2/2/11

Αφιερωμένο εξαιρετικά

Και πάλι αναδημοσιεύω Μανδραβέλη απο τη σημερινή Καθημερινή.

Και το αφιερώνω σε όλους τους σχολιαστές των blogs (και του δικού μου) που βρίζουν, χλευάζουν ή απλά απορρίπτουν πρόσωπα επειδή εκφράζουν απόψεις διαφορετικές απο τις παγιωμένες δικές τους (γειά σου Δημήτρη).

Εγώ μια παρατήρηση θα κάνω μόνο: Απο τη στιγμή που σταματάμε να συζητάμε, να ανταλλάσουμε (και να κρίνουμε) απόψεις, να υιοθετούμε το λογικό και να απορρίπτουμε το παράλογο, όταν οχυρωνόμαστε στις ιδεοληψίες μας, σταματάμε να έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρωθούμε ωε προσωπικότητες, να ωριμάσουμε ως πολίτες.

"...Με την κ. Ιωάννα Κούρτοβικ μπορεί κάποιος να διαφωνήσει σε πολλά. Οι απόψεις της σε πλείστα όσα θέματα δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι, σεβαστές. Είναι προς αντίκρουση με τον σκληρότερο δυνατό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το πρόσωπο της κ. Κούρτοβικ είναι σεβαστό. Αυτή είναι η πεμπτουσία του δημοκρατικού διαλόγου. Κατεδαφίζεις τις απόψεις με τις οποίες διαφωνείς, αλλά όχι το πρόσωπο που τις εκφέρει. Αντιμάχεσαι σκληρά όσα λέει, αλλά σέβεσαι το άνθρωπο που τα λέει. Ετσι κι αλλιώς, κανείς δεν είναι τέλειος στους συλλογισμούς του, πόσω δε μάλλον η κ. Κούρτοβικ.

Γι’ αυτό, τουλάχιστον στον γράφοντα, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κ. Μάκης Βορίδης στη δικηγόρο και πολιτική ακτιβίστρια Κούρτοβικ. Στην εκπομπή «Ανατροπή» που είχε θέμα το μεταναστευτικό (Mega 31/1/2010) ο γνωστός βουλευτής του ΛΑΟΣ άρχισε να ανακρίνει τη δικηγόρο γιατί «υπεράσπισε τρομοκράτες» και αν και κατά πόσο διαφωνεί ιδεολογικά με τους έγκλειστους της «17 Νοέμβρη».

Κατ’ αρχήν, η νομική παιδεία του κ. Βορίδη -αν δεν την έφαγε η πολιτική αντιπαλότητα- θα έπρεπε να τον προστατεύσει από διάφορες κακοτοπιές. Οχι μόνο για το ιερό έργο του δικηγόρου υπεράσπισης, για το οποίο δεν οφείλει να δώσει λογαριασμό σε κανένα, αλλά και για το τεκμήριο της αθωότητας που πρέπει να διδάσκεται στον δημόσιο λόγο. Δεν υπάρχουν «τρομοκράτες», υπάρχουν «καταδικασθέντες για τρομοκρατία». Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά και ο μόνος που μπορεί να την εξαλείψει είναι μόνο ο Θεός στη Δεύτερη Παρουσία. Αν υπάρχει Θεός και αν υπάρξει Δεύτερη Παρουσία. Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα. Ακόμη και αν η δικηγόρος Κούρτοβικ ταυτίζεται ιδεολογικά με τους πελάτες της, αυτό τι μαρτυρεί για το μεταναστευτικό ζήτημα; Υπάρχει κάποια «υπόγεια και σκοτεινή οδός» που συνδέει τα δύο προβλήματα; Ή απλώς οι παραλληλισμοί έγιναν για το θεαθήναι και τα νούμερα της AGB; Αν ισχύουν αυτοί οι κανόνες, τότε ο λόγος του κ. Βορίδη τοις πράγμασι ακυρώνεται, εξαιτίας της συμμετοχής του σε ομάδες «μαύρης τρομοκρατίας» (έστω χαμηλής) που βρέθηκε όταν ήταν στα νιάτα του.

Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες, ξεκινώντας από τον διάλογο, όποιον διάλογο, τέλος πάντων, μπορεί να γίνει σ’ αυτό το πράγμα που λέγεται τηλεόραση. Αυτό είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να λύνουμε προβλήματα. Οσοι δεν κατανόησαν το όπλο του διαλόγου και ασπάστηκαν τον «διάλογο των όπλων» έκαναν το ίδιο λάθος με τον κ. Βορίδη. Μπέρδεψαν τα πρόσωπα με τις απόψεις και τελικά εξόντωσαν τα «αντίπαλα» πρόσωπα και συκοφάντησαν τις δικές τους ιδέες.

Η μεγαλύτερη αρετή της συκοφαντημένης αστικής δημοκρατίας είναι ότι μας επιτρέπει να διαφωνούμε σκληρά, χωρίς να σκοτωνόμαστε. Αυτό που εντυπωσιάζει πολλούς στη Βουλή -«πώς μπορείτε να μαλώνετε στα έδρανα και να πίνετε μαζί καφέ στο εντευκτήριο»- δείχνει το μεγαλείο μιας κοινωνίας που μπορεί να ξεχωρίσει τα πρόσωπα από τις προσωπικές απόψεις. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα γίνει κτήμα και όσων μετέχουν στα τηλεοπτικά πάνελ."

15 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είσαι σίγουρος ότι το άρθρο είναι του Μανδραβέλη; (μήπως απλά το υπέγραψε, χωρίς να ξέρει τι υπογράφει;)

Κι εγώ είδα την εκπομπή και μόλις μίλησε ο Βορίδης περίπου τέτοια σκέφτηκα. Ίσως αποφάσισε ο αρθρογράφος να γίνει πιο δημοκρατικός, τι να πω.

ανεστης είπε...

Ναι είμαι σίγουρος, όπως και είμαι σίγουρος για τη δημοκρατικότητα των απόψεων του Μανδραβέλη.

Εκτός και αν ο όρος "δημοκρατικότητα" έχει αλλάξει και δεν το έχω πάρει χαμπάρι.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Οι θέσεις του ποτέ δεν ήταν και τόσο δημοκρατικές/φιλολαϊκές. Εκτός αν η δημοκρατικότητα ταυτίζεται με την επίθεση σε ό,τι προβάλλουν οι εργαζόμενοι :)

ανεστης είπε...

Δήμο μου εξαρτάται πως ορίζεις το "δημοκρατικο" και το "φιλολαϊκό". Εγώ έχω καταλήξει πως το δεύτερο δεν είναι υποχρεωτικά συνδεδεμένο με το πρώτο. Μπορώ να σου απαριθμήσω προσεγγίσεις που φαίνονται εκ πρώτης όψεως φιλολαϊκές αλλά με τρόπο μονόπλευρο που να υποθηκεύει τη δημοκρατία.
Ο Μανδραβέλλης είναι νεοφιλελεύθερος και δε με εκφράζει στην αντίληψήντου αυτή αλλά δεν μπορώ να πω πως δε διατυπώνει τις διαπιστώσεις του για την στρεβλή ελληνική πραγματικότητα με τρόπο εμπεριστατωμένο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Να σε δω να τον ψηφίζεις σε λίγες μέρες που ετοιμάζω γκάλοπ για την 11άδα δημοσιογράφων...

ανεστης είπε...

Δεν είμαι φανατικός φίλος των "καλλιστείων", αλλά να δούμε σε τι πλαίσιο θα το θέσεις...

dimitris είπε...

Kαλημερα συντροφε Ανεστη, μιας και ειμαι παγιωμενος---λες και παγωμενος? κολωνα παγου---και ο μανδραβελης εκφραστης της κοινης λογικης, τοτε μου ''λες'', οτι---η κοινη λογικη----λεει κανω κριτικη σε ολους, εκτος απο τους εχοντες την εξουσια και το χρημα, δηλαδη ο μανδραβελης, δεν εχει ''ακουσει'' τις τοποθετησεις των παγκαλοπαπανδρεου,---ας πουμε παραδειγματα για να ειμαστε ποιο κατανοητοι, η μημπως, λογω κριτικης στους ''γκουρου'' του ''τυπου'', λαικιστες---, απο πριν την εποχη σημιτη, για θεματα, κοινης λογικης οπως η ακεραιοτητα του εδαφους της χωρας μας, δεν εχει ακουσει για την επιταγη της μαγιο στον δρακουμελ και στα πιο ''λαικιστικα'' να σε ''παω'', δεν εχει ακουσει ο εκφραστης της κοινη ''μας'' λογικης, το ξεπλυμενο με βουλευμα, λαθρεμποριο πετρελαιου του αφεντικου του----ο καπετανιος τοτε του τανκερ, σημερινος παπας, για να γλιτωσει τα ''σιδερα''----ειναι στο νησι και στην Αθηνα γειτονας και ''ξερουμε'', χωρις εκφραστες της κοινης λογικης, παπαχελιος ''κοινη λογικη'', η οποιος βγει απο το μαντρι των τρωει.............................................................................................!!!!!!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά κι εσύ να γελάσουμε ή κάτι τέτοιο είπαμε, όχι να κάνουμε σοβαρή δουλειά...

ανεστης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ανεστης είπε...

Δήμο μη το γελάς, είναι πολύ χρήσιμο. Είναι σημαντικό να δούμε πως αξιολογεί ο κόσμος τους δημοσιογράφους, τι προσδοκίες καλλιεργεί και πως αξιολογεί. Περιμένω να το δω.

ανεστης είπε...

Δημήτρη, έχεις δίκιο. Απόλυτο.

Αυτό φυσικά γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα, κανένας δημοσιογράφος δεν θα γράψει ενάντια στα συμφέροντα του αφεντικού του. Εδώ όμως παραγίνεται γιατί οι περισσότεροι εκδότες είναι και επιχειρηματίες σε άλλες δραστηριότητες ή ακόμα κι όταν δεν είναι, έχουν φιλίες, κουμπαριές, αζημίωτα. Πρέπει να είναι κάποιος εκπαιδευμένος για να ξέρει τι να διαβάζει απο κάθε εφημερίδα και τι να προσπερνάει.

Α, και κάνε μου μια χάρη. Στείλε μου με email το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη για τια απολύσεις στην Τυποεκδοτική και 902 γιατί δεν το βρίσκω.

dimitris είπε...

Ανεστη καλησπερα, συντροφε, απ'οτι ''φαινεται'' απο οργανωση σε κομματα----οχι μωρε αυτη την αηδια το πασοκ----δεν εχεις, επειδη σου αρεσει καθε τοσο οπως ο καρατζαφερης να ρωτας τα ιδια και τα ιδια και νομιζεις οτι ετσι δημιουργεις 'πληγμα' στο Κ.Κ.Ε, σου το γραφω μια φορα, αλλωστε μορφωμενος συντροφος εισαι, τα ''πιανεις'' με την πρωτη, λεμε λοιπον, εκει----οχι εκει ψηλα στον υμηττο---''ψηλα'' στον Περισσο, τα ευρω δεν περισευουν, οσοι δουλευουν στην Τυποεκδοτικη και στον 902 αριστερα στα fm, ειναι συντροφοι οργανωμενοι, εκει λοιπον ''ψηλα'' στο Κρυονερι----Τυποεδοτικη----και εκει ''ψηλα'' στον Περισσο, οι εργαζομενοι-οργανωμενοι, δεν απολυονται απο διευθυντες κατοπιν αποφασεων με την ιδιοκτησια της οποιας εταιρειας, μαλλον συντροφε μπερδευεις τον χωρο δουλειας σου, με το Κ.Κ.Ε, αποδειξη, οτι δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ----εκτος αν φοβουνται τον φοβερο μηχανισμο που υπαρχει για τους αντιφρονουντες, στα φοβερα υπογεια του σπιτιου του λαου, στον Περισσο, ωχ----γι'αυτο δεν χρειαζονται μειλ και ''υπογειες'' επαφες, οταν μενεις σε κρυσταλινο σπιτι τα παντα ειναι ΟΡΑΤΑ, αλλα ειπαμε αλλες εταιρεις εχεις εσυ στο μυαλο σου και αλλιως ειναι τα πραγματα εκει που δουλευουν ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ και μην ''βιαστεις'' να τους υπερασπισεις το ''ψωμακι'' τους, γιατι ξερουν και το κανουν πολυ καλα και χωρις να προσδοκουν προσωπικα οφελη, οταν τρεχουν και για το δικο ''σου'' ψωμακι, αν ακομα εχει συντροφε Ανεστη ''αποριες'', σε παραπεμπω να μπεις στην λιστα με τους αποριογραφους, εσυ βαλε θεμα, 902, τυποεκδοτικη, ''αλλος'' θεμα, Γερμανου, ''αλλος'' θεμα ρουβλιων, ο καλος ΜΥΛΟΣ ΟΛΑ Τ'ΑΛΕΘΕΙ.
Ανεστη συντροφε, η δημοσιογραφια οπως ξερεις πολυ καλα και το ''σημειωνεις'', δεν εχει να κανει με κουμπαριες και αλλαξωκολιες----τι με ''βαζεις'' και γραφω----, οποτε πες γιατι αφου το ξερεις, γραφεις οτι ΤΟ καθε μανδραβελη, εκφραζει την κοινη λογικη, αντε σου εγραψα πολλα, πιστευω να γραφουμε και να εχουμε ΑΚΟΜΑ μεροκαμματο, την καλησπερα μου συντροφε Ανεστη...

ανεστης είπε...

Όχι Δημήτρη, δεν προσπαθώ να πλήξω το ΚΚΕ, σιγά τώρα..

Λέω απλά οτι μερικά πράγματα είναι τόσο αυτονόητα που ακόμα και το τιμημένο τα ακολουθεί. Όπως δηλαδή ο Μανδραβέλης δε θα γράψει ποτέ εναντίον του αφεντικού του, έτσι και ο "Ρ" δεν θα γράψει για τις απολύσεις "σας".

Και δεν είπα πως κακώς έγιναν, είπα πως δεν γράφτηκε. Έχει διαφορά και κακώς μου το αλλάζεις.

Αν όμως ("αν" λέμε), το ΚΚΕ είναι της γνώμης οτι οι δημόσιοι υπαλληλοι θα πρέπει να είναι αρκετοί κι ας μην έχουν δουλειά γιατί έτσι κυκλοφορεί χρήμα στην ελληνική κοινωνία (γιατί το είδα κι αυτό), τότε, ναι, οι απολύσεις σας κακώς έγιναν.

Και για να είμαστε εξηγημένοι επειδή μου καταμαρτυράς πρόθεση: Εγώ θέλω ένα ΚΚΕ δυνατό και με ερίσματα σε μεγαλύτερο ποσοτό απο το 8% του εκλογικού σώματος.

Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει το ΚΚΕ να συνεργαστεί με την ευρύτερη αριστερά, να συσπειρώσει τον κόσμο που θέλει να αντιδράσει και δεν βλέπει συλλογικότητα, να φέρει στο τραπέζι αξιόπιστες αντιπροτάσεις (πέρα απο τη νεύκολη καταγγελία) και μερικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τη μονολιθικότητα και το δογματισμό θα πρέπει να επικαιροποιηθούν.

Δεν είναι δυνατόν στα 2011 να θέλουμε να επιστρέψουμε σε χρεωκοπημένα μοντέλα ε;

Εκεί είναι που διαφωνώ εγώ.

Khlysty είπε...

@Δείμος: θα με παίξετε κι εμένα στο γκαλοπάκι (δηλαδή, μπορώ να ψηφίσω κι εγώ);

@Ανέστης: ο Μανδραβέλης, κατά την άποψή μου, είναι "φιλελεύθερος" με την παλιά έννοια του όρου (βλ. Whig), και όχι "νεοφιλελεύθερος", όπως ας πούμε ο Ανδριανόπουλος. Έχει κι αυτός τα κολλήματά του, όπως όλοι μας, αλλά, τουλάχιστον, οι θέσεις του τίθενται προς συζήτηση και δεν είναι "μπετοναρισμένες", όπως, π.χ. του ΚΚΕ ή του Βορίδη.

ανεστης είπε...

@Khlysty
Γενικά στο τοπίο γραφικότητας που ζούμε, οι θέσεις ενός μετριοπαθούς ξενιζουν, ειδικά όταν μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη γραφικότητά μας.