22/6/11

Πως το δυναμιτάκι Πάγκαλου έγινε πυρηνική έκρηξη

Μια "μινέρβα" (ή μήπως ήταν "γουρούνα";) του Πάγκαλου, για το πότε ήρθε η δημοκρατία της μεταπολίτευσης, ήταν αρκετή για να κάνει τα πράγματα λαμπόγυαλο χτες στη βουλή.
Η συζήτηση ήταν για ψηφο εμπιστοσύνης. Και το αδέσποτο πυροτέχνημα, η κροτίδα μετατράπηκε απο την αντίδραση της ΝΔ σε πυρηνική έκρηξη.

Ενδεικτικό της χρεοκοπίας του πολιτικού λόγου; Ίσως. Γιατί ένας ξεκάρφωτος και ίσως αυθαίρετος ισχυρισμός, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ισχυρό αντεπιχείρημα, με χιούμορ, με απαξίωση, με ένα σωρό τρόπους. Αλλά με αποχώρηση σύσσωμης σχεδόν της Ν.Δ.; Για να επιστρέψουν στα έδρανά τους μετά απο λίγο; Αστειότητες ανάξιες ενός κοινοβουλίου και ανάξιες των στιγμών που αυτό το ρημάδι καλείται να αντιμετωπίσει.

Αλλα ποτέ άλλοτε δεν κόλλαγε καλύτερα το "έχουμε την εξουσία που μας αξίζει". Κάθομαι και κάνω ολόκληρες κουβέντες (χαρά στο κουράγιο μου!) με όσους δηλώνουν πως καθόλου δεν στεναχωρήθηκαν με την τραμπούκικη πισώπλατη επίθεση ενός λεβεντομαλάκα στον Τάσσο Τέλλογλου.

Ναι, δεν είναι και τόσο σημαντικό γεγονός απο μόνο του, αλλά για να ιχνογραφήσεις και να αποκτήσεις εικόνα της κοινωνίας σου πρέπει να μπορείς να διαβάζεις τις κουκίδες που θα ενώσεις. Και η φθηνή βία, είναι μια κουκίδα σε πολύ κεντρικό και κρίσιμο σημείο. Ο Χατζηδάκης χτες, ο Τέλλογλου σήμερα, ποιός ξέρει ποιός αύριο και για ποιόν λόγο. Ο συγκεκριμένος έγινε αριστερός στόχος επειδή -λέει- σε κάποιο κείμενό του υποστήριξε πως ίσως να είναι μια λύση η αναστολή κάποιων άρθρων του συντάγματος, που πιθανότατα σημαίνει δικτατορία.

So fucking what;

Σε ποιά φάση της αυτή η αριστερή (του κώλου) μερίδα συμπολιτών μας ξέχασε να απαντά με ίσης αξίας κείμενα ή λόγο; Να επιχειρηματολογήσει για το πως μια τέτοια άποψη είναι είτε αστεία είτε επικίνδυνη; Απο πότε ο χώρος που -όπως βαρέθηκα να λέω- παραδιακά στέγαζε τη διαννόηση, ξέχασε να διαννοείται και πρέπει να απαντά με πισώπλατες επιθέσεις ή να μένει απαθής σ' αυτές και να μη τις καταδικάζει;

Ας παραδεχτούμε λοιπόν τη μαύρη αλήθεια: Είμαστε πολιτικά και διαννοητικά όχι απλά βρέφη. αλλά ανύπαρκτοι! Όχι μόνο μας λείπει η πολιτική σκέψη αλλά πέσαμε απο μικροί στη χύτρα όπου ο λαϊκισμός ανακατευόταν με την εμφύλια χουλιγκάνικη αντιπαλότητα. Η πρώτη αντανακλαστική αντίδαση στα δύσκολα, δεν είναι αντίλογος στο λόγο αλλά βίαιη συνολική απόρριψη διαλόγου.

Αν αυτό το κομμάτι των συμπολιτών μας που αυτοαποκαλείται "προοδευτικό" και "δημοκρατικό" μισεί το φασισμό αλλά γοητεύεται απίστευτα απο τα θέλγητρά του (την συνοπτική στοχοποίηση δηλαδή και την απόρριψη διαλόγου που οδηγεί στην ατροφία του προβληματισμού), τότε σε τι κατάσταση διαλλεκτικής ικανότητας πρέπει να βρίσκεται ο ψηφοφόρος της ΝΔ και του ΛΑΟΣ;

Γιατί να είναι διαφορετική η αντίδραση της ΝΔ στη βουλή όταν είναι πρόσφορη η πιο "φαντεζί", ακραία και μηντιακά δόκιμη λύση της "βίαιης" αποχώρησης; Πάλι καλά που δεν έπεσε και ξύλο δηλαδή όπως Ταιβάν. Αν και δεν απέχουμε πολύ απο τη στιγμή εκείνη.

10 σχόλια:

ios είπε...

Well said sir.

Khlysty είπε...

Όχι, μωρέ, δεν θα πλακωθούν μεταξύ τους, άλλωστε οι περισσότεροι είναι φιλαράκια και κολλητάρια, μαζί κάνουν τις δουλειές. Όσο για το χθεσινό "πυροτέχνημα", μόνο τέτοιο ήταν, ίσα-ίσα για να "ανάψουν" λίγο τα αίματα, που κόντευε η αίθουσα να κοιμηθεί από τη βαρεμάρα...

ανεστης είπε...

@ios
Ευχαριστώ πολύ

ανεστης είπε...

@Khlysty
Ναι ξέρω, φήμες λένε πως ηταν μια σαφής περιγραφή του ρόλου των δύο αντιπροέδρων. Ο καλός κι ο κακός μπάτσος.

Unknown είπε...

Στην πρόσφατη Γενική απεργία κατέβηκα(Ηράκλειο κρήτης) παρότι διαφωνώ, για να διαπιστώσω οτι όσα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, μικρομάγαζα που δουλεύει ο ιδιοκτήτης άντε και ο γιός γιουχάρονταν. Με ένα τσίκ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε πράξεις. Και ρωτώ. Απο πότε η απεργία έγινε απο δικαίωμα υποχρέωση?

ανεστης είπε...

@apolitakis
Απο τότε που καταχραστήκαμε τις έννοιες "δημοκρατία" και "δικαιώματα". Όταν έχεις κακής ποιότητας απο το πρώτο, έχεις στρεβλή εικόνα για το δεύτερο.

Khlysty είπε...

Κι όχι μόνο. Εμένα μου φάνηκε περισσότερο σαν μια απόπειρα να φανεί ότι, τελικά, οι δύο "μεγάλοι" έχουν σοβαρές διαφορές, ιδεολογικού/πολιτικού τύπου. Μην ξεχνάς ότι τελευταία ο κόσμος τους τσουβαλιάζει με μεγάλη άνεση...

ανεστης είπε...

@khlysty
Ώπα! Αυτό που λες προϋποθέτει σοβαρό σχεδιασμό. Επιμένεις;

Νοσφεράτος είπε...

ΣΩΣΤΑ

Khlysty είπε...

Νομίζω ότι θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά, ναι, έχω τις υποψίες μου...