10/4/08

Πολύ ενδιαφέρουσα η αγωγή κατα Τσίπρα...

Χωρίς να δηλώνω θαυμαστής του κ. Βγενόπουλου, θα πρέπει να ομολογήσω ότι μου αρέσει που κατέθεσε αγωγή κατά του κ. Τσίπρα.
Κι είμαι έτοιμος να υποστηρίξω αυτή μου τη θέση.
Αν η κίνηση του Βγενόπουλου έχουν αφετηρία τις δηλώσεις Τσίπρα για ΟΤΕ και Marfin ως μετοχή-φούσκα και την λοιπή ρητορική στην οποία συχνά επιδίδονται πολιτικοί εις βάρος επιχειρηματικών (συνήθως φίλα προσκείμενων στην απέναντι πλευρά), τότε καλά έκανε.

Κατά καιρούς πολλοί πολιτικοί έχουν κάνει αθέμιτο πόλεμο σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, για να χτυπήσουν στην ουσία την πολιτική παράταξη που υποτίθεται ότι εξυπηρετείται ή εξυπηρετεί. Φτάσαμε έτσι να έχουμε ενοχοποιήσει τη μόνη δραστηριότητα που κινεί τα γρανάζια της αραχνιασμένης ελληνικής οικονομίας. Φτάσαμε να αναγνωρίζουμε σαν θεμιτή επιχειρηματικότητα μόνο αυτή του δημοσίου λες και η Ελλάδα είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης!

Ο επικεφαλής μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας, είναι αυτός που πρέπει να υπερασπιστεί τη φήμη, τα συμφέροντα και την τιμή της μετοχής της. Αν δεν το κάνει μπορεί να κατηγορηθεί για απιστία από τους μετόχους. Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσει το δρόμο που το αστικό δίκαιο, η νομιμότητα του επιτρέπουν ή του επιβάλουν. Σαν δικηγόρος ξέρει ότι αυτή είναι μια επιλογή αμφιλεγόμενη και αδόκιμη, αλλά όταν νοιώθεις ότι αδικείσαι (και δεν διαθέτεις ασυλία), κάπως πρέπει να αντιδράσεις.

Συμπαθώ το ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, αλλά έχουμε χορτάσει με τον λαϊκισμό και την ανέξοδη κριτική που μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί εδώ και χρόνια.
Αν ξέρει τι είπε και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, θα του δοθεί η ευκαιρία να το στηρίξει στο δικαστήριο και να αθωωθεί. Θα αποδείξει οτι δεν ήταν λαικισμός οι δηλώσεις αλλά λόγος γνώσης. Θα χαρώ πάρα πολύ να αποδείξει ο Τσίπρας οτι είναι διαβασμένος και οτι κατέχει καλά το θέμα. Θα τον εμπιστευθώ από εκεί και μετά πολύ περισσότερο.

Αν όμως οι δηλώσεις του είναι αστήρικτες, ας πάρει ένα μάθημα (στην ουσία μια δικαστική απόφαση-ορόσημο θέλει να αποσπάσει ο Βγενόπουλος), για το πόσο σοβαρά τεκμηριωμένες πρέπει να είναι οι θέσεις μιας ανερχόμενης πολιτικής δύναμης ακόμα και όταν εκφράζονται με ντουντούκα.

Όπως και να έχει σε καλό μόνο μπορεί να βγει αυτή η ιστορία, όποια κι αν είναι η απόφαση.
Υ.Γ. Ας μη σχολιάσουμε την κατα Star αγωγή που είναι σαφές οτι είναι πόλεμος Βαρδινογιάννη - Βγενόπουλου λόγω Παναθηναικού.

27 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Να και κάτι που δε βλέπουμε κάθε μέρα! Θα είναι ενδιαφέρον όντως να δούμε πως θα δικαιολογήσει και θα στηρίξει τα λεγόμενά του ο Τσίπρας. Για να αποδείξει οτι ο,τι είπε για το θέμα δεν είναι πυροτεχνήματα αλλά τεκμηριώνονται.

Βέβαια οποιοδήποτε δεδικασμένο δεν θα μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους πολιτικούς, γιατί αν έχω καταλάβει καλά ο Τσίπρας δεν προστατεύεται από την βουλευτική ασυλία.

ανεστης είπε...

Σωστά, το δεδικασμένο θα είναι σημαντικό σημειολογικά και όχι πρακτικά, αλλά θα είναι (αν προκύψει) μια "δαμόκλειος σπάθη" για όσους έχουν συνηθίσει στην συγκεκριμένη ευκολία (και δεν έχουν ασυλία), και απο την άλλη πρόκριμα για την εικόνα του Βγεν που φιλοδοξεί για μεγαλύτερο ρόλο.

Antonios Politakis είπε...

Συμφωνώ με το λογισμό σου αλλά.Ακόμα και αν πάρει νίκη ο Βγενόπουλος, αυτό δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει ο Τσίπρας σαν παντιέρα οτι η δικαιοσύνη δουλεύει για το κεφάλαιο? Είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η πολύπαθη(και όχι άδικα) φήμη της ελληνικής δικαιοσύνη.

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Να συνεχίσω εκεί που τελείωσε ο antonios P

Oσυλλογισμός στηρίζεται σε μια παραδοχή, που εσύ την χρησιμοποιείς σαν βεβαιότητα καθαρής κρίσης: "ΤΥΦΛΗ" ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...
εγώ την απορρίπτω σαν βεβαιότητα καθοδηγούμενης κρίσης: "ΕΘΕΛΟ-ΤΥΦΛΗ" δικαιοσύνη...
Και φοβάμαι πως έχω δίκιο...

Λύσιππος είπε...

Ένα μεγάλο "εύγε" για την τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά κυρίως για την αναγνώριση της Αχίλλειου πτέρνας της Ελληνικής οικονομίας: το Δημόσιο. Η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία δέχεται τρικλοποδιές και γραφειοκρατικά εμπόδια, ενίοτε και κοντόφθαλμες πολιτικές επιθέσεις άνευ μελέτης. Η πρόοδος της Ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη διευκόλυνση και την προτροπή της ανάπτυξής της από τους κρατικούς/δημόσιους φορείς. Η Τουρκία είναι σε διαρκή άνοδο οικονομικά ακριβώς γι αυτό το λόγο. Στην Ελλάδα προτιμούμε την αδράνεια και την ολιγωρία και επιβραβεύουμε τη νωχέλεια, την έλλειψη εθελοντισμού και την απάθεια.

Khlysty είπε...

Επειδή εγώ είμαι κακός άθρωπος, λέω, μήπως η αγωγή κατά Τσίπρα είναι απλώς "τουμπεκί" και το "χασίσι" είναι η αγωγή κατά Star; Άλλωστε, ο Παναθηναϊκός είναι καλό τρόπαιο, χτίζει και γήπεδο, οπότε... Άλλωστε, για να συνεχίσω στο ίδιο ύφος, θεωρώ ότι η αγωγή κατά Τσίπρα θα εκπέσει εύκολα και ότι, απλώς, λειτουργεί ως "ξεκάρφωμα" για την άλλη, την πιο σοβαρή υπόθεση. Κατά τα λοιπά, συμφωνώ και επαυξάνω στα όσα ειπώθηκαν περί εξυπηρέτησης συμφερόντων (μικροπολιτικών και άλλων...) και στραγγαλισμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα.

ανεστης είπε...

Αντώνη και Χρήστο,
δεν μπορώ να δεχτώ έτσι αβασάνιστα το οτι οι όλοι οι δικαστές είναι πουλημένοι. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε την όποια μεροληψία, η απόφαση δεν είναι εύκολο να είναι προεξοφλημένη σε μια δίκη που θα συγκεντρώσει τόσο μεγάλη δημοσιότητα. Άλλωστε υπάρχει και ο δεύτερος βαθμός.

Λύσιππε, πολύ χαίρομαι που ένα σχόλιο έγινε αφορμή να ανακαλύψω το πολύ καλό blog σου!
Σωστά το εντοπίζεις το πρόβλημα αλλά βλέπεις στο Ελλάντα ακόμα ο επιχειρηματίας φέρει την κηλίδα του "απατεώνα", του "επι πτωμάτων" λες και όλοι είναι κατοχικοί μαυραγορίτες. Ίσως το οτι δεν περάσαμε απο το στάδιο του κομμουνισμού μας κάνει να φαίνεται πιο αθώα η κρατική οικονομία (και πιο "σίγουρη" αφού τρέφει δημόσιους υπαλλήλους).

khlysty
απ ότι ξέρω το Star ανέφερε οτι πίσω απο τον Βγενόπουλο βρίσκονται χρήματα της Αλβανικής μαφίας. Θα μπορούσε να μην κάνει μήνυση μετά απ αυτό; Αν δεν έκανε, δεν θα έδειχνε "λερωμένη φωλιά";
Ο τρόπος που "κάνει μπάσιμο" στα του Παναθηναικού φαίνεται πολύ πιο νηφάλιος και δομημένος απο τις νευρικές αντιδράσεις των Βαρδινογιάννηδων (που πάντα άλλωστε χρησιμοποιούσαν το Star για επιθέσεις με όποιον έχουν διαφορές).

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Συμμετέχοντας στη γενικότερη συζήτηση, θέλω να πω οτι τα περί βελτίωσης της Ελληνικής Οικονομίας με αφήνουν αδιάφορο, για να μη πω οτι με ενοχλούν, ΕΦ' ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. Δεύτερο οτι ΚΑΝΕΙΣ δεν έκανε πολλά λεφτά χωρίς να βάλει τρικλοποδιές σε άλλους, μεταξύ των οποίων είμαστε όλοι εμείς. Και τρίτο οτι ο μεγαλύτερος αρωγός των επιτυχημένων επιχειρηματιών είναι το ελληνικό δημόσιο, ή αλλιώς κράτος. Αυτά είναι μηνύσεις για τα μάτια, και μεταφράζονται σε μηνύματα. Όταν και ΑΝ βγεί απόφαση τα ξαναλέμε.

Khlysty είπε...

Η μόνη μου αντίρρηση είναι στον τρόπο με τον οποίο ο Βγενόπουλος κάνει μπάσιμο για τον ΠΑΟ. Εκτός κι αν αυτό: http://www.enet.gr/online/online_text/c=115,id=87179264 το θεωρείς ως νηφάλια και δομημένη προσπάθεια. Συνεχίζω να πιστεύω ότι βασικός στόχος είναι ο Παναθηναϊκός, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν "παράπλευρες απώλειες"...

ανεστης είπε...

Άθλιοι...
Η βελτίωση της εθνικής οικονομίας συνήθως συνεπάγεται και βελτίωση των συνθηκών ζωής για καθένα από τους πολίτες. Καλύτερες υπηρεσίες, υποδομές, παιδία (για να μη πληρώνεις φροντιστήρια), υγεία (για να μη πληρώνεις ιδιωτικές κλινικές), κλπ κλπ που μπορεί μεν να μη σου φέρνουν χρήματα απ ευθείς στην τσέπη αλλά σου εξασφαλίζουν κοινωνικό αγαθό και δεν σου ΑΦΑΙΡΟΥΝ χρήματα απο την τσέπη. Αλλά και περισσότερες δουλειές, ροή χρήματος κλπ.
Λεω «συνήθως» γιατί όλοι οι κανόνες είναι ικανοί να ν’ ανατραπούν στη χώρα μας όπως και έχουν ανατραπεί. Οχι κυρίως με ευθύνη των επιχειρηματιών αλλά των κυβερνούντων.
Η αντίληψη οτι όποιος έβγαλε λεφτά έβαλε τρικλοποδιές σε όλους εμάς... τι να πω!
Άτιμη κενονία!


Khlysty
Επιμένω στην άποψη. Ο τρόπος που μου επισημαίνεις ως μη νηφάλιος, αντίθετα είναι σωστός όταν μιλάς στους οπαδούς μια ομάδας.
Εγω εξετάζω τις κινήσεις που έκανε, το πως εξασφάλισε επικοινωνιακή υποστήριξη απο τις πράσινες εφημερίδες και το πως "πολιορκεί" την κατάσταση.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ανέστη, δεν προσπάθησα να απαλλάξω το κράτος και να τα ρίξω όλα στις επιχειρήσεις. Σαφώς παιδεία και υγεία για όλους και δωρεάν, αλλά αυτοί οι κλάδοι παραδίδονται όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις) με ευθύνη του κράτους. Θα μου επιτρέψεις να σου πω οτι, όπως και να το μεταφράζει κανείς, δεν έχω δει την οικονομία μου να βελτιώνεται ούτε άμεσα αλλά ούτε και έμμεσα τα τελευταία 20-25 χρόνια.

ανεστης είπε...

Άρα το θέμα μας φίλε δεν είναι "λιγότεροι επιχειρηματίες" αλλά περισσότερο κοινωνικό κράτος, περισσότερη διεκδίκηση εκ μέρους μας.

Antonios Politakis είπε...

Δεν είπα οτι όλοι οι δικαστές είναι πουλημένοι αλλά οτι αυτή η γεύση θα μείνει σε μεγάλο μέρος του κόσμου. ΜΙλάω για την επικοινωνιακή αξία μιας νίκης του βγενόπουλου. Ουσιαστικά ο Σύριζα κρατάει και το καρπούζι και το μαχαίρι(επικοινωνιακά)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΣΑΣ είπε...

Ο κ. Βγενόπουλος δείχνει ένας ευφυέστατος άνθρωπος, ο οποίος πιθανότατα θα μπορούσε να κάνει άνετα καριέρα στην πολιτική. Μπορεί κ να κάνει στο μέλλον. Στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες δείχνει ψυχρός υπολογιστής, όχι απαραίτητα φερέγγυος, αλλά παίζει με τους κανόνες της αγοράς. Και τους χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής προς όφελος του.
Όλοι οι υπόλοιποι που στέκονται απέναντι του, από την κυβέρνηση που πριν λίγο καιρό τον έβλεπε σαν τον πολιορκητή από το Ντουμπάι, τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που τον βλέπουν σαν προδότη της χώρας και της οικογένειας Βαρδινογιάννη που - έκαναν πάρα πάρα πολλά για τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν έδιναν λόγο σε κανέναν - νοιώθουν να απειλείται το "απυρόβλητο" της ιδιοκτησίας τους, είναι άνθρωποι που βρεθήκαν σε κάποιες καταστάσεις... κάπως και τώρα εισπράττουν τις συνέπειες. Καλά κάνει ο κ. Βγενόπουλος. Αν έχουν δίκιο, ας το αποδείξουν. Δε μπορεί να βγαίνει ο κάθε ένας πολιτικός ή δημοσιογράφος και να καταθέτει επώνυμα ότι γουστάρει.

Υ.Γ. Όσο για το STAR, θα είναι ένα μάθημα να μην ξεφεύγει από τη γνωστή του θεματολογία του gossip, των video από το youtube και των "κωλο-ρεπορτάζ"

ανεστης είπε...

Αντώνη
Ισχύει αυτό που λες στο βαθμό που και ο Βγεν. σαν επιχειρηματίας είναι "ενοχοποιημένος" και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα φτωχά πλην τίμια παλλικάρια. Έτσι είναι. Αλλά πάντα μια καταδικαστική απόφαση είναι μια αρνητική εξέλιξη και δεν ξέρεις πως θα την αξιοποιήσει ο αντίπαλος. Απο τη στιγμή που δηλώθηκε οτι τα χρήματα θα κατατεθούν στο κόμμα (και προφανώς θα κατατεθούν απο το ίδιο το κόμμα ως δάνειο στον αρχηγό), νομίζω φάνηκε οτι και επικοινωνιακά θα είναι δύσκολο και ενδιαφέρον παιχνίδι.

ανεστης είπε...

@gkontsas
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Κι ας μην ξεχνάμε οτι η κατάσταση ήταν ήδη φορτισμένη για τον επιχειρηματία απο όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε δικαίωμα management στη Marfin κατα παράβαση των διεθνών πρακτικών και το αποδέχεται τώρα με τη DT! Κάτι που φυσικά δεν σημαίνει τίποτε για τον κόσμο αλλά σημαίνει πολλά για τις επιχειρήσεις που διαμορφώνουν κλίμα στις χρηματαγορές.

Dr. Feleki είπε...

Σε δουλεια να βρισκομαστε, κουβεντα να γινεται, ντορο να κανουμε...

Τιποτα καινουριο δεν θα μαθουμε περα απο τα κλασικα αναμασηματα, και ο θρυλικος "συμβιβασμος" θα λαμψει και παλι...


Δώσαμε, δώσαμε...

αταξίας είπε...

Κατ' αρχήν ανέστη κι εγώ ανακάλυψα το blog σου με αφορμή την ιστορία Βγενόπουλου. Πράγματι είναι πολύ ενδιαφέρον blog, όπως πολύ αξιόλογος είναι και ο διάλογος που γίνεται εδώ μέσα.

Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί από χθες μέχρι σήμερα για το θέμα, μην είστε τόσο σίγουροι ότι τελικά θα φτάσει να εκδικαστεί η υπόθεση. Μπορεί ο κύριος MIG να νομίζει ότι έκανε τρίπλα με αυτή την ιστορία, αλλά να δούμε αν θα αντέξει το μπαράζ που θα ακολουθήσει εντός των προσεχών ημερών, σε Τύπο και Βουλή.

Κι όπως έγραψα και σε άλλο ποστ, γιατί δεν έκανε αγωγή και στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στον Γ. Παπανδρέου. που του άσκησε δριμύτατη κριτική; Γιατί έχουν, λέει, βουλευτική ασυλία. Και λοιπόν; Ας έμπαινε στη βάσανο της συζήτησης που θα γινόταν για την πρόταση άρσης της ασυλίας. Δηλαδή αν από σήμερα αρχίζουν να λένε ότι θέλουν οι κοινοβουλευτικοί, θα σκύβει το κεφάλι και θα τ΄ακούει;

Σε λίγο η Βουλή κλείνει για το Πάσχα, αλλά μη νομίσετε ότι ο κύριος Βγενόπουλος και κατ' επέκταση αρκετοί κυβερνώντες θα περάσουν αβρόχοις ποσί από την ιστορία του ΟΤΕ.

Ευχαριστώ και συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου
αταξίας

ανεστης είπε...

@αταξία
Ποιά κατάχρηση χώρου αταξία; Γι αυτό υπάρχει αυτός ο (δωρεάν) χώρος, για να αναπτύσσονται ενδιαφέρουσες απόψεις σαν αυτή που καταθέτεις.
Κι εγώ αναρωτήθηκα γιατί δεν μπήκε στην προσπάθεια άρσης της ασυλίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω πως δεν θα άντεχε να το κάνει με ένα κόμμα εξουσίας (το μπαράζ που λες κι εσύ). Θα άνοιγε ένα μέτωπο που μετά μπορεί να το πλήρωνε ακριβά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αδύναμος κρίκος και παρά το οτι κι εγώ (και ο Βρασίδας απο πάνω) πιστεύουμε οτι τελικά δεν θα φτάσει στο ακροατήριο η υπόθεση, εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρουσα πολιτική εξέλιξη.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι η ιστορία είναι ένα πυροτέχνημα και θα κάνει ακόμα πιο δημοφιλής τον Τσίπρα.
Και, δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται εκ τον ύστερον, τις περισσότερες φορές είχα δίκιο, γιατί απλά, μάλλον βλέπω ανάμεσα στις λέξεις και στις πράξεις.
Βασικά δεν χρειαζόμαστε έναν «σωτήρα», όπως δεν χρειαζόμαστε ούτε έναν «μάρτυρα». Το πρώτο ευτυχώς το είχε αντιληφθεί η διαίσθηση του κόσμου, το δεύτερο??????? Για να δούμε…
Παντός αυτοί που νιώθουν έλληνες στ’αλήθεια θα θέλουν μια Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Αξιών και όχι των πρόχειρων εντυπώσεων.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον:

Όλοι οι "καλοί" να είναι μαζί σου(Λάκης Λαζόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης)

και όλοι οι "κακοί" να είναι εναντίον σου (Βγενόπουλος).

Τι "τύχη" που έχει αυτό το παιδί πράγματι...

Λύσιππος είπε...

Στην Ελλάδα όλα όσα γίνονται είναι "επί προσωπικού". Αν πεις πχ στον τάδε υπάλληλο ή δείνα σερβιτόρο ότι το σέρβις δεν είναι καλό, θα διαρρήξει τα ιμάτιά του λες και του σκότωσες τη μάνα. Στην Αμερική, η αντίδραση είναι επί της ουσίας: το σέρβις. Αυτό λοιπόν που δεν κατανοώ στην υπόθεση της αγωγής, είναι το ότι έγινε από το Βγενόπουλο κι όχι από τη MIG. Εν πάσει περιπτώσει, χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο χαρακτηρισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως χώρου απατεώνων. Ενδεικτικό σημείο, ο χρόνος σε ημέρες που απαιτεί η Ελληνική γραφειοκρατία προκειμένου να συστηθεί ανώνυμη εταιρία: 90+ μέρες. Στην Αμερική, σε 48 ώρες από όταν αιτηθείς τη σύστασή της, είναι ενεργή κι είσαι πλέον έτοιμος να λειτουργήσεις.

Elias είπε...

Λύσιππε, η αγωγή έγινε από την MIG και όχι από τον Βγενόπουλο. Μπορείς να τη διαβάσεις ολόκληρη εδώ. Ο Βγενόπουλος απλώς παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να την ανακοινώσει. Τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε στις τσέπες του Βγενόπουλου, αν και εφόσον δικαιωθεί η MIG στο δικαστήριο.

Δε νομίζω ότι ο Α. Τσίπρας είναι τόσο πολύ τυχερός. Πιστεύω ότι θα αποδειχθεί διάττων αστέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να πανηγυρίσει, ξέχασε το όνομα "Σπύρος Βούγιας".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΣΑΣ είπε...

Όταν πριν από μερικά χρόνια εκδοτικοί και οικονομικοί κύκλοι, χτυπούσαν τον κ. Κόκκαλη και τον όμιλο INTRACOM, για οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, ακόμα και για κατασκοπία, η πλειοψηφία μάχονταν για την εξυγίανση της χώρας. Έμμεσο αποτέλεσμα ήταν δουλειές εντός και εκτός Ελλάδος να χαθούν για τον όμιλο και τους 8.000 εργαζόμενους και να καταλήξουν π.χ. στη SIEMENS. Σήμερα ακούμε, έστω και περιστασιακά για σκάνδαλα και μίζες. Τα λεφτά όμως έφυγαν στα χέρια των Γερμανών (και κάποια ψίχουλα στους Έλληνες μεσάζοντες), αντί να μείνουν σε ελληνικά χέρια.

Αυτά τα έχουμε ξεχάσει πια, και τώρα ο εχθρός είναι ένας άλλος έλληνας «κακός» επιχειρηματίας: ο κ. Βγενόπουλος. Τι έκανε; Σκεφτείται να βγάζω σε πλειστηριασμό το σπίτι μου κομμάτι κομμάτι. Ο κόσμος αγοράζει και εγώ μαζεύω λεφτά. Μόλις κάποιος λέει «θα μείνω στο σπίτι και θέλω να μου λες τι ξοδεύεις κάθε μήνα», τον βρίζω, του κρατάω τα λεφτά και... άμα του αρέσει.

Τι θέλουμε τελικά. Ελεύθερη οικονομία; Κομμουνιστικό κράτος; Έλληνες; Ξένους; Τι;

ανεστης είπε...

ο ανώνυμος έκανε ένα πολύ εύστοχο σχόλιο που απαντάει ίσως σε πολλά απο τα θέματα που θίγονται εδώ. Ακόμα το επεξεργάζομαι...

λύσιππε
έχει να κάνει με το σύστημα κρατικής οικονομίας που λέγαμε. Μια ταχύτατη διεκπαιρέωση εδώ, δε δίνει το χρόνο να αναπτυχθούν οι "σχέσεις" και η "παραγωγή λαδιού" των "αρμόδιων φορέων".
Αυτή η "παραγωγή λαδιού" (παραοικονομία μίζας) θα επιτρέψει τη "θετική έκβαση του αιτήματος που καταθέσατε στην υπηρεσία".

elias
μέσα είσαι! Α, by the way (άσχετο) επειδή ήσουν σκεπτικιστής στο post για την ολυμπιάδα στην Κίνα,
Απο τα χείλη κάποιου που έκανε διμαρτυρία στη διάρκεια της πομπής της φλόγας "Τώρα (με τη διάσταση που πήρε το πράγμα), κανένας δεν μπορεί να πει "δεν ήξερα..."

Γιώργο Κόντσα
Πόσο δίκιο έχεις...
Ως συνήθως οι επιχειρηματίες που γίνονται στόχος είναι αυτοί που ανακατεύονται με το δημόσιο χρήμα. Ασχέτως του πλούτου που παράγουν. Κι αυτό δεν νομίζω οτι αμφισβητείται. Δες οτι στον Κοντομηνά π.χ. κανείς δεν επιτίθεται. Μέχρι να ανακατευτεί με δημόσιο έργο ή προμήθεια.
Ποιος να είναι ο λόγος; Η διαφθορά και η διαπλοκή του συστήματος προμηθειών; Όχι βέβαια. Αν ήταν αυτός ο λόγος (η διαπλοκή) θα είχε γίνει στόχος και ο Βαρδινογιάννης που διορίζει και υπουργούς όπως αποκάλυψε στο βιβλίο του και ο Κύρτσος (Ρουσόπουλος διαδεχόμενος Σπηλιωτόπουλο).
Άρα λογικά στοχοποιείται όποιος ανακατεύεται στην κατανομή / διανομή του δημόσιου χρήματος στα κόμματα, στους πολιτικούς και τα ΜΜΕ. Μοίρασμα που δημιουργεί αντιπαλότητες, ισχυροποιεί κάποιους συσχετισμούς έναντι άλλων, επιστρέφει λίγα ή πολλά χρήματα σε άλλους κλπ κλπ. Το γεγονός δε οτι αυτές οι επιθέσεις κατά (συγκεκριμένων) επιχειρηματιών γίνονται πάντα από επίσης συγκεκριμένες εκδοτικές συμμαχίες, είναι μεν αρκετά διαφωτιστικό για όσους παροικούν την Ιερουσαλήμ, αλλά όπως φαίνεται τόσα χρόνια μετά, καθόλου προφανές για το «λαό» που πιστεύει οτι είναι ιδεολογικός πόλεμος.
Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Elias είπε...

Δεν ήμουν ακριβώς σκεπτικιστής, ω άνθρωπε χωρίς εστία. Ήθελα να καταδείξω μία άλλη διάσταση του Ολυμπιακού πανηγυριού την οποία όλοι μας, πολύ βολικά, ξεχνάμε: ότι έχουμε κι εμείς αίμα στα χέρια μας.
Για να χρησιμοποιήσω μαρξιστική ορολογία: η ΔΟΕ, οι χορηγοί, ο Τζέκος, ο Ιακώβου, ο Κεντέρης, η μεθυλτριενολόνη κ.λπ. είναι απλώς το εποικοδόμημα. Η βάση προκαλείται από τη μεγάλη τηλεθέαση και το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Εγώ κι εσύ ντοπάραμε τους αρσιβαρίστες. Η Σου Λι είμαι εγώ.
Τον εαυτό μας μόνο έχουμε, αυτόν μπορούμε να ελέγξουμε και σ' αυτόν θα δώσουμε λόγο. Ελάχιστα μπορούμε να επηρεάσουμε τη ΔΟΕ και τον υπόλοιπο θίασο, ας φροντίσουμε λοιπόν να κρατήσουμε την τηλεόρασή μας κλειστή στην ιλουστρασιόν προπαγάνδα του Πεκίνου, ας μην της αφιερώσουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο ενδιαφέροντος. Όχι τίποτ' άλλο, απλώς για να τα 'χουμε καλά με τον εαυτό μας, με τη συνείδησή μας. Είναι θρησκευτική η προσέγγισή μου.

Έγραψα πολλά, όμως ξύπνησε ο Χρήστος Γιανναράς μέσα μου.

ανεστης είπε...

Και τώρα elias πως να σε λέω; Σου Λι ή Γιανναρά; Τα ίδια λέγαμε, εγώ έγραφα για την ευκαιρία που έχει τώρα και ο τελευταίος ρομαντικός να δει κατάματα την αλήθεια, εσύ έλεγες οτι οι τηλεοράσεις θα είναι πάλι ανοιχτές. Θα είναι! Αλλά τωρα συνειδητά θα επιλεγεί το θέαμα, με γνώση της μασκαράτας.