούμερα δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάνεις κάτι λάθος.

Η αριστερά αυτές τις μέρες, ντόπια και διεθνής, λέει άπειρα ενδιαφέροντα πράγματα. Πολλοί όμως προτιμούν το "για όλα φταίνε οι μετανάστες" παρά τις αναλύσεις του Harvey.

Επίσης το "κακό" της αριστεράς είναι ότι καλεί σε αφύπνηση και δράση. Και οι περισσότεροι, εντελώς μαλθακοί σωματικά και πνευματικά, ενώ βλέπουν το κακό να τους πλησιάζει, δε θέλουν. Περιμένουν και προσβλέπουν σε κάποιον-κάποιους που με κάποιο ακαθόριστο τρόπο θα λύσει-λύσουν τα πρόβληματα.

Έλα Ανέστη παραδέξου το. Οι κατηγορίες προς την αριστερά είναι το τέλειο άλλοθι για να μένουμε στους καναπέδες μας. Κι εγώ το κάνω... Έχει και ιστορικό προηγούμενο η όλη ιστορία δυστυχώς...

ανεστης είπε...

@Xavier
Άν είναι οπως τα λες (που μπορεί και να είναι), τότε ο Λεβέντης έπρεπε να είναι η ελίτ της διανόησης.

NTG είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Xavier είπε...

Δε βλέπω πουθενά τη συνεπαγωγή αυτή.

Political Animal είπε...

@Khlysty

Συγνώμη για την αλλαγή φύλου! :)

Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Και ναι, δεν το διατύπωσα σωστά, όντως το κοινωνικό κράτος ήταν και με συναίνεση της δεξιάς εκείνες τις δεκαετίες.

Απλώς να πω ότι αυτό ήταν και κληροδότημα του Β' Παγκόσμιου όπου ο κεντρικός σχεδιασμός για τις ανάγκες του πολέμου επιβίωσε μετασχηματισμένος σε κοινωνικό κράτος ώστε να προχωρήσει η ανοικοδόμηση και να είναι υποφερτή η ζωή του κόσμου (στην Αγγλία το rationing ήταν σε ισχύη μέχρι τα μέσα του 50 νομίζω). Ο αγγλο-σαξωνικός φιλελευθερισμός, δεν νομίζω ότι είναι πατερναλιστικός, μάλλον το αντίθετο.

Από κει και πέρα, Ανέστη, όντως ο οικονομισμός κούρσεψε την φιλελεύθερη δεξιά. Όταν λέω ότι η άνοδος του οικονομισμού ήταν συνδεδεμένη με την πτώση της σοβιετίας, εννοώ ότι η πτώση της έδωσε την ευκαιρία στους νεοφιλελεύθερους να επιβληθούν εφόσόν δεν υπήρχε πλέον "αντίπαλον δέος".