4/2/11

Τσάι


Δηλώνω οπαδός του τσαγιού.
Δεν έχω χαλάσει τις σχέσεις μου με τον καφέ, ειδικά όταν εδώ κοντά στο γραφείο ένας χονδρέμπορος καβουρδίζει τους καφέδες του, μου σπάει τη μύτη και κάνω μια εξαίρεση για ένα στιβαρό εσπρέσο.

Αλλά τις περισσότερες φορές μου αρέσει να καταναλώνω ενδιαφέροντα τσάγια που αγοράζω συνήθως σε ταξίδια μου(έχω ασχοληθεί και παλιότερα με το θέμα). Η αγορά του καλού τσαγιού στην Ελλάδα είναι δύσκολη υπόθεση, είναι εξαιρετικά περιορισμένη η προσφορά τους.
Έχει πήξει ο κόσμος (και τα μαγαζιά) από τις μαζικές και αδιάφορες μαζικούρες της Lipton που ποτέ δεν κάνει κουβέντα για τις ποιότητες του τσαγιού που χρησιμοποιεί.

Εκτός λοιπόν απο τα πολύ καλά χύμα τσάγια που βρίσκω σε τειοπωλεία στην Ευρώπη, έχω εντοπίσει και μια μάρκα που έχει μια καταπληκτική γκάμα τσαγιών, τη Blend.

Η Blend διαθέτει όμως τα προϊόντα της μόνο σε καφέ και παρόμοια μαγαζιά, δεν πουλάει δηλαδή σε λιανική τα τσάγια της, δεν μπορείς να τα βρεις σε ράφι μαγαζιού. Ίσως επειδή η λίγο ακριβότερη τιμή τους θα έκανε ασύμφορη τη διάθεσή τους ειδικά σε ένα κοινό όπως το Ελληνικό, που δεν έχει αναπτύξει "κουλτούρα" τσαγιού και δεν ενδιαφέρεται να ξεχωρίσει το ποιοτικό τσάι.

Επειδή όμως κάποτε δοκίμασα το "Truffle Blanc" κι έπαθα πλάκα (Μαύρο τσάι, κακάο, άσπρη σοκολάτα και βανίλια), έστειλα ένα email στην εταιρία και με έφερε σε επαφή με τον αντιπρόσωπο, οπότε αγόρασα ένα κουτί από όλη τους τη γκάμα. Εκεί παρατήρησα οτι στις ετικέτες των πυραμίδων τους (που είναι από μουσελίνα παρακαλώ!), υπήρχαν οι ενδείξεις FTGFOP1, BOP κλπ.

Αν κάνετε μια αναζήτηση σε sites που εξηγούν τις ποιότητες του τσαγιού, όπως εδώ, θα δείτε όλη την επεξήγηση των όρων αυτών. Το FTGFOP1 για παράδειγμα είναι το Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, πρώτης ποιότητας που χρησιμοποιείται απο τη Blend για το Darjeeling.

Το Earl Grey Special, που είναι τσάι με άρωμα εσπεριδοειδών είναι μια πολύ παλιά κινέζικη συνταγή που απαιτεί ωρίμανση του μαύρου τσαγιού με φλούδες περγαμόντου. Η Blend λοιπόν χρησιμοποιεί για το τσάι αυτό, αιθέρια έλαια περγαμόντου και πέταλα λουλουδιών.

Έψαξα και στο "Τσάι" που είναι το "εξειδικευμένο" κατάστημα στο Κολωνάκι, αλλά ο τρόπος που παρουσιάζονται τα προϊόντα τους και το site τους με ψιλο-απογοήτευσε σε σχέση με άλλα εξειδικευμένα μαγαζιά άλλων χωρών που δίνουν αξιοπρεπή πληροφόρηση), δε βρήκα πουθενά κάποια σήμανση ποιότητας αλλά κρατάω μια επιφύλαξη να το ψάξω καλύτερα για όταν κάνω το μεγάλο ταξίδι μου και κατέβω στο κέντρο απο τα προάστια.

Γενικά πάντως διαπιστώνω οτι ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει οτιδήποτε μπορεί να βρει στα σουπερμάρκετ όπου φυσικά δε βρίσκονται ψαγμένες επιλογές. Αν κάποιος ξέρει κάποια καλή μάρκα που να διατίθεται στην Ελλάδα, ας αφήσει ένα σχόλιο.

16 σχόλια:

dimitris είπε...

Ανεστη καλησπερα, ''φωτιες'' αναψες στο κατινακι, δηλαδη αυτο το τσαι που παραγγειλες, πως μπορουμε να το ''βρουμε''???

ανεστης είπε...

Στείλε μου τη διεύθυνσή σου στο email
abalaibalanis@yahoo.com και θα σας στείλω ένα τελευταίο φακελάκι που μου έχει μείνει.
Αν σας αρέσει όσο και σ' εμένα θα δούμε τι θα κάνουμε.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για μένα είναι ένα εναλλακτικό του καφέ όταν έχω ήδη πιει το δεύτερο (πρωινό) ή το δεύτερο (απογευματινό). Με τα ιδιαίτερα (τώρα κάπως αραίωσαν) ουσιαστικά σε κάθε σπίτι πίνω κι ένα καφέ. Οπότε οι δύο (παλαιότερα και τέσσερις) είναι στάνταρ. Οπότε για να δέρνω τη γυναίκα μου, άρχισα και το τσάι -ως ρόφημα.

ανεστης είπε...

Για να δέρνεις τη γυναίκα σου πίνεις τσάι; Δήμο, τι βίτσιο κι αυτό πάλι;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είμαι και πολύ βιαστικός (τσαπατσούλη θα με έλεγα αν με είχα μαθητή στην Έκθεση)...

Έφαγα ένα "μη": Οπότε για να μηδέρνω τη γυναίκα μου (από την πολύ καφεΐνη), άρχισα και το τσάι -ως ρόφημα.

dimitris είπε...

Ανεστη σ'ευχαριστω, αλλα θελαμε αν ηταν ευκολο την ''πηγη'' σου, παντως μας ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΣ και παλι Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!

BioLogos είπε...

Ένσταση κυρ Ανέστη.Θα φανώ γραφικός αλλά για τον Σιδερίτη aka Greek Mountain Tea λέξη? :P

ανεστης είπε...

@BioLogos
Αφού ξέρεις οτι το τσάι του βουνού δεν είναι πραγματικό τσάι (Camellia sinensis). Είναι βότανο.
Με τεστάρεις ε;

BioLogos είπε...

:P
Προφανώς ένα ποστ με τίτλο τσάι κι όχι αφεψήματα ή βότανα, θα αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στο τσάι.
Αν όμως είσαι εγώ καταλαβαίνεις ότι θέλεις εκείνη τη στιγμή να καταλάβεις.

Έκανα πατάτα, δεν σε τέσταρα.



ΥΓ.Παρόλα αυτά το βουνίσιο τσάι δεν περιέχει τεϊνη οπότε μπορεί κάποιος να το πιεί και βράδυ.

ανεστης είπε...

By the way το τσάι του βουνού δεν το αντέχω. Μου βρωμάει... Όπως και το φασκόμηλο.

BioLogos είπε...

Έχεις δοκιμάσει να το πιείς με μια κουταλιά μέλι?

ανεστης είπε...

Θα το δοκιμάσω.
Αν και γενικά δεν βάζω τίποτε σε ότι πίνω. Ούτε ζάχαρες, ούτε γάλατα.

Ανώνυμος είπε...

Άμα βρεθεί καμιά καλή "πηγή" να προμηθευόμαστε ποιοτικό τσάι θα ήθελα κι εγώ να τη μάθω Ανέστη.
Μη με ξεχάσεις...

ανεστης είπε...

@dimitris
έφαγα τον τόπο, δεν βρήκα το τηλέφωνο, έστειλα email στη εταιρία (Ιταλία) και περιμένω να μου το ξαναδώσουν. Μείνε συντονισμένος.

ανεστης είπε...

@teleytaios
Θα σε κρατήσω Ανήμερο!

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να προμηθευτείτε χύμα τσαι επίσης από το www.tearoute.gr