19/1/09

Η περίεργη περίπτωση του δήμαρχου Νικήτα Κακλαμάνη


Ομολογώ ότι αδυνατώ να παρακολουθήσω και να κατανοήσω την πρεμούρα του Νικήτα Κακλαμάνη για τα έργα Βωβού στον Ελαιώνα.

Αυτές οι υστερικές δηλώσεις για στήλες όπου «θα αναγράφονται οι πολέμιοι της ανάπτυξης» κατά πάσα πιθανότητα θα τον συνοδεύουν στην υπόλοιπη πολιτική του καριέρα.
Κανονικά ο Δήμαρχος, ο οποιοσδήποτε δήμαρχος, θα έπρεπε να έχει κύριο μέλημα την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του, την εξασφάλιση χώρων πρασίνου και όχι την ανέγερση περισσότερων εμπορικών κέντρων.
Απλά είναι τα πράγματα. Η Αθήνα, η πόλη την οποία υπηρετεί ο κύριος Κακλαμάνης έχει ένα βαρύτατα ελλειμματικό ισοζύγιο στη σχέση τσιμέντου – πρασίνου. Επομένως θα έπρεπε να αποφύγει να θέτει ρητορικά ερωτήματα -όπως έκανε πρόσφατα- για το αν είναι προτιμότερη η τωρινή υποβάθμιση από την εμπορική ανάπτυξη. Φυσικά η απάντηση είναι ότι οι δημότες δικαιούνται χώρους πρασίνου με ελεύθερη χρήση για αναψυχή. Αυτό που οφείλει να κάνει λοιπον ο Δήμος Αθηναίων είναι να εξασφαλίσει τους πόρους για να κάνει (ο ίδιος ο Δήμος), αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.

Αν λοιπόν δεν υπερασπιστεί ο ίδιος ο Δήμαρχος τους ελεύθερους χώρους για τους δημότες του, ποιος θα το κάνει;
Απ’ ότι φαίνεται, το Συμβούλιο της Επικρατείας!

Δεν είναι όμως μόνο ο Κακλαμάνης αν και περίπτωσή του είναι η πιο αξιοπερίεργη λόγω του θεσμικού ρόλου που υπηρετεί. Η υπόθεση μπλέκεται πολύ βολικά μέσα σε μια ομίχλη αλληλο-χρηματοδοτήσεων που συνδέουν εμπορικό κέντρο και γήπεδο του Παναθηναϊκού μαζί. Δεν υπάρχει –λέει- γήπεδο χωρίς το εμπορικό κέντρο. Προφανώς το ένα χρηματοδοτεί το άλλο και άρα αν πρέπει να γίνει γήπεδο αυτό θα πρέπει να πληρωθεί από το τζίρο των παρακείμενων εμπορικών χρήσεων. Άντε τώρα να ξεχωρίσεις ποιος είναι ο οπαδός που απλά θέλει γήπεδο, και ποιος αυτός που ευεργετείται από τις πολλές μίζες που προφανώς πέφτουν όταν υλοποιούνται τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια εκατομμυρίων ευρώ. Άλλωστε οι πολλοί πολιτικοί που φυσικά ποντάρουν στις ψήφους των Παναθηναϊκών υπερασπίζονται το δίκιο της ομάδας και τα μεροκάματα των οικοδόμων(!) λες και ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί η ανεργία είναι να τσιμεντώσουμε ότι απέμεινε από την Αθήνα. Κι απ' ότι φαίνεται στον ορίζοντα δεν θα αργήσει να γίνει κάτι τέτοιο (ήδη σχεδιάζεται ένα Mall-μεγαθήριο στην περιοχή του Ρουφ επι της οδού Πειραιώς, πιθανότατα το μεγαλύτερο όλων).

Δεν φαίνεται όμως οι πολιτικοί μας να διακατέχονται απο την ίδια πρεμούρα όταν τα ελάχιστα σχέδια για χώρους πρασίνου μένουν στα χαρτιά.
Προφανώς τα δέντρα όχι μόνο δεν ψηφίζουν αλλά δεν εκταμιεύουν και «χορηγίες».

17 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Φίλε Ανέστη, όλοι αυτοί οι κάθε κατηγορίας πολιτικοί, το κοινό καλό το έχουν τελευταίο στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τους

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Πώς λέει κι η παροιμία; Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και δεν την αφήνει η χαρά;
Σε οργανωμένα κράτη η λύσσα ενός δημάρχου για ένα ΙΔΙΩΤΙΚΟ έργο θα ήταν σχεδόν ομολογία λαδώματος. Εδώ στο Ελλάντα είναι απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας.
Χα! Τι καλά που περνάμε, ε;

Ανώνυμος είπε...

Να πω από την αρχή ότι δε διαφωνώ με την απαίτηση των πολιτών για περισσότερο "πράσινο" στην Αθήνα. Όμως η κουλτούρα μας σαν λαός απέχει πάρα πολύ από το να προστατεύουμε και να συντηρούμε το πράσινο. Έχετε δει στις γειτονιές οι κάτοικοι της περιοχής να φροντίζουν τα φυτά της πλατείας; Μήπως έχετε δει στα σχολεία οι δάσκαλοι να φροντίζουν με τους μαθητές το "πράσινο" του σχολείου; Αλλά όλους μας αγγίζει η ιδέα να αποκτήσουμε ένα μητροπολιτικό Central Park στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και άλλο ένα στον Ελαιώνα. Την ώρα που πολύ δύσκολα συντηρούμε τον Εθνικό Κήπο.

Δε γνωρίζω την ιδιοτέλεια ή όχι των κινήτρων του κ. Κακλαμάνη, αλλά αυτή η τζάμπα οικολογία μου φαίνεται πολύ ψεύτικη. Πιθανόν και 26 αιώνες πριν κάποιοι να φώναζαν για την αισθητική κακοποίηση του λόφου της Ακροπόλεως για να φτιαχτεί ένας ογκώδης ναός, ονόματι Παρθενώνας.

ανεστης είπε...

@Αθλιοι
Ναι αλλά είναι "κάπως" να σου το λένε κατάμουτρα...

@Απειρωτα
Μάλλον απόδειξη Παναθηναικοφροσύνης μου κάνει (για να είμαι και νομικά εντάξει). Άρα ας θεωρήσουμε οτι έχει δώσει εξετάσεις και πέτυχε.

@George Kontsas
Ε τότε να χτίσουμε και τον Εθνικό Κήπο! Οι πολιτικοί ηγέτες υποτίθεται φίλε Γιώργο οτι πρέπει να "ηγούνται" και ι ατυό λέγονται και "ηγέτες". Άρα δεν περιμένεις να δεις αν ποτίζω τα φυτά μου για να εξασφαλίσεις ανθρώπινη πόλη. Ημαρτον δηλαδή. Ο Κήπος δεν "συντηρείται δύσκολα" απο εμάς αλλά απο το κράτος που δεν παρέχει τα κονδύλια για έργα που δεν έχουν "ταρίφες" και προμήθειες. Δεν είναι "τζάμπα" οικολογία όταν ένα σωρό πολίτες αποφασίζουν να υπερασπιστούν την αποφυγή του τετελεσμένου και ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ απο το ΣτΕ! (ξαναήμαρτον).
Όσο για τη σύγκριση Ακρόπολης και κτιρίου Βωβού, την επιχείρησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης και τη βρίσκω ακαία ύποπτη...

Ανώνυμος είπε...

Δε γνωρίζω τα λόγια του κ. Γεωργιάδη, αλλά η σύγκριση με προσβάλλει. Είναι υπερβολή και έχεις δίκιο, αλλά θυμήσου αντίστοιχες οικολογικές ανησυχίες για τη λίμνη Πλαστήρα, την οποία τώρα θεωρούμε οικολογικό υδροβιότοπο.

Όσον αφορά το κράτος και τη συμμετοχή του στη φροντίδα των πάντων, στην πλειοψηφία των χωρών του εξωτερικού η φροντίδα των "πράσινων χώρων" γίνεται κυρίως από συμμετοχική φροντίδα των κατοίκων στις περιοχές και από ιδιώτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται το χώρο.

Για να λυθεί η παρεξήγηση, δε λέω ότι λύση είναι να χτιστεί το εμπορικό κέντρο, αλλά η "αγιοποίηση" της απραξίας με πρόφαση την καταστροφή της (κατεστραμμένης) φύσης είναι γελοία. Στο κάτω κάτω αν είναι ευαίσθητη η περιοχή του Ελαιώνα ούτε το γήπεδο πρέπει να γίνει.

ανεστης είπε...

Γιώργο, το οτι υπάρχει κοινή αναφορά στην Ακρόπολη δεν θα πρέπει να σε προσβάλει αλλα να σε προβληματίζει. Είναι συνατόν να συγκρίνεται το Βωβοκτίριο με τον Παρθενώνα;
Τώρα θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω στο θέμα της λίμνης Πλαστήρα. Το παράδειγμέ σου είναι άτυχο.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια λιμνη η μια "εκτροπή Αχελώου" αλλά με την ΑΔΙΑΜΦΗΣΒΙΤΗΤΗ επιβάρυνση του Αθηναικού τοπίου με περισσότερο τσιμέντο. Δεν ξέρω επίσης που είδες η φροντίδα του πρασίνου να γίνεται "εθελοντικά", εγώ ξέρω οτι παντού σχεδόν είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της ανα περίπτωση δημοτικής αρχής ή άλλου ΟΤΑ αφου προορίζονται για τη χρήση απο τους πολίτες-δημότες.
Επίσης δεν μιλάμε για "αγιοποίηση της απραξίας", αλλά για την αποφυγή του μη αναστρέψιμου. Είναι διαφορετικό να συζητάς και να διεκδικείς όσο ακόμα έχεις περιθώριο σε ένα Ελαιώνα που ακόμα ψάχνει τη χρήση του και διαφορετικό να επιβάλλονται τετελεσμένα.
Σου υπενθυμίζω οτι έχουμε ξεμείνει εντελώς απο ελεύθερους χώρους, (ακόμα και εκεί που ήταν ο ιππόδρομος προγραμματίζεται κάποιο μεγαλεπίβολο ρωμαικό κτίριο ενώ οι κάτοικοι θέλουν χώρο πρασίνου), το Ελληνικό ροκανίζεται και σιγά σιγά θα γίνει όλο οικόπεδο και η "ανάπτυξη" θα είναι ολική όταν θα έχει μουσική υπόκρουση τον επιθανάτιο ρόγχο μας.

Ανώνυμος είπε...

file me ta vathistoxasta erwtimata k tous trelous sullogismous....
Esu me tin tosh sofia, pes mou pws mporeis na sunthriseis ena toso megalo xwro prasinou xwris tin sindromi tis politeias???
aposo kserw i kuvernhsh den tous dinei oute kan auta pou tous analwgoun....k o kaklamanis maxetai gia auta enantion tis parataksis tou k einai pros timi tou...
Epeita 8umasai tis olumpiakes egkatastaseis pws exoun katalhksh???erhmes k parathmenes,koinos oti dhmosio, marazwnei....protimw ena MALL pou tha einai apo idiwth k tha suntirithei aksioprepos para ena dasos parathmeno, andro twn narkomanwn ....exoume k tin leofwro aleksandras pou 8a ginei prasino...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμφωνήσω με το άρθρο. Ο Κακλαμάνης ουσιαστικά στηρίζει την πολιτική του στο γεγονός ότι φαντάζει στα μα΄τια των ψηφοφόρων του ότι στηρίζει τον Παναθηναϊκό και εκείνους που θέλουν εμπορικό κέντρο (νεολαια κι εργαζόμενους). Λίγοι είναι που αντιτίθενται σε ένα εμπορικό κέντρο, επειδή πολύ απλά θα κλέισει πολλλές μικρομεσαίες επχιειρήσεις και θα αυξηθούν ουσιαστικά οι άνεργοι.

ανεστης είπε...

Ανώνυμε, το Mall γίνεται για να συντηρηθεί το πράσινο;;; Η για να "βγουν" τα έξοδα του γηπέδου;
Σου θυμίζω επιπλέον (με την τόση σοφία μου) οτι Mall και γήπεδο είναι και οι δύο εμπορικές χρήσεις.

ανεστης είπε...

Δείμο, δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να αποζητάμε (καλά, όχι όλοι μας), εμπορικά κέντρα για να γίνουν στέκια νεολαίας! Είδες τι κάνει η συνήθεια και η ανυπαρκτες υποδομές;

Ανώνυμος είπε...

sugnwmh to emporiko den tha apasxolei ergazomenous???
den dinei 8eseis ergasias???
to 8ema sas einai an o panathinaikos k o vovos ginoun plousioteroi i na anoikodomithei i xaura tou Elaiwna???
Auto pou den katalavenete einai oti me to neo ghpedo k to mall i perioxi 8a parei aksia, k pistepste me oti 8a ftiaxtoun kainourgies epixeiriseis k katastimata!!!
Etsi opws einai auti ti stigmi omws, den eksuphretei kanenan k einai apaksiotikh h katastash gia tous athinaious ... en eth 20009

ανεστης είπε...

Ανώνυμε μου αρέσει που συνεχίζεις να επιχειρηματολογείς, φαίνεται οτι σε απασχολεί το θέμα κι ακόμα δεν έχεις καταλήξει μέσα σου. Να συνεχίσω λοιπον κι εγώ το διάλογο μήπως βοηθηθείς.
Εργαζόμενους απασχολεί και ένα εμπορικό κατάστημα σε ένα σχέδιο πόλης που προορίζεται για εμπορική χρήση γης. Γιατί πρέπει να συνδέσουμε την απασχόληση μόνο με κτίρια που φυτεύονται σε ελεύθερους χώρους;
Το πρόβλημα είναι ακριβώς η λέξη που χρησιμοποίησες: "Ανοικοδόμηση"!
Η Αθήνα λοιπόν δεν χρειάζεται άλλες οικοδομές, χρειάζεται πράσινο και ελεύθερους χώρους για να περπατάς εσύ και τα παιδιά σου (χωρίς να χρειάζεται να ψωνίζεις). Η αξία μιας περιοχής δεν αφορά κανέναν αν μεταφράζεται σε "αέρα", "ενοίκια" και "κόστος parking".

Και για να σου προκαλέσω το ενδιαφέρον να σου πω οτι ετσι μπάχαλο (και χωρις οικοδομές) όπως είναι τώρα η περιοχή, σου είναι κι εσένα πιο πολύτιμη για χιλιάδες λόγους που δεν μπορώ να αναπτύξω.

Ανώνυμος είπε...

apla erwthmata tha sou kanw na deis poso adiko exeis....
sto plisiestero parko - alsos tis geitonias sou exeis paei pote??? egw sou lew pote...poses pithanotites exeis na xareis to parko tou Elaiwna??? opou k an meneis, eimai sigouros oti den tha pareis pote to paidi sou panw apo mia fora sta egkainia na dei, na paiksei, na xarei to parko...
k egw o kalopistos lew oti pas se parka ...
einai stin moira tou afhmena??einai egkatalelimena ??einai andro narkomanwn ???einai katestramena???
Pes mou ena logo pou aksizei na ginei prasino olos o xwros...k epeidi to paw pio mprosta apoti exeis skeftei esy mexri twra , akou...
Pes oti ginete olo prasino, xwris to mall, xwris fulaksi k epopteia (pou sigoura o dimos den tha exei na plirwsei), xwris tpt...
an den katastrafei apo mono tou, emena poios mou eksasfalizei oti den tha kaei apo tous apogoiteumenous filathlous mias opoiadipote htthmenis omadas, meta apo agwna???? mou les??? ena spirto ipo8esh einai...
ara vlepeis oti oloi oi isxurismoi sou-sas peftoun sto keno...
den ofelei kanenan mas ...

ανεστης είπε...

Διάλογος κωφών...

Ανώνυμος είπε...

eides file mou, den mporeis na mou peis tpt... se evala stin 8esh sou me apla k logika epeixhrhmata....
epomenws min ginesai kollimenos... einai monodromos.... voithise k min stekesai empodio, esy k oloi oi alloi oi dh8en swthres toy Elaiwna, pseutokoultouriarides ka8odigites apo ta spitia tous stin kifissia k tin ekali ...

ανεστης είπε...

Ανώνυμε, είναι αλήθεια οτι τα έργα στο Βοτανικό σταμάτησαν επειδή η αρχαιολογική υπηρεσία βρήκε το τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟ;
(Δεν φταίω, εσύ άρχισες πρωτος το χαβαλέ...)

Ανώνυμος είπε...

kalo...
afou den exoume ti na poume twra, na to gurisoume sto xavale....