22/5/09

Ποιος μετράει τις Ευρωεκλογές;

Φάγαμε (και το φχαριστηθήκαμε) ένα μεγάλο και ζουμερό ευρωπαϊκό πρόστιμο επειδή δεν ενσωματώσαμε στη νομοθεσία μας ποινές για τις ρυπογόνες βιομηχανίες, για όσους προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά.

Θυμίζω ότι έχουμε (ακόμα!) υπουργό περιβάλλοντος παλαιοκομματικό σαρακατσάνο πολιτικό μηχανικό.


Χρήσιμο το πρόστιμο; Χρησιμότατο, όπως όλα όσα έχουμε φάει μέχρι στιγμής. Αν εμείς δεν μπορούμε να κουμαντάρουμε τη χώρα, αν δεν έχουμε πάρει τίποτε στα σοβαρά, θα το κάνουν άλλοι για εμάς.

Αν λοιπόν η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι τόσο χρήσιμη για χώρες όπως το Τζατζικιστάν που γενικώς δεν έχει και καμία ιδιαίτερη πρεμούρα να κυβερνηθεί, τότε γιατί είναι τόσο υποβαθμισμένες οι ευρωεκλογές για τα πολιτικά κόμματα; Το Πασόκ δηλώνει ότι είναι «δημοσκοπική» η φύση των εκλογών αυτών, η Ν.Δ. βάζει επικεφαλής την αξιοπρεπή κατά τα άλλα Γιαννάκου που έμεινε εκτός βουλής κατά κομματική παραγγελία.

Αφήνει απέξω και τον Μανώλη Μαυρομάτη που παρά το ότι βόλεψε και το γιόκα του σε μια καλή ευρωπαικο-ενωσίτικη δουλειά στις Βρυξέλλες, κατάφερε να είναι συνεπής στις παρουσίες του και να πάρει και μερικές καλές πρωτοβουλίες, κατάφερε να έχει να παρουσιάσει έργο στο χώρο που ξέρει καλύτερα.


Το ευρωβουλευτιλίκι είναι μια καλή και καλοπληρωμένη δουλειά, με πολλά μπόνους και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. είναι επίσης κατώφλι για πιο high profile πολιτική καριέρα. Και γι’ αυτό αντιμετωπίζεται από τα κόμματα σαν μια πολύ μεγάλη χάρη προς τους υποψήφιους. Αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία για να βγουν οι κομματικές υποχρεώσεις, να ισοσκελιστούν συσχετισμοί και να αποκτήσουν αντίκρισμα τα γλειψίματα.

Πέρα από αυτά, τα κόμματα είναι παγερά αδιάφορα αφού βλέπουν σα στόχο μόνο την τοπική εξουσία.
Παρά το γεγονός ότι ενίοτε το ευρωκοινοβούλιο είναι απείρως χρησιμότερο από τη βουλή μας. Τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται για τα προφανή και τα αυτονόητα είναι κι αυτά διασπάθιση δημόσιου χρήματος από τις κυβερνήσεις που αμελούν να νομοθετήσουν και να εφαρμόσουν και άρα σκάνδαλο πρώτης γραμμής σαν αυτό του Βατοπεδίου και της Ζίμενς.

Σκεφτείτε τα αυτά για τις επόμενες δύο βδομάδες.
Για κανονική διακυβέρνηση θα ψηφίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: