9/3/11

Διαφθορά τέλος! Ήρθε η (ακόμα πιο) νέα ενιαία αρχή.


Ρισκάρω για άλλη μια φορά να γίνω βαρετός.
Αναγγέλθηκε με τρομπέτες και τύμπανα το νομοσχέδιο για τη Σύσταση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με τη βινιέτα "σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα".

Πως το έλεγε μωρέ ένας αθυρόστομος φίλος πριν απο λίγο καιρό; "Στον φούτσο μας λουλούδια και γύρω-γύρω μέλισσες"; Κάπως έτσι αλλά επειδή εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, δεν θα το επαναλάβω.

Θα επαναλάβω όμως κάτι που είχα πει και παλιότερα: Αν θες να βγάλεις απο τη μέση κάθε προσπάθεια να γίνει "αβαβά" ένας διαγωνισμός, κάνει κάτι πάρα πολύ απλό που δε χρειάζεται ούτε επιτροπές, ούτε Αρχές, ούτε λουλούδια:

Προδιαγράφεις ακριβώς τις ανάγκες σου, θεσπίζεις απλά ένα cheklist συμμόρφωσης "comply yes/no" και κάνεις ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση (έστω απο το internet) της διαδικασίας ανοίγματος των προσφορών. Όπου γίνεται πλέον συγκριτική αξιολόγηση σε προσφορά ομοειδών αντικειμένων χωρίς το "παραθυράκι" του 70/30 (να αξιολογούνται με βαρύτητα 70% οι τεχνικές προδιαγραφές και 30% η οικονομική προσφορά).

Έτσι λοιπόν δεν αγοράζεις περιττές δυνατότητες και χρακτηριστικά που δε χρειάζεσαι και δεν προδιέγραψες. Αν υπάρχουν, καλώς, αλλά δεν μπορούν να επηρρεάζουν την τιμή.
Αυτό έκαναν και οι φίλοι μας οι Τούρκοι που τόσο καιρό είχαν καταταλαιπωρηθεί απο τη διαφθορά των "κοσμικών" κυβερνήσεων. Και ήρθε το "ισλαμικό" κόμμα του Ερντογάν που απλά πήρε απόφαση να κόψει το γόρδιο δεσμό, αφού το πράγμα ήταν στο "μη περαιτέρω".

Και μάλιστα μετά το άνοιγμα των προσφορών ακολουθεί και ρελάνς μετά απο διάστημα μιας ώρας (κάτι σαν μειοδοτικός διαγωνισμός) και το τίμημα κατεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Έτσι ζυμώνει όποιος βαρέθηκε να κοσκινίζει (και δευτερευόντως όποιος σέβεται το δημόσιο χρήμα).

7 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όταν το πρότεινα στο δήμο μου οι υπάλληλοι γέλασαν και αμέσως βρήκαν γραφειοκρατικά κολλήματα...

ανεστης είπε...

@Δήμο, βάλθηκες κι εσύ να χαλάσεις την πιάτσα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μα το σπάσιμο δεν ήταν τα εμπόδια (πχ είναι κλειστή η επιτροπή, θέλουμε άδεια από όλους για τούτο, θέλουμε ειδικά μηχανήματα, ποιος θα το δει κλπ), αλλά το αμήχανο γέλιο που τους έπιασε μέχρι να βρουν δικαιολογίες.

Khlysty είπε...

Sorry, αλλά αυτό που γράφεις τώρα δεν έρχεται σε αντίφαση με το ποστ για τον Παπακωνσταντίνου; Δηλαδή, αντί να αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τις ήδη υπάρχουσες δομές, πάμε και φκιάνουμε κι άλλες; Ρωτάω τώρα εγώ...

ανεστης είπε...

@Khlysty
μα ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι διαχρονικά σωστός ή λάθος. Κάθε πράξη κρίνεται και σχολιάζεται ως αυτόνομη.

Ως προσπάθεια πάντως δεν είναι καταδικαστέα, εγώ απλά κατέθεσα το οτι όσο δεν προδιαγράφουμε ακριβώς και αφήνουμε τόσο μεγάλα περιθώρια παραμόρφωσης των προσφορών με τεχνική αξιολόγηση, δεν θα έχουμε αξιόπιστους διαγωνισμούς.

Διάβασες το σχόλιο του Δήμου πιο πάνω; Αυτή τη συμπεριφορά που υποκρύπτει συμφέροντα δεν την ξέρουν την κυβέρνηση; Το πως επιλέγουν να την αντιμετωπίσουν είναι το θέμα.

Khlysty είπε...

Μα, αυτό είναι και το δικό μου θέμα: νόμοι/δομές/υπηρεσίες υπάρχουν και μάλιστα πάρα πολλές, το πρόβλημα είναι ότι αντί να τις αξιοποιήσουμε, βάζοντάς τους ένα, ας πούμε, ISO, εμείς πάμε και φτιάχνουμε κι άλλες. Αντί να πέσουν χρήματα στη μηχανοργάνωση, εμείς (εννοώ οι κυβερνήσεις) μεγενθύνουμε κι άλλο το κράτος με νέες υπηρεσίες. Οι οποίες είναι, συνήθως, understaffed και undermonied και μετά διαβάζουμε ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και πάει λέγοντας. Γι' αυτό και μου τη δίνει και ο Οικονομικός Εισαγγελέας και η Οικονομική Αστυνομία και η Αρχή για τις προμήθειες.

ανεστης είπε...

@khlysty
Μέσα είσαι.