16/6/11

Ούτε πόκερ, ούτε μπλόφες. Μόνο αδιέξοδο.

Ήμουν πάντα της αρχής " η πιο απλή εξήγηση είναι η πιθανότερη". Αλλά μετά από τα χτεσινά είμαι ακόμα πιο φανατικός οπαδός της θεωρίας.

Ο Γιώργος εδώ και καιρό ξέρει πως δεν πάει πουθενά το τραίνο. Συνειδητοποίησε μάλλον αργά πως έγινε πρωθυπουργός από αφέλεια, επειδή οι άλλοι την έκαναν με πηδηματάκια κι αυτός έμεινε με το μουτζούρη.

Και διαπίστωσε επίσης αργά πως δεν έχει το ειδικό βάρος για να παίξει το ρόλο της μηχανής και να τραβήξει τόσα βαγόνια που απ΄ τη στασιμότητα έχουν γίνει ένα με τις γραμμές.

Κανένα πόκερ λοιπόν και κανένα μπλάκτζακ. Καμία μπλόφα και κανένας τακτικισμός. Θα ήταν ευτυχής ο Γιώργος αν είχε κληρονομήσει τα γονίδια του πατέρα του. Αλλά τα χτεσινά ήταν απελπιστική έλλειψη σχεδίου.

Επιχείρησε λοιπόν ο ΓΑΠ να βρει διέξοδο μέσω συγκυβέρνησης, ο Σαμαράς του έβαλε όρους που ήταν αδύνατον να δεχτεί χωρίς να εξευτελιστεί ή τέλος πάντων να δηλώνει την απελπισία του (και φυσικά ο Σαμαράς δεν είναι κορόιδο να θέλει να καεί με τέτοιες συνθήκες στη χώρα), έπεσαν και οι Πασόκοι από πάνω του φωνασκούντες (γιατί ξέρουν βασικά πως το κόμμα απόθανε και προσπαθούν να καθυστερήσουν την κηδεία) και κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, έκανε το μόνο που του απέμεινε: Θα συνεχίσει με ανασχηματισμό. Wow.

Και επειδή πρέπει να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να ικανοποιήσει το κομματικό του πεδίο, ξεχνώντας πιθανότατα τις λύσεις με πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς, τεχνοκράτες κλπ. Άρα μια από τα ίδια...

Η χώρα δεν είναι μόνο οικονομικά χρεοκοπημένη, αλλά και πολιτικά και κοινωνικά. Καμία επιχειρούμενη λύση δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει με το υπάρχον πολιτικό, ηγετικό δυναμικό. Η μισή τελματωμένη κοινωνία μας περιμένει να ξαναγυρίσουν οι παλιές καλές μέρες της αφθονίας και της ρεμούλας που έθρεψε το σύστημα και την παραοικονομία, ενώ η άλλη μισή περιμένει να αλλάξει δραματικά το τοπίο, η δημόσια διοίκηση και να γίνουμε μια χώρα με δυτικότροπες δομές και χρηστή διακυβέρνηση.
Αδιάφοροι πάντως πλέον δεν υπάρχουν.

Η ηγεσίες του Κώστα, του Γιώργου και η επόμενη του -εν αναμονή- Αντώνη, αποδεικνύουν την απόλυτη γύμνια των σημερινών πολιτικών, που γαλουχήθηκαν σε εποχές μηδενικού πολιτικού προβληματισμού και περισσότερο μας απασχολούν παραπολιτικά, παρά με την πολυαναμενόμενη παραγωγή έργου.

Αυτές οι ηγεσίες αδυνατούν να εμπνεύσουν οποιοδήποτε από τα δύο κομμάτια του "λαού", αδυνατούν να δώσουν όραμα, να καταρτίσουν σχέδιο. Οι πρακτικές τους, μίζερες, μπακάλικες και επομένως ατελέσφορες, περισσότερο αποξενώνουν τους ψηφοφόρους τους παρά τους εμψυχώνουν, η εκλογική παλάντζα έφτασε έτσι να παλινδρομεί σχιζοφρενικά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας ενώ η χώρα βυθίζεται συνεχώς και σε πιο βαθιά νερά από όπου η ανέλκυση γίνεται αδύνατη.

Κρίμα, αλλά όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα, αναπόφευκτο.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω σε σχέση με τον σχολιασμό σας για τον Πρωθυπουργό. Ο Γιώργος, με όλα τα λάθη του, εδώ και ένα χρόνο προσπαθεί μόνος εναντίον όλων (πασοκ, αντιπολίτευση,μμε). Χθες για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα προσωπικότητα αποδεχόμενος ακόμη και να πάει στην άκρη ("greater than life" τον αποκάλεσαν γερμανοί δημοσιογράφοι). Δυστυχώς όμως έχει απέναντί του ως βασικό συνομιλητή έναν τύπο που συμπυκνώνει όλη τη μικροψυχία και την κομπιναδόρικη λογική εκείνου του τύπου συμπολίτη μας που μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Ελπίζω να τα καταφέρει, παρότι και γω δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Khlysty είπε...

Λίγο-πολύ, τα ίδια λέμε. Απλώς, έχω την αίσθηση ότι ο Παπανδρέου έχασε τη μπάλα σε κάποια φάση και άρχισε τις κινήσεις πανικού. Ο τρόμος μου, όμως, είναι τι θα γίνει με πρωθυπουργό το Σαμαρά...

dimitris είπε...

Ανεστη καλησπερα.
Δηλαδη ειναι θεμα προσωπικων επιλογων η πολιτικη που εχει ασκηθει στην χωρα, δεκαετιες τωρα?
Γιατι---ενταξει ημαστε αγεννητοι, τοτε---ο ''γερος της δημοκρατιας'', ποιο ''μαγκας'' ητανε ετσι λεγανε κατι ποοοοολλλυυυ ''βαρβατοι'' αναλυτες, απο τον γιο του αντρεα και απο το εγγονακι του γιωργη, ειχε πει σε καποιους ανθυπατους, απο την περα του ατλαντικου χωρα, οτι ο στρατος τους, ειναι αυτος, δειχνοντας τους Ελληνες στρατιωτες και για ''Ακροπολες'' ελεγε---ξερονησια, εξοριες----και ''λεω'' τωρα, μημπως δεν εχει να κανει με ποσο μυαλο κουβαλαει ο εκαστοτε πρωθυπουργος, αλλα ποσο βαθεια σκυβει, για να εξυπηρετησει ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ?
''Λεω'' τωρα, μπα???

ανεστης είπε...

@Ανώνυμος
Οι Γερμανοί μπορούν να τον αποκαλούν όπως θέλουν με τα χρήματα που θα πάρουν απο τα επιτόκια του δανεισμού μας.
Εμείς που πληρώνουμε προτείνω να μη δεσμευόμαστε.

ανεστης είπε...

@Khlysty
Δεν έχει δικαίωμα να χάνει τη μπάλα. Έχει δίπλα του συμβούλους, κόντρα συμβούλους, παρατρεχάμενους...
Αν δεν το είδε όλο αυτό να έρχεται τότε είναι και αυτός και οι σύμβουλοι για το μούτσο. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, δεν υπάρχει δικαιολογία.
Κι εγώ φοβάμαι Σαμαρά αλλά τι άλλο χειρότερο μας μένει να δούμε;

ανεστης είπε...

Καλησπέρα Δημήτρη.
Δεν κρίνω την ιστορία απο φράσεις αλλά απο γεγονότα και ιστορική αλληλουχία(και δεν τις έχει πει αυτές ο γέρος, αλλά ο Κανελλόπουλος).

Τώρα για τον ΓΑΠ τι να σου πω, ελπίζω να κάνεις λάθος αν και τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι με το μέρος σου.

Khlysty είπε...

Το Βενιζέλο φούρναρη (;...)

Liakada είπε...

Θα ηθελε να μπορουσε να ..μπλοφαρει! :)p
Συμφωνω απολυτα μαζι σου και στο οτι η χωρα μας ειναι χροκοπημενη και οικονομικα και πολιτικα και κοινωνικα! Σε ενα αδιεξοδο! Και τις χωρες και τους λαους απο τα αδιεξοδα ποτε δεν τους εβγαλαν ...Καραγκιοζηδες ουτε νομιζω πως θα το μπορεσει ο ...Μανωλιος που φορεσε τα ρουχα του αλλιως!
Ζητειται Ηγετης, λοιπον ...

Liakada είπε...

Θα ηθελε να μπορουσε να ..μπλοφαρει! :)p
Συμφωνω απολυτα μαζι σου και στο οτι η χωρα μας ειναι χροκοπημενη και οικονομικα και πολιτικα και κοινωνικα! Σε ενα αδιεξοδο! Και τις χωρες και τους λαους απο τα αδιεξοδα ποτε δεν τους εβγαλαν ...Καραγκιοζηδες ουτε νομιζω πως θα το μπορεσει ο ...Μανωλιος που φορεσε τα ρουχα του αλλιως!
Ζητειται Ηγετης, λοιπον ...