22/12/10

Βαγγέλης Παπαχρήστος


Το πρόσωπο των ημερών ο Παπαχρήστος!
Όπου εμφανίζεται τον χειροκροτάνε, του φωνάζουν στο δρόμο "είσαι μεγάλος", του σφίγγουν το χέρι...
Ακόμα και οι συνάδελφοί του βουλευτές τον συγχαίρουν που έκανε αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι ίδιοι. Αυτό κι αν είναι υποκρισία!

Τι έκανε στην ουσία ο Παπαχρήστος; Προτίμησε να μην έχει ρόλο σε ένα σενάριο που δεν τον έπεισε. Σοσιαλιστής ο ίδιος με μια συνείδηση που πήρε μορφή μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όταν τον έπιασαν με τους συμμαθητές του για τα συνθήματα που έγραψαν στο Μονολίθι Πρέβεζας.

Προτίμησε λοιπόν να μείνει πιστός στη συνείδησή του και να μη συμμετέχει σ' αυτό το απίστευτο σκηνικό λεηλασίας δικαιωμάτων που έχει στηθεί. Και θα το έκανε ο Βαγγέλης ακόμα κι αν δεν είχε γίνει ποτέ το σκηνικό με το Χατζηδάκη που -όσο να' ναι- προβλημάτισε όλους τους βουλευτές. Και παρά τις πολύ στενές φιλικές σχέσεις που είχε με τον ΓΑΠ χρόνια τώρα.

Η έκπληξη λοιπόν είναι στο οτι ο Παπαχρήστος διαχώρισε τη θέση του. Και δεν είναι το οτι δεν βρέθηκε κανένας άλλος στην κοινοβουλευτική ομάδα να βροντήξει το χέρι στο τραπέζι και να πει:

"Κύριοι είμαστε αναντίστοιχοι σε όσα λέγαμε και λέμε. Είμαστε ανίκανοι να στήσουμε κρατικό μηχανισμό για να εισπράξει από εκεί που οφείλουν. Είμαστε ανίκανοι να ανακοινώσουμε δύο - τρία βασικά αναπτυξιακά μέτρα. Είμαστε ανίκανοι ακόμα και να διαπραγματευτούμε όσα μας επιβάλλονται Γιατί όταν αρνείσαι τις επενδύσεις των Κινέζων για να μην αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των Γερμανών δεν μπορείς να μην εξασφαλίζεις αντάλλαγμα γι' αυτή σου την άρνηση. Και δεν μπορεί Κύριοι αυτή την ανικανότητά μας που απλά εξασφαλίζει καλές περγαμηνές - αξιολογήσεις σε δύο - τρεις που αισθάνονται υπάλληλοι των διεθνών τους αφεντικών, να τη χρεώνουμε στον αδύνατο κρίκο, τον εργαζόμενο και ειδικά του ιδιωτικού τομέα."

Κανένας άλλος δε βρέθηκε. Και γιατί; Γιατί ακόμα δεν έχει ξυριστεί κανένα προνόμιο απ' αυτά που τους κάνουν πειθήνια εργαλεία της εξουσίας. Ακόμα η κουτάλα για τους πολιτικούς είναι εκεί και περιμένει.

8 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Αξίζει Ανέστη μου, να διαβάσεις σήμερα και την ομιλία της Σακοράφα για τον προϋπολογισμό. Δεν είναι μόνος ο Παπαχρήστος ευτυχώς. Ήδη τέσσερις τους έχασε, και νομίζω πως σύντομα θα χάσει άλλον ένα (Ρομπόπουλος).
Πάμε σύντομα για εκλογές. Θα γίνουν με λίστα ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα πρόβατα. Εκεί θα πρέπει κι εμείς σαν ψηφοφόροι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας...

dimitris είπε...

Ανεστη καλησπερα, παρ'οτι μας χωριζει μεγαλη ιδεολογικη αποσταση, σε παραδεχομαι σαν εναν εξυπνο συνομιλητη, δηλαδη οταν τον επιασαν στην αναγραφη των συνθηματων στο χωριο του, ητανε ιδεολογικα στο ΠΑΣΟΚ του '73-'81?
Και ο ΓΑΠ τωρα τον ''κοροιδεψε'' και δεν το σηκωνει η ψυχη του?
Αν οι ''παραδοσιακοι'' βουλευτες του ΠΑΣΟΚ ειναι σκουλικια που δεχονται, μνημονια, δντ, τροικανους, ο παπαχρηστος, η σακοραφα, ειναι ''μεταξοσκωληκες'', οταν απο το Κ.Κ.Ε, καταληγεις στο ΠΑΣΟΚ, δεν εχεις καμμια διαφορα απο τον παγκαλο, τον λοβερδο, την δαμανακη, τον μπιστη, τον ανδρουλακη, που ερποντας και γλυφωντας, εξασφαλισαν τον αρτο---παντεσπανι---τον επιουσιο, ε, οχι και ανθρωποι με ηθικη οι κολωτουμπες της ''σοσιαλιστικης'' οικογενειοκρατιας, του γενους, ΠΑΠ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ.
Εσταξε η ουρα του γαιδαρου, με τετοιους επανασταταρους!!!

ανεστης είπε...

Θανάση μου δεν ξέρω αν είμαι και τόσο αντίθετος με τη λίστα. Φυσικά έχει μεγάλη σημασία το ποιές διεργασίες θα ακολουθηθούν για την κατάρτιση της λίστας.
Αλλά Θα ξεκαθαριστεί περισσότερο το πράμα, θα πέσει πιστεύω ακόμα περισσότερο ο δικομματισμός (λέω εγώ τώρα...).
Την είδαμε και την προκοπή του σταυρού.

ανεστης είπε...

Δημήτρη, όχι Πασόκ δεν ήταν αντιχουντικός ήταν. Εσύ πιστεύεις δηλαδή πως όσοι αντιπάλεψαν τη χούντα ήταν υποχρεωτικά κομμουνιστές; Δεν υπήρχαν σοσιαλδημοκράτες;
Ή μήπως είχαμε αυτή την κατάντια σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο; Ή βάζεις στο ίδιο επίπεδο σύγκρισης το Σπηριούνη;
Όλοι έχου δικαίωμα να αλλάζουν παράταξη σε κάποια φάση της ζωής τους.
Κι εγώ που δεν είμαι πολιτικός για να προσβλέπω σε ανταλλάγματα κι εξουσία, άλλαξα απο την εποχή που ήμουν ρομαντικός αριστερός γιατί είδα τα πράγματα πέρα απο το ρομαντισμό τους.
Γιατί να μην αναγνωρίσω αυτό το δικαίωμα και σε πολιτικούς; Θα τους κρίνω λοιπόν απο τη γενικότερη πολιτική στάση τους κι όχι απ' τη-θεμιτή- αλλαγή στρατοπέδου.

nikos__alfa είπε...

Γεια σας αγαπητοί φίλοι
Όλοι έχουν το δικαίωμα πιστεύω να αναπροσαρμόσουν την στάση τους να πουν ένα "ως εδώ ήταν και μη παρέκει"βρε αδελφέ ,μπροστά στην ξεφτίλα που βιώνουμε όλοι μας!
Το ζήτημα είναι πως την αγανάκτηση και τον θυμό για την κατάπτωση σε ένα κράτος περιορισμένης κυριαρχίας που έστησε ο Γιώργος και η τρόικα την μετασχηματίζεις σε πολιτική δράση που μπορεί να φέρει αποτελέσματα!
Πάντως το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή των "νεοσύλλεκτων" σε μια συμμαχία αντίστασης με όρους ισοτιμίας και συντροφικότητας για να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα,δηλ σε συγκεκριμένη έκφραση πολιτικών φορέων και πολιτική πλατφόρμα με τα βασικά ζητούμενα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Σε αυτό μια στοιχειώδης άμυνα και ένα πρώτο βήμα είναι και η πρόταση για λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους που προτείνει η Σ.Σακοράφα ,πρόταση που προβάλλει και πολύ καλά κάνει ο Θανάσης και που είναι το πρώτο βήμα, προβλέπω ,της Σοφίας για μια συνεργασία με τον χώρο του Συριζα στους κόλπους του οποίου (Π.Παπακωνσταντίνου)αναπτύσονται παρόμοιες απόψεις!
Το ζήτημα είναι όμως ότι οι νταβάδες προετοιμάζουν έτσι τα πράγματα ώστε είτε με μια κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" είτε με αναπλήρωση απωλειών του Πασοκ από ΛΑΟΣ ,Ντόρα να ξεπεράσουν ανώδυνα τον σκόπελο των εκλογών όποτε και αν υποχρεωθούν να τις κάνουν και να συνεχίσουν έτσι ανεμπόδιστα το θεάρεστο έργο τους!
Και δυστυχώς αργούμε πολύ όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για αλλαγή πορείας να αντιληφθούμε που πάνε τα πράματα και θα οδυρόμαστε πάλι ως μωρές παρθένες ενώπιον του νυμφίου που έρχεται με καινούργιο προσωπείο!
Έτσι παραμένω απαισιόδοξος και συγχωρήστε μου την πολυλογία!
Ανέστη με εξέπληξε η διαφαινόμενη υποστηρικτική στάση σου στην ακόμη πιο μεγάλη προβατοποίηση των βουλευτών μέσω της λίστας!
Αυτά και καλή δύναμη γιατί θα μας χρειαστεί!

ανεστης είπε...

@Nikos_alfa
Νίκο, αν υπάρχει ένα καλό σ' αυτή την ιστορία που ζούμε σήμερα είναι πως θα υποχρεωθούμε σαν μισθωτοί και ψηφοφόροι να δούμε λίγο πιο υπέυθυνα πια το πως και τι ψηφίζουμε.
Πιστεύω λοιπόν πως θα ωριμάσουμε και πως θα βγούμε πιο εκπαιδευμένοι πιά στους πολιτικάντικους τακτικισμούς. Αν και τώρα αυτό δεν συμβεί, τότε δεν έχουμε καμία ελπίδα.

Τώρα σε ότι αφορά τη λίστα, είπα πως το σημαντικό είναι οι διεργασίες. Δηλαδή το πως θα αναδεικνύονται οι υποψήφιοι. Δεν νομίζω πως υπάρχουν σταυροί πουθενά στην Ευρώπη αν δεν κάνω λάθος. Και δεν είναι υποχρεωτικά δείγμα δημοκρατίας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γι' αυτό και τον διέγραψαν, ε; Όποιος διαφωνεί στη δημοκρατία διαγράφεται. Εδώ τέτοιες πρακτικές θέλουν να τις φέρουν σε δημοτικές παρατάξεις...

Khlysty είπε...

Άργησα λίγο να μπω στην κουβέντα, αλλά δε βαριέσαι... Το σημαντικό με τον Παπαχρήστο είναι ότι ήταν ένας από τους απόλυτους ΓΑΠανθρώπους, που τον είχε στηρίξει ολοκληρωτικά, ειδικά το '07, μαζί με τον Κοτζιά. Τώρα, και οι δύο είναι εκτός, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Πάντως, θεωρώ ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες, απλώς ο ΓΑΠ και οι συν αυτώ θα το παίξουν πιο "δημοκρατικοί" στο ΥπΣυμ και στην ΚΟ και... όλα καλά ως το 2013. Για μετά, βλέπουμε...