19/5/11

Οι δηλώσεις Σαββόπουλου και αυτοί που ξεχάσαμε να ρωτήσουμε.

Το πανελλήνιο έφριξε χτες με τις δηλώσεις του Σαββόπουλου που μίλησε σε κάποια ραδιοφωνική εκπομπή. Για όσους δεν παρακολούθησαν το θέμα, το αναδημοσιεύω απο το ΣΚΑΙ:

"Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Διονύση Σαββόπουλου, περί μεταφοράς των μεταναστών σε αραιοκατοικημένα νησιά με χαμηλό πληθυσμό, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, όπου θα μπορούν να καλλιεργούν τη γη. Πρότεινε επίσης να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον καθαρισμό των κτιρίων της Αθήνας από τοξικομανείς και τη μεταφορά τους σε μέρη όπου δεν θα έχουν πρόσβαση οι έμποροι ναρκωτικών."

Δεν καταλαβαίνω την κατακραυγή που σήκωσαν οι δηλώσεις αυτές. Και μιλάω σοβαρότατα. Ούτε για ξερονήσια μίλησε, ούτε για εξορίες.
Μία αντίρρηση έχω μόνο: Το "υποχρεωτικό" της μετακίνησης που υπαινίσσεται. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις σε μετακίνηση, είναι προφανώς σα να δημιουργείς στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αν ειδικά μιλάμε για αραιοκατοικημένα νησιά (και όχι ερημονήσια, επαναλαμβάνω), αυτό έχει και συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης π.χ.

Αν λοιπόν πάρουμε αφορμή απο τις μισο-άστοχες δηλώσεις μπορούμε να φτάσουμε να συνθέσουμε κάποιες καλές ιδέες. Όπως να διατεθούν σε χωριά που ερημώνουν ή που ερήμωσαν σπίτια και αφημένα χωράφια για καλλιέργεια με τη προϋπόθεση μόνιμης διαμονής στον τόπο, με υποχρεωτική χρήση καλλιέργειας για βιοπορισμό, με πολιτικά δικαιώματα, με δανεικό εξοπλισμό. Με συμβουλές και επιτήρηση απο ειδικούς και γεωπόνους.
Να διατεθούν ακόμα και μοναστηριακές εκτάσεις. Κι όχι μόνο στους μετανάστες, αλλά και τους Έλληνες ακτήμονες που θέλουν να καλλιεργήσουν τη γη.
Οι τιμές των τροφίμων είναι συνεχώς ανοδικές, ψάχνουμε τρόπους για περισσότερη παραγωγή. Το "περίσσευμα" σε ανθρώπους γιατί να μη μετατραπεί σε θετικό κεφάλαιο;

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η προοπτική του να καθαρίζουν τα παρμπρίζ στα φανάρια του κέντρου, να δουλεύουν στα φραουλοχώραφα άλλων σαν σκλάβοι ή να σκυλοπνίγονται στο Ιόνιο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία (για να γίνουν κι εκεί ανθρώπινα σκουπίδια), είναι καλύτερη προοπτική για τους ανθρώπους αυτούς. Γιατί να μη τους προσφερθεί η δυνατότητα να γίνουν νοικοκύρηδες;
Ειδικά την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας χρειάζεται να αναζωογονηθεί, να κατοικηθεί να δώσει δουλειές. Να σταματήσει και η μόνιμη γκρίνια για τον μειούμενο πληθυσμό της χώρας.

Στην Ιταλία ήδη έγινε κάτι ανάλογο και τα αποτελέσματα προς το παρόν είναι μόνο θετικά. Ναι, φυσικά και θέλει πολύ μελέτη, θέλει πολιτική βούληση και δουλειά, προϋποθέτει εμπλοκή πολλών φορέων. Αλλά ο τζάμπας πέθανε, ήγουν: αν δε βρέξεις κώλο ψάρια δεν πιάνεις.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις υστερίες κατά μέρος κι ας χρησιμοποιήσουμε μέρη των απόψεων (αν δε μας αρέσουν στο σύνολό τους) για να συνθέσουμε ιδέες. Όχι για εμάς και την εξυπηρέτηση της ιδεοληψίας μας αλλά για αυτούς τους ανθρώπους και τις ζωές τους.
Γιατί όλως τυχαίως, αυτούς ξεχάσαμε να τους ρωτήσουμε.

16 σχόλια:

anidifranco είπε...

Για να τους ρωτήσουμε θα πρέπει πρώτα να τους βρούμε ή έστω να ξέρουμε κατά προσέγγιση πόσοι και ποιοι είναι, τι θέλουν (κάποιοι λένε πως είναι περαστικοί για άλλες χώρες) και γενικά να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους, δεν νομίζεις; Μπορεί όλοι να φωνάζουμε υπέρ τους, αλλά φοβάμαι πως κανένας δεν ασχολείται σοβαρά μαζί τους. Όπως και να'χει όμως, αν και η ιδέα θα μπορούσε να είναι λύση, ξεχνάμε πως ακόμη και τα ερειπωμένα χωριά είναι ιδιοκτησία κάποιου-κάποιων. Λες Έλληνας να απαρνηθεί με τόση ευκολία τη γη του; Εκτός και αν μιλάμε για προσωρινή ενοικίαση.

ανεστης είπε...

@anidifranco
Καλωσήρθες.
Το κείμενο, αποτυπώνει κάποιες σκέψεις μου και απέχει πολύ απο το να είναι ολοκληρωμένη πρόταση. Φυσικά ο καθένας μπορεί να προβάλει χίλια δύο πρακτικά θέμα που μπορεί να προκύπτουν.
Αλλά η ένταξη των ανθρώπων αυτών σε μια τοπική μικροοικονομία θα αποτελέσει και κάποια πηγή εσόδων, πιθανότατα και για καταβολή ενός κάποιου ενοικίου.
Φυσικά προϋπόθεση είναι να ασχοληθούμε, το είπα άλλωστε στο περί ψαριών και κώλου.

anidifranco είπε...

Η αιχμή μου περί "να τους βρούμε πρώτα" ήταν πιο πολύ προς κάποια δακρύβρεχτα ποστ που διαβάζω και όχι προς το δικό σου. Όπως τα λες, υπάρχουν χιλιάδες λεπτομέρειες που πρέπει πρώτα να κανονιστούν για να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό που με προβληματίζει, όμως, είναι ότι ψάχνουμε λύση, όταν ΔΕΝ έχουμε καθαρή εικόνα του "προβλήματος", αν μπορούμε να το πούμε έτσι, μια και μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα:)

Volpone Volpone είπε...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΩΣΤΕΣ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕ ΔΙΑΛΟΓΟΣ.Ο ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ.ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΤΑΙΑ.θΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΕΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..ΝΟΜΙΖΩ ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΝΙΟΝΙΟΣ ΚΑΙ ..ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ..ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΕΣΤΗ.ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΣΟΥ...

Khlysty είπε...

@Volpone: καλά, και ο Καρατζαφέρης κάνει προτάσεις για τους παράνομους μετανάστες και έχει και μπόλικο -δυστυχώς- ακροατήριο... Από κει και πέρα, τα όσα είπε ο κ. Σαββόπουλος μου μοιάζουν ανατριχιαστικά. Μπορεί για παράδειγμα να μας εξηγήσει τι εννοεί με τη φράση "να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"; Ποια μορφή θα έχει η "επίβλεψη του ΟΗΕ"; Θα φτιάξει καμιά UNFORGREECE; Θα στείλει κυανόκρανους; Σόρυ, παιδιά, αλλά εμένα η όλη πρόταση μου μοιάζει συγκεκαλυμμένο πογκρόμ κατά όλων των "απόβλητων" της κοινωνίας μας. Να τους στείλουμε κάπου μακριά, να μην τους βλέπουμε, να ζήσουν κι αυτοί τη ζωούλα του, ε;...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δεν ακούγεται εύηχη η πρόταση του Σαββόπουλου, αλλά ποιά ακριβώς είναι η ανθρωπιστική πρόταση που αντιπροτείνεται; Να τους αφήσουμε ως έχουν; Να τους δώσουμε όλους άσυλο (ΣΥΡΙΖΑ); Να τους στείλουμε από κει που'ρθαν (ΛΑΟΣ);

ανεστης είπε...

@Volpone
Γειά σου σύντροφε, πως απο τα μέρη μας; Αντεύχομαι και σ' ανώτερα!

ανεστης είπε...

@Khlysty
Κατ αρχήν θα πρέπει να σου πω πως έχω απεριόριστο σεβασμό για τον Volpone (και την ιστορία του και τις γνώσεις του) που ξέρω προσωπικά.
Μετά, δεν είμαι σίγουρος αν το θέμα μας είναι ο Σαββόπουλος ή το τι θα γίνει με τους μετανάστες. Μπορούμε πολύ αύκολα να κολλήσουμε την ετικέτα του ρατσιστή στο Νιόνιο και να ξεμπερδέψουμε. Ελάχιστα με ενδιαφέρει όμως σ' αυτή τη φάση να βάλω ταμπέλες σε όποιον μιλάει.

Ο Σαββόπουλος βγήκε σήμερα στο Mega και διευκρίνησε πως όταν ανέφερε τον ΟΗΕ τον ανέφερε σε σχέση με την Ύπατη Αρμοστεία του, δηλαδή μίλησε για οικονομική συνδρομή. Αυτό κάνει όταν υπάρχει μια κρίση σε σύνορα με μαζικούς πρόσφυγες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (αν δεν κάνω λάθος) ήδη χαρακτήρισαν την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήδη "ανθρωπιστική κρίση". Οι συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνο 2 μας έχουν δέσει τα χέρια και καλούμαστε τώρα να βρούμε εμείς μόνοι μας λύσεις.

Μπορούμε να είμαστε κατά της μάζωξής τους (κι εγώ είμαι), κατά της αστυνόμευσης, κατά του "τείχους" στον Έβρο, να τα καταδικάσουμε όλα, να προτιμήσουμε την τωρινή απραξία και να περιμένουμε να φτιάξει η αδικία του κόσμου ή η δευτέρα παρουσία για να λυθεί το πρόβλημα. Φοβάμαι όμως πως δε θα βρούμε καμία λύση έτσι. Φοβάμαι πως τα προβλήματα θα συνεχίζονται κι εμείς στα ροζ σύννεφό μας με την αγκύλωση του να μη θίξουμε ούτε τρίχα απο δικαιώματα, θα ταίζουμε απελπισμένους θιασώτες στη Χρυσή Αυγή και μετανάστες στα ρόπαλα των homo erectus τους.

Απορρίπτω λοιπόν κι εγώ το "υποχρεωτικό" της συγκέντρωσής τους που είπε ο ΔΣ, αλλά ο καννιβαλισμός των προτάσεων ή των συζητήσεων με εύκολη καταδίκη κάθε άλλο παρά χρήσιμη τακτική είναι στη φάση αυτή.

Σ' αγαπάω!

Khlysty είπε...

Απάντησα στον Volpusvolpone, γιατί είπε ότι ο Σαββόπουλος κάνει προτάσεις... Ε, κι ο Καρατζαφύρερ κάνει προτάσεις. Για τους κρετινισμούς της Αριστεράς έχω σχολιάσει επαρκώς, όταν εξελισσόταν η κρίση της Νομικής, οπότε δε νομίζω ότι χρειαζόταν να επανέλθω. Ωστόσο, οι κακοδιατυπωμένες και μισοψημένες ιδέες του κυρίου Σαββόπουλου θεωρώ ότι ρίχνουν νερό στο μύλο των ακραίων και κάνουν κακό σε όσους επιχειρούν να δουν το μεταναστευτικό νηφάλια και σοβαρά. Να συμπληρώσω ότι, επειδή έψαξα λιγάκι την ιστορία με την Ιταλία, οι γείτονές μας το πράμα το συντόνισαν με μεγάλο κόπο και προσοχή και, κυρίως, ΠΡΙΝ οι καταστάσεις φθάσουν στο μη παρέκει, όπως έχουν φθάσει εδώ.

Κι εγώ σ'αγαπώ και περιμένω σχόλιο για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της "Δημοσιογραφικής Μεταρρύθμισης"... ;-)

habilis είπε...

Παπαριές λέει ο Νιόνιος .

Ούτε σάλιο δεν υπάρχει για την βενζίνα που θα κάψουν τα καίκια που θα τους πάνε στους νέους Παρθενώνες.

Γιατί δεν κάνουμαι κάτι απλούστερο ?
Να πετάξουμαι στην θάλασσα (για να πάνε μόνοι τους στα ξερονήσια) την τελευταία γενιά πολιτικών, δημοσιογράφων και παρατρεχάμενων που θα έχει και πραγματική απόδοση ?

Ανώνυμος είπε...

Να ανέβει ένας άνθρωπος στην εξουσία να ποναει έστω λίγο την Ελλάδα γινεται; Να ανέβει εστω για 2-3 χρόνια και να διώξει όλους τους παρανομους που μας κατσικώθηκαν με το ετσι θέλω. Ας ειναι και η Βεφα Αλεξιάδου, i don't care!

Φοβουνται λεει την ακροδεξιά στην Ελλάδα.Εδώ δεν θα υπάρχει σε λιγο Ελλάδα και το νιμου χτενίζεται.
Ας μας κάνει πάλι κύριους της πατρίδας μας , να αποκτήσουμε τη παλιά μας εθνική ομοιογένεια και μετά αφήνω γενια μεχρι τον αφαλό και κολλάω τον Τσε στο μπράτσο τατουάζ,γίνομαι ο καλυτερος αριστερός.
Εξάλλου περα απο την απελευθέρωση της γεννετησιας πράξης (το κοκό ντε) πια άλλη τρομερη κοσμοιστορικη αλλαγη φέραν στην Ελλαδα τα "ανανεωτικά μυαλά"; Ειναι η πιο οπισθοδρομική και κοκορομυαλη ομάδα ανθρώπων που κυβέρνησαν ποτέ μια χώρα και τη φέραν εδώ που τη φέραν σημερα.

Εσεις ρε παιδια που με διαβάζετε μη μασάτε απο τα παραμυθια τους.Καντε μια ανάλυση στο μυαλό σας πού στην ευχή μας ωφελει ολη αυτη η μεταναστολαγνια και γιατί γινομαι καλύτερος ανθρωπος και καλυτερος δημοκράτης αμα αφήσω όλη αυτη τη ξένη μάζα ανθρωπων να μου μπαστακωθει στην ιδια μου τη χώρα, που οι παππουδες μας ξεσκιστηκαν στα βουνά να την ελευθερώσουν και να την προστατεψουν.

Οι δημοκράτες οι Αρχαιοι Αθηναιοι, και πατριώτες κι απ΄ολα τα καλά τους ειχανε. Αν μας μπαινει στο ματι η διαφθορά , πολεμηστε την.
Αλλά μην μπαινετε κατω απο το μπαιράκι αυτών που λένε οτι πολεμάνε την διαφθορά και τον καπιταλισμό μπλα μπλα μπλα,αλλα πολεμάνε και την εθνικη μας συνειδηση και ομοιογενεια.Πού στα κομμάτια ενώνονται αυτά τα πράγματα, τι σχεση έχει ο ένας τίμιος αγώνας με τον άλλο τον πολυπολιτισμικο και αντι-Ελληνικό.
Σαν τον άλλο τον "οικολόγο" τον Τρεμόπουλο,που έχει παθει τουρκολαγνικό και σλαβομακεδονικό αμοκ.Ναι καλά φιλε, εντάξει ,οκ

Τι μαγκια ειπε ο Νιόνιος.Εμμέσως πλην σαφώς μας προτινε να καθαρισουμε τη γειτονιά του και να αδειάσουμε το φαράσι στην υπολοιπη Ελλάδα. Ειδατε που κι αυτος σαν αριστερος δε γουσταρει κατά βάθος αυτην την κατάσταση στη χώρα του, γιατι τι διάολο μιλαει λίγο ο Ελληνας που έχει μέσα του που έχει πνιξει. Αλλά μετά ερχεται η κουκουρουκου αριστεροσύνη και για να μη φανει οτι προδιδει τα αριστερά πιστευω, δε λεει να τους διώξουμε! Οχι! Λέει να τους παμε αλλου, αρκει να μη τους βλεπει...χχαχαχαχα

Ρε παιδιά τόσο δυσκολο ειναι να φτιάξουν ενα μεγάλο πλέγμα στα συνορά μας να μην περνα κανενας παράνομα;Δε στοιχιζει τιποτα γαμωτο.Πόσο καλυτερα θα ημασταν αν παραμερίζαμε τις ιδεοληψίες μας και γινόμασταν για λιγο Ελληνες

ανεστης είπε...

@Khlysty
"του ψηφοδελτίου της "Δημοσιογραφικής Μεταρρύθμισης"..."
Για πάμε πάλι;

ανεστης είπε...

@habilis
Είναι κι αυτη μια πρόταση.

ανεστης είπε...

Ανώνυμε, το πήρες πολύ το τιμόνι και θα βρεις.

Την ομοιογένειά μας τη χάσαμε πολύυυυ πριν έρθουν οι μετανάστες, σιγά μη περίμενε η σκατοράτσα (με τα ευγενή γονίδια) τους ξένους για να γίνει μπουρδέλο. Απο την επόμενη της επανάστασης του 21 μέχρι και τον εμφύλιο και τη χούντα, ξέρουμε να σχηματίζουμε ομάδες και ομαδούλες ανάλογα με τη στρεβλή μας αντίληψη για την πραγματικότητα κι αυτές οι ομάδες να είναι έτοιμες να φάνε ο ένας το λαρύγγι του άλλου.
Μη κοιτάς που είσαι πιτσιρικάς και δεν τα έζησες.
Γιατί ξέρεις στο οτι δεν ξέρετε και δεν τα ζήσατε πατάνε πάνω οι ξύπνιοι και σας ψήνουν για οπαδούς των "ιδεών" τους.

Εσύ τωρα ας πούμε είσαι σίγουρος οτι οι μετανάστες φταίνε για τα δεινά του τόπου. Και οι αριστεροί που τους υπερασπίζονται.

Μα αν δεν τους υπερασπιστούν οι αριστεροί (που έχουν ψηλά στη λίστα τα ανθρώπινα δικαιώματα) απο όσους βλέπουν τους ταλαίπωρους σαν "ξένη μάζα που απειλεί την ελευθερία μας" ποιός θα το κάνει;

Κάνε λοιπόν κι εσύ μια δική σου ανάλυση περί των αξιών που μετέδωσε η αρχαία Αθήνα στη Δύση, περί πολιτισμού, ανθρωπισμού και περί δικαίου κι έλα πάλι να μιλήσουμε. Και θα μιλήσουμε γιατί ακόμα σε βλέπω να μπορείς να συζητήσεις και δεν έχεις φτάσει να είσαι τελειωμένος νεοταξίτης.

Khlysty είπε...

Δες εδώ: http://red-pep.blogspot.com/2011/05/blog-post_18.html

ανεστης είπε...

@Khlysty
Εσύ που είσαι;