25/2/11

Τα κορδόνια των παπουτσιών του ΓΑΠ (μια ιστορία τρόμου)

Συγγνώμη που ξαναστέλνω τους λίγους αλλά εκλεκτούς φίλους μου στην Athens Voice αλλά μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου θα αναθεωρήσουν (ή θα επιβεβαιώσουν) πολλές αντιλήψεις τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
1. Πριν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο, πάρτε μερικά ηρεμιστικούλια. αφήστε τα να επιδράσουν και μετά διαβάστε το.
2. Μετά την ανάγνωση ελάτε και συνεχίστε για να καταλάβετε τη συνέχεια.
...............................................

Το οτι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ανεπαρκής το γνωρίζαμε. Ίσως δεν φταίει ο ίδιος. Ίσως ανήκει σε μια γενιά που by default δεν παράγει ισχυρές προσωπικότητες Γιατί λίγο-πολύ το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Μετά το περίφημο "τέλος της ιστορίας", με την κατάρρευση της Σοβιετίας, σταμάτησαν να εμφανίζονται ισχυρές προσωπικότητες στην πολιτική. Τρέχα γύρευε τώρα το γιατί.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι λίγο πιο εύκολο να ερμηνευτεί. Η συντεχνιακή και πελατειακή σχέση των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους εδώ και πολλά χρόνια, προσελκύει επαγγελματίες της πολιτικής που ψάχνουν να πλουτίσουν ή να αποκομίσουν άλλα σχετικά οφέλη. Μερικοί το κάνουν απλά επειδή πείστηκαν οτι είναι οι συνεχιστές μιας δυναστείας. Όπως ο ΓΑΠ ή ο Καραμανλής. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Είτε απο ανικανότητα και ανεπάρκεια είτε απο το μικροσυμφέρον, κρατάνε όμηρο μια ολόκληρη χώρα.

Οι λίγοι ιδεολόγοι που πέρασαν απο τα δύο μεγάλα κόμματα ή έφυγαν νωρίς απο μόνοι τους ή μπήκαν στο περιθώριο απο τους καπάτσους και τους δικτυωμένους στο σύστημα νομής της εξουσίας που τρώμε στη μάπα εδώ και δεκαετίες.

Μικρή σημασία έχουν τα ονόματα Βενιζέλος, Παπουτσής, Καστανίδης κλπ. Το θέμα είναι οτι όλοι αυτοί οι και οι επόμενοι (που επίσης θα έχουν γαλουχηθεί απο το ίδιο κομματικό κατεστημένο) θα έχουν προτεραιότητα τις εξουσίες τους, το τσιφλίκι τους, το πολιτικό όφελος, την αποφυγή του πολιτικού κόστους.

Γιατί το να αρνείσαι ένα σχήμα που μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, τις απάτες, τα σκάνδαλα και που θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα απλά και μόνο επειδή δεν θα μπορείς να το ελέγχεις είναι εθνική προδοσία. Ή κάνω λάθος;

Το να κοιτάς (ως πρωθυπουργός) τα κορδόνια των παπουτσιών σου ενώ γύρω σου γίνεται η μάχη αυτή, τι άλλο δείχνει απο την ελάχιστη προσωπικότητά σου σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές;
Είναι φαίνεται πολύ πιο εύκολο να ληστέψεις τη σύνταξη ενός ανθρώπου που δούλεψε μια ζωή πληρώνοντας ένα ανεπαρκές σύστημα περίθαλψης και ασφάλισης, είναι πιο εύκολο να κάνεις μια χώρα αιχμάλωτη των λογιστών του ΔΝΤ, απο το να χωρίσεις δυό γαϊδουριών άχυρα και να βάλεις τάξη στα λαμόγια.

Ότι ακριβώς θα έκανε ένας ελάχιστος, που δεν θέλει να ρισκάρει το κεφάλι του και έχει προτεραιότητα την τήρηση ισορροπιών

Γιατί το να κάνεις ρήξεις, τομές, μπορεί να φέρει πολιτικό κόστος. Η λεηλασία του μικρομεσαίου όμως είναι ανέξοδη. Χωρίς κόστος. Γιατί απο καιρό χάθηκε η ικανότητα αυτού του λαού να απαιτεί, να φωνάζει, να γκρεμίζει.

Γιατί το ίδιο το διακομματικό κατεστημένο απαιτεί να έχεις προσκυνήσει κόμμα για
να έχεις δικαίωμα να οργανώνεσαι. Γιατί ακόμα και για μια διαμαρτυρία, για μια διαδήλωση, θα πρέπει να αποφασίσεις σε τίνος το πανό αποκάτω θα μαντρωθείς. Η ίδια η αριστερά που πλασάρεται ως μοναδικό καταφύγιο διαμαρτυρίας και αντίστασης (και ίσως είναι), έχει προτεραιότητα το να σε κάνει πελάτη της (και όπως αποδείχτηκε προχτές, όποιος είναι έξω απο το μαντρί, τον τρώνε τα δακρυγόνα).

Διαβάστε λοιπόν σήμερα τα μαντάτα απο το μέτωπο της οικονομίας:
Πρόσθετα μέτρα, αδιέξοδη η μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική, ακόμα να δούμε αναπτυξιακά μέτρα, ακόμα να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία.
Κανένας απο τα ανθρωπάκια που φρουρούν τα μικρά τους βασίλεια δε θα διαμαρτυρηθεί, δεν θα εναντιωθεί, δε θα παραιτηθεί, δε θα βρει λύσεις. Κανείς δεν θα βρει τρόπο να πάρει τα χρήματα πίσω απο Άκηδες, απο το διευθυντή της πολεοδομίας που βρέθηκε με 27 εκ.€ στον προσωπικό του λογαριασμό, απο τους ελεγκτές του ΥΠΟΙΚ που "καθάρισαν" χρέη 1 δις ευρώ με το αζημίωτο, να τους χώσει φυλακή.

Για άλλο λόγο είναι εκεί: είναι υπουργοί. Γιατί υπάρχεις εσύ που πληρώνεις μαλάκα!

17 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Δεν μπορώ παρά να προσυπογράψω και με τα δυό χέρια την αγανάκτηση που ξεχειλίζει από το κείμενό σου...
Ένας από τους μαλάκες...

dimitris είπε...

Aνεστη, εισαι ''πολυβολο'', ποτε η χωρα μας δεν ειχε ''μεγαλους'' ηγετες, ''ευφυολογοι'', διαπλεκομενοι και ''υποστηριζομενοι'', ητανε, μεχρι που καποια στιγμη οι υποστηρικτες τους τους καταλαβαν και περασαν στο σχεδιο νο 2, τους ''κοιτωκορδονακηδες'' και τους ''πλειστεσιομαχητες''.
Καλα παντως δεν ειναι ο Γιωργαρας τοσο..................''συνομιλητης'' ητανε για χρονια πολλα του Τσοχατζοπουλου, του Λαλιωτη, του Τσουκατου, του Παπαντωνιου ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΠΑΣΟΚ, υπεγραφε προυπολογισμους, οχι και ποντιος πιλατος, ξερει και προσωπα και πραγματα, ο Γιωργας, εδωσε εντολη να ''σβησουν'' απο το προστιμο των 343 εκ. ευρω του Βαρδινογαννη τα......................340 εκ. ευρω, μαλλον ακολουθωντας την οσμη του χρηματος ο εισαγγελεας, θα εφτανε στους Ελληνες.........................Αντρεοτι, τεως και νυν..............................Καμαριλα βυζαντινη..

Γιατί υπάρχεις εσύ που πληρώνεις μαλάκα!

ΝΕΥΡΑ, καλα προτρεπεις τους αναγνωστες σου να χαπακωθουν και εσυ που εισαι τοσο εκτεθειμενος στο ''πρωτογενες'' κειμενο, δεν πηρες το..........χαπι σου.
Δηλαδη προσχωρησες στο κινημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ???

Τσούγδω είπε...

Πολύ εύκολα λέγεται οτι ο Παπανδρέου είναι ανεπαρκής. Εγώ αναρωτιέμαι, ο επαρκής ποιός είναι;

Το εύκολο είναι να πούμε οτι ο Παπανδρέου "δεν κάνει για τη δουλειά", το δύσκολο είναι να παραδεχτούμε πως έχουμε στείλει στη Βουλή, θεωρητικά επαρκείς πολιτικούς (Καστανίδης, Βενιζέλος) οι οποίοι μάχονται χωρίς αιδώ για να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

Δεν θεωρώ τον ΓΑΠ ανεπαρκή, δυστυχώς υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό. Ο ΓΑΠ έχει συμβιβαστεί, υποχωρεί, κάνει τα χατήρια σε όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, εγκαταλείπει πάγιες υποσχέσεις του, υποκύπτει σε πισωγυρίσματα και ανέχεται εκβιασμούς.

Δυστυχώς όταν έπρεπε, δεν το καθάρισε το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς στον ανασχηματισμό άνοιξε και άλλο την πόρτα στο συντηρητικό ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς τη συνέπεια αυτών των υπαναχωρήσεών του, τη λουζόμαστε όλοι.

Θανασης Ξ. είπε...

Αγανακτείς, αγανακτούμε όλοι, Ανέστη με τα όσα γίνονται. Πλατφόρμα να μας εκφράσει δεν υπάρχει. Δυστυχώς..

(Για το άρθρο του Athens, μια μόνο ένσταση. Παρουσιάζει τον Παπακωνσταντίνου σαν λύση, ενώ σαφώς είναι μέρος του προβλήματος. Στο κάτω-κάτω, εάν πιστεύεις σ' αυτό που πας να κάνεις, και σου κάνουν μ....κίες τα κοράκια, κι ο 'μεγάλος' δεν σε προστατεύει, συγνώμη Ανέστη μου, αλλά παραιτείσαι και πας σπιτάκι σου και σου μένει το καθαρό κούτελο, και η λαϊκή εκτίμηση)

ανεστης είπε...

@tsougdw
Όσο αρκείται σε συμβολισμολαγνεία με συμπόσια, Ασεμπίγιο και υπουργικά συμβούλια σε αποθήκες, θα είναι απλά ανεπαρκής για τις προκλήσεις των ημερών. Γιατί δεν κρίνεται η όποια θαμμένη ικανότητα ή πρόθεση, κρίνονται οι πράξεις.
Η ίδια λες πως έχει συμβιβαστεί, εκγαταλείπει, υποκύπτει.
Αυτό σημαίνει οτι σε μια περίοδο κρίσης που είχε το momentum να κάνει ότι "έπρεπε" και να καθαρίσει το τοπίο (και οι δημοσκοπήσεις του το έδιναν αυτό το ελεύθερο), επέλεξε διαφορετικά. Πες μου τώρα πάλι οτι δεν είναι ανεπαρκής.

ανεστης είπε...

@Θανάσης Ξ.
Όχι Θανάση δυστυχώς δεν υπάρχει πλατφόρμα. Η ογκούμενη δυσαρέσκεια των ημερών ελπίζω πως θα φέρει νέα πρόσωπα στο προσκήνιο που να ξέρουν το βαθμό accountability/λογοδοσίας (συγγνώμη για το αγγλικό) που απαιτείται απο τους ζεματισμένους πολίτες. Αν όχι τώρα, ποτέ!
Για τον Παπακωνσταντίνου: Μπορεί να είναι όπως τα λες, αλλά εγώ κρίνω πως έφερε στο τραπέζι μια πρόταση για πιο ευέλικτο μηχανισμό πάταξης της φοροδιαφυγής. Κάτι είναι κι αυτό αν πρόκειται να ανακουφιστούν αυτοί που μόνιμα πληρώνουν.
Κι όπως ξέρεις, στο βασίλειο των τυφλών ο μονόφθαλμος είναι βασιλιάς.

ανεστης είπε...

@dimitris
Όπως βλέπεις έχασα την ψυχραιμία μου επειδή εγώ δεν ήξερα τι θα διαβάσω και δεν πήρα χάπια απο πριν.
Κάποιος ψυχραιμότερος όμως μπορεί να μου δείξει που είναι οι πιθανές υπερβολές και λαϊκισμοί μου.

Ανώνυμος είπε...

"Οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι μεσσίτες μεταξύ κράτους και πολίτη και όχι ηγέτες"
Στέλιος Ράμφος

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ δεν τον κρίνω ανεπαρκή. Αντιθέτως, είναι πολύ καλός για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Εμείς ωστόσο, ασχολούμαστε περισσότερο από ό,τι θα ήθελε εκείνος με την πολιτική κι ενημερωνόμαστε για όλα.

Political Animal είπε...

Ανέστη,

Μία μικρή παρέμβαση σχετικά με την πρώτη σου παράγραφο:

Νομίζω η απάντηση στο ερώτημα της μετριότητας των πολιτικών βρίσκεται στην ανάδυση της μεσαίας τάξης μετά το τέλος του β' παγκοσμίου. Οι μεγάλες προσωπικότητες της ευρώπης είχαν ενηλικιωθεί στον μεσοπόλεμο, και πολλοί είχαν ζήσει και τον 1ο παγκόσμιο. Είχαν ζήσει λοιπόν δύο παγκόσμιους πολέμους, το κραχ και τον δεύτερο παγκόσμιο. Δεν ήταν τυχαίοι, και είχαν όραμα λόγω των συνθηκών που τους ανέδειξαν. Οι σύγχρονοι ηγέτες ενηλικιώθηκαν το '60 την εποχή που η ευρώπη γνώριζε ευμάρεια. Είναι προϊόντα της μεσαίας τάξης, που οι προκάτοχοι τους είχαν δημιουργήσει μέσα από την καταστροφή του πρώτου μισού του αιώνα. Ως τεχνοκράτες, δεν έχουν όραμα και δεν ξέρουν να κάνουν τομές. Ξέρουν να διαιωνίζουν ένα σύστημα. Και όταν το σύστημα παύει να λειτουργεί η πολιτική τεχνογνωσία που κατέχουν αποδεικνύεται άχρηστη.

Ως προς τον ΓΑΠ: εγώ δεν έχς βγάλει συμπερασμα ακόμα. Από τότε που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος του, όλοι τον βγάζουν άχρηστο. Όμως και στο κόμμα του επιβλήθηκε (τουλάχιστον στην αρχή), και την μάχη με τον βενιζέλο κέρδισε, και τις εκλογές κέρδισε. Κάτι πρέπει να κάνει σωστά. Αυτά δεν τα γράφω ως ΠΑΣΟΚος (που δεν είμαι), είναι απλές παρατηρήσεις.

Από κει και πέρα, και είμαι τελείως ανοιχτός σε αντίθετες απόψεις, γιατί δεν είμαι σίγουρος, δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε πολιτικός έχει πολλά περιθώρια κίνησης. Ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί, και το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλοί με διάθεση ανταρσίας. Νομίζω οποιοσδήποτε θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές μπορεί να το κάνει μόνο σταδιακά, αλλιώς θα τον φάνε απο μέσα. Θα μου πεις δεν είναι καιρός για "σταδιακά". Όντως, δεν είναι:)

ellinaki είπε...

Το διάβασα και εγώ προχτές, και πρέπει να ομολογήσω ότι παίζει να είναι και η πιο σημαντική είδηση της χρονιάς έως τώρα. Από την άποψη ότι δείχνει ακριβώς τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σε κυβερνητικό επίπεδο.

Διότι κατεβαίνει μία πρακτική λύση στο τραπέζι (άσχετα από το αν κάποιοι δεν εκτιμούν τον Παπακωνσταντίνου), και η "παλιά καλή Ελλάδα" που όλοι θέλουν να επιστρέψει, αντιδρά.

Για τον ΓΑΠ έχω ανάμεικτα συναισθήματα για τους λόγους που αναλύθηκαν και πιο πάνω. Έχει επιδείξει έναν ηγεμονικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, διατηρεί έναν χαρακτήρα ψύχραιμο όπως προτάσσουν οι περιστάσεις, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οφείλει να χρησιμοποιεί και μία αυστηρότητα στον ρόλο του.

Όπως ακριβώς είχε κάνει με τον Λοβέρδο όπου και έληξε όλη αυτή την αναμπουμπούλα με τα παραθυράκια στον αντικαπνιστικό νόμο.

Εάν η στάση του στο υπουργικό ήταν όντως αυτή που περιγράφει το άρθρο, τότε αυτό δεν τον τιμά. Ο Παπακωνσταντίνου είναι από τους λίγους Υπουργούς που κάνει σοβαρή δουλειά και ο Πρωθυπουργός όφειλε να τον στηρίξει.

Greco mascara είπε...

Θα συμφωνήσω με το ελληνάκι. Α ΓΑΠ κάνει σαν μικρό παιδί, ώρες ώρες έχει φρέσκιες ιδέες τις φωνάζει στο προαύλιο του σχολείου με ενθουσιασμό, ώσπου του δίνει ο νταής μια σφαλιάρα και το βουλώνει. Το τραγικό είναι πως έχει αποδείξει πως είναι ισχυρότερος του κάθε γραφικού νταή, αλλά παρ' όλα αυτά κάθεται και τις τρώει.

Δε μάθαμε τίποτα απ' το ΔΝΤ. Με μπαλώματα να βγάλουμε πέρα την κρίση να σέρνεται η χώρα καμιά δεκαετία και να ταλαιπωρούνται περισσότερο αυτοί που δεν φταίξανε (κάτι ταλαίπωροι ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.α.) Δεν βλέπω λύση με αυτές τις συνθήκες.

αντωνης είπε...

Πολυ ορθως αγανακτεις Ανεστη, και ποιος δεν θα το εκανε αλλωστε.
Κατα τη γνωμη μου βεβαια η φοροδιαφυγη ειναι μονο θεμα πολιτικης βουλησης αν θελει καποιος να κανει την προσπαθεια. Απο εκει και περα, ουτε νεες επιτροπες χρειαζονται ουτε χρονοβορες διαδικασιες.
Ενας ηλεκτρονικος ελεγχος Ε1, Ε9 και τραπεζικων λογαριασμων αρκει για να αρχισει να ξετυλιγεται το κουβαρι.
Εχω την εντυπωση οτι δεν το κανουν γιατι τοτε θα πιαστει παρα πολυς κοσμος στη φακα και αυτο δεν συμφερει κομματικα. Και εννοω ολα τα σημερινα κοινοβουλευτικα κομματα, με προεξαρχοντα βεβαιως τα δυο κυβερνητικα χωρις να εξαιρουνται ομως τα υπολοιπα.

Οσο για την κυβερνηση, πλεον δεν εχει νοημα να συζηταμε.
Ειναι απολυτως βεβαιο οτι δεν αποφασιζει μονη της, για να μην πω οτι απλα εκτελει εντολες.

ανεστης είπε...

@political animal
Ο ΓΑΠ είχε μια εκπληκτικη ευκαιρία, όλες οι συνθήκες ήταν υπερ του όταν ο δυσαρεστημένος Πασόκος ήθελε να καθαρίσει το κόμμα. Επίσης μια γερή και πιο "πατριωτική" διαπραγμάτευση θα είχε μεγαλύτερη συμπαράσταση απο τον κόσμο.

ανεστης είπε...

@ellinaki
Καλό δεν θα ήταν η "σκληρή και άτεγκτη" στάση που είχε στο κάπνισμα να μπορεί να εκδηλώνεται και στα σημαντικά θέματα;

ανεστης είπε...

@Greco
Όσο πιο πολύ δυναμώνει η δυσαρέσκεια του κόσμου, τόσο περισσότερο θα χρειάζεται τη συμπαράσταση του κομματικού κατεστημένου και θα αποδυναμώνεται ο ρόλςο του. Έτσι λέω δηλαδή...

ανεστης είπε...

@αντώνης
Αυτά που λες τα κάνει ήδη ο Σπινέλλης στη Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και κάνει και πολύ καλή δουλειά. Αλλά το συγκεκριμένο αφορούσε την ακόμα πιο βαθειά φοροδιαφυγή, ήθελε "κομάντα". Και φαίνεται πως για να το πιάσεις αυτό το οικονομικό έγκλημα θες πιο ριζοσπαστικές λύσεις σαν αυτές που πρότεινε ο Παπακωνταντίνου.