21/2/11

Ό αλάνθαστος Λαός

Απόσπασμα απο το σημερινό άρθρο του Θανάση Χειμωνά στα ΝΕΑ για τον Θ. Πάγκαλο:

Αµφιβάλλω αν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσµο όπου να ακούγεται τόσο συχνά τούτη η λέξη: «λαός».
Πρόκειται για λέξη ιερή, για έννοια που αποθεώνεται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο Ανδρέας έλεγε: «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία». Το ΚΚΕ µιλάει για «λαοκρατία». Ο Καρατζαφέρης έφτασε στο σηµείο να ονοµάσει το ίδιο του το κόµµα «ΛΑΟΣ»!
Από συστάσεως ελληνικού κράτους οι πολιτικοί υµνούν χωρίς σταµατηµό τον «κυρίαρχο λαό», πείθοντάς τον πως αυτός δεν ευθύνεται για τίποτα, πως έχει το αλάθητο του Πάπα και πως θα είναι πάντα στο απυρόβλητο γιατί οι ίδιοι θα τον προστατέψουν από τους «άλλους».
Πολλά από τα κακά αυτού του τόπου ξεκίνησαν από αυτή τη συνεχή θεοποίηση του λαού του. Και σήµερα, ξαφνικά, βγαίνει ένας πολιτικός που επιχειρεί να τον προσγειώσει, έστω και ανώµαλα. Αυτόν τον υπέροχο και παντοδύναµο λαό.
Οσο και αν κάποιες φορές έχω διαφωνήσει µε τις θέσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, µόνο γι’ αυτό τον λόγο τον γουστάρω…

20 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Πειράζει που εγώ θέλω να του πετάξω ντομάτα???
Και λίγες σφαλιαρίτσες θέλω να του ρίξω στις πλαδαρές μαγούλες του!

ανεστης είπε...

Ε αφού κι εσύ ανήκεις στον παντοδύναμο λαό, είναι δυνατόν να κάνεις λάθος;

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Το σίγουρο είναι οτι ο Πάγκαλος δεν ανήκει στον λαό. Δεν είναι ο λαός ούτε τοσο θρασύς, ούτε τόσο αυταρχικός και είρων, ούτε ξεχνάει όπως ο παραπάνω.

ανεστης είπε...

@οι αθλιοι
Θα σε στεναχωρήσω αλλά ο Πάγκαλος εκλέγεται απο λαό. Επίσης ο λαός ξεχνάει πάρα πολύ εύκολα.
Ας μην έχουμε μονοδιάστατη αντίληψη για το "λαό". Και πάνω απ όλα ας μη προσπαθούμε ούτε να τον πατρονάρουμε, ούτε να γενικολογούμε μιλώντας γενικά για λαό. Αυτό είναι η αρχή για τραγικά μεγάλα λάθη.
Υπάρχουν πλειοψηφίες, μειοψηφίες και σε μια δημοκρατία θα πρέπει να μάθουμα να διαλεγόμαστε και να συζητάμε τις ετερόκλητες απόψεις. Χωρίς προκατάληψη και χωρίς σφαλιαρίτσες που λέει και η Καρυ πιο πάνω.

dimitris είπε...

Ανεστη καλημερα, συντροφε καλε μου, να σου ''θυμισω'' πως εκλεγεται στο υπολοιπο Αττικης, την ιδια στιγμη που ο υποψηφιος βουλευτης του Κ.Κ.Ε, η του Συριζα, η του Λαος, με περισοτερους ψηφους δεν ''περνανε'' στην β διαλογη ψηφων, ετσι με τα συστηματα ΑΥΤΑ, κυβερνουν, καλε μου συντροφε και ολο παραδοξως, Ανεστη, ξεχασες, ξεχνας, οτι ο εγγονος του δικτατορα, ειναι τσανακι----ασχημη λεξη----της λεσχης Μπιντελμπεργκ, ΤΥΧΑΙΟ?
Και επειδη οπως ΘΕΛΕΙΣ να πιστευεις εχουμε ''δημοκρατια'', ακριβως δεν ακουμε και δεν συζηταμε με τον ενα εκ των υπογραφοντων και προπαγανδιστων, του Δ.Ν.Τ, απο ποτε ειναι δημοκρατια να συνδιαλεγεσαι, με τον εκτελεστη σου, με τον ενα εκ των Πηλιων Γουσιδων, της Ελλαδας, αυτο δεν ειναι δημοκρατια, ειναι ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ.
Καλη σου εβδομαδα φιλε Ανεστη.

υσ μια και τον ''πας'' τοσο των εραστη της σαρωνιδας, τις αποκριες.............................................ντυσου παγκαλος...

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ανέστη, το "λαός" το αναφέρω με λίγη ειρωνία. Τον λαό τον επικαλούνται και τον παραμυθιάζουν οι κατά καιρούς σφετεριστές της εξουσίας, δίνοντάς του την ψευδαίσθηση οτι θα κυβερνήσουν "εν ονόματί" του. Εγώ δεν μιλάω σαν εκπρόσωπος του λαού, μιλάω για λογαριασμό μου με βάση τα βιώματά μου τόσα χρόνια στην λεγόμενη δημοκρατία μας, και επιμένω οτι χαρακτηριστικό δείγμα της απεχθούς αυτής ολιγαρχίας είναι ο Πάγκαλος

ανεστης είπε...

@dimitris
Καλημέρα σύντροφε, θες να με βάλεις πάλι να υπερασπιστώ τον Πάγκαλο ενώ εγώ θέλω να υπερασπίζομαι τη συζήτηση των απόψεων. Δε θα το κάνω. Ούτε με ενδιαφέρει να συζητήσω το αν καλώς ή κακώς εκλέγεται αυτός και μένουν έξω άλλοι. Δεν είμαι ψηφοφόρος του (πάντα επιλέγω πιο "εναλλακτικές" προτάσεις) αλλά καλώς ή κακώς έχει μερικές χιλιάδες ψήφους.

Αν τώρα αρχίσουμε να εξετάζουμε ποιός ήταν ο παπούς του κοίτα που θα καταλήξουμε: Είναι άμοιρος των επιλογών του επειδή κυριαρχεί το κληρονομικό dna του, άρα οι φασίστες που μιλάνε για γονίδια και ράτσες έχουν δίκιο.
Κατάλαβες τώρα γιατί πρέπει να προσέχουμε τι λέμε;

Και ναι, πιστεύω πως έχουμε δημοκρατία όσο γίνονται ανόθευτες εκλογές. Έχεις αξιόπιστη αντιπρόταση;

ανεστης είπε...

@ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ
Δε συμφωνώ. Η έννοια "λαός" περιλαμβάνει και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του. Αυτοί είμαστε, αυτούς εκλέγουμε. Αν δεν μας αρέσουν, τότε μάλλον πρέπει να παραδεχτούμε οτι ο λαός δεν είναι και τόσο αλάνθαστος.

dimitris είπε...

Ανεστη χαιρεται, δεν εννοουσα, οτι ειναι θεμα dna, αλλοιμονο, αλλα θα εχεις ακουσει τι λεει ο θυμοσοφος ΛΑΟΣ, το μηλο κατω απο την μηλια θα πεσει.
Ναι η προταση ειναι μια και αιτημα-καταγγελια του Κ.Κ.Ε, ολα τα χρονια, ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, εκει λοιπον και χωρις τερτιπια και ''μπονους'' 40 βο[υ]λευτων, θα δειξει ο ΛΑΟΣ ποσο πραγματικα εκτιμα το καθε πολιτικο σχημα.
Τον εφερες ως παραδειγμα ψηφισθεντος βουλευτη, μετα μη γραφεις οτι δεν σε ''νοιαζει'' πως εκλεχτηκε, δεν μπορει να εχεις, ας πουμε στην β Πειραιως, το Κ.Κ.Ε 18000 χιλιαδες ψηφους και με τερτιπι-καραμπολα να μεταφερονται στο υπολοιπο Αττικης στο............................Πασοκ, η στην Ν.Δ, αλλο παραδειγμα, 4000 χιλιαδες ψηφοι στις κυκλαδες αλλα οι εδρες μοιραζονται αναμεσα στους μονομαχους και ο τεταρτος,---ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 4 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ--- βγαινει με 2000 χιλιαδες ψηφους, αυτο ειναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ???

ανεστης είπε...

@dimitris
Η ιστορία δεν επιβεβαιώνει οτι το μήλο πέφτει πάντα κάτω απο τη μηλιά. Σου θυμίζω οτι ο πατέρας του Λένιν ήταν ένας ευγενής γραφειοκράτης.
(Όχι δεν κάνω ατυχείς συγκρίσεις, απλά ένα παράδειγμα φέρνω).

Για την απλή αναλογική φωνάζω κι εγώ είκοσι χρόνια τώρα. Αλλά δεν την κάνω τη συζήτηση γιατί σε βλέπω έτοιμο σα τη συντρόφισσα Αλέκα να αμφισβητήσεις και το σύνταγμα. Λέω όμως οτι εκπροσωπεί τους ψηφορόρους του κι άρα έχει θεσμικό ρόλο, παρα το οτι βλέπω και σε άλλα σχόλια διάθεση να αμφισβητηθεί αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός Ανέστη μου ετυμολογικά προέρχεται από το λάας, την πέτρα δηλαδή. Συμφωνώντας με τα σχόλια της καρυάτιδας, των Αθλίων και του Δημήτρη πιο πάνω, θα ήθελα να πω ότι εμείς δεν είμαστε ούτε καν πέτρες, μάλλον λιθάρια είμαστε, που λένε και στο χωριό μου. Κι άσε τον Παν-καλό να λέει ότι θέλει. Την προεκλογική περίοδο έτσι αναφέρεται στους ψηφοφόρους του; Τότε ο λαός είναι καλός; και άξιος; Ή μήπως στρώνει το τραπέζι και τα "τρώνε" μαζί;

ανεστης είπε...

@teleytaios
Πω πω πόρωση με το θέμα Πάγκαλου...
Για να σου δώσω μια ιδέα για το πως μας αρέσει να λέμε πίπες όταν κάποιον δεν τον γουστάρουμε, να σου θυμίσω οτι όταν δήλωσε πως "αυτοί που έκαναν την επανάσταση του 21 ήταν αγράμματοι χωριάτες (κάπως έτσι) ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες (ο λαός δηλαδή όπως λες!).
Κι ας ήταν μια σωστή ιστορικά παρατήρηση.

Πως το εξηγείς αυτό;

O korax είπε...

Πουλάς πρόλογο στο λαό του ΠΑΟΚ;

ανεστης είπε...

@O korax
'Ελα;

kariatida62 είπε...

Ευτυχώς που ανήκω και θ'ανήκω στον παντοδύναμο λαό και όχι στην αυλή της διεφθαρμένης εξουσίας...

dimitris είπε...

Ανεστη συντροφε, πιστευω οτι σαν ''παλιος'' ανεργος σημερα θα κατεβεις στην συγκεντρωση της φιλη σου......................γσεε, τουλαχιστον, εκτος αν πιστευεις οτι θα εχεις μεχρι να παρεις συνταξη την δουλεια σου, σκεψου το.

Δεν συγκρινεις αλλα ολως τυχαιος το κανεις, αλλα πως να το ''χαρακτηρισω''...................ο''ατυχησασας'' συντροφος Ανεστης, καλα βαζεις τον ανθρωπο που εφτιαξε κοσμοθεωρια με τον ''παπαγαλο'' του ισια και ομοια?
Ανεστη ''ξεχασες'' οτι ο........................Ενγκελς ηταν πλουσιος.
Εσυ θα ''πληγωθεις'' παλι απο τον πολιτικο σου ''χωρο''.
Εχεις ομως υπομονη.................γαιδουρινη.
Καλην ανταμωση στα.........................................συλλαλητηρια, συντροφε Ανεστη, ΠΑΜΕ...

ανεστης είπε...

@kariatida62
Δεν πιστεύω στο comment moderation. Οπότε είσαι ελεύθερη να εκτίθεσαι όσο θες με τις αμετροέπειές σου. Μη περιμένεις όμως οτι θα κάνω και σοβαρή συζήτηση μ αυτά που λες. Χαβαλέ μόνο.

ανεστης είπε...

@dimitris
Εγώ θα κατέβω σε διαδήλωση όταν δε θα χρειάζεται να αποφασίσω σε τίνος πανό απο κάτω θα μπω.

Political Animal είπε...

Ανέστη καλησπερά,

Η πλάκα είναι ότι οι ακριβείς δηλώσεις του Πάγκαλου δεν είναι και ΤΟΣΟ εμπρηστικές.

Για τους δημόσιους υπαλλήλους: "Αν διορίσεις έναν κοπρίτη στο Δημόσιο επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του, τότε το Δημόσιο θα τον υποστεί εσαεί, καθώς θα ξέρει ότι δεν θα απολυθεί".

Για τα λεφτά: "μαζί φάγαμε τα λεφτά, αλλά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο".

Μπορεί κανείς να αρνηθεί, σε όποιο κομμάτι του πολιτικού φάσματος και να ανοίκει, ότι αυτά ειναι περιγραφικά της ελληνικής πραγματικότητας;

Βέβαια, όλοι ξέρουμε το παραμύθι με τον βασιλιά που δεν φορούσε ρούχα...

ανεστης είπε...

@Political Animal
καλημέρα. Φυσικά και δεν είναι εμπρηστικές. Δεν έχεις νοιώσει όμως γύρω σου το πόσο έτοιμοι είμαστε για ένα εμφύλιο;