25/5/11

Για τη σημερινή συγκέντρωση

Έγραψα μια απάντηση για τη σημερινή συγκέντρωση στο blog "Reason" αλλά επειδή μου βγήκε σεντονοειδής και επιθυμούσα να πάρω και θέση για το θέμα, παραθέτω κι εδώ ελαφρώς ανασυνταγμένη την άποψή μου. Αν και συμμερίζομαι τις θεμιτές αντιρρήσεις που καταγράφονται στο blog (η συγκέντρωση είναι ασύντακτη χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα) ελπίζω πως κάποια κίνηση με τέτοια χαρακτηριστικά είναι πολλαπλά χρήσιμη.

Κατ' αρχήν θα δώσει ένα επιχείρημα στην κυβέρνηση (εάν αυτή θέλει να το χρησιμοποιήσει σε κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων) για να αποφευχθούν οι πιο ανάλγητες αξιώσεις των δανειστών μας. Διότι κοινό μυστικό είναι πως στην Ελλάδα επιχειρείται να επιβληθούν πρωτοφανείς πρακτικές ερήμην των Ελλήνων (δίκαιες ή άδικες δεν έχει και τόση σημασία απο τη στιγμή που καμία απόφαση δεν περνάει απο κάποιου είδους "διαβούλευση").

Δεύτερον θα ασκηθεί ο κόσμος στο να εκδηλώνεται χωρίς κομματικά πανό και μικροκομματικές ατζέντες σκοπιμότητας. Δεν είναι λίγο αυτό στην ασφυκτική μεταπολιτευτική κομματοκρατία. Θα δοκιμαστούν επίσης τα αντανακλαστικά μιας αυτο-οργάνωσης στο να αρθρώνει επιχειρήματα και διαμαρτυρία που να μπορούν να εκφράσουν πολυσυλλεκτικό κοινό (όπως Ισπανία).

Αντιλαμβάνομαι πως η συστηματική εκδήλωση διαμαρτυριών (226 μέρες του 2010 στο κέντρο γινόταν κάποια πορεία ή διαδήλωση, δηλαδή σχεδόν κάθε εργάσιμη), έχει αδυνατίσει πάρα πολύ τη δυναμική μιας τέτοιας (ή κάθε) εκδήλωσης και διαδήλωσης. Αλλά κάποτε πρέπει να βρει στέγη και χώρο και ο ιδιωτικός (σιωπηλός πάντα) υπάλληλος που είναι στο "αμήν" και πασχίζει να παραμείνει εκτός κομματικών μαντριών. Που πασχίζει να ξεφωνίσει το "ξεσταύρι" του στους αδιάφορους και τελματωμένους εθνοπατέρες, εργατοπατέρες και πατερούληδες που τον τραβάνε απ το μανίκι.

Ξέρω πως λίγοι τέτοιοι θα βρίσκονται στη συγκέντρωση, ξέρω πως η σημερινή κινητοποίηση γίνεται απο το θιγμένο φιλότιμο μπροστά στη μεγαλειώδη διαμαρτυρία των Ισπανών που είχε και άριστα διατυπωμένα αιτήματα. Ξέρω πως οι τραμπούκοι προβοκάτορες κουκουλοφόροι και τα γνωστά αντιεξουσιαστικά γραφικά στοιχεία της λατρείας των μολότοφ, έχουν φροντίσει να φοβίσουν τον κόσμο και να ενοχοποιήσουν τις κινητοποιήσεις.

Αλλά το να στέκεσαι βουβός μπροστά σε ένα διεθνές σύστημα εξουσίας που φροντίζει να επιβάλει απάνθρωπους κανόνες κουκουλώνοντας και τις τεράστιες δικές του ευθύνες στη σημερινή κατάσταση, να έχεις να αντιμετωπίσεις σιωπηλός μια ανίκανη διαπραγματευτικά κυβέρνηση ανάξια ακόμα και να υπερβεί το ίδιο της το κομματικό κατεστημένο στέλνοντας το λογαριασμό στο αδύναμο κρίκο-πολιτη κι απ' την άλλη να πρέπει να επιχειρηματολογήσεις και εναντίον της διαμαρτυρίας, πάει πολύ.

10 σχόλια:

anidifranco είπε...

με χαλάει πολύ που η όλη κινητοποίηση έγινε τόσο μαζική βασιζόμενη σε μια αμφίβολη είδηση πως αναρτήθηκε σχετικό πανό, με σύνθημα "οι Έλληνες κοιμούνται" στην Ισπανία. Αν και συμφωνώ με όσα γράφεις και προσπαθώ να είμαι αντίθετη στους 'κυνικούς' σχολιαστές της κινητοποίησης, παρόλα αυτά, η αρχή αυτής της κινητοποίησης με απογοητεύει. Επίσης, το ότι κάποιοι (και ΠΑΛΙ)την εκμεταλλεύτηκαν ποικιλοτρόπως, για μένα τουλάχιστον, δεν δείχνει πραγματική αλλαγή νοοτροπίας και ουσιαστική αφύπνιση στη χώρα.

ανεστης είπε...

Δε χρειάζεται να σε χαλάει τίποτα. Η συγκέντρωση για οποιοδήποτε λόγο κι αν ξεκίνησε δείχνει μια δυναμική που ξεπερνάει τα κόμματα κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είτε με ισπανικό πανό και προτροπή είτε όχι, χιλιάδες άνεργοι νέοι είδαν πως μπορούν και μόνοι τους.
Τα κόμματα επιδιώκουν την εξουσία για να δώσουν την προοπτική της λύσης που ευαγγελίζονται.Κάτι σα τη μετά-θάνατο-ζωή. Συγκεντρώσεις σαν κι αυτές όμως απαιτούν "τώρα" μέτρα και αλλαγές ανεξαρτήτως του ποιός βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Επίσης το οτι κάποιοι θα τρέξουν να καπελλώσουν ή να επωφεληθούν απο τη δυναμική της διαμαρτυρίας είναι σίγουρο, αλλά και πάλι αυτό δε σημαίνει το παραμικρό για το πως πρέπει να συνεχίσει και να οργανωθεί το κίνημα.

Ας μη μιζεριάζουμε λοιπόν με τις λεπτομέρειες. Χρειαζόμαστε ζύμωση, σύνθεση, νέες ιδέες, κινηματική κοινωνικοποίηση. και ίσως μέσα απο αυτά μπορεί να προκύψει και μια νέα πολιτική πρόταση στο τελματωμένο ελληνικό πολιτικό τοπίο.
Επίσης

Khlysty είπε...

Παραμένω επιφυλακτικός, αλλά η αρνητική αντίδραση του ΚΚΕ στη χθεσινή συγκέντρωση αρχίζει να αίρει τις επιφυλάξεις μου... Καθώς και η σιωπή των υπολοίπων κομμάτων...

.liketobite είπε...

Για μένα είναι λάθος να ψάχνουμε να βρούμε επιχειρήματα και αντιπροτάσεις σ'αυτό το σημείο. Αν υπάρχει ένας συμβολισμός ή μήνυμα σ'αυτή τη μαζική πράξη ασχέτως πως ξεκίνησε, αυτό πρέπει να είναι η ξεκάθαρη δήλωση δυσαρέσκειας προς την πολιτική που ακολουθείται δεκαετίες τώρα, καθώς και προς αυτών που την επέβαλαν καπελώνοντας την οικονομία, τις αξίες και τους πολίτες. Είναι παρήγορο να βλέπεις τη νέα γενιά να αντιδράει έστω και μουδιασμένα. Γι'αυτό και μόνο το λόγο θα είμαι εκεί.

ανεστης είπε...

@Khlysty
Σοφά πράττεις

ανεστης είπε...

@.liketobite
Που χάθηκες ρε ψυχή;

.liketobite είπε...

Ανέστιε δεν χάθηκα, απλώς ήμουν σιωπηλός(!) όπως όμως λες στην τελευταία σου παράγραφο: "Αλλά το να στέκεσαι βουβός..." πραγματικά πάει πολύ!

ellinaki είπε...

Γιατί στην Ελλάδα έχουμε κολλήσει στην εμμονή ότι κοινωνικές αλλαγές γίνονται μόνο με συγκεντρώσεις και πορείες;

ανεστης είπε...

@ellinaki
Όχι δεν είναι εμμονή. Απλά το μέγεθος της κομματοκρατίας είναι στην Ελλάδα τεράστιο. Οι κομματικές νόρμες έχουν καπελώσει κάθε προσπάθεια να κοινωνικοποιηθεί (και κινηματικά) ο πολίτης.
Η ανάγκη δε για συντεταγμένα αιτήματα και συγκεκριμένη στόχευση θα βοηθήσει τον ετερόκλητο αυτό κόσμο να δει την πολιτική και λίγο πιο πέρα απ τα κατεστημένα.

Σε κακό δεν θα βγει πάντως.

Xavier είπε...

Λοιπόν καλά όλα αυτά, κι εγώ αν και με επιφυλάξεις είμαι θετικός προς την όλη φάση, αλλά μην τρελαθύμε τώρα. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά μαζική συμμετοχή. Στο ΣΕΦ απόψε πιο πολύ κόσμο θα έχει.