22/6/10

Τα "εθνικά" και τα "αληθή"

Εδώ, στο blog του Στέλιου Φραγκόπουλου, θα βρείτε μια απολαυστικότατη και διδακτικότατη συνέντευξη του Νίκου Δήμου.
Αξίζει να διαβαστεί!

15 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Πράγματι άξιζε Ανέστη που μας 'πήγες' εκεί..
Ο Δήμου είναι ο ορισμός του 'αιρετικού'. Μυαλό ξουράφι. Είχε μια περιπέτεια με την υγεία του, αλλά ευτυχώς μάλλον το ξεπέρασε..

ανεστης είπε...

Θανάση νομίζω το οτι δεν απέκτησε ποτέ παιδιά τον βοήθησε να είναι αποστασιοποιημένος, αντικειμενικός, δεόντως κυνικός και να μην υποκύπτει σε συμβάσεις.
Τον θαυμάζω γι' αυτό άσχετα με το οτι ποτέ δεν θα το επέλεγα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Παιδιά, δεν ξέρω τι λέτε, αλλά εμένα δε μου αρέσει ο Δήμου. Φυσικά θα βρούμε κάποια άρθρα του εξαιρετικά, αλλά γενικά δε με ικανοποιεί. Και όχι, ρε Θανάση, αιρετικός. Ελαφρώς πιο προοδευτικός από άλλους ανθρώπους του πνεύματος, ναι, αλλά όχι και αιρετικός.

ανεστης είπε...

Δείμο προφανώς είναι βαθύτατα υποκειμενικά αυτά τα πράγματα αλλά οτι είναι αιρετικός, είναι σίγουρο.

Αιρετικός γίνεται κάποιος όταν μιλάει αντίθετα στο ρεύμα, όταν υποστηρίζει απόψεις που μπορεί να είναι "εθνικά δυσαρεστες".

Βες μου εσύ πολλούς Έλληνες που να ομολογούυν σήμερα οτι οι "παραβιάσεις" των Τουρκικών αεροπλάνων είναι πλασματικές.

kariatida62 είπε...

Εμένα αυτή η έπαρσή του μ'αηδιάζει...!
Προφανώς αηδιάζει και όσους βρέθηκαν κοντά του και τον εγκατέλειψαν εκτός απο τις γάτες του...

Ανώνυμος είπε...

ειναι ο μοναδικος που αυτοαποκαλειται διανοουμενος.

ΨΩΝΑΡΑ

ΕΝΑΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΕΙΝΑΙ
Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ.

Ο ΔΕΞΙΟΣ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ

ανεστης είπε...

Καρυάτιδα, Ανώνυμε,
Να περιμένω αντεπιχειρήματα σε συγκεκριμένες αποψεις ή όχι;

kariatida62 είπε...

Δεν σχολιάζω τις απόψεις του δικές του είναι να τις χαίρεται και να τις υποστηρίζει! Απλά ανακατώνομαι όταν βλέπω τέτοια έπαρση, όπως αυτή που ο κύριος αυτός εκδηλώνει! Όλα τα ξέρει, όλα τα μαχαιρώνει και μετανοιώνει κιόλας που γύρισε πίσω...καλά δεν τούπε κάποιος πως απο 25 χρονών που γύρισε μέχρι τώρα που γέρασε οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί και τα σκυλιά δεμένα? Για την φουκαριάρα την μάνα του κι'αυτός θυσιάστηκε?

ανεστης είπε...

Κι εγώ το ίδιο αισθάνομαι. Κι εγώ μετανιώνω που έμεινα στην Ελλάδα, αλλά αυτές οι αποφάσεςι παίρνονται πριν δημιουργήσεις τη ζωή σου και τους δεσμούς σου κάπου. Τώρα είναι αργά αλλά κι εγώ θέλω να νοιώθω ελεύθερος να λέω πως μετάνοιωσα.

kariatida62 είπε...

Τελικά έγινες πηγή έμπνευσης για το επόμενό μου ποστ!
Δεν ξέρω πώς θα μου βγει μα θα το δουλέψω αρκετά έχοντας εξασφαλίσει την συνεργασία φίλης blogger!

Ανώνυμος είπε...

Ανέστη,το επιχείρημα για κριτική το δείνει μόνος του.Ένας φιλοσοφημένος νούς,δεν θα έλεγε ποτέ αυτά:Κάποια στιγμή συνεργαστήκατε με το Χατζιδάκι;
Ναι, στο περιοδικό «Τέταρτο».
Τον θεωρείτε τον μεγαλύτερο Έλληνα συνθέτη; Εκτός από τον μεγαλύτερο Έλληνα συνθέτη, τον θεωρώ τον μεγαλύτερο Έλληνα άνθρωπο του 20ου αιώνα.
Τον Θεοδωράκη;
Ο Θεοδωράκης σαν συνθέτης είναι καλός τραγουδοποιός. Δεν είμαι μουσικοκριτικός, αλλά τα «σοβαρά» έργα του -αυτά που εκείνος νομίζει ότι είναι τα σημαντικότερα- δεν τα αντέχω. Και νομίζω ότι δεν τα αντέχει πολύς κόσμος. Αλλά τα μη «σοβαρά» έργα του, τα τραγούδια του, τα θεωρώ πολύ καλά. Ως άνθρωπος, βέβαια, είναι τραγωδία.
Τώρα είναι ή ήταν πάντα;
Ήταν πάντα.
Για να πεις τέτοιες κουβέντες για έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε,και κινδύνεψε,ανεξάρτητα απο τα λάθη του,σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις ποιούς πρέπει να σέβεσαι,ή αν θέλεις να τους κάνεις κριτική,να την κάνεις χωρίς να υποβιβάζεις την προσωπικότητά τους.Πως λέγεται το φιλοσοφικό ρεύμα που ασπάζεται λοιπόν;

Xavier είπε...

Άσχετα από το αν ο Δήμου λέει πολλές αλήθειες, το στυλ της κριτικής του απέναντι στα προβλήματα της χώρας είναι τυπικά "ελληναράδικο". Κάποιου επιπέδου μεν, αλλά "ελληναράδικο".

ανεστης είπε...

Ανώνυμε
Μας ξενίζει η άποψη για τον Θεοδωράκη όταν όποτε αυτός παρεμβαίνει, και η κουτσή Μαρία λέει τα τρισχειρότερα;

ανεστης είπε...

Xavier
Μακάρι να ήταν τόσο εύστοχοι οι ελληναράδες.

Xavier είπε...

Ε είπα είναι κάποιου επιπέδου ο άνθρωπος. Αλλά κατα τ'άλλα είναι ίδιος με αυτούς που κοροϊδεύει. Λογικό εξ'αλλου αφού είναι προϊόν της χώρας του.