16/10/08

Αντίσταση στους καρχαρίες των "πνευματικών δικαιωμάτων"

Τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται οι διώξεις των εταιριών πνευματικών δικαιωμάτων κατά της «πειρατείας». Τουλάχιστον με τον όρο όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται.

Το τραστ των εταιριών και δικηγορικών γραφείων που έχει αναλάβει το έργο αυτό αρχίζει να παίρνει περισσότερη φόρα από τη στιγμή που κάποιες αρχές δείχνουν διατεθειμένοι να τους παραχωρήσουν γη και ύδωρ όπως στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας π.χ., όπου οι πάροχοι Internet αναγκάζονται να καρφώνουν τους πελάτες τους που κατεβάζουν προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα υλικό.
Παραβιάζοντας όμως συνταγματικές ελευθερίες, διότι για να εξακριβωθεί η φύση του υλικού θα πρέπει να παραβιαστεί το απόρρητο της επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όλοι οι χρήστες εκ προοιμίου ως παραβάτες.

Δίωξη έχει ασκηθεί επίσης και κατά του μεγαλύτερου φορέα online αποθήκευσης, του Rapidshare επειδή φιλοξενεί αρχεία με μουσική ταινίες κλπ. Που μπορούν να αποθηκεύσουν οι χρήστες και που μπορούν να «κατεβάσουν» τρίτοι που διαθέτουν τη σχετική «ηλεκτρονική διεύθυνση».
Η υπόθεση εκκρεμεί σε εφετείο και ήδη το Rapidshare για να πείσει για τις αγαθές του προσθέσεις και να μείνει ανοιχτό, αρχίζει να μπλοκάρει αρχεία που έχουν αναφερθεί οτι παράνομα περιλαμβάνουν τέτοιο προστατευμένο υλικό.

Πάνω στη φόρα και με τον αέρα που πήρε η βιομηχανία διώξεων, η Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) κατέθεσε μήνυση και κατά των sites που διαθέτουν ελληνικούς υπότιτλους για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Με αποτέλεσμα τα sites αυτά με συνοπτικές διαδικασίες να κλείσουν (κακώς κατά τη γνώμη μου).
Φαίνεται οτι οι υπεύθυνοι δεν αισθάνθηκαν αρκετά ισχυροί (κυρίως οικονομικά, αφού κανείς χρήστης δεν πλήρωνε για να αποκτήσει τους υπότιτλους), για να υπερασπισθούν την υπόθεσή τους σε δικαστήρια όπου θα έπρεπε οι ενάγοντες να αποδείξουν όχι ότι η απόδοση των διαλόγων στα ελληνικά παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα και άρα το sui generis του σεναρίου, αλλά οτι η διάθεση της κάποιας εκδοχής της απόδοσης ΚΑΙ ΟΧΙ του ίδιου του έργου, είναι παράνομη.
Είναι δηλαδή σαν να λέμε οτι αν εγώ παραθέσω εδώ μεταφρασμένους στίχους από ένα τραγούδι παραβιάζω πνευματικά δικαιώματα!

Είμαστε λοιπόν σε μια περίοδο όπου όλοι όσοι τολμούν να κάνουν οτιδήποτε μοιάζει ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κατατρομοκρατούνται. Και φαίνεται οτι υπερ-αντιδρούν τα κράτη, οι φορείς, όλοι μπροστά στον πανικό της πανίσχυρης βιομηχανίας (που ας μη ξεχνάμε είναι και ένας κλάδος με τεράστιο τζίρο) που αισθάνεται οτι χάνει χρήματα από το οτι κάποιος μετέφρασε τα κρυόκωλα αστεία του σώου του Jay Lenno στα ελληνικά!

Χρειάζεται ψυχραιμία παιδιά! Και μερικοί δικηγόροι με cojones!
Διότι οι εταιρίες έχει αποδειχτεί σε πολλές περιπτώσεις πως χρησιμοποιούν καταφανώς παράνομες τακτικές. Όπως σε μια περίπτωση που ο κολοσσός Sony ζητούσε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από μια κυρία Crain στο Τέξας (που το νοικοκυριό της παρεμπιπτόντως είχε καταστραφεί στον τυφώνα Katrina), όπου αποδείχτηκε οτι η εταιρία με τα "δικαιώματα" είχε χρησιμοποιήσει μη αδειοδοτημένους ερευνητές που ρητά απαγορεύονται σε δικαστικές υποθέσεις) για να ανακαλύψει οτι η εγγονή κατέβασε μερικά τραγούδια!
Σε άλλη υπόθεση ένας δικαστής στο Νέο Μεξικό απέρριψε την αξίωση δισκογραφικής εταιρίας να της δοθούν τα στοιχεία φοιτητών του πανεπιστημίου που υποτίθεται οτι συμμετείχαν σε δίκτυο ανταλλαγής αρχείων.

Πρόσφατα η ίδια η RIAA (η ένωση δισκογραφικών εταιριών των ΗΠΑ) αποφάσισε (μόνη της) ότι είναι παράνομο να μεταφέρεις τα τραγούδια από ένα CD που αγόρασες στο PC σου! Δηλαδή θα πρέπει κάφρε, να αγοράσεις CD για το σπίτι, τα ίδια τραγούδια από το iTunes π.χ. για να τα ακούς στο iPod, και πάει λέγοντας! Κανονικό διαζύγιο απο τη λογική δηλαδή για να γίνει πιο σαφής ο βαθμός του πανικού τους.

Έτσι θεωρούν οτι πρέπει να αμείβονται κάθε φορά που ακούμε τη μουσική τους.
Η μήπως η μουσική δεν είναι δική τους;

Να το συζητήσουμε στη συνέχεια...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Κανονικό διαζύγιο από τη λογική"

Αυτή η φράση τα λέει όλα

Ανώνυμος είπε...

Παραλογα πραγματα! Δεν πανε λεω εγω να μαζεψουν πρωτα τους μαυρους που πουλανε λαθραια cds!
ΑΛλα να μου πεις σε ποιο τομεα λειτουργουμε με τη λογικη? Η ο γυαλος ειναι στραβος ή εμεις αρμενιζουμε στραβα!

K-Top είπε...

Ας αφήσουμε τις δισκογραφικές και τους νταβατζήδες να πάρουν τον δρόμο των πεταλωτών και των αμαξάδων.

Καλώς ή κακώς, η πρόοδος επιβάλλει κάποια επαγγέλματα και κάποια μοντέλα κερδοφορίας πεθαίνουν. Δεν έχει να κάνει με κακό ή καλό αλλά με φυσική επιλογή. Οι θιγόμενοι θα παλέψουν με όλα τα μέσα και από τη στιγμή που βγάζανε τόσα θα παλέψουν και με δυνατά μέσα. Τελικά κάποιοι έξυπνοι θα προσαρμοστούν και κάποιοι χοντροκέφαλοι θα χάσουν πανηγυρικά.

Η απλότητα και η ευκολία είναι το μοναδικό όπλο που έχουν, όπως έχει κάνει η apple με το itunes store. Όταν χρεώνεις 1$ το τραγούδι και το έχεις στο pc στο ipod κλπ με το πατημα ενός κουμπιού, μαζί με artwork και εγγυημένη ηχητική ποιότητα, τότε ο πελάτης πληρώνει εύκολα ένα μικρό ποσό για να το πάρει. Πολλοί μάλιστα θα το προτιμήσουν από το να ψάχνουν στα torrents, να αποσυμπιέζουν, να φτιάχνουν tags κλπ.

Ο πήχης ανεβαίνει για όλους σιγά σιγά συμπεριλαμβάνοντας και τους καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν θα μπορούνε πλέον να κρύβονται πίσω από ένα χιτ και να πουλάνε τα άλμπουμ με το κιλό. Ίσως να χρεάζεται να βγαίνουν και να κάνουν και καμιά περιοδία παραπάνω.. Οι καιροί αλλάζουν είπαμε...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε όσα λές, αυτό που πρέπει να γίνει γενικευμένα είναι να μην αγοράζουμε cd, τέλος, να μην παει κανεις σινεμα για κανα μηνα...αλλά αυτα είναι ουτοπικά(?)

Κι έτσι αυτοί βρίσκουν και τα κάνουν!

Οσον αφορά την μουσική εγω προσωπικά εχω βρεί διέξοδο στην Creative Commons, μπορώ να σου πω οτι περισσότερα συγκροτήματα τέτοιου είδους παρακολουθώ παρά τα mainstream.

Αυτο που έγινε με τους υποτιτλους δειχνει απλά ποσο μαλάκες είναι στην ουσία, το προιόν τους θα το αγορασεις ουτως η αλλιως αν σε ενδιαφερει...με τον πολεμο αυτο απλα χανουν πελατες...αστους λιγο χρονο...και θα δουν!

Ανώνυμος είπε...

Όπως λέει και ο προλαλήσαντας, ανακατανομή πρέπει να γίνει.Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική, λένε,αλλά ποιος έχει 25 ευρώ για ένα σιντί?Ή 50 για ένα ντιβιντι?Έλεος δηλαδή!!
Αλλάζουν τα πράγματα,πώς να το κάνουμε!Αντί να στρέφονται στην τρομοκρατία και τις μηνύσεις, καλό θα ήταν να κοιτούν πώς θα παρέχουν καλύτερα υπηρεσίες...

ανεστης είπε...

@λιακάδα
μήπως όμως θα αρμενίζουμε ακόμα πιο στραβά, όταν ο χρόνος της αστυνομίας (με δικά μας χρήματα) αναλώνεται στο κυνήγι των "μαύρων" για να μη χάνουν φράγκα οι εταιρίες;

@atron
Πολύ σωστά φίλε. Ηδη η διαμεσολάβιση (νταβατζιλίκι) των εταιριών τελειώνει με την απευθείας προώθηση των έργων απο ψηφιακούς φορείς. Το μόνο που μένει είναι να γίνει και η παραγωγή απο τους ίδιους τους καλλιτέχνες (τουλάχιστον σε οτι αφορά τη μουσική γιατί στις ταινίες είναι πολύ διαφορετικά). Οι καλλιτέχνες δηλώνουν τοι η δισκογραφία δεν τους αποφέρει σχεδόν τίποτα (μόνοι κερδισμένοι οι εταιρίες). Τα έσοδά τους προέρχονται κατα κύριο λόγο απο περιοδείες.

@dealsend
Δεν ξέρω αν θα είχε απόδοση ένα τέτοιο μπουκοτάζ. Η βιομηχανία του entertainment είναι τεράστια, μπορεί να χάνουν το ρόλο τους οι ενδιάμεσοι αλλά τα ποσά είναι τρομακτικά.
Η υπερβολή των RIAA κλπ απλά θα οδηγήσει σε πιο μαζική και οργανωμένη αντίθεση τον κόσμο.

@anta
τα CD δεν έχουν πια τόσο. Οι τιμές έπεσαν απο τη στιγμή που τα διαδικτυακά δισκοπωλεία τους πήραν τη μπουκιά απο το στόμα. Αμέσως μετά έγινε μείωση των τιμών (που δεν γινόταν τόσα χρόνια!). Αυτό που λεες όμως είναι σωστό. Αν ήθελαν να συνεχίσουν να πουλάνε CDs θα μπορούσαν να βάλουν και λίγη προστιθέμενη αξία (bonus, δωράν downloads, κλπ.).
Στην Ινδία π.χ. με το CD έχεις δικαίωμα για να κατεβάσεις δωράν bolywood ringtones!
Πέρα απο το γέλιο, δείχνει οτι αν θες και σου σφίγγεται ο ποπός, βρίσκεις λύσεις.

nikonn είπε...

Λοιπόν εγώ έχω να πώ ένα πράμα.Σαν δημιουργός -ανήκω σε ένα μουσικό γκρουπ(θα δείτε στο τέλος του σχολίου πιο είναι)-από εδώ και στο εξής η μουσική να είναι ελεύθερη προς οποιαδήποτε χρήση από όλους αρκεί να μη χρησιμοποιείται για εμπορικούς λόγους(π.χ. διαφημήσεις κ.λ.π).Δηλαδή οι δημιουργοί να διαθέτουν ελεύθερα τα έργα τους.Και από που θα βγάζουν? ...απο τις συναυλίες φυσικά!!! Δεν προτιμάτε να ακούτε ελεύθερα και τελικά εσείς να επιλέγετε τι σας αρέσει να υποστηρίξετε σε μία συναυλία?...και όχι οι εταιρείες με τις διαφημήσεις και τον έλεγχο των media!
Απλά για να γίνει αυτό πρέπει οι δημιουργοί να αρχίσουν-χωρίς φόβους-να αποδεσμεύονται(εμείς το κάναμε) από τις εταιρείες που στόχο έχουν μόνο το κέρδος με οποιοδήποτ ε κόστος ευτελίζοντας τα πάντα!
Τί λετε κύριοι?
Κι εσείς δημιουργοί?....
cheers
nikonn( από MIKRO)

nikonn είπε...

Και για μη παρεξηγηθώ,όταν λέω "ελεύθερη προς όλους" εννοώ την "ιδία χρήση" δηλ. να μπορούν ολοι να ακούνε ελέυθερα σπίτι τους, στο αυτοκίνητο, στο ipod τους, όταν όμως κάποιος χρησιμοποιεί ένα έργο για να βγάλει χρήματα σαφώς και θα πληρώνει!

ανεστης είπε...

@nikonn
Γειά και χαρά και μπράβο για την πολύ ανεβαστική δουλειά σας (περιμένουμε κι άλλα!).

Είναι σίγουρο οτι οι καλλιτέχνες που θα αποφασίσουν να περπατήσουν αυτό το μονοπάτι, χωριστά απο τις εταιρίες (ή τουλάχιστον απο τη φύση των συμβολαίων όπως αυτά ίσχυαν μέχρι σήμερα) θα βγούν κερδισμένοι. Ο σύγχρονος τρόπος διανομής της μουσικής έχει παραμερίσει τα όποια ωφέλη απο τις δισκογραφικές εταιρίες. Ειδικά με τη στάση τους στα θέματα της ψηφιακής διανομής εδειξαν οτι δεν μπορούν (με τίποτα όμως) να ξαναβρούν το στίγμα τους. Απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΠΛΕΟΝ.

Καλό λοιπόν θα ήταν οι καλλιτέχνες μέσα απο τα δικά τους συλλογικά όργανα να ενημερώνουν τους νέους συναδέλφους τους για τις δυνατότητες που έχουν -αν επιμένουν- να συντάσσουν καλύτερα και πιο "έξυπνα" συμβόλαια που δεν θα εξουσιοδοτούν τις δισκογραφικές για τις απαράδεκτες ενέργειες που επιλέγουν στο όνομα των καλλιτεχνών