24/3/09

"Τι έγινε στις 25 Μαρτίου 1821; Τίποτα"

Μέρα που είναι σήμερα, μην παραλείψετε να διαβάσετε οπωσδήποτε το περιεκτικό και σύντομο κείμενο του Δημήτρη Φύσσα στην Athens Voice με τίτλο «Ιστορία Μηδέν».

Αναφέρεται στη χρήση της ημερομηνίας της 25 Μαρτίου απο την εκκλησία και στο πως καθιερώθηκε να γιορτάζεται η επανάσταση μαζί με τον Ευαγγελισμό ενώ στ αλήθεια τίποτα δεν συνέβει εκείνη τη μέρα του '21.


και καταλήγει:

«…Στην ίδια φιλοεκκλησιαστική γραμμή είναι το ανιστόρητο χωρατό του κρυφού σχολειού. Ευφάνταστοι ζωγραφικοί πίνακες (πιθανώς μεγάλης καλλιτεχνικής, αλλά μηδενικής ιστορικής αξίας, σαν το «Κρυφό σχολείο» του Γύζη), αθώα κελάρια μοναστηριών, το (φράγκικης μελωδίας) τραγουδάκι «Φεγγαράκι μου λαμπρό», ανιστόρητοι πανηγυρικοί λόγοι παπάδων ή δασκάλων και, ιδίως, συνεχής «παραδοσιακή» επανάληψη: αυτά είναι τα στηρίγματα της 25ης Μαρτίου 1821 και του κρυφού σχολειού. Αλλά πρόκειται για μύθους, ορισμένης μάλιστα χάλκευσης, όχι για ιστορία. Κι όποιος ξεκινήσει να ψάχνει, μετά δεν σταματάει. Διαβάζει «Ελληνική Νομαρχία», Φωτάκο, Κοραή, Κοντογιώργη, Αγγέλου, Πετρόπουλο κ.λπ.
Τι έγινε λοιπόν στις 25 Μαρτίου του 1821; Τίποτα.»

Έχουμε 2009 κι ακόμα η ιστορική αλήθεια είναι καλά κρυμμένη ανάμεσα σε μύθους που καλλιεργήθηκαν για να αποκτήσει το ετερόκλητο ελληνόφωνο μωσαϊκό μια κάποια εθνική ομοιογένεια. Κι ακόμα μετά τόσα χρόνια όποιος αναζητά την αλήθεια γίνεται μειοδότης και ανθέλληνας…

Ακούτε συνάδελφοι εβραιομασώνοι;

3 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Καλημέρα και χρόνια πολλά Ανέστη.
Ας λένε ο Δημ. Φύσσας και άλλοι σαν κι αυτόν, που αφού εντόπισαν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες και βρήκαν και τη λύση τους, τους έμεινε το μεγάλο πρόβλημα της Επανάστασης και άλλα μικρότερα (τύπου "κρυφό σχολειό") Πού θα πάει όμως θα τα λύσουν κι αυτά. Πάντως πέρνα μια βόλτα, έτσι από περιέργεια να δεις τι λέω εγώ τοι έγινε σαν σήμερα...
Και πάλι καλημέρα!

ανεστης είπε...

@Αθλιοι
Καλημέρα. Δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα "επανάστασης". Μόνο ένα καραπρόβλημα στην άγαρμπη παρέμβαση των παπάδων στην πρόσφατη ελληνική ιστορία που αλλάζει κατα το δοκούν ημερομηνίες, γεγονότα κλπ.
Ίσως το πρόβλημα του νεοέλληνα να ήταν μικρότερο αν δεν το είχαν ψήσει οτι είναι ο γαμάουα περιούσιος λαός, ίσως να είχαμε καταφέρει περισσότερα αν δεν πιστεύαμε οτι μας χρωστάει η υφήλιος, ίσως αν μαθαίναμε αντικειμενικά και ερευνητικά την ιστορία μας να είχαμε εντοπίσει και τα κακά της φυλής μας και να τα είχαμε υπερβεί.

Ανώνυμος είπε...

Darky
Ίσως σας βοηθήσουν και τα παρακάτω. Από τα μην 117-150

http://www.defencenet.gr/forum/index.php?topic=6839.100