27/1/09

Νικήτας Κακλαμάνης Part II, Η Επιστροφή!


Όταν ο δήμαρχος έκανε γιορτές στο Σύνταγμα, είδε οτι το κοινό του ήταν μετανάστες. Οι Αθηναίοι απείχαν, ίσως επειδή δεν πιστεύουν πια σε τέτοιες γιορτές, ειδικά μετά από όσα είχαν προηγηθεί, είτε επειδή δεν μπορούν να γιορτάσουν εύκολα, είτε επειδή έχουν αποξενωθεί με την ίδια τους την πόλη. Περίμενε οτι αυτή η πιθανολογούμενη αποξένωση του Αθηναίου απο την πόλη του, του έδινε και «λευκή επιταγή» να κάνει ότι ήθελε στην Αθήνα.


Τα δέντρα στην Κυψέλη ξεπατώθηκαν και κόπηκαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Χαράματα! Λάθρα! Χωρίς καμία συνεννόηση, χωρίς κανένα διάλογο.
Έτσι ώστε μέχρι να συνέλθουν οι περίοικοι και να δουν τι έγινε, το μέγιστο και ουσιαστικό κομμάτι της δουλειάς να έχει ήδη γίνει. Ανεπανόρθωτα. Και φυσικά η «δουλειά» ξεκίνησε απ’ τα υπεραιωνόβια πεύκα. Αυτό ήταν και το κύριο εμπόδιο.
Αυτό από μόνο του δείχνει την πονηριά της κίνησης, μας κίνησης που γινόταν ερήμην των κατοίκων, που προφανώς είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και μελλοντικοί χρήστες του πάρκινγκ που σχεδιάζεται να γίνει.

Ο δήμαρχος δεν ξεκίνησε από τη δημιουργία ποδηλατόδρομων ή κάτι παρεμφερές βασικό και στοιχειώδες που θα σηματοδοτήσει την προσδοκώμενη μείωση χρήσης των αυτοκινήτων.

Δεν ξεκίνησε από τη θωράκιση, διαφύλαξη και αύξηση των ελεύθερων χώρων, ούτε που του πέρασε απ’ το μυαλό να βρει άλλους οικοδομημένους χώρους να απαλλοτριώσει για να γίνει το πάρκινγκ.


Γιατί πρώτον ο δήμαρχος δεν θέλει να πείσει τους Αθηναίους να χρησιμοποιούν λιγότερο αυτοκίνητο (ξέρει την εξάρτηση του νεοέλληνα ψηφοφόρου του) και δεύτερον διότι είχε την εύκολη λύση του να καταργήσει έναν ακόμα ελεύθερο χώρο για να κάνει business.

Πρόσφατα, στην Κυψέλη και πάλι, το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς στη Φωκίωνος Νέγρη προγραμματιζόταν να κατεδαφιστεί για να γίνει άλλο ένα πάρκινγκ!
Στο τσακ κυριολεκτικά οι περίοικοι πήραν είδηση τα σχέδια, οργανώθηκε επιτροπή και συλλογή υπογραφών, το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και σήμερα χρησιμοποιείται σαν χώρος πολιτισμού με εκθέσεις και εκδηλώσεις αλλά και σα λαϊκή αγορά βιολογικών προιόντων κάθε Σάββατο.
Με πρωτοβουλία των κατοίκων και ερήμην των σχεδίων του κάθε δημοτικού άρχοντας για «ανάπτυξη» όπως βαφτίζουν τις business.

Φαίνεται πως η υποχρέωση για γκαράζ που δεν κατάφερε να υλοποιηθεί εκεί σε ένα υψηλού προφίλ μέρος, βρήκε τώρα την εύκολη λύση.
Τα πανύψηλα πεύκα ήδη χάθηκαν και οι κάτοικοι προσπαθούν τώρα να διαφυλάξουν το ήδη κατεστραμμένο οικόπεδο. Η αστυνομία δε, συνεπής στον αντιπαθητικό της ρόλο, ποτίζει μεσήλικες με χημικά, κλείνει την Πατησίων (η αστυνομία και όχι οι διαμαρτυρόμενοι) και όλα αυτά παρουσία εισαγγελέα.
Και όσοι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του πολίτη για να αποφασίζει για τη γειτονιά του, όσοι πιστεύουν οτι τα πεύκα είναι πιο σημαντικά από 2ο ή 3ο αυτοκίνητο, όσοι ελπίζαμε οτι θα αποκτήσουμε ηγεσίες εθνικές ή δημοτικές με ευαισθησίες και ανθρωποκεντρικές προτεραιότητες είμαστε επισήμως, απελπιστικά μόνοι!

Και για το τέλος σας θυμίζω τους στίχους του Big Yellow Taxi της Joni Mitchell που τα είπε όλα εδώ και κάποιες δεκαετίες πριν:

They paved paradise
And put up a parking lot
With a pink hotel, a boutique
And a swinging hot spot
Dont it always seem to go
That you dont know what youve got
Till its gone
They paved paradise
And put up a parking lot
They took all the trees
Put em in a tree museum
And they charged the people
A dollar and a half just to see em
Dont it always seem to go
That you dont know what youve got
Till its gone
They paved paradise
And put up a parking lot
Hey farmer farmer
Put away that d.d.t. now
Give me spots on my apples
But leave me the birds and the bees
Please!
Dont it always seem to go
That you dont know what youve got
Till its gone
They paved paradise
And put up a parking lot
Late last nightI heard the screen door slam
And a big yellow taxi
Took away my old man
Dont it always seem to go
That you dont know what youve got
Till its gone
They paved paradise
And put up a parking lot

7 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ότι παθαίνουμε καλώς το παθαίνουμε Ανέστη... και λίγα είναι

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα έργα -ειδικά σε μεγάλους δήμους- γίνονται πολύ απλά για να κερδίσουν οι διάφοροι εργολάβοι. Ίσως όχι για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά επί της ουσίας για βιτρίνα κι ενίσχυση μιας τάξης μεγαλοκατασκευαστών.

ανεστης είπε...

@Αθλιοι
Προφανώς υποννοείς οτι κακώς τον εξέλεξαν. Αλλά πάλι τίποτα(;) δεν έδειχνε οτι θα ακολουθούσε τέτοιο δρόμο.

@Δείμο
Μόνο οι μεγαλοκατασκευαστές; Το "σύστημα" δηλαδή δεν βγάζει τίποτας; Θυμίζω οτι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η Νο 1 φωλιά ρεμούλας σύμφωνα με όλες τις θεσμικες αναφορές.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ανέστη, να είμαστε πάντα υποψιασμένοι για όποιον ζητάει να του δώσουμε εξουσία...

Ανώνυμος είπε...

Ποδηλατόδρομους στην Κυψέλη? Εχει κάτι ανηφόρες! Που βρε Ανέστης? λίγο πράσινο ( σε δέντρα ! όχι χαμολούλουδα πληζ!)
Αλλά τι περιμένεις από ( Δήμαρχο) ανθρωπο που...
Ας μην συνεχίσω καλύτερα γιατί το μπλογκ θα γίνει xxx!
Καλησπερούδια!

Rodia είπε...

Ξεκίνησε όμως από ένα... αναψυκτήριο!

Τι να πούμε Ανέστη, τι μπορούμε, τι...
Ο Ρομπέν των Βωβών μας έχει πάρει φαλάγγι. Ιδιοκτησία του είναι η Πόλη και... την πήρε!:)

ανεστης είπε...

@Rodia
διαφωτιστικό το link, διαβάζοντάς το θύμωσα ακόμα περισσότερο!
Τώρα μια που τα λέμε εδώ μόνοι μας, και με δεδομένο το πως λειτουργεί, έχει κανείς αμφιβολίες για τις "χορηγίες" που δεχτηκε ο ΝΚΑΚΛ προεκλογικά ως "σκιώδης" υπουργός υγείας απο τις φαρμακοβιομηχανίες;