21/11/10

Hong Kong


Η δεύτερη επίσκεψή μου σε τρία χρόνια.

Πάλι αγχωμένη, με γεμάτο πρόγραμμα, ένα σωρό πράγματα να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Όπως πρέπει δηλαδή.
Το Χονκ Κονγκ το ίδιο είναι αγχωμένο, μιλιούνια κόσμου στους δρόμους, στο μετρό, μποτιλιαρισμένοι στα αυτοκίνητα, συνωστισμενοι σε πανύψηλα κτίρια. 6.500 κάτοικοι ανα τεραγωνικό χιλιόμετρο. Αριθμός που ζαλίζει.

Κι όμως στο τόσο δα νησάκι μένει ακόμα αρκετό πράσινο, εκτοξεύει φυσικά τις τιμές των ακινήτων σε δυσθεώρητα ύψη ακόμα κι αν δε μιλάμε για την πιο ακριβή περιοχή γραφείων και καταστημάτων.


Ουρανοξύστες που το ύψος τους κάνουν άλλους ουρανοξύστες να μοιάζουν με νάνους (και η φωτογραφία ΔΕΝ βγήκε απο τον τελευταίο όροφο!).




Οι πολλοί δυτικοί εργαζόμενοι στις χιλιάδες εταιρίες έχουν ευκαιρίες για χαλάρωση στα μοδάτα μπαρ του κέντρου. Ο καιρός είναι τέτοιος που σου επιτρέπει να καθήσεις έξω, να απολαύσεις το νυχτερινό θέαμα της πιο φωταγωγημένης πόλης του κόσμου (αναλογικά με το μέγεθός της).

Τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτείς βρίσκονται στους ψηλότερους ορόφους. Τη μέρα -ακόμα και με ήλιο- είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις οτιδήποτε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου απο το νέφος που έρχεται απο την ηπειρωτική Κίνα.

Αλλά το βράδυ...


Το τραπέζι σου βρίσκεται μερικά μέτρα δίπλα απο το πεζοδρόμιο αλλά κάποιες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω του.

Ο ιπππόδρομος γεμίζει ασφυκτικά, καταπληκτικές εγκαταστάσεις με VIP θεωρεία όπου σερβίρεται πολύ καλό φαγητό, κανονική βιομηχανία το ιπποδρομιακό στοίχημα, 15 δις δολλάρια τζίρος το χρόνο!



Απ 'έξω απο το members club αυτοκίνητα ακριβότερα απο ένα διαμέρισμα και οι πιο πολλές Ferrari που έξω δει μαζεμένες σε ένα μέρος. Οι αγώνες είναι κανονική γιορτ.

Οι δικοί μας πόσα μπαίνουν μέσα κάθε χρόνο περιμένοντας να κάνουν τζίρο απο κολλημένους που δεν φτιάχνουν τα δόντια τους για να παίξουν στα άλογα;


To πλωτό εστιατόριο Jumbo Kingdom είναι η επιτομή του κινέζικου κιτς.
Φωταγωγημένο με άπειρα λαμπιόνια, τόσο αυτό όσο και η αποβάθρα απο όπου μια επίσης φωταγωγημένη βάρκα σε περνάει στο εστιατόριο. Δεν είχα τον εξοπλισμό για μια καλή φωτογραφία σε τέτοιες συνθήκες. Δανείζομαι κάποιου άλλου.


Αλλά το φαγητό του είναι απίστευτο. Όλοι οι celebrities που έχουν επισκεφτεί το Hong Kong έχουν φάει εδώ γιατί ίσως σερβίρεται η πιο γκουρμέ έκδοση της κινέζικης κουζίνας.

Η κατανάλωση ρεύματος είναι πάνω απο χίλια ευρώ κάθε μέρα. Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του είναι πολύ ψηλό. Αλλά για να διατηρηθεί σε λειτουργία και να υπάρχει σαν τουριστικό αξιοθέατο, η κυβέρνηση απάλλαξε απο φόρους την επιχείρηση. Για πάντα.

Βλέπω όλο αυτό το φως που κάνει τη νύχτα μέρα και θυμάμαι τα συμβολικά σβυσίματα των φώτων για μια ώρα "για να σωθεί ο πλανήτης". Να σαρκάσω ή να μελαγχολήσω;

14 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Αλοίμονο, αν δεν πήγαινε ο Μορφωνιός-Ανέστης στο jumbo Kingdom να φάει με τους celebrities, ποιός θα πήγαινε??? (Εύχομαι μόνο να μην έφαγε με έξοδα του Δημοσίου..χαχα)
Έξυπνοι Ανέστη μου οι Κινέζοι που εξαιρούν φορολογικώς μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεστιάτορες, χάριν της ανάπτυξης του Τουρισμού τους ε???
Στην ενδοχώρα πρόλαβες να πας να δεις τον 10χρονο Κινεζάκο να δουλεύει για ένα ξεροκόμματο σαν σκλάβος, ή δεν σου επέτρεπε το πρόγραμμά σου??? Αυτά ομορφιά μου θέλουν οι Σώροι να κάνουν και στην Ελλαδίτσα...να μας κάνουν όμοιους με τους Κινέζους! Και συ συμφωνείς...νομίζω ή κάνω λάθος?
--------
Στην βαλίτσα σου εγώ δεν χωρώ πουθενά να ρχομαι μαζί σ'αυτά τα ταξείδια σου??? Τυχερέ άνθρωπε!
--------
Με μεγάλη μου χαρά έχω να σου ανακοινώσω πως ανοίξαμε και μεις το μαγαζί μας, σ'αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και σε περιμένουμε με χαρά!;)

ανεστης είπε...

Φυσικά κι έχω πάει στην ενδοχώρα. Αλλά αυτά τα περί Σώρων που θελουν να μας κάνουν Κίνα ομολογώ πως θέλω περισσότερη "επεξεργασία" για να τα εμπεδώσω. Αρα δεν συμφωνώ.
Βαλίτσα δε χρειάζεται, όποτε θες έρχεσαι.

dimitris είπε...

Aνεστη καλησπερα και καλως ηρθες απο την Κινα, ολοκληρο λιμανι εχει δυο φωτο με καραβια δεν τραβηξες.
Αναπτυξη με ιπποδρομο και τζογο απο ανθρωπους που εχουν προβληματα υγειας[δοντια], αναπτυξη δεν ειναι, ''φουσκα'' ειναι, τι μου θυμιζει, τι μου θυμιζει...

kariatida62 είπε...

Δεν εννοείς τι θέλω να σου πω? Να στα κάνω λοιπόν πιο λιανά!
Τον κόσμο θέλουν να τον κάνουν σκλάβους να δουλεύουν ολημερίς και οληνυκτίς χωρίς δικαιώματα, τάχα για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί για να προσελκύσουν επενδυτές που θα δώσουν θέσεις εργασίες στη χώρα μας...παραμύθια της χαλιμάς! Σήμερα την Κατσέλη την έχουν στήσει όλοι(τύπος) στον τοίχο που τολμά να πει ένα : "Σταματείστε ρε..."
-----
Επισκέφθηκες την ενδοχώρα και τι είδες να ευημερεί ο κοσμάκης?
Η οικονομία της Κίνας ευημερεί ο λαός όμως???
Άσε μας βρε Ανέστη που εντυπωσιάστηκες απο τα φώτα και την χλίδα της Κίνας!!!
Οι Έλληνες Κινέζοι δεν θα γίνουν! Ας το πάρουν χαμπάρι!
Θα αντισταθούμε,ακούς θα αντισταθούμε!
Kίνημα ανεξάρτητων πολιτών!!!
Το μαμούνι μου έδωσε να σου αφιερώσω και ένα τραγουδάκι:
http://www.youtube.com/watch?v=R7yGQGnfm9w&feature=related
Kαλή σου μέρα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτά τα ταξίδια μου αρέσουν πάρα πολύ. Είναι εμπειρίες ζωής...

ανεστης είπε...

@dimitris
Γειά σου Δημήτρη μου, το λιμάνι είναι λίγο πιο μακρυά απο εκεί που ήμουν εγώ, τα περισσότερα καράβια είναι αρόδου. Την επόμενη φορά όμως στο υπόσχομαι.
Τώρα για τον ιππόδρομο, φυσικά και δεν είναι ανάπτυξη αν μιλάμε για Ελλάδα, αντίθετα είναι μια ακόμα βαθύτατα προβληματική ΔΕΚΟ, το κοινό που παίζει άλογα είναι κολλημένοι τζογαδόροι.
Εκεί όμως με εξαιρετικές υποδομές, με αυστηρότατους κανόνες (που δεν επιτρέπουν στήσιμο), με πολύ καλό marketing και με σημαντικότατη συνεισφορά σε έργα κοινής ωφέλειας είναι μια ακόμα προαιρετική φορολογία σε ευκατάστατο κοινό που αντέχει να παίξει (και να χάσει).

ανεστης είπε...

@kariatida
Ανοιχτές πόρτες βαράς. Το οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Κίνα, το έχω γράψει καιρό πριν.
Δεν εντυπωσιάστηκα απο τα φώτα της Κίνας, έγραψα τις εντυπώσεις μου απο το Χονγκ Κόνγκ. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Προτείνω να διαβάζεις λίγο προσεκτικότερα τα post μου για να συννενοηθούμε κάποια στιγμή.

Αλλά φυσικά μπορεί και να βαριέσαι να το κάνεις γιατί απλουστευτικές θεωρίες συνομωσίας για "Σώρους που θέλουν να μας κάνουν Κίνα" δε θα βρεις εδώ.
Ίσως βρεις όμως αυτοκριτικά κείμενα για το "λαό" που τόσα χρόνια εκλέγει εξουσίες που του λένε ευχάριστα ψέμματα για να τον ψήνουν και να τον πηδάνε.

ανεστης είπε...

Δείμο, όλα τα ταξίδια που ανοίγουν το μυαλό και σε βοηθάνε να δεις τα πράγματα και αλλοιώς είναι πολύτιμα.

kariatida62 είπε...

Aχ, βρε Ανέστη, ξέρω πως στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!!!
Θα συννενοηθούμε πού θα πάει! Αν χρειαστεί και την εσπεράντο θα μάθω και την νοηματική θα διδαχτώ προκειμένου να επικοινωνήσουμε και να βρούμε μιαν άκρη!
Ακου τώρα εγώ πώς τα βλέπω:Mια παροιμία λέει πως το παιδί και το σκυλί όπως το μάθεις είναι....Παιδί εν προκειμένω είναι ο λαός! Ο οποίος έμαθε στην ρεμούλα απο τους εξουσιαστές του!
Τα προνόμια των 300 της Βουλής και των αυλικών τους(υπάλληλοι της Βουλής), οι οποίοι βρίσκονται εκτός μνημονίου, τα διάβασες στο Βήμα σε ερευνα του Βαφειάδη??? Αν όχι να στα στείλω...
Τι θέλεις να σου κάνει ο φουκαριάρης ο λαός???
Είδαμε και τους λαούς των άλλων χωρών!

ανεστης είπε...

@Kariatida
Αγριεμένη σε κόβω. Μάλλον σου χρειάζεται ταξίδι.
Σου προτείνω να πας σε χώρες όπου δεν κραυγάζουν ο ένας στα μούτρα του άλλου τα ιδεολογήματά του ψάχνοντας διαχωριστικές γραμμές.

kariatida62 είπε...

Αγριεμένη είμαι μ'όλους τους καραγκιόζηδες που έχουν κατσικωθεί στο σβέρκο μας! Ποτέ μ'εσένα!
Η αλήθεια είναι ότι ένα ταξειδάκι το χρειάζομαι...αλλά πού?
Τώρα όσο για τις κραυγές είμαστε Ελληνες και φωνάζουμε να εκτονωθούμε! Καλύτερα να φωνάζουμε παρά ν'αυτοκτονούμε όπως άλλοι! Διαχωριστικές γραμμές ποτέ δεν βάζω! Άρχισες πάλι να με αδικείς..όχι τίποτα άλλο είχα αρχίσει ν'ανησυχώ!! :))
Nάσαι καλά Ανέστη και στο άλλο ταξείδι πιο πολλές φωτό!

Khlysty είπε...

Καλώς επέστρεψες στα πάτρια εδάφη. Να σου πω ότι ζηλεύω ή είναι αυτονόητο;...

ανεστης είπε...

Καλώς σε βρήκα! Χαθηκαμε γαμώτο...

Khlysty είπε...

Μπα, είναι που αρνούμαι πεισματικά να γίνω Twitterάς, οπότε αρκούμαι σε βλογοδιαλόγους. Ωραίο το Χονγκ Κόνγκ, ε; Τι έχει απογίνει η Kowloon;