15/7/11

Ασπρόμαυρες ταινίες, θερινά σινεμά, γιασεμί...

Al Bowlly & Ray Noble Orchestra

Αυτό το vintage σύνολο το βρήκα κάποτε σε ένα δισκάδικο στην Αγγλία σε περίοπτη θέση. Ήταν δεκαετία του 80 (βινίλιο βέβαια) και ψαχνόμουν τότε με διάφορα τρελά ακούσματα.

Το ξαναθυμήθηκα χτες που προσπαθούσα να κάνω μια playlist με πολύ όμορφες μελωδίες που πέρασαν απαρατήρητες, που να θυμίζουν καλοκαίρι, αεράκι που να κυματίζει κουρτίνες ανοιχτών παραθύρων, θερινό σινεμά, γιασεμί...

Είναι αυτό



Η Rodia που το άκουσε και της άρεσε, το έψαξε και έφτιαξε ένα πολύ ψαγμένο post για το σύνολο αυτό.



Μετά λέω να συνεχίζω με Mancini. Ένα καθαρά κινηματογραφικό...




κι ένα που γίνεται κινηματογραφικό απο μόνο του και χωρίς ταινία, γιατί είναι τόσο "καλοκαίρι" που αν κλείσεις τα μάτια βλέπεις παραλίες, φοίνικες και τυρκουάζ νερά. Πολυακουσμένο βέβαια και πολυδιασκευασμένο, αλλά η αυθεντική του μορφή είναι πολύτιμη. (αργότερα ο τίτλος έγινε "Slow Hot Wind" Και το τραγούδησε το Πάνθεον των Jazz ερμηνευτών).



Και το απόλυτο καλοκαιρινό σάουντρακ των θερινών σινεμά.




Α ναι, και μια που είμαστε Ιταλία, πρέπει να αναφερθώ σε μια απο τις καλύτερες ταινίες που είδα ποτέ. Το Kaos των αδελφών Taviani.
Στον επίλογο τηα ταινίας, η σεκάνς των παιδιών που κουτρουβαλούν αμέριμνα στους αμμόλοφους του νησιού όπου καταφεύγει η προσφυγική βάρκα τους είναι τόσο όμορφη που σε κάνει να δακρύσεις.
Αυτό είναι το κύριο θέμα της ταινίας. Επική μουσική του Nicola Piovani.




Καλό Σαββατοκύριακο

3 σχόλια:

Rodia είπε...

Ευχαριστω Ανέστη :)
Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι μαλλον προκειται για συνταιριασματα απο μουσικη και κομματια απο φιλμς που "συνέθεσε" ο δημιουργός των βίντεο.. Οπότε, η μουσικη της σειρας όπου ανηκει το πρωτο βιντεο δεν ανηκει στο φιλμ που βλεπουμε.. Ειναι ενα καινουργιο αισθητικα άψογο δημιουργημα το συνταιριασμα αυτό σε ολα τα βιντεο της σειρας. Τελειος ο τύπος.

ανεστης είπε...

Tο βίντεο περιέχει αποσπάσματα απο το Metropolis, έπος του βωβου κν/φου, αλλά φυσικά όταν ηχογραφήθηκε το "Close your eyes" είχε ήδη έρθει ο ήχος στο σινεμά. :)

dimitris είπε...

Ανεστη καλημερα.

Και μια αναρτηση σου που δεν διαφωνω, καθολου.

Καλο σου σαββατοκυριακο...