24/3/09

Μεγάλη χαρά στην κυβέρνηση για την Ολυμπιακή


Ο πρωθυπουργός έκανε μια προσπάθεια, ξεπέρασε την κούρασή του και δήλωσε με τον (ακούραστο) συνήθη στόμφο ότι είναι πολύ περήφανος που κατάφερε να μη κλείσει η Ολυμπιακή κι ο υπουργός Χατζηδάκης αποκάλεσε τη MIG «μεγάλη και σίγουρη» αναιρώντας τους ίδιους τους εαυτούς τους που πριν λίγο καιρό δεν την ήθελε στον ΟΤΕ…
Ήδη άρχισαν οι παράτες για τη μεγάλη επιτυχία, οι υπουργάρες και βουλευτάρες πήραν γραμή να αναφέρουν στα ραδιόφωνα και τα κανάλια την πώληση ως ορόσημο-επιτυχία.

Είναι δυνατόν όμως μια επενδυτική εταιρία που προσπαθεί να παράγει κέρδος να αγοράσει μια βαθύτατα προβληματική αεροπορική εταιρία τώρα, σε καιρό κρίσης που περιορίζονται τα ταξίδια, που συρρικνώνεται το πτητικό έργο των μεγαθήριων, που εταιρίες συγχωνεύονται ή κλείνουν; Δεν είναι τρόπος να κάνεις δουλειές αυτός!

Το σίγουρο είναι ότι η MIG έκανε μια μεγάλη, τεράστια εξυπηρέτηση στην κυβέρνηση. Σε μια τέτοια οικονομική και πολιτική συγκυρία το να δίνεις την ευκαιρία στην κυβέρνηση να πει έστω σε ένα θέμα «τα κατάφερα», είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Και αν δεν υπήρχε η MIG και ο Βγενόπουλος, αυτό το κατόρθωμα δεν θα ήταν δυνατόν.

Πως λοιπόν θα αποζημιωθεί ο αγοραστής; Ο αγοραστής στον οποίο επαναλαμβάνω πριν λίγο καιρό του αρνήθηκαν τη συμμετοχή στη διοίκηση του ΟΤΕ, και κατηγορήθηκε ότι είναι «φούσκα».


Θα την κρατήσει και θα την λειτουργήσει κανονικά περιμένοντας να κάνει κέρδη; (όχι πολύ πιθανό αν η Ολυμπιακή δεν αποτελέσει τμήμα κάποιου consortium και είναι πολύ αργά γιατί οι δυνατοί παίκτες έχουν ήδη κάνει τις συνεργασίες τους).

Θα την «καθαρίσει» και θα την ενσωματώσει / πουλήσει σε μια μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία που έχει ανάγκη ενός προς δυσμάς hub που να επιτρέπει πιο οικονομικές συνδέσεις με την ανατολή (π.χ. Emirates);
Θα πάρει πίσω τα κεφάλαια που έδωσε (ή κάποια απ' αυτά ή περισσότερα), αγοράζοντας συμμετοχές σε εταιρίες που πρόκειται να ευνοηθούν σε άλλα επιχειρηματικά πεδία;

Όλα τα παραπάνω; Έτσι ναι, κάνεις μια χαρά δουλειές.

7 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ότι και να κάνει Ανέστη, αυτός αυτά που προσδοκά να κερδίσει θα τα κερδίσει. Το χάσιμο είναι για τους καταναλωτές και το προσωπικό. Ήδη ξεκαθάρισε οτι οι συμβάσεις στη νέα εταιρία θα είναι ατομικές.

ανεστης είπε...

Και γιατί οι συνδικαλιστές χεσμένοι δεν μιλάνε; Γιατί τόσα χρόνια είναι συνυπεύθυνοι για το φαγοπότι που έφερε την εταιρία στην κατάρευση...
Η εγγλέζικη εταιρεία που το 99 ανέλαβε το μάνατζμεντ μήπως ξέρει κανείς γιατί έφυγε άρον-αρον;

zouri1 είπε...

κατα πρωτον νομιζω οτι την αγορασε οσο στοιχιζει και ενα ( 1)πλοιο.
Κατοπιν θα την δωσει αλλου καθαρη απο το δημοσιο και χωρις νομικες δυσκολιες

ανεστης είπε...

@zouri
Πάλι κορόιδο πιάστηκε. Θα του την έδιναν και με 1 ευρώ... Και φυσικά θα τη δώσει καθαρη, αλλά αυτό σημαίνει οτι πρέπει να φύγουν οι μισοί εργαζόμενοι (και λίγους λέω).

K-Top είπε...

Ελπίζω τουλάχιστον να φύγουν αυτοί που ..αρχειοθετούνε τα φαξ και όχι τεχνικό και ιπτάμενο προσωπικό που πραγματικά κρατάει την εταιρία στον αέρα.

Είναι κρίμα να αρχίσουν να λιώνουν στη δουλειά άτομα που προσφέρουν και δεν έχουν και επιλογές για άλλη δουλειά (πιλότοι, αεροσυνοδοί κλπ) για να μείνουν στη θέση τους ανειδίκευτοι ρουσφετάδες που στην ουσία δεν κάνουν και τίποτα.

ανεστης είπε...

@Atron
Θα δείξει. Ανάλογα με το μέγεθος του πτητικού έργου που με τη σειρά του θα εξαρτηθεί απ το μέγεθος του στόλου, τα επιδοτούμενα δρομολόγια κλπ. Δυστυχλως προβλέπω οτι θα μπούν σε φάση συρρίκνωσης, όλες οι εταιρίες της ΙΑΤΑ ανακοινώνουν μείωση εργασιών 30-40%

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Το ζητούμενο ήταν να ξεφωρτωθεί η κυβέρνηση άρον άρον το καρκίνωμα. απλα έψαχνε ένα ελληνοπρεπή τρόπο να το κάνει (και καλά να μην φανεί ότι ξεπουλήθηκε σε ξένα κεφάλαια) Βγενόπουλος είναι το όνομα του ανδρέικελου γαρ. από κάτω ποιός το ψάχνει. ??
Θα το δούμε σε λίγο
Στο μεταξύ η κυβέρνηση πιστέυει ότι θα έχει κάτι να λεεί στις προεκλογικές φανφάρες της στο λαουτζίκο τον άμοιρο

Εδώ θάμαστε και θα δούμε