17/3/11

200 εκατομμύρια για μια πλάκα!


200 εκατομμύρια ευρώ έφυγαν απο τις ελληνικές τράπεζες λόγω του μαϊμουδένιου email που έστειλαν ένας ψαράς, ένας φαναρτζής και δύο - τρεις άλλοι.

200 εκατομμύρια φοβισμένων συμπατριωτών που πίστεψαν οτι μπορεί και να είναι αλήθεια η κακοστημένη και χοντροκομμένη φήμη.

Οτι μπορεί και να τυπώνονται δραχμές στο Χολαργό, οτι θα δεσμευτούν οι καταθέσεις τους και θα μπορούν να παίρνουν απ' το λογαριασμό τους μόνο 100 ευρώ το μήνα.

Θα μου πεις: δύσκολο είναι να συμβεί; Έτσι απρόβλεπτη όπως είναι σήμερα η κατάσταση δε θέλει και πολύ.
Ναι, ίσως αλλά απο την άλλη, αν αυτός ο κόσμος που τρομοκρατήθηκε φρόντιζε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, να παρακολουθήσει λίγο περισσότερο τι τι λέγεται και γράφεται για την Ελλάδα στα διεθνή Μέσα, θα έβλεπε πως η ολική κατάρρευση δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να συμβεί.

Αλλά για μια στιγμή... εδώ δεν είναι που ακόμα ευδοκιμεί το φρούτο όσων επαναπροωθούν το chain mail με τη Microsoft και την Intel που για κάθε αποστολή θα στείλουν 1.800€;

Εδώ δεν είναι που ευδοκιμούν οι πρόθυμοι να στηρίξουν ολόκληρη κοσμοθεωρία τους στην κάθε μαλακία που θα πει ο Λαζόπουλος κι ο Λιακόπουλος; Εδώ δεν είναι που όλοι ψοφάμε για χαβαλέ και επικοινωνούμε με σλόγκαν διαφημιστικών σποτ ενώ είναι αδύνατον να βρούμε το ζητούμενο σε κάθε προκύπτον θέμα;

Εδώ δεν είναι που επιμένουμε να μαθαίνουμε την ιστορία μας μέσω των πατροπαράδοτων μύθων κι όχι μέσα απο ιστορικά συγγράμματα (και ξεσηκωνόμαστε όταν οι μύθοι μας τρίζουν επικίνδυνα απο μια επιστημονική άποψη);

Εδώ δεν είναι που εξαντλούμε όλη μας την ώρα να κάνουμε "like" την κάθε μαλακία στο facebook αλλά είμαστε ανίκανοι να κάνουμε ένα κλίκ παραπάνω και διαβάσουμε ένα άρθρο σε μια ξένη εφημερίδα; Το εθνικό μας κουσούρι δεν είναι που για να επισκεφτούμε ξένη ιστοσελίδα θα πρέπει εκεί να διεξάγεται δημοσκόπηση και να κινδυνεύουμε να χάσουμε απο Τούρκους;

Το έχουμε ξαναπεί: Αυτή τη στιγμή πολύ κόσμος τζογάρει πάνω σε συναλλαγματικές ισοτιμίες (Forex). Ο ανίδεος και ακαλλιέργητος έλληνας, αυτή η μάζα που συνηθίζει να αδειάζει τα ράφια των σουπερμάρκετ μόλις κάποιος υπαινιχθεί απλά έναν υποτιθέμενο κίνδυνο, είναι το καλύτερο υλικό για χειραγώγηση, για να επιτύχουν οι επιτήδειοι εύκολους στόχους.

Πως είπατε; Ναι γίνονται κι αλλού αυτά. Αλλά κατά παράδοση σε άλλες βαλκανικές χώρες όπου ο απαίδευτος κόσμος έχει να καταλογίσει ευθύνες στον κομμουνιστικό πατερναλισμό, στη φτώχεια και την αμορφωσιά.
Εμείς οι ευημερούντες νεοέλληνες με τις 4 τηλεοράσεις και τα τρία πισιά, τι δικαιολογία έχουμε;


5 σχόλια:

Khlysty είπε...

'Νταξ', δίκιο έχεις, ωστόσο, εμένα αυτή η ιστορία μου βρωμάει πολλαπλώς, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως αυτό με τα 200 εκ το βρίσκω τουλάχιστον ψευδές. Ποιος έχει τόσα χρήματα; Αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Καλά τόσο ηλίθιοι είναι ώστε από ένα mail να αποφασίσουν μεταφορά χρημάτων; Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί οι τυχοδιώκτες μετέφεραν -αν όντως το έκαναν- τα χρήματά τους επειδή φοβόντουσαν όντως το ενδεχόμενο πτώχευσης.

ανεστης είπε...

@Khlysty
Το τζόγο εννοείς;

@Δήμο
Αυτά τα νούμερα ανακοινώθηκαν. Γιατί δεν τα πιστεύεις; Τόσα χρόνια δε λέμε πως η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους;

Khlysty είπε...

Ε, ναι, καθώς και την "πολιτική κόντρα" για την προέλευση του e-mail. Δεν σου κάνει για στημένη;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα πιστέψω. Αλλά από τη μια είναι πολλά για μεσαιοαστούς Έλληνες και λίγα για μεγαλοαστούς. Ποιοι τα μετέφεραν; Εσύ έχεις δυνατότητα να δρομολογήσεις σε λίγες ώρες ή μέρες τέτοια μεταφορά; Ας τους πιστέψω. Η ουσία είναι αλλού. Κάποιοι τυχοδιώκτες έχουν σώσει το τομάρι τους και παίζουν τώρα με το δικό μας.