21/2/11

Οπαδέ: ΜΠΑΛΑ!

Κι όμως, υπάρχει ακόμα κόσμος στην Ελλάδα του 2011 που το μόνο που τον απασχολεί είναι η ΜΠΑΛΑ! Παρά τα τόσα προβλήματα στην οικονομία, παρά την ανεργία, την κρίση, την επιδρομή σε μισθούς και συντάξεις, υπάρχουν αρκετοί μεταξύ μας στους οποίους ο μετωπιαίος λοβός δεν κατάφερε να εξελιχθεί ούτε καν στο επίπεδο του Νεάτερνταλ.

Η μόνη τους συναισθηματική ανταπόκριση είναι μόνο όταν ακούν για ΜΠΑΛΑ! όπως ακριβώς αντιδρά ένας σκύλος όταν βλέπει ΤΟΠΙ που σημαίνει ότι το αφεντικό του θα του κάνει παιχνίδια και θα περάσει καλά. Ή όταν κοιμάται και ονειρεύεται ότι κυνηγάει ΛΑΓΟΥΣ! Ή όπως ο σκύλος στο βίντεο από το Up της Disney που νόμιζε πως έβλεπε ΣΚΙΟΥΡΟ!




Αυτά τα καλόπαιδα που μπορούν να σκέφτονται μόνο με χοντρές έννοιες (πεινάω-διπλόπιτο, νυστάζω-ύπνος, διψάω-φραπόγαλο, καύλωσα-τον παίζω, ΜΠΑΛΑ-......), έχουν στη διάθεσή τους πάνω από δέκα (!) αθλητικές εφημερίδες (στην Αθήνα μόνο, ίσως άλλες 4 ή 5 στη Θεσσαλονίκη που ασχολούνται με τις βορειοελλαδίτικες ομάδες), να φιλολογούν για κάθε παπάρα που είναι δυνατόν να γραφτεί γύρω από τη ΜΠΑΛΑ!, έχουν 4 ή 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς για τον ίδιο ακριβώς λόγο (δεν ξέρω πόσοι είναι στη Θεσσαλονίκη). Και καλύτερα ας μη μιλήσουμε για τον αριθμό των sites.

Ένα ολόκληρο σύστημα μερικών δεκάδων Μέσων δηλαδή σε μια χώρα έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων. Στην Ισπανία οι αθλητικές εφημερίδες είναι 2 ή 3, στη Γερμανία νομίζω 2 και στην Αγγλία καμία νομίζω, οι καθημερινές εφημερίδες καλύπτουν τις ανάγκες στα αθλητικά τους ένθετα (σκεφτείτε τώρα την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε σχέση με το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία).

Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Έεετσι!
Ότι η ΜΠΑΛΑ στην Ελλάδα είναι σαν την πολιτική μας σκηνή. Πολύ φιλολογία, πολύ μπλα-μπλά για μηδενικό ή αδιάφορο αποτέλεσμα. Με πολλούς τυφλά αφοσιωμένους οπαδούς ακριβώς σαν τους οπαδούς των κομμάτων (αυτά της εξουσίας πάντως). Χτυπιούνται για μια υπόθεση από την οποία κάποιοι άλλοι βγάζουν λεφτά και νομίζουν πως υπερασπίζονται ιδεολογία.

Η αλήθεια είναι ότι η ΜΠΑΛΑ στην Ελλάδα απευθύνεται μόνο στους προαναφερόμενους με το πρόβλημα ανάπτυξης του λοβού που λέγαμε πριν. Είναι αυτοί που στελεχώνουν τις ορδές των «οργανωμένων», που θα δέρνονται ακόμα και αν οι ομάδες τους παίξουν τάβλι, που παίρνουν τηλέφωνο στους σταθμούς για να πουν την φιλοσοφία τους (επιπέδου «Λόλα Να ένα μήλο», που θα πετάξουν φωτοβολίδες στην κερκίδα των απέναντι, κροτίδες στα πόδια του ποδοσφαιριστή που πάει για το «κόρνερ». Που θα μπουκάρουν μετά το τέλος του αγώνα να δείρουν. Είναι αυτοί που έχουν διώξει τις οικογένειες από τα γήπεδα.

Γι' αυτούς ένας πρόεδρο ομάδας που μέχρι πρότινος ήταν έξυπνος επιχειρηματίας, αρχίζει και μιλάει με ρητορική καθυστερημένου κάγκουρα («Δεν ξέρω αν ο Σισέ θα φύγει με φούστα ή με μπλούζα» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης και μερικά ανθρωποειδή τριγύρω χαζογελούσαν με τη αρρενωπή λεβεντιά της δήλωσης).

Γι' αυτούς στήνονται παιχνίδια και διαιτητές. Να κερδάει η ομάδα, να μένει ενθουσιασμένος ο υπο-νεάτερνταλ, να δικαιώνεται η πίστη του σκύλου στο αφεντικό.

Γι' αυτούς έχει στηθεί ένα πάρτι επιχορηγήσεων, χορηγιών, επιδοτήσεων, παγωμένων κρατικών οφειλών που σε μεγάλο ποσοστό πληρώνουμε από την τσέπη μας (βάλε και τα γήπεδα, εγκαταστάσεις, αστυνομική παρουσία κλπ κλπ).

Γι' αυτούς, που θα μαζευτούν στο αεροδρόμιο να ζητωκραυγάσουν στην άφιξη του κάθε μεταγραμμένου «αστέρα», στήνονται φουσκωμένα συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ, διακινούνται απίστευτα μαύρα χρήματα.

Γι' αυτούς τους υπο-νεάτερνταλ, πρόθυμοι ανθυπο-πολιτικάντηδες κάνουν ότι μπορούν για να «καθαρίσουν» και να κερδίσουν ψηφαλάκια, μπαίνουν στα γήπεδα και δέρνουν διαιτητές.

Γι' αυτούς έχει ξεπουληθεί, έχει ταπεινωθεί, έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον ένα ολόκληρο άθλημα.

Και εμείς τους καμαρώνουμε και πληρώνουμε τη ΜΠΑΛΑ τους.



Φέρτε τρόικα και στην μπάλα

6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η αλήθεια είναι ότι καθόμαστε και συζητάμε για εταιρείες που ανταγωνίζονται. Δηλαδή το ίδιο πορωνόμαστε με την ΙΚΕΑ και της PRAKTIKER που επίσης ανταγωνίζονται; Ή πρέπει ομοίως να μαλώνουμε και να συζητάμε για τον ανταγωνισμό ΦΑΓΕ και ΔΕΛΤΑ;

Ανώνυμος είπε...

H IKEA είναι ιδέα!
...και η ΔΕΛΤΑ, θρησκεία!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι μπράβο. Και το γκολ εκείνων που διαθέτουν μετοχές κι εισπράττουν κέρδη...

ανεστης είπε...

Μα ήδη η Apple έχει τους δικούς της οπαδούς! Ξέρω πελάτες της IKEA που πίνουν νερό στο όνομά της.

Ανώνυμος είπε...

"Εμείς είμαστε πιο πολλοί!"
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=5432

ανεστης είπε...

@Ανώνυμος
Το είδα και μου άρεσε. Αλλά δε νομίζω πως εμείς οι πιο πολλοί πρέπει να έχουμε και κανένα ιδιαίτερο ζόρι να "ανακαταλάβουμε" το ποδόσφαιρο.
Αν η μπίζνα που θρέφεται μ' αυτό είναι ευχαριστημένη γιατί πουλάει τα προιόντα της όσο θέλει, τους το χαρίζουμε.
Αν αποφασίσουν να το φτιάξουν και να απευθυνθούν και σ' εμάς εμείς εδλω θα είμαστε. Μέχρι τότε ας το τρώνε μόνοι τους έτσι που το έκαναν.