25/8/11

Πάει και το άσυλο (με τη αμέριστη συμβολή της αριστεράς).

Άντε λοιπόν, η μηχανή πήρε μπρος. Εννοώ την ψήφιση του σ/ν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια κατάσταση που δεν υπήρχε περίπτωση να πήγαινε χειρότερα, μια κατάσταση στον πάτο του βαρελιού.

Κι επιτέλους μια προσπάθεια να αλλάξει μια σάπια κατάσταση που περιλάμβανε από συναλλαγές καθηγητών και φοιτητών (θέματα αντί ψήφων), άσυλα που αξιοποιούσαν σε κάθε περίπτωση κουκουλοφόροι (και για πλιάτσικο, εκτός του αγώνα κατά της καταπιεστικής εξουσίας)... ευδοκίμησε.

Κι ευδοκίμησε επειδή ακόμα και η βουλή, αυτή η απομονωμένη κάστα ανθρώπων που ελάχιστη διάθεση είχε διαχρονικά να αναλάβει να βγάλει κάστανα απ' τη φωτιά, να υπερβεί το μικροπολιτική ωφελιμιστική τακτική της, κατάλαβε επιτέλους πως δεν πάει πιο κάτω.

Και αυτή η απλή διαπίστωση, η απλή λογική του οτι πρέπει επιτέλους τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν να φέρουν τα πράγματα σε μια ισορροπία, μεταφράζεται από ορισμένους ως πρόβα συγκυβέρνησης, ως δεξιά επίθεση, ως γάμο-ύβρι κλπ.

Το φεγγάρι παιδιά κοιτάμε, αφήστε το δάχτυλο.

Κι επίσης ας σταματήσουν οι ψεύτικοι θρήνοι για την κατάργηση του ασύλου.
Αυτού του συμβολικού άχρηστου ασύλου. Που ναι μεν είναι μια δημοκρατική κατάκτηση, ναι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διαμόρφωσης συνείδησης της ακαδημαϊκής αξίας και της διακίνησης ιδεών, αλλά λόγω των κομματικών παντοκρατοριών που μεταβίβαζαν τη μηδενική πολιτική κρίση, κατέληξε να προστατεύει οτι πιο σκοταδιστικό και αναχρονιστικό είχε απομείνει από φασίζουσα νοοτροπία, έφτασε να αντιμάχεται τον ίδιο τον πλουραλισμό που υποτίθεται πως προστάτευε.

Με ποιο κουράγιο να αναλάβει κάποιος στα λογικά του να υπερασπιστεί σήμερα πια αυτό το σκύβαλο που κατ' ευφημισμό πια λεγόταν "άσυλο";

Οι ίδιοι αυτοί που είχαν κάθε λόγο να το υπερασπιστούν, το υπονόμευσαν, το απαξίωσαν και το κατάργησαν Και τώρα θρηνούν πάνω από το χυμένο γάλα. Αλλά δεν πειράζει, καλό θα κάνουν όλα αυτά στην αριστερούλα μας, που ήταν η μόνο στο κοινοβούλιο που υπερασπιζόταν το χρεοκοπημένο σύστημα.
Ίσως τώρα χωρίς άσυλο να αυξηθεί ο πλουραλισμός των διακινούμενων απόψεων. Ίσως να μη ξαναδούμε καδρόνια να κινούνται κατά κεφαλιών 80χρονων ομιλητών, ίσως να ξαναμπούν οι προβληματισμοί, να αρθρωθεί λόγος με επιχείρημα σε προσφορότερους καιρούς, που οι συμβολισμοί μπορεί να έχουν και πραγματικό αντίκρυσμα.
Ίσως αυτά που κληροδοτήθηκαν ως αυτονόητα αλλά ποτέ δεν εξηγήθηκαν τώρα να ξαναχτιστούν ουσιαστικότερα

Υ.Γ. Ιδέα μου ήταν ή είδα χτες στη φοιτητική διαδήλωση πανό που ανέγραφε κάτι για "ΜΠΛΑΚ ΟΥΤ";

7 σχόλια:

Χαζούλης είπε...

Όντως τρελη απογοήτευση η σημερινή αριστερά. Εκτός τόπου και χρόνου. Το θλιβερό είναι πως δίνει πάτημα στους κολοτουμπες-Καραγκιόζηδες του Λαος που το παιζουν προοδευτικοί λέγοντας ορισμένα αυτονόητα πράγματα.

Τώρα το ζητούμενο πάντως είναι να καταργηθεί το βουλευτικό άσυλο.

Επειδή όμως βλέπω και εκει την αριστερά να μη πολύ μιλα, μάλλον κάνας Καρατζαφερης θα το καρπωθεί και αυτό...

ανεστης είπε...

Όπως τα λές είναι. Θα περίμενε κανείς η αριστερά πρώτη απο όλους να ζητήσει κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
Αντίθετα βγήκε ποιός; ο Κυριάκος Μητσοτάκης(!) να ζητήσει κατάργηση και ασυλίας και προνομίων.
Τελικά αποδεικνύεται πως
1. Η αριστερά έχει γίνει καθεστώς
2. Χρειαζόμαστε μια νέα αριστερά.

dimitris είπε...

Ανεστη καλημερα.

Και αφου ''ξεχνας'', το ποιον του ''καλου'' 80χρονου, ας σου θυμισω το παλιο τετριμμενο, αλλα προσαρμοσμενο στην τωρινη φασιστικη πραγματικοτητα, οταν θα ''μαζεψουν'' και τον τελευταιο αριστερουλη, ΤΟΤΕ, αρχισε να κοιτας ολο και πιο συχνα με κλεφτες ματιες, πισω απο την πλατη σου, αν ακομα πιστευεις οτι φταιει η αριστερα για την καταντια του τοπου μας, σε ολα τα επιπεδα, ας ανταλλαξουμε πραγματικες φωτογραφιες----να γνωριζομαστε, βρε αδερφε-----για να τα λεμε, οταν θα θελησουν να μας στειλουν ''διακοπες'', σου εχει ''ξεφυγει'' η αντιστοιχη αποστροφος απο ομιλια της Αλεκας?

Παρ'ολα τουτα, ας δουμε, ΑΝ θα περασει, γιατι η Μπιλντερουπουργος, ητανε μεσα στην οργη ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΥΣΕ ΤΡΕΜΟΥΣΑ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΑΚΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε, οταν ο αγορητης του τοποθετηθηκε και ειπε οτι το νομοσχεδιο θα παει στο καλαθι με τ'αχρηστα----την ΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ----.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ!!!

ανεστης είπε...

@dimitris
Καθόλου δεν ξεχνάω το "ποιόν" του 80χρονου. Εσύ μάλλον ξεχνάς το γεμάτο αμφιθέατρο και τον κόσμο που πήγε εκεί να τον ακούσει. Αυτόν τον κόσμο γιατί τον ακυρώνεις; Με ποιό δικαίωμα; Ποιός πατερναλιστής αποφασίζει ποιά άποψη έχει δικαίωμα να ακούγεται;

Και ξέρεις Μήτσο μου, αν βάλουμε κριτήριο στο ποιός μας αρέσει να ακούγεται και ποιόν εγκρίνουμε, τότε στην ουσία καταγούμε την ίδια την έννοια του ασύλου (που ξαναλέω διασφαλίζει τη διακίνηση ιδεών και απόψεων ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ). Καταλήγουμε δηλαδή να είμαστε το φασιστικό καθεστώς εναντίον του οποίου πρέπει να υπάρχει άσυλο.
Με πιάνεις;

Όχι δε νομίζω πως φταίει η αριστερά για την κατάντια μας, είμαι σίγουρος όμως πως φταίει ΚΑΙ η αριστερά. Και η κομμουνιστική και η άλλη. Γιατί καθεστωτικοποιήθηκε, συστηματοποιήθηκε, συμμετείχε στην κομματοκρατία (αλίμονο, άλλωστε στο σοβιετική πραγματικότητα το κόμμα είναι ο απόλυτος άρχων), μεταφράζει τον κόσμο με όρους 19ου αιώνα.

Να ξέρεις πάντως πως όταν η Διαμαντοπούλου "κουνούσε το δαχτυλάκι" εγώ τη χάρηκα και Σ'ΑΥΤΟ είμαι μαζί της. Στην υπεράσπιση δηλαδή νόμων που ψηφίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες στο κοινοβούλιο. Και του συντάγματος που δεν αναγνωρίζετε!

Αν πάλι το ΚΚΕ αρχίσει τον ανταρτοπόλεμο στη λογική, θα με βρεις απέναντι.

Φιλιά.

Θανασης Ξ. είπε...

Καλημέρα Ανέστη...

Εάν για μια στιγμή ξεχάσουμε τους κωλο-όρους 'δεξια', 'αριστερά' και τα ρέστα, θα δούμε την εικόνα ξεκάθαρα. Ας ανοίξουμε λίγο τα μάτια μας να κοιτάξουμε ολόγυρα στον κόσμο. Εδώ μιλάμε για το κέρδος απ' την μια, και τους ανθρώπους απ' την άλλη. Για τίποτε άλλο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου της κ Διαμαντοπούλου, είναι το λιγώτερο απογοητευτική για μένα. Απλούστατα το μοντέλο που ακολουθεί λαχανιασμένη είναι αυτό μιας μισο-ιδιωτικής, μισο-δημόσιας παιδείας, που θα 'ακούει' τις 'αγορές' και τους 'οίκους αξιολόγησης των Πανεπιστημίων', που θα τρέχει να πολλαπλασιάσει τις 'επιστημονικές' ανακοινώσεις, χάριν των ανακοινώσεων, που θα προσφέρει 'κατάρτηση' (και μάλιστα δια βίου, άλλος έρωτας του ΓΑΠ κι αυτός), που σε τελική ανάλυση ΔΕΝ θα είναι αυτό που ονομάστηκε Πανεπιστήμιο (University) κάποτε

Τώρα, όλα τα άλλα, στα οποία επικεντρώθηκε (επίτηδες) η κοινή γνώμη (το ..ξεπαρθενιασμένο άσυλο και η εκλογή (και συναλλαγή) πρυτάνεων από φοιτητές), είναι σαφώς δευτερεύοντα. Δεν ξέρω εάν η αριστερά φταίει για την κατάντια τους. Σε σχέση με το άσυλα, τα επεισόδια κλπ,η αριστερά έχει πολλάκις καταγγείλει (και περιφρουρήσει). Σε σχέση με την ..συναλλαγή, επίσης, μην ξεχνάτε πως εδώ και δύο τουλάχιστον ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ η αριστερά ΔΕΝ είναι πρώτη στις φοιτητικές εκλογές..

Τέλος πάντων, αυτά τα δύο υπήρξαν οι 'εύκολοι στόχοι' με τους οποίους μπόρεσε να περάσει πιο εύκολα το σύνολο ενός λανθασμένου και απογιητευτικού ακόμη νομοσχεδίου.

ανεστης είπε...

Καλημέρα Θανάση!
Πιθανόν να έχεις δίκιο για την ουσία του θέματος αλλά ταπεινή μου γνώμη είναι οτι εμείς δεν καταφέραμε ποτέ να περάσουμε απο τα ενδιάμεσα στάδια ενός επιθυμητού μετασχηματισμού του θεσμού των πανεπιστημίων.
Δηλαδή, απο τη μία δε θέλουμε ανεργία αλλά απο την άλλη αποφέυγουμε τη διασύνδεση αγοράς και 3βάθμιας εκπαίδευσης.
Ποιά είναι η λύση; Να συνεχίζουμε να παράγουμε με βάση την υπάρχουσα εξειδίκευση κοινωνιολόγους και ψυχολόγους; Για να στελεχωθεί ποιό (κοινωνικό) κράτος απο ποιούς (επίσης κοινωνικούς) λειτουργούς;

Την ίδια στιγμή όποιος θέλει να σπουδάσει π.χ. computer sciences και gaming με όλες τις σχετικές ειδικεύσεις, τι κάνει; Και σημείωσε οτι η βιομηχανία η/υ και παιχνιδιών έχει ξεπεράσει σε τζίρο την κινηματογραφική βιομηχανία εδώ και χρόνια.

Λοιπόν; Τι θα έπρεπε να υπερασπιστούμε εμείς; Το να φωνάζουμε για το οτι παράγουμε περισσότερους δικηγόρους και αρχαιολόγους απ όσους μπορούμε να καταναλώσουμε;

Και εν πάσει περιπτώσει αν επιμένουμε να διατηρήσουμε την κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια όπως είναι (με συναλλαγές και κομματοκρατία και αρτηριοσκληρωτικά εκπαιδευτικά κατεστημένα), ας επιτρέψουμε τα ιδιωτικά κι ας δούμε τι θα επιλέξει ο κόσμος.

Μέχρι τότε είναι πάρα πολλά να γίνουν επειδή είναι επίσης πάρα πολλά που δεν έγιναν. Στην τελματωμένη ακινησία της μέχρι τώρα αδιέξοδης κατάστασης οτιδήποτε αλλάζει ή τουλάχιστον ανακινεί το βάλτο, ευπρόσδεκτο είναι. Αν μη τι άλλο θα οξυγονωθεί το νερό.

Gelosoil είπε...

Πσουπογραφω τα λεχθεντα απο τον Θαναση Ξ.