4/3/11

Να καεί το "μπουρδέλο" ή να γίνει βουλή;

Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει μια διάχυτη πόλωση στην ελληνική κοινωνία, που προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί. Οι βίαιη επίθεση στον Χατζηδάκη, η εκδίωξη Πάγκαλου, το γιουχάισμα του ΓΑΠ, η καταδίωξη Κακλαμάνη, όλα δείχνουν πως υπάρχουν όλα τα συστατικά για ένα κανονικό εμφύλιο. Το μόνο που μένει είναι να ανέβει η θερμοκρασία στη χύτρα.

Ακόμα και σε τούτο εδώ το blog που διατηρώ τώρα τέσσερα χρόνια, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αγενή και υβριστικά σχόλια από πρώην συζητητές και (φυσικά) ανώνυμους.

Ο λόγος αυτής της γενικής πόλωσης είναι -προφανέστατα- οτι δε μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες απόψεις για τη σημερινή πραγματικότητα (το μνημόνιο, τις αλλαγές που γίνονται γύρω μας κλπ). Κυρίως όμως φαίνεται να μη συμφωνούμε στο τι φταίει και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί

Ενδεικτικά, η συνθηματολογία που προηγήθηκε στης διαδήλωσης της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου, μιλούσε για "χούντα", οραματιζόταν γεγονότα τύπου Ταχρίρ και απ' ότι κατάλαβα μετά το τέλος της διαδήλωσης επιχειρήθηκε να γίνει από κάποιους μια παρόμοια κατάσταση στρατοπέδευσης στο Σύνταγμα. Η ρητορική περί "χούντας" ήταν η κρυφή σπίθα που θα άναβε πολύ εύκολα μια φωτιά βίας που θα φάνταζε σαν αντίσταση.

Ερώτημα: Είναι "χούντα" μια εκλεγμένη κυβέρνηση; "Ναι" λέει μια μερίδα κόσμου γιατί εκλέχτηκε με άλλες προϋποθέσεις και άλλες υποσχέσεις.
Σύμφωνοι, αλλά αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Και η προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. είχαν άλλες προγραμματικές εξαγγελίες από αυτά που τελικά έπραξαν. Δεν έγιναν "χούντα". Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ καταψηφιστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση -για να διορθωθεί η αδικία- θα αναλάβει ο επόμενος καταλληλότερος που περιμένει στην ουρά. Απλά τα πράγματα.

Ένα άλλο σύνθημα των ημερών είναι το "να καεί το μπουρδέλο η βουλή" (και στην πιο "λάιτ" έκδοση του ΚΚΕ γίνεται κανονική αμφισβήτηση του συντάγματος).
Ας καεί.

Ερώτηση 1η: Μετά τι θα ακολουθήσει; Στρατιωτική κυβέρνηση; Κάποιος φωτισμένος πατερούλης τύπου Κιμ Γιονκ Ίλ;

Ερώτηση 2η: "Να καεί η βουλή" ή μήπως καλύτερα να μάθουμε να ψηφίζουμε; Να καεί το μπουρδέλο ή να κάνουμε παρωχημένη την πορνεία του;
Δηλαδή να απαιτούμε λογοδοσία απο τους εκλεγμένους αντιπροσώπους. Να εκφράζουμε την κάθετη εναντίωσή μας όταν συμβαίνουν αίσχη όπως η πρόσφατη εξαίρεση των δικηγόρων από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Να εναντιωθούμε έντονα στις επαναλαμβανόμενες αρνήσεις άρσης βουλευτικών ασυλιών (για άσχετα με το λειτούργημα) αδικήματα.

Ερώτηση 3η: Ή μήπως να αποφασίσει αυτή η έρμη η αριστερά να αρθρώσει αξιόπιστη πολιτική πρόταση για να γίνει και επιλογή ψήφου για ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων; Τα ποσοστά του ΛΑΟΣ είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερα από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υποτίθεται και η "ευρωπαϊκή αριστερά". Αυτό δεν έχει προβληματίσει τις ηγεσίες; Δεν φανερώνει οτι πέρα από την πανεύκολη καταγγελία απαιτείται και εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση;

Και πως θα θεωρηθείς "αξιόπιστη" πρόταση με τους μεν να παραμένουν το μοναδικό σταλινικό κόμμα στην Ευρώπη και τους δε να βλέπουν μόνο μέχρι εκεί που τους επιτρέπει η εξεγερτική σαγήνη της Τζένοβα;
Πως να θεωρηθεί αξιόπιστη μια αριστερή πρόταση αν δεν αναγνωρίσει τις τεράστιες στρεβλώσεις της οικονομίας μας (που είναι πια κοινή διαπίστωση για όλους όσους δεν φοράνε χρωματιστά γυαλιά); Αν δεν καταδείξει τη γενικευμένη διαφθορά ακόμα και στα χαμηλά δημοσιοϋπαλληλικά κλιμάκια (μακρυά απο λαϊκισμούς που θέλουν μόνο την "πλουτοκρατία" διεφθαρμένη); Αν δεν διαχωριστεί απο τα κατεστημένα συντεχνιακά συμφέροντα;

Οι πραγματικά θιγμένοι και ζημιωμένοι απο τα μνημονιακά μέτρα που έχουν δικαίωμα να αντιδρούν και να απεργούν, χάνονται μέσα στη γενικευμένη αντίδραση και όσων τόσο καιρό είχαν σκανδαλώδη προνόμια προστατευμένα απο κάποια κομματική νομενκλατούρα. Τα δίκαια αιτήματα εξαφανίζονται μέσα στη θολούρα της εύκολης συνθηματολογίας, της γενικόλογης και ανιεράρχητης ατζέντας, κάνοντας την παραμικρή σωστή διεκδίκηση να φαίνεται ουτοπία.

Προς το παρόν λοιπόν έχουμε συγκρουσιακή αυτοϊκανοποίηση, όχι συγκεκριμένη πρόταση, άρα ας ηρεμήσουν οι μαξιμαλιστές πρώην σύντροφοι. Χρήσιμοι θα είναι μόνο όταν αποφασίσουν να συμμετέχουν σε μια συζήτηση για νέα αξιόπιστη πολιτική, στηριγμένη σε δημοκρατικές διαδικασίες με στόχο την πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος που απειλείται σε παγκόσμια κλίμακα απο το χρεοκοπημένο καπιταλισμό.

Για την ταμπακιέρα δηλαδή.


Υ.Γ. Να κι άλλος που διαπιστώνει εμφύλιο!

23 σχόλια:

Political Animal είπε...

Ανέστη, δυστυχώς η αριστερά δεν μπορεί να κάνει πρόγραμμα, γιατί πρώτα έχει ξεχειλώσει τις έννοιες (στα πρότυπα ενώς ακραίου μεταμοντερνισμού). Αν δεν μπορείς να ορίσεις το πρόβλημα δεν μπορείς και να το επιλύσεις. Και αν του δίνεις ακραίους ορισμούς τότε και οι λύσεις που προτείνεις είναι ακραίες. Εξού και η αδυναμία διαλόγου: σε μία πολιτική κοσμοθεωρεία στην οποία θεωρείς ότι δεν υπάρχουν "μέσες" λύσεις σου μένει το γιουχάρισμα ή και το σπάσιμο, αφού ο διάλογος επιτείνει το "σύστημα".

Νομίζω ότι η ελληνική αριστερά έχει εκθρέψει ένα κτήνος. Όπως είπες και εσυ, όταν όλα είναι βια είναι πολύ δύσκολο να χαράξεις αξιόπιστη πολιτική, γιατί έχεις ήδη υποβαθμίσει την αξία των θεσμικών λύσεων.

ellinaki είπε...

Η σημερινή Αριστερά έχει εκθρέψει ένα κτήνος που δυστυχώς φαίνεται να ζηλεύει και η υπόλοιπη αντιπολίτευση. Το μονοπώλειο που είχε το ΚΚΕ μέχρι πρόσφατα στις σπασμωδικές αντιδράσεις του στυλ "όχι στον διάλογο", έχουν πλέον υιοθετήσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα μόλις, όλα τα κόμματα αρνήθηκαν συνάντηση με τον Παπακωνσταντίνου, μετά από πρόκλησή του για την επικείμενη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Κανείς, έστω και για τις προφάσεις δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση και ας κατέκρινε τον υπουργό μετά τη συνάντηση.

Τέτοιες "συμβολικές" και καλά αντιδράσεις είναι που τρέφουν τα άκρα, τις υπερβολές και τον παραλογισμό στο σημείο που η χύτρα όπως λες δεν αποκλείεται να ανεβάσει θερμοκρασία απότομα.

Khlysty είπε...

Μην αγχώνεσαι για το τι θα γίνει: το είδαμε στις δημοτικές εκλογές στον Άγιο Παντελεήμονα και στα Πατήσια. Όσο για την αριστερά, όσο το ένα της κομμάτι -το "ορθόδοξο"- θα έχει ως κύριο στόχο τη φθορά ως και εξαφάνιση των υπολοίπων τμημάτων της, το άλλο κομμάτι -το "ευρωπαϊκό"- θα προσπαθεί να γίνει ένα λάιτ ΠΑΣΟΚ, το τρίτο της κομμάτι -το "κινηματικό"- θα προσπαθεί να γίνει σαν το ορθόδοξο και τα άλλα της τεμάχια -τα δενξερωκιεγωτιεκπροσωπούν- θα παλεύουν να πείσουν τους δικούς τους ότι αυτά είναι τα "αριστερότερα", χαΐρι δεν πρόκειται να δει. Ούτε αυτή, ούτε εμείς...

αντωνης είπε...

Συμφωνω με αρκετα απο τα θεματα που θιγεις Ανεστη στο κειμενο σου.
Αλλά εχω δυο ερωτηματα να θεσω.
α) Θεωρεις οτι εχει ευθυνη καποιος που δεν κυβερνησε ποτέ;
β) Ας υποθεσουμε οτι καποιος (οχι κομμα ή συνδικατο ή οτιδηποτε άλλο συλλογικο) εχει μια προταση που αφορα οτιδηποτε. Στα πλαισια της "δημοκρατιας" μας που μπορει να το θεσει;
Εχω εγω πχ ενα θεμα που αφορα το δημο μας. Τι να κανω και με ποιον να το συζητησω απο αυτους που αποφασιζουν;
Να παω να πιασω το δημαρχο αυτοπροσωπως, γιατι ετσι κι αλλιως απο οτι ειδα οι υπολοιποι λιγο πολυ προβατακια ειναι που ακουν τον τσοπανη τους...

dimitris είπε...

Ανεστη χαιρεται, μας ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ και δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε, ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ, ΟΠΩΣ ''ΕΣΤΡΩΣΕ''-''ΕΣΤΡΩΣΑΝ'' ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ, μαλλον ''βλεπω'' ενα φοβο στα γραπτα σου και σε καταλαβαινω, σας καταλαβαινω, τρεμεις, τρεμετε την ''εποχη'' των ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ.
Ο ΥΠΟΔΥΕΣΤΕΡΟΣ καροκουβαλιτης, εχει μαθει με τα λιγα, οι ''διανοουμενοι'' σπασομεσιδες να ''δουμε'' τι θα κανουν τωρα.
Οσο ψαχνεις λυσεις στο και μιση, της ''ιστοριας'', μαλλον αιθεροβατεις.
Ανεστη ''συνεχιζεις'' την ''παραπληροφορηση'', χειροτερος και απο τον ρεζιλη της χαρ. τρικουπη, τον χασαποπουλο, τα γραφεις.
Σημερα στο μεγαλομ....λο, μια κυρια απο το Παρισι, Ελληνιδα, συνταξιουχος----βιοχημικος----- μετεφερε το κλιμα, στην αιθουσα που εγινε του ''παγκαλου''----ειδε βιντεο, που εδω τα γ...καναλα, δεν μας δειχνουν----τι ΕΣΤΙ ΠΑΓΚΑΛΟΣ, αλλωστε ο ανθρωπος το ειπε με το ''στοματακι'' του, παλι στο μεγαλομ...λο, οτι ειναι........................''παλιοχαρακτηρας''.
Σε επιασε ο ''πονος'' για τον χατζιδακη, αλλα ''κατι'' διαγωνισμους ''θολους'', δεν τους ''αναφερεις'', τοτε που ητανε στον ''κολοφωνα'' της δοξας του και...................ψωνιζε, ρουχα και καλυντικα στον...........................''φυλακα'' του, αυτη ειναι ''ΕΝΩΣΗ'', ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΑΟ!
Ουτε για τον Σημιτη γραφεις ''κατι'', τον '''θυμασαι'' που βγηκε στα γ...καναλα----πρωθυπουργος, κυριος, γερμανοσπουδαγμενος, καθηγητης----και προετρεπε τον Ελληνα να τα ''χωσει'' τα πεντοχιλιαρα του στο χρηματιστηριο και να στηριξει την ''προσπαθεια'', των επιχειρηματιων, ΦΤΑΙΝΕ τωρα που ακομα τον γιουχαρουν εξω απο την οδο Αναγνωστοπουλου και δεν τον...........
Ανεστη, το Κ.Κ.Ε, εχει ζητησει, αλλαγη συνταγματος, γιατι αυτο............................................παλιωσε και το εχουν καταντησει ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΤΑ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΓΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ, ποτε απο εξοπλισμους, ποτε απο την siemens, ποτε απο τα δανεια που εχει παρει η χωρα απο τους τοκογλυφους-τραπεζες.

dimitris είπε...

Οι προτασεις του παλιο-Κ.Κ.Ε, δεν ειναι ''εφαρμοσιμες'' απο ενα συνοθυλευμα, ανθρωπων και συμφεροντων, κυβερνησεων και επιχειρηματιων-τραπεζιτων, ειναι οπως το γραφεις πολυ παρωχημενες και..................................................σταλινικες!
''Βλεπεις'' Ανεστη, παμε με καποια ''δογματικα''.............................τσιτατα, ''τυπου''......................Ν. Μπελογιαννη, «Εμείς πιστεύουμε στη ορθότητα της θεωρίας, που γέννησαν τα μυαλά των πιο πρωτοπόρων ανθρώπων. Και το νόημα του αγώνα μας είναι η θεωρία αυτή να γίνει πραγματικότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλο τον κόσμο…»
«Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από εκείνους που μας κατηγορούν. Το αποδείξαμε τότε που η λευτεριά, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα βρίσκονταν σε κίνδυνο. Παλεύουμε για να ξημερώσουν και για την πατρίδα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Κι αν χρειαστεί θυσιάζουμε γι’ αυτό και τη ζωή μας.»
Και συντροφε Ανεστη, μια ευχη, να περασεις παρα πολυ καλα αυτο το τριημερο, με την μονη καθαρη δευτερα που θα ''δει'' το συγκυβερνων κομμα, των....................................τραπεζιτων.
Αξιοπιστος ειναι οποιος δεν παλαντζαρει και απο παλαντζα και κολωτουμπα, το ''ΠΑΣΟΚ'', μας εχει ''χορτασει''.
Ανεστη, δεν ''ψαχνεις'' λυσεις και προτασεις, ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ψαχνεις και αντικομμουνισμο ''βγαζεις''.
ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ''ΠΑΕΙ'' ΘΑ...................................................ΑΝΑΝΗΨΕΙΣ!!!

ανεστης είπε...

@political animal
Έχεις απόλυτο δίκιο. Όπως θα δεις και απο τα σχόλια του Δημήτρη πιο πάνω, δεν υπάρχει καμία απάντηση απο τη "λαοκρατία".

ανεστης είπε...

@ellinaki
Γιατί να μη το κάνουν; αφού μια χαρά πέραση έχει αυτή η τακτική του "μη διαλόγου". αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Η αριστερά που ήξερα εγώ είχε στους κόλπους της διανοούμενους, εκεί μάθαμε τη διαλεκτική.
Σήμερα έχει καταληφθεί απο κραυγάζουσες αδιάλλακτες μάζες. Σημεία των καιρών.

ανεστης είπε...

@Khlysty
λες οι κινηματικοί τροτσκιστές να προσχωρήσουν στην μισητή τους ορθοδοξία;

ανεστης είπε...

@αντώνης
1) Θεωρώ οτι έχουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Όχι της διακυβέρνησης αλλά της μακρόχρονης ύπνωσης των οπαδών τους, έχουν την ευθύνη της ποιότητας της αντιπολίτευσης που άσκησαν όλα αυτά τα χρόνια, έχουν την ευθύνη των εργοστασίων που έκλεισαν οι συνδικαλιστές τους με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τους.

2) Δεν θεωρώ οτι για να φτάσει η φωνή του πολίτη σε έναν εκπρόσωπο του κοινοβουλίου προϋποθέτει να είναι και ψηφοφόρος του κόμματος. Εκεί κρίνεται και η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού.

ανεστης είπε...

@dimitris
1. Κράτα μια πισινή μπας και δεν έχεις 100% δίκιο.

2. Με "έπιασε ο πόνος" για το Χατζηδάκη; Πότε δικάστηκε και βρέθηκαν και αποδείξεις; Με ποιές διαδικασίες; Και πότε ανακοινώθηκε οτι η ποινή του ήταν ο ξυλοδαρμός και το έχασα; αν αυτό σύντροφε είναι η δική σου άποψη περι δικαιοσύνης φοβάμαι πολύ αυτά που ευαγγελίζεσαι.

3. Ακολουθείς την τακτική της φίλης σου της Κάρυς. Όποιος λέει κάτι διαφορετικό απο τη βίβλο σας κανιβαλλίζεται ως συνεργός των διεφθαρμένων ακόμα κι αν δεν τους υπερασπίζεται. Βαριέστε να μπείτε σε συζήτηση ή δεν μάθατε το σπορ; Έκανα κριτική στην αριστερά και αυτό με κάνει Πασόκο; Με τέτοια λογική θα δικάζετε μεθαύριο στα λαϊκά δικαστήρια;


4. Ελπίζω όταν έρθει η ώρα για τη λαοκρατία να με δεις φιλικά και να μου κάνεις τη χάρη να μου εξασφαλίσεις την παράνομη έξοδό μου απο τη χώρα πριν οδηγηθώ στα γκούλαγκ.

dimitris είπε...

Ανεστη ποιος σε ειπε Πασοκο?
Πασοκιζεις και ως συνηθως ''φευγεις'' απο την τοποθετηση που σε..........................''πληγωνει'' και ''φτιαχνεις'' ''ομαδες'', που ''στρεφονται'' εναντιον σου.
Απο την δικαιοσυνη που υπαρχει τωρα που δεν ''ξεχωριζει'' την ζαρτινιερα, το ψεκασμα με καρκινογονα χημικα στους διαδηλωτες, την αρχαιοκαπηλεια πρωην πρωθυπουργου, τα ''φραγκα'' απο μιζες υπουργων και γενικων διευθυντων, τα οπλα και τα παμπερς, το κωλοσπιτο της οδου Αγραμπελης---ταδε εφη, ευαγγ. γιαννοπουλος---τα λαικα δικαστηρια θα δικαζουν, χωρις ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ.
Οσο για τα ''γκουλακ'', αστεια πραγματα, ε, μη σε ''παρασυρει'', τοσο πολυ ο αμερικανικος ''ελευθερος'' κινηματογραφος.
Θα υπαρχει τοση ελλειψη απο χερια, που......................................αντοχες να..............................εχουμε.
Φιλικοτατα...........................αλλα μεσον δεν θα υπαρχει συντροφε Ανεστη.................................δουλεια...

Khlysty είπε...

@ανέστης: για τους τροτσικιστές δεν ξέρω, αλλά οι Λαφαζάνηδες σιγά μη χαλιόνταν από κάτι τέτοιο. Εδώ, και ο Τσιπράκος κάτι παρόμοιο ονειρεύεται...

ανεστης είπε...

@Khlysty
Διάβασε σημερινό Μανδραβέλη.

Λιακάδα είπε...

Να καεί το μπορντέλο!Να καεί! Μπας κι από τις στάχτες του ξαναγεννηθεί!

ανεστης είπε...

@liakada
είσαι σίγουρη; Αν δεν έχεις την ικανότητα να το αλλάξεις και να ξαναγεννηθεί πάλι το ίδιο θα είναι.

ανεστης είπε...

@dimitris
καλά τα συνθήματα αλλά δε φτάνουν σήμερα.

dimitris είπε...

Ανεστη χαιρεται, καλο φαγοποτι και απο αυριο................νηστεια και προσευχη...

Khlysty είπε...

@ανέστης: αν αναφέρεσαι στο κομμάτι για το μνημόνιο, έχω μερικές αντιρρήσεις στα όσα γράφει ο Πάσχος. Αν αναφέρεσαι στο κομμάτι για το Σύνταγμα, πάγια άποψή μου είναι ότι Σύνταγμα μεγαλύτερο των τριών έως το πολύ πέντε σελίδων Α4 είναι προβληματικό, αφήνει πολλά "παραθυράκια" και υποκρύπτει διάφορες λαμογιές.

ανεστης είπε...

@Khlysty
Αυτό
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_27/02/2011_434079

ανεστης είπε...

Συγγνώμη που σε μπέρδεψα, έμπλεξα τις αδιάβαστες εφημερίδες μου.

Khlysty είπε...

Ρε φ'λαράκι, έχεις μείνει ένα μήνα πίσω :-Ρ

Political Animal είπε...

@Khlysty

Συγνώμη για την αλλαγή φύλου! :)

Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Και ναι, δεν το διατύπωσα σωστά, όντως το κοινωνικό κράτος ήταν και με συναίνεση της δεξιάς εκείνες τις δεκαετίες.

Απλώς να πω ότι αυτό ήταν και κληροδότημα του Β' Παγκόσμιου όπου ο κεντρικός σχεδιασμός για τις ανάγκες του πολέμου επιβίωσε μετασχηματισμένος σε κοινωνικό κράτος ώστε να προχωρήσει η ανοικοδόμηση και να είναι υποφερτή η ζωή του κόσμου (στην Αγγλία το rationing ήταν σε ισχύη μέχρι τα μέσα του 50 νομίζω). Ο αγγλο-σαξωνικός φιλελευθερισμός, δεν νομίζω ότι είναι πατερναλιστικός, μάλλον το αντίθετο.

Από κει και πέρα, Ανέστη, όντως ο οικονομισμός κούρσεψε την φιλελεύθερη δεξιά. Όταν λέω ότι η άνοδος του οικονομισμού ήταν συνδεδεμένη με την πτώση της σοβιετίας, εννοώ ότι η πτώση της έδωσε την ευκαιρία στους νεοφιλελεύθερους να επιβληθούν εφόσόν δεν υπήρχε πλέον "αντίπαλον δέος".