3/3/09

Ακάθαρτη Δευτέρα

Κίνησα κι εγώ για τον i-Γιάννη το Θεολόγο και λέμε με την παρέα: Δεν πάμε μια βολτίτσα εδώ κοντά; Και πήγαμε! Στη Λάρυμνα!

Κυρίως για να δούμε το αρχαίο λιμάνι. Αλλά τι άλλο μπορείς να δεις όταν φτάνοντας εκεί βλέπεις μπροστά σου αυτό!



Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έγινε το 66 από τον Μποδοσάκη. Για να εκμεταλλευτεί στο σιδηρονικέλιο που υπάρχει στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα εξάγει το μετάλλευμα με υψικαμίνους που καίνε κάρβουνο (σημειώστε το αυτό, το κάρβουνο είναι εξαιρετικά ρυπογόνο).

Κάνει εξόρυξη του σιδηρονικέλιου αλλά δεν διαχωρίζει το νικέλιο από τον σίδηρο. Πουλάνε λοιπόν (κυρίως στο Βέλγιο αν δεν κάνω λάθος) το νικέλιο και μαζί δίνουν δώρο το σίδηρο (αφού τόσα χρόνια μετά δεν έχουν την απαραίτητη επένδυση για να τα διαχωρίσουν) και εμείς ως χώρα ξανακάνουμε εισαγωγή νικελίου.

Αφού λοιπόν λοιπόν δεν έκαναν αυτή τη βασική και πιθανότατα κερδοφόρα επένδυση του διαχωρισμού, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα οτι σαφώς και δεν θα έκαναν την απαραίτητη επένδυση για φίλτρα σκόνης, καυσαερίων, δεν θα έκαναν τίποτε για τα υγρά αποβλητα που πέφτουν κανονικά στη θάλασσα και δεν θα έκαναν τίποτε για τη σκουριά (το κατάλοιπο της επεξεργασίας) που αδειάζεται με φορτηγίδες στο Βόρειο Ευβοϊκό.

Σε κύκλο οι τρείς αγωγοί που ρίχνουν τα υγρά απόβλητα στη θάλασσα (σε 24 ωρη βάση) καιλίγο πιο πάνω και δεξιά η απίστευτη ποσότητα σκόνης που απελευθερώνεται συνεχώς, απόδειξη οτι τα φίλτρα που ισχυρίζεται οτι έχει τοποθετήσει η εταιρία είναι ανύπαρκτα.


Η (νεκρή) θάλασσα της περιοχής είναι ένας μαύρος βούρκος ορατός από παντού. Δείτε το κατώτερο τμήμα των αρχαίων πετρών του λιμανιού.

Μετά την επιστροφή στον Θεολόγο καθήσαμε να απολαύσουμε τα θαλασσινά που ψαρεύονται κανονικότατα στον Βόρειο Ευβοϊκό (έρχονται και στην Αθήνα!).

Όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό κράτος δεν έδειξε ποτέ την ύπαρξή του στις διοικήσεις του εργοστασίου της ντροπής, δεν έλεγξε ποτέ την απίστευτη ρύπανση και δεν ενημέρωσε ποτέ για το τι σημαίνει να ψαρεύεις σε μια περιοχή όπου ρίχνονται τα heavy metal απόβλητα.

9 σχόλια:

------ είπε...

Καλησπερα!!!!!
Λοιπον....εγκριθηκε φετος....μετά απο περιπετειες και μικροκομματικές αντιδρασεις.... απο το Νομαρχιακο Συμβούλιο Φθιωτιδας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτωσεων για την χερσαια εναποθεση της σκουριας στη θεση Λιαβδα του Δήμου Οπουντιων. Στο μεταξυ γινεται επέκταση του λιμανιού προς το νοτιο μερος για να μπορούν να προσεγγιζουν φορτηγιδες ωστε ενα μερος της σκουριας να φορτωνεται και να πωλειται στο εξωτερικο για κατασκευη νομιζω τσιμεντου.
Αλλα πρεπει να ξερεις ότι οι τοπικες κοινωνιες έχουν μια σχεση αγαπης-μίσους με το εργοστασιο...απο τη μια δουλευουν εκει απο την αλλη δεν το θελουν.
Επρεπε λοιπον να πιεζαν την εταιρια να τηρει τους Περιβαλλοντικούς Ορους(φιλτρα,αποβλητα, 4η φαση διαδικασιας της επεξεργασιας της σκουριας κ.λ.π.) και οχι να εκαναν τα στραβα ματια επειδη εργαζονταν εκει μεσα.
Πάντως το θεμα της εναποθεσης της σκουριας στη θαλασσα του Β.Ευβοικού ληγει συντομα.
Οσο για τα θαλασσινα μπορεις σε παρακαλώ να μου δειξεις μια θαλασσα της Μεσογειου να πάω να φαω ασφαλή θαλασσινα;;
Το "Η Μεσογειος ειναι μια χωματερη" το έχεις ακούσει;;;;
Καλο βραδυ ομορφαντρα!!!!χαχαχα!!!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Έχω πατεντάρει μια (δικιά μου) θεωρία και όπου θεωρώ οι ταιριάζει την στέλνω σαν σχόλιο.
"Στην αρχή ήταν η Ελλάς. Αυτή γέννησε το χάος και η εξέλιξη ήρθε μετά."

Ανώνυμος είπε...

Ποιός σου είπε να ψαρεύεισ σε θολά νερά Ανέστη μου? ;-)
Και τωρα σοβαρά : θα συμπληρωσω τα λεγόμενα των άλλων σχολιαστών λέγοντας μόνο ότι ευτυχώς που κάποιοι ευαισθητοποιήθηκαν κάπως και κάτι μπορεί να γίνει. Αλλά αυτό είναι αρκετό? Οι κάτοικοι της περιοχής που ζουν μόνιμα στα πέριξ, παρ΄όλο που ισως πολλοί δουλεύουν εκεί, μήπως θα έπρεπε εδω και χρόνια να έχουν "ξεσηκώσει τον τόπο"?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ξέρω την περιοχή, επειδή περνάμε από εκεί τα καλοκαίρια με τα εκδρομικά συχνότατα. Μερικές φορές η μυρωδιά είναι ανυπόφορη.

ανεστης είπε...

Γειά σου Νανά. Φοβάμαι πως είναι αργά για οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση. Οι επιπτώσεις μετά απο 45 χρόνια λειτουργείας δεν είναι αναστρέψιμες. Η περιβαλλοντική πολιτική δεν (θα έπρεπε να) εξαρτάται απο καμμια σχεση αγαπης-μίσους των κατοίκων.

Στάθης Χαϊκάλης είπε...

πολύ καλό ρεπορτάζ Ανέστη, θα πρέπει να το ζηλέψουν οι επαγγελματίες, -αν ενδιαφέρονται..
Το ζητούμενο είναι να κινητοιηθούν κάποια αντανακλαστικά της κοινωνίας.
Μπράβο

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΥΜΝΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΟΥΤΖΟΥΡΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΑ. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΑΛΛΑ...Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΠΩΛΗΣΕΙΣ Η' ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Η GREENPEACE ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΘΑΛΛΑΣΑ ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ. ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΘΑΝΡΑΚΑ!!! ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ....
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ:http://larymna.blogspot.com/

ανεστης είπε...

Αγαπητέ φίλε
οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να βρίσκουν λύσεις σε σύνθετα προβλήματα όπως είναι αυτό της ΛΑΡΚΟ. Οι κάτοικοι θα πρέπει κατ αρχήν να αξιώσουν την ΚΑΘΑΡΗ λειτουργία του εργοστασίου, δηλαδή την εγκατάσταση ηλεκτροστατικών φίλτρων και ότι άλλων απαιτείται (που η ίδια η εταιρία ισχυρίζεται ψευδώς ότι διαθέτει). Κανένα εργοστάσιο δεν έγινε ασύμφορο επειδή χρειάστηκε να γίνει "μη-ρυπογόνο". Αν πάντως αυτό έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις στα χρηματοοικονομικά είναι επίσης δουλειά της πολιτείας να δώσει κίνητρα ώστα να μη κάνουμε σήμερα συζήτηση στα τόσο βασικά και αυτονόητα θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις, χωρίς να λέω πως κάνεις λάθος, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να έχει δίκιο ο Σουφλιάς: να έχουμε δηλαδή, περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου στο επίπεδο του 1990 και να πιάνουμε το στόχο του Κυότο.

Και ξέρεις γιατί; Επειδή κλείσανε όλα τα εργοστάσια και πήγανε έξω (Τουρκία, Κίνα, Βουλγαρία κλπ), οπότε οι λίγοι που μείνανε (κάτι βιοτεχνίες + πωλήσεις) δεν εντάσονται στις μετρήσεις.

Λογιστικό τρικ κι εδώ.