28/2/11
Εντωμεταξύ στην απονομή των Oscars...
25/2/11
Τα κορδόνια των παπουτσιών του ΓΑΠ (μια ιστορία τρόμου)
24/2/11
Η κατάληψη του διαδικτύου και η νέα θεοκρατία των τοξικών e-βριστών! (εξαιρετικά αφιερωμένο)
23/2/11
"Στα δίχτυα του μελοδράματος" (και του λαϊκισμού)
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική ψυχή συμπαθεί τα άκρα, και ρέπει περισσότερο από άλλων, δυτικότερων λαών στην υπερβολή. Η καλοπροαίρετη εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι είμαστε, όπως είπε κάποτε ένας Αιγύπτιος ιερέας στον Σόλωνα, «αεί παίδες», αιώνια παιδιά, κι έτσι μας ταιριάζει περισσότερο η δική τους, απλουστευμένη ματιά στον κόσμο. Η κακοπροαίρετη, που δεν είναι παρά η άλλη όψη της προηγούμενης, είναι ότι από κάποιο παράξενο εθνολογικό κουσούρι έχουμε κολλήσει, οι περισσότεροι, στην αναπτυξιακή φάση της ανωριμότητας. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, το φαινόμενο είναι αξιοπρόσεκτο(...)
(...) Αν ήθελα να καταγράψω λεπτομερώς τις περιπτώσεις των μελοδραματικών αφηγήσεων ολόγυρά μας, δεν θα ’φτανε ολόκληρη η εφημερίδα. Μα, όπου κοιτάξεις θα τις βρεις, από το μεγάλο στο μικρό: από την ακατάσχετη συνωμοσιολογία για τις ξένες δυνάμεις που μας απειλούν (απόλυτα καλοί=«αληθινοί Ελληνες», απόλυτα κακοί=Μέρκελ, ΔΝΤ και ντόπιοι πράκτορές τους), στη δικαιολόγηση της ανομίας (απόλυτα καλοί=παρανομούντες, απόλυτα κακό=κράτος), και την επίθεση των χούλιγκαν στο Θέατρο Τέχνης (απόλυτα καλό=Ολυμπιακός, απόλυτα κακό=ΠΑΟΚ) – καθώς και τόσες άλλες. Αλλά βέβαια το μελόδραμα δυναστεύει και τις ευρύτερες, εθνικές μας αφηγήσεις. Ετσι, ξεσήκωσε θύελλες η σειρά «1821», του ΣΚΑΪ, καθότι επιχειρεί να πει την ιστορία της Επανάστασης ψύχραιμα, επιτρέποντας και κάποιους τόνους γκρίζου. Ετσι, προκαλούν τη μήνι μερίδας της Αριστεράς όσες αναλύσεις της δεκαετίας του 1940 αρνούνται το σύνηθες μανιχαϊκό σχήμα (απόλυτα καλοί=αριστεροί, απόλυτα κακοί=οι άλλοι).
Ο Αριστοτέλης βέβαια, που πρώτος μελέτησε την αφήγηση, ως γνωσιακό εργαλείο, πίστευε άλλα. Θεωρούσε την πιο πετυχημένη αφηγηματική μορφή την τραγωδία, η οποία, έλεγε, πρέπει να έχει πρωταγωνιστή κάποιον που δεν είναι ούτε απόλυτα καλός ούτε απόλυτα κακός, αλλά «μεταξύ τούτων» – έναν ήρωα δηλαδή τελείως αλλιώτικο από το μελοδραματικό. Και επίσης, τα βάσανα του τραγικού ήρωα πρέπει να οφείλονται όχι σε εξωτερική επιβουλή κάποιων κακών, ή στην κακή του τύχη, αλλά σε δικό του λάθος, κάποιο σοβαρό ξαστόχημα. Μια τέτοια αφήγηση, θεωρούσε ο Αριστοτέλης, δίνει καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης αλήθειας, σε μεγαλύτερο βάθος, και άρα μας βοηθά καλύτερα να την καταλάβουμε.
Αλλά, βέβαια, ο Αριστοτέλης ήταν σοφός...
21/2/11
Ό αλάνθαστος Λαός
Αµφιβάλλω αν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσµο όπου να ακούγεται τόσο συχνά τούτη η λέξη: «λαός».
Πρόκειται για λέξη ιερή, για έννοια που αποθεώνεται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο Ανδρέας έλεγε: «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία». Το ΚΚΕ µιλάει για «λαοκρατία». Ο Καρατζαφέρης έφτασε στο σηµείο να ονοµάσει το ίδιο του το κόµµα «ΛΑΟΣ»!
Από συστάσεως ελληνικού κράτους οι πολιτικοί υµνούν χωρίς σταµατηµό τον «κυρίαρχο λαό», πείθοντάς τον πως αυτός δεν ευθύνεται για τίποτα, πως έχει το αλάθητο του Πάπα και πως θα είναι πάντα στο απυρόβλητο γιατί οι ίδιοι θα τον προστατέψουν από τους «άλλους».
Πολλά από τα κακά αυτού του τόπου ξεκίνησαν από αυτή τη συνεχή θεοποίηση του λαού του. Και σήµερα, ξαφνικά, βγαίνει ένας πολιτικός που επιχειρεί να τον προσγειώσει, έστω και ανώµαλα. Αυτόν τον υπέροχο και παντοδύναµο λαό.
Οσο και αν κάποιες φορές έχω διαφωνήσει µε τις θέσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, µόνο γι’ αυτό τον λόγο τον γουστάρω…
Οπαδέ: ΜΠΑΛΑ!
Η μόνη τους συναισθηματική ανταπόκριση είναι μόνο όταν ακούν για ΜΠΑΛΑ! όπως ακριβώς αντιδρά ένας σκύλος όταν βλέπει ΤΟΠΙ που σημαίνει ότι το αφεντικό του θα του κάνει παιχνίδια και θα περάσει καλά. Ή όταν κοιμάται και ονειρεύεται ότι κυνηγάει ΛΑΓΟΥΣ! Ή όπως ο σκύλος στο βίντεο από το Up της Disney που νόμιζε πως έβλεπε ΣΚΙΟΥΡΟ!
Αυτά τα καλόπαιδα που μπορούν να σκέφτονται μόνο με χοντρές έννοιες (πεινάω-διπλόπιτο, νυστάζω-ύπνος, διψάω-φραπόγαλο, καύλωσα-τον παίζω, ΜΠΑΛΑ-......), έχουν στη διάθεσή τους πάνω από δέκα (!) αθλητικές εφημερίδες (στην Αθήνα μόνο, ίσως άλλες 4 ή 5 στη Θεσσαλονίκη που ασχολούνται με τις βορειοελλαδίτικες ομάδες), να φιλολογούν για κάθε παπάρα που είναι δυνατόν να γραφτεί γύρω από τη ΜΠΑΛΑ!, έχουν 4 ή 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς για τον ίδιο ακριβώς λόγο (δεν ξέρω πόσοι είναι στη Θεσσαλονίκη). Και καλύτερα ας μη μιλήσουμε για τον αριθμό των sites.
Ένα ολόκληρο σύστημα μερικών δεκάδων Μέσων δηλαδή σε μια χώρα έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων. Στην Ισπανία οι αθλητικές εφημερίδες είναι 2 ή 3, στη Γερμανία νομίζω 2 και στην Αγγλία καμία νομίζω, οι καθημερινές εφημερίδες καλύπτουν τις ανάγκες στα αθλητικά τους ένθετα (σκεφτείτε τώρα την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε σχέση με το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία).
Έεετσι!
Πώς κατέστρεψα το "διαρκείας" μου του Ολυμπιακού
18/2/11
Α "King of Limbs" is coming
Σ' αυτό το blog του Guardian μπορείτε να παρακολουθήσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του άλμπουμ.
17/2/11
Ποιοί σαρκάζουν τους Atenistas;
Είναι η κριτική και ο σαρκασμός στους atenistas.
Αυτή η κριτική είναι ιδιαίτερα εμφανής και την παρατήρησε κι ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος που γράφει ένα καλό κείμενο στη Lifo.
Μαζί με τους atenistas φυσικά σαρκάζεται γενικότερα ο εθελοντισμός Πιθανότατα επειδή δεν είναι βολικό να καλύπτονται τα κρατικά κενά και τις αδυναμίες όταν οραματίζεσαι ένα κράτος με τόσα εκατομμύρια υπαλλήλων που θα φτάνουν να φτυαρίσουν το χιόνι μπροστά στη γκαραζόπορτά σου πριν "το στρώσει".
14/2/11
Γιατί Μιλένα;
Διαβάζω εδώ για την υπόθεση της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ. (κι εδώ)
9/2/11
"Αυτή η πλειοψηφία σπάνια κατεβαίνει στους δρόμους"
"...Δυστυχώς οι μόνοι που έχουν στόχο είναι η μειοψηφία αριστεριστών, λακιστών και βεβαίως και απελπισμένων που θέλει να βάλει φωτιά στον τόπο είτε με τη μορφή της ανυπακοής είτε με την αναρχία και τη βία. Το ψευδοκατεστημένο αυτής της χώρας, νεοπλουτίστικο, χυδαίο και ανεύθυνο κοιτάει να κρυφτεί μαζί με τα λεφτά του ή και να πάει μαζί με το ρεύμα... Τόσο ανάξιο ήταν πάντα και γι’ αυτό κατάντησε έτσι τη χώρα.
8/2/11
Μα τι λέτε κύριε Μάνο;
Σε σημερινό άρθρο του στην "Καθημερινή" ο Στέφανος Μάνος (που κατά καιρούς έχει πει σωστά πράγματα αλλά όταν πατάει πεπονόφλουδα του δίνει και καταλαβαίνει), υποστηρίζει οτι η είσπραξη διοδίων πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός έργου είναι σωστή, γιατί είναι ένας τρόπος να γίνουν έργα σε μια χώρα με οικονομικό πρόβλημα όπως η σημερινή Ελλάδα.
7/2/11
Για το κίνημα "Δεν Πληρώνω"
4/2/11
Τσάι
Δηλώνω οπαδός του τσαγιού.
2/2/11
Αφιερωμένο εξαιρετικά
Γι’ αυτό, τουλάχιστον στον γράφοντα, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κ. Μάκης Βορίδης στη δικηγόρο και πολιτική ακτιβίστρια Κούρτοβικ. Στην εκπομπή «Ανατροπή» που είχε θέμα το μεταναστευτικό (Mega 31/1/2010) ο γνωστός βουλευτής του ΛΑΟΣ άρχισε να ανακρίνει τη δικηγόρο γιατί «υπεράσπισε τρομοκράτες» και αν και κατά πόσο διαφωνεί ιδεολογικά με τους έγκλειστους της «17 Νοέμβρη».
Κατ’ αρχήν, η νομική παιδεία του κ. Βορίδη -αν δεν την έφαγε η πολιτική αντιπαλότητα- θα έπρεπε να τον προστατεύσει από διάφορες κακοτοπιές. Οχι μόνο για το ιερό έργο του δικηγόρου υπεράσπισης, για το οποίο δεν οφείλει να δώσει λογαριασμό σε κανένα, αλλά και για το τεκμήριο της αθωότητας που πρέπει να διδάσκεται στον δημόσιο λόγο. Δεν υπάρχουν «τρομοκράτες», υπάρχουν «καταδικασθέντες για τρομοκρατία». Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά και ο μόνος που μπορεί να την εξαλείψει είναι μόνο ο Θεός στη Δεύτερη Παρουσία. Αν υπάρχει Θεός και αν υπάρξει Δεύτερη Παρουσία. Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα. Ακόμη και αν η δικηγόρος Κούρτοβικ ταυτίζεται ιδεολογικά με τους πελάτες της, αυτό τι μαρτυρεί για το μεταναστευτικό ζήτημα; Υπάρχει κάποια «υπόγεια και σκοτεινή οδός» που συνδέει τα δύο προβλήματα; Ή απλώς οι παραλληλισμοί έγιναν για το θεαθήναι και τα νούμερα της AGB; Αν ισχύουν αυτοί οι κανόνες, τότε ο λόγος του κ. Βορίδη τοις πράγμασι ακυρώνεται, εξαιτίας της συμμετοχής του σε ομάδες «μαύρης τρομοκρατίας» (έστω χαμηλής) που βρέθηκε όταν ήταν στα νιάτα του.
Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες, ξεκινώντας από τον διάλογο, όποιον διάλογο, τέλος πάντων, μπορεί να γίνει σ’ αυτό το πράγμα που λέγεται τηλεόραση. Αυτό είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να λύνουμε προβλήματα. Οσοι δεν κατανόησαν το όπλο του διαλόγου και ασπάστηκαν τον «διάλογο των όπλων» έκαναν το ίδιο λάθος με τον κ. Βορίδη. Μπέρδεψαν τα πρόσωπα με τις απόψεις και τελικά εξόντωσαν τα «αντίπαλα» πρόσωπα και συκοφάντησαν τις δικές τους ιδέες.
Η μεγαλύτερη αρετή της συκοφαντημένης αστικής δημοκρατίας είναι ότι μας επιτρέπει να διαφωνούμε σκληρά, χωρίς να σκοτωνόμαστε. Αυτό που εντυπωσιάζει πολλούς στη Βουλή -«πώς μπορείτε να μαλώνετε στα έδρανα και να πίνετε μαζί καφέ στο εντευκτήριο»- δείχνει το μεγαλείο μιας κοινωνίας που μπορεί να ξεχωρίσει τα πρόσωπα από τις προσωπικές απόψεις. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα γίνει κτήμα και όσων μετέχουν στα τηλεοπτικά πάνελ."