12/5/10

Οι επερχόμενες συμφωνίες με την Τουρκία


Ο Ταγίπ Ερντογκάν πρόκειται να μας επισκεφθεί στις επόμενες ημέρες. Και απ ότι μάθαμε απο τις δηλώσεις του συνεργάτη του στην πολύ καλή εκπομπή του Παύλου Τσίμα την Τρίτη, θα μεταφέρει μια πολύ σοβαρή πρόταση στον Γιώργο Παπανδρέου που πιθανότατα συνοψίζεται στο να υπάρξει σταμάτημα των πτήσεων και των παραβιάσεων πάνω απο το Αιγαίο, έτσι που να εξοικονομηθούν πόροι για τα δύο κράτη.

Πολύ καλή ευκαιρία για να πάει χαμένη. Εμείς θέλουμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε όλα αυτά τα απίστευτα ποσά σε καύσιμα, θέλουμε να μειώσουμε τις δαπάνες των εξοπλισμών. Και δεν είναι μόνο τα καύσιμα και τα αναλώσιμα που καταβάλουμε, είναι και οι ανάγκες προσωπικού ή και οι ενδεχόμενες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ο Ερτνογκάν-εφέντη απο την άλλη επιθυμεί διακαώς να μειώσει την επιρροή του στρατού, αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο πρόκλησης τεχνητής κρίσης που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή του (βλέπε σενάρια "βαριοπούλα").

Γνωρίζοντας όμως καλά την Τουρκική διπλωματία, θα έλεγε οτι έχουμε πολύ καλούς λόγους να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο τι θα συμφωνηθεί και στο τι θα ανακοινωθεί. Σπανίως τέτοιες κινήσεις καλής θέλησης έρχονται χωρίς "ουρά". Σπανίως -για να μην πω ποτέ- η τουρκική διπλωματία δεν αφήνει τους στρατηγικούς - εθνικούς στόχους να σβήνουν Κι αυτή τη φορά αυτοί που καίγονται για μείωση δαπανών είμαστε εμείς.

Άρα το πιθανότερο είναι οτι θα προταθούν ανταλλάγματα Και το πιθανότερο αντάλλαγμα που θα πέσει στο τραπέζι θα είναι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και ιδιαίτερα των πετρελαίων του Βόρειου Αιγαίου. Με τη συνεπακόλουθη διευθέτηση των "γκρίζων ζωνών".

Δεν θα εκπλαγώ λοιπόν τώρα που η χώρα είναι υποθηκευμένη, να βρεθούν και οι "λύσεις" σε θέματα που χρονίζουν, σε πώληση ουσιαστικά κυριαρχικών δικαιωμάτων μας με τη βοήθεια μεσολαβητών, εταιριών και άλλων που ακολουθούν κατα πόδας σαν πτωματοφάγοι το ΔΝΤ.

Βάζω και στοίχημα!

Υ.Γ. Αποφεύγω συνειδητά να κάνω συγκρίσεις του ειδικού διαπραγματευτικού βάρους των δύο ηγετών...

9 σχόλια:

dimitris είπε...

Ανεστη καλημερα, οι ''ουρες'' και το Υ.Γ. τα λενε ολα..ΑΜΑΝ..

ανεστης είπε...

Καλημέρα καπετάνιε

kariatida62 είπε...

Τι έγινε βρε Ανέστη, ακόμα να παραιτηθείς απο Έλληνας εσύ και ακόμα συνεχίζεις να νοιάζεσαι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;)

ανεστης είπε...

@kariatida
Είμαι στη διαδικασία, το παλεύω. Δεν βοηθάς κι εσύ...

kariatida62 είπε...

:) ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ!!!

ανεστης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Θανασης Ξ. είπε...

Μα, ακόμη και η χθεσινή εκπομπή του Τσίμα, δεν σου φάνηκε λιγάκι ύποπτη;;;...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ σαωστές οι παρατηρήσεις και οι κρίσεις σου. Χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικοί. Ωστόσο, η πιθανότητα συνεκμετάλλευσης ορισμένων πλουτοπαραγωγικών πηγών και θα επιφέρει σχετική ειρήνη στην περιοχή και κέρδη βραχυπρόθεμα...

ανεστης είπε...

@Θανάση τι εννοείς; Απο ποιά πλευρά ύποπτη;

@Δήμο
Δεν διαφωνώ αλλά μην ξεχνάμε οτι μέχρι τώρα είχαμε μια πολύ συγκεκριμένη στάση σ' αυτά τα θέματα. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να δεχτεί "μοίρασμα" του Αιγαίου;