Τελειώσαμε λοιπόν τη δουλειά μας στο Άμστερνταμ κι αφού η μέρα ήταν ηλιόλουστη και ζεστή, κάναμε ότι κι όλοι οι υπόλοιποι στην Ολλανδική πρωτεύουσα.
Αράξαμε σε ένα μπαράκι εμπρός σε ένα από τα κανάλια και χαζεύαμε τις πάπιες που έβγαζαν σε εκπαιδευτική εκδρομή τα παπάκια τους.
Την ώρα που ένα ζευγάρι έδενε την περιποιημένη βάρκα του εμπρός στο μπαράκι και παράγγελνε τις μπύρες του, ρώτησα το συνάδελφο που ζει κι εργάζεται εκεί, γιατί στον αυτοκινητόδρομο τηρούσε ακριβώς το όριο ταχύτητας, χωρίς να το υπερβεί ούτε στο ελάχιστο.
Μου είπε πως ενώ έκανε πολλά ταξίδια προς και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες «Σένγκεν», πρόσφατα χρειάστηκε να ταξιδέψει στην Ασία. Στον έλεγχο διαβατηρίων λοιπόν, ο αξιωματικός τον ενημέρωσε ότι εκκρεμούσε εναντίον του μια κλήση για υπέρβαση ορίου ταχύτητας που είχε γίνει πριν κάποιους μήνες.
Η παράβαση είχε καταγραφεί από κάμερες και τα πλήρη στοιχεία ήταν στη διάθεσή του. Ημερομηνία, ακριβές σημείο, πραγματική ταχύτητα, φωτογραφία των πινακίδων κλπ.
Πλήρωσε λοιπόν το μικρό σχετικά πρόστιμο (αφού μικρή ήταν κι η υπέρβαση) και μπόρεσε να αναχωρήσει για τον προορισμό του.
Σκεφτόμουν μετά από αυτή την αφήγηση, ότι στην Ελλάδα θεωρούμε τεράστια μαγκιά το να παραβούμε τους νόμους και τους περιορισμούς. Όχι αυτούς που αντιπαλεύουν το κράτος-αφέντη αλλά κι αυτούς που ρυθμίζουν τους μεταξύ μας κανόνες συμβίωσης, ακόμα κι αυτούς που αφορούν στην ασφάλειά μας.
Αφού λοιπόν ο Έλληνας πολίτης είναι αυτός που είναι, για ποιο λόγο δεν γίνεται αυτή η παρόμοια επένδυση από το ελληνικό κράτος για να γεμίσει τα ταμεία του;
Και να εκπαιδευτούμε κι εμείς σε μια τεράστια γκάμα θεμάτων κοινωνικής συμπεριφοράς πληρώνοντας τις κλήσεις-δίδακτρα;
Δεν είναι προτιμότερη αυτή η λύση από τα ηλίθια μέτρα για έσοδα όπως η φορολόγηση των καρτοκινητών και το να κάνουν τις αποδείξεις λαχεία;
Και μην ακούσω αηδίες για αστυνομικά κράτη, big brothers και καταπίεση. Αν η ελευθερία μεταφράζεται σε ασυδοσία, σας έχω νέα:
Σε αντίθεση με τον "ανυπότακτο" έλληνα, ο Ολλανδός είναι πολύ πιο ήρεμος, χαίρεται πολύ περισσότερο τη ζωή του, μέχρι που τραβάει απο πίσω απο τη βάρκα σαν tender και το γαλάζιο πλαστικό βαρκάκι του γιού του.
10 σχόλια:
Λογικοτατα ερωτηματα ..Μη περιμενεις ομως απαντησεις γιατί θα σου πεσουν και τα υπολοιπα δοντια και θα καταντησεις σαν εμενα που πίνω πια το αιμα με καλαμάκι
Με τις κάμερες παντού και πάντα δε συμφωνώ. Αλλά με τα αυστηρά μέσα αστυνόμευσης είμαι απολύτως σύμφωνος!
Όχι για να δημιουργούν "βιομηχανίες ρουσφετιών" (->σβήσιμο κλήσεων), όπως γίνεται στην πραγματικότητα. Αλλά για να περιορίσουν την οδική μας αν-ασφάλεια.
Τηρουμένων των αναλογιών το μαγαζί στην Ελλάδα έχει απ' όλα τα μοντελάκια, δύσχρηστο το χαρμάνι, αντιθέτως στην Ολλανδία υπάρχει μόνο το Ολλανδικό;
Ανέβηκα στην ΚΛΜ και είναι σαν Κιβωτός με τις φυλές όλου του κόσμου, πράγματι εντυπωσιάστηκα.
@Νοσφεράτε
είπαμε βάλαμε μασέλα! Μπορούμε τώρα άνετα να ρωτάμε ότι θέλουμε!
@Ikor
Είδες τι λέει ο TeddyBoy στο δικό σου post για τις μηχανές και τις κάμερες; "Δόξα και τιμή στον τύπο που κάλυψε τις κάμερες".
Λοιπόν να σου πω κάτι προωθημένο; ΝΟμίζω πως αν είχαμε κάμερες και υποχρεωτική "πειθαρχία" θα είχαμε και πολύ καλύτερη αστυνομία με υποχρέωση να τηρούν πρώτοι αυτοί τους νόμους.
@airgood κι όμως, ως πιο "ομοιογενής" χώρα η Ελλάδα α έπρεπε να μην έχει τα προβλήματα της πολυσυλλεκτικής Ολλανδίας. Αλλά αυτοί βέβαια διαμόρφωσαν πιο ανεκτική κουλτούρα απο τότε που ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη, εμείς...;
Με ένα μόνο πρόστιμο σε πλήρη εφαρμογή θα εξασφαλίζαμε το έλλειμα του κράτους: Άσκοπη χρήση κόρνας!
Λεφτά μπορούσαν να βγάλουν και χωρίς κάμερες. Και μόνο απανωτές κλήσεις για ηχορρύπανση στους κάγκουρες με δυνατες εξατμίσεις και γελοία ηχοσυστήματα, μας είχαν σώσει.
Και στην τελική ο Έλληνας είναι πολύ αγαθοβιόλης που διαμαρτύρεται για τις κάμερες όταν το πραγματικό φακέλωμα έρχεται με το Α.Μ.Κ.Α. κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Μπορείς να αλλάξεις αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνο, πιστωτική κάρτα, το μόνο πράγμα που θα σε εντοπίζει εφ'όρου ζωής είναι ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης.
...Αλλά αυτό το κατάπιαμε αμάσητο
Το βρίσκω τραγικά υπερβολικό να σου αρνούνται την έξοδο από την ΕΕ για μια κλήση. Εκτός αν κάτι δεν κατάλαβα καλά.
Τα συμπεράσματα περί αναγκαιότητας πιο αυστηρής αστυνόμευσης είναι ανησυχητικά. Νομίζω ότι οι υπάρχοντες νόμοι καλύπτουν κατά πολύ τις ανάγκες της κοινωνίας. Απλά πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται υπεύθυνα και χωρίς εξαιρέσεις. Ας αρχίσουμε από αυτό, και βλέπουμε μετά αν χρειάζονται και κάμερες.
@Atron
Πες το ψέμματα...
@clicka
Γενικώς στα εύκολα φωνάζουμε ως λαικιστές, τα υπόλοιπα είναι αδύνατον να τα κατανοήσουμε. Αν το κράτος θέλει να φακελλώσει μπορεί να έχει χιλιάδες τρόπους. Οι ανησυχούντες ας αισθάνονται τυχεροί που ζουν σε τούτο το μπουρδέλλο και δεν έτυχα να πάρουν γλύκα απο Βρετανικές αστυνομίες...
Xavier γιατί τραγικό;
Σου λένε πλήρωσε και φύγε. Απλό δεν είναι; Εμείς εδώ δεν είχαμε απαγορεύσει την έξοδο ούτε στο Χριστοφοράκο! Καλύτερο αυτό; (καλά μην απαντήσεις...).
Αλλα φοβάμαι οτι παρανόησες. Το παράδειγμα της Ολλανδίας δεν είναι κάποιος νέος δρακόντιος νόμος.
Οι υπάρχοντες νόμοι εφαρμόζονται με την πληρωμή κατα την έξοδο!
Αυτό που λες οτι μας λείπει εδώ.
Συμφωνώ και επαυξάνω με τον/την μπλόγκερ που είπε για πρόστιμο στην άσκοπη χρήση κόρνας.
Σε ένα χωριό 1000 κατοίκων ακούω τόσες κόρνες να βαράνε μέρα νύχτα όσες σε μία πόλη των 27 χιλιάδων!Θα μου πέσουν τα αυτιά από την ηχορύπανση..και που?Σε ένα βλαχοχώρι των 1000!
Δημοσίευση σχολίου