3/4/08

Το "Μακεδονικό" της τελευταίας στιγμής



Εκεί στα ξένα που ήμουν αυτές τις μέρες, βρήκα στις εφημερίδες αυτή την καταχώρηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (δεν ξέρω αν την έχετε δει κάπου αλλού, εγώ δεν την βρήκα στο διαδίκτυο).

Τις μέρες αυτές παρακολουθούσα επίσης από τα μεγάλα ειδησεογραφικά κανάλια τις ανταποκρίσεις που ανέφεραν ότι «αναμένεται βέτο στην είσοδο της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, λόγω διαφωνίας στην ονομασία της χώρας, επειδή η Ελλάδα διαθέτει μια περιοχή με το ίδιο όνομα». Έτσι απλά και αφαιρετικά. Πως να μη φαίνεται σχετικά αστείο το θέμα με τέτοια παρουσίαση; Πως να πείσουμε οτι αυτό που εμείς θεωρούμε σαν απόλυτη προτεραιότητα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι το θέμα της ονομασίας της FYROM τη στιγμή που τα μεγάλα θέματα για την κοινή γνώμη είναι άλλα και μεγάλα (επέκταση ΝΑΤΟ ανατολικά, μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν κλπ);

Όταν λοιπόν μια ανεπίσημη καταχώρηση, μια μέρα πριν τη σύνοδο, καλείται να αποκαταστήσει το έλλειμμα πληροφόρησης της διεθνούς κοινής γνώμης, τότε μπορούμε να μιλάμε για τεράστια αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής. Γιατί τόσα χρόνια τώρα από τότε που ανέκυψε το θέμα, φαίνεται πως δεν καταφέραμε να πληροφορήσουμε αρκούντως για το πρόβλημά μας.

Επίσης δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο είναι πειστικό το να χρησιμοποιούμε σαν επιχείρημα την ύπαρξη εθνικιστικών χαρτών και διεκδικήσεων για να τεκμηριώσουμε την ύπαρξη απειλής. Ελπίζω οι Σκοπιανοί να μη κάνουν το ίδιο χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις Άνθιμου που θέλει τη Μακεδονία «με τα κομμάτια που της λείπουν» (εδώ χειροκροτάμε)...

Τι γίνεται από εδώ και μετά;
Τίποτα δεν θα αλλάξει, το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο, η χώρα αναφέρεται ως Μακεδονία εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να λέγεται έτσι ακόμα και αν ισχύσει οποιοδήποτε σύνθετο όνομα. Θα συνεχιστεί η αναγνώριση της χώρας με το όνομα που αυτή επιθυμεί και απο άλλες χώρες έτσι που τελικά το status quo να είναι διαμορφωμένο πριν την οποιαδήποτε συζήτηση ένταξης.

Το μόνο που παίζεται τώρα πλέον, είναι το πολιτικό κόστος που φοβούνται οι δύο κυβερνήσεις οτι θα έχουν από τους απεγνωσμένους για εθνική ταυτότητα πολίτες που κάνουν παρελάσεις με μακεδονίτικες στολές ως μεγαλέξαντροι.
Κι από τις δύο μεριές...

7 σχόλια:

Agobooks είπε...

$139 104 είναι το κόστος αυτής της καταχώρισης!

ανεστης είπε...

Δεν είναι το κόστος της καταχώρησης το θέμα, σε τέτοιες περιπτώσεις. Το θέμα είναι οτι η διπλωματία θα πρέπει να λειτουργεί σε ουδέτερο και ανύποπτο χρόνο.
Εσύ τι γνώμη έχεις για το πρόβλημα;

Khlysty είπε...

Μιας κι αρχίσαμε την κουβέντα -έστω, κάπου αλλού...-, ας συνεχίσουμε κι εδώ. Είδατε τον Κωστάκη; Ωραίο διάγγελμα, ε; Για εσωτερική κατανάλωση αποκλειστικά, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, κι αν μπορούσε, αύριο θά'κανε εκλογές, διεκδικόντας θέση νέου Μεγαλέξαντρου. Εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Και μετά εκπλησσόμαστε που οι Σκοπιανοί -κουβαλώντας έναν απίστευτο κωλοπαιδισμό- το παίζουν όπως το παίζουν (βέβαια, ξέχασαν ότι με ξένα cojones ουδείς γ....ε...). Αλλά μας εκπλήσσει και ο τρόπος με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι "σύμμαχοί" μας. Ειλικρινά, κάνω σοβαρή προσπάθεια να μη σιχτιρίσω, οπότε το κλείνω εδώ και επανέρχομαι όταν ηρεμήσω λίγο.

ανεστης είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Εφάρμοσε την επιστήμη της πολιτικής απάτης στο φούλ. Για σεμινάριο!
"Ενωμένοι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και άλλα προβλήματα" και άλλες παπάρες. Λες και απαγορεύσαμε το όνομα Μακεδονία για τους Σκοπιανούς. Τη στιγμή που το μόνο που κέρδισες είναι αναβολή για το όνομα που θα χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ για σένα. Η υπέρτατη κοροιδία...
Όσο για το ότι με ξένα cojones κλπ επιτρεψέ μου να διαφωνώ. Απλά ο Bush μπουνταλάς όπως πάντα, υποτίμισε το φόβο του πολιτικού κόστους του Καραμανλή.

Dr. Feleki είπε...

Προβλημα; Δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Το ονομα ειναι γνωστο και χρησιμοποιείται δεκαετίες, κτλ, κτλ... Μονο που θα καταφερουμε να δουμε μερικους γραφικους Μεγαλέξαντρους οπως λες, και ίσως και το ΜΕΓΑΛΟ μπαχαλο στη γειτονια μας , ή μάλλον στο σπιτι μας. Πραγμα που το απεύχομαι αλλα δε νομιζω να τη γλυτώσουμε.

ανεστης είπε...

Βρασίδα, το μπάχαλο ήδη έχει γίνει, οι συμμαχίες έχουν ήδη διαμορφωθεί και οι ΗΠΑ έφτιαξαν μια ζώνη - αποικία που ούτε στα πιο τρελλά του όνειρα δεν είχαν φανταστεί, με Αλβανία Κόσσοβο και ΦΥΡΟΜ. Απο εδώ και μετά το πράγμα "κλείδωσε", τα προτεκτοράτα είναι προστατευμένα και οι μόνοι που έχουν να χάσουν είναι αυτοί που θα ζητιανεύουν το άνοιγμα της κάνουλας των αγωγών στο εγγύς μέλλον (με πανάκριβο αντίτιμο βεβαίως).
Κατα τα άλλα, άσε το πόπολο να τρώει Μεγαλέξανδρους και να μαζεύει ξύλα για το τζάκι.

Dr. Feleki είπε...

Αφου τα τρωει φιλε μου θα συνεχισουν να του τα σερβιρουν. Οσο για τις "συμμαχιες" που αναφερεις ειναι αρκουντως ανατριχιαστικες για να βλεπω εφιαλτες το βράδυ... Και γαμπιπ τις συνθεσεις....