8/1/09

Η προμελετημένα "ανεγκέφαλη" βια

Επάνοδος!
Ευχές για Καλή Χρονιά σε όλους τους φίλους και περαστικούς!

Όσο πιο δύσκολη προοιωνίζεται μια χρονιά, τόσο πιο δυνατές πρέπει να είναι οι ευχές, σαν μια καταφυγή στο υπερφυσικό του ξορκίσματος, σαν μια ισχυρή ελπίδα που καλείται να υλοποιηθεί μέσα από την συμπαντική «Κοελική» συνομωσία!

Πέρα από την αναμενόμενη και εντελώς εκτός κλίμακας και αναλογίας Ισραηλινή γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, μας σημάδεψε και η μη αναμενόμενη επίθεση κατά του αστυνομικού στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Και δεν είναι δυνατόν να καταδικάζεις τη βία των Ισραηλινών και να μη βρίσκεις να πεις τίποτα κατά της δολοφονικής επίθεσης του αστυνομικού.

Γιατί «δεν είναι δυνατόν»; Γιατί ή είσαι κατά της βίας συνολικά, ή η άποψή σου είναι πολωμένη, ενταγμένη σε «στρατιά» και «παράταξη» οπότε στερείται και εγκυρότητας.

Ξεπερνάω τις αστείες συγκρίσεις που άκουσα τελευταία. Οτι ο ένας ήταν δεκαπεντάχρονος ανυποψίαστος και ο άλλος -ο εικοσάχρονος- ένστολος, οπλοφόρος και υποψιασμένος. Δεν ισχύει τίποτε από αυτά και όταν γίνονται τέτοιες συγκρίσεις είναι εκ του πονηρού. Εξυπηρετεί μόνο όσους συνειδητά ή όχι θέλουν να βάλουν σε ζυγαριά το θανατικό να το καταχωρήσουν μέσα τους ως "δίκαιο" ή "άδικο".

Ποτέ αλλαγές και ιδεολογίες δεν κατάφεραν να «περάσουν» με βία. Αυτό απ’ τη μία. Απ’ την άλλη φτάνει η απλή λογική. Που λεει ότι είναι τόσο ανεγκέφαλη αυτή η βία που επειδή με κανένα τρόπο δεν δικαιολογείται, καταντάει να είναι ύποπτα προμελετημένη.
Δηλαδή: Τροφοδοτείται η δράση και αντίδραση του εκκρεμούς που όσο πιο δυνατά κινείται στα άκρα τόσο αργεί να βρεθεί σε αδράνεια. Είναι η σχέση αιτίων και αφορμών που θα εμποδίσουν τον πιθανό αφοπλισμό της αστυνομίας, θα την κάνει βιαιότερη, θα φέρει καταλυτικές (και πιθανότατα αντιδημοκρατικές) καταλύσεις ελευθεριών, που καταργεί το όποιο ρεύμα συμπάθειας των αντιεξουσιαστών, που θα καταργήσει το «άβατο».

Και που σίγουρα θα αυξήσει και τη ροή κονδυλίων στην παρακμάζουσα αντιτρομοκρατική υπηρεσία την μόνιμα στελεχωμένη από κομματικούς «ημέτερους».

Και για όλα αυτά, δεν ψήνομαι για κανένα «Επαναστατικό Αγώνα» my ass…

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή η χρονιά προοιωνίζεται πολύ δύσκολη, η πιο δυνατή ευχή που περνάει τώρα από το μυαλό μου είναι
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ .
Λίγη συνείδηση και σεβασμός για τα ανθρώπινα δεν βλάφτει!
Κι επειδή απο ότι βλέπω σου κάνω ποδαρικό στα σχόλια σου αφήνω ενα πλατύ χαμόγελο και μια ευχή προσωπικά για σένα :Εύχομαι για το χρόνο αυτό μόνο χαρές να ζήσεις τόσο πολλές που να μπορεί και σ΄άλλους να χαρίσεις!

Ανώνυμος είπε...

καλη χρονιά σε όλους.......
να αναφέρω κάτι ανατριχιαστικό κατα την γνώμη μου?συμβαινει σε φιλη...
υψηλότατο στέλεχος της διευθυνσης ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ της ΓΑΔΑ εχει στησει ολόκληρη πλεκτανη ΚΑΙ ΕΚΒΙΆΖΕΙ ωστε να καταβροχθιζει δικά της ενοίκια με απατη.παραλίγο να της φαει το σπιτι η εφορια.ειναι τοσο εξοφθαλμα όλα αυτά που εμφανίστηκε σαν τριτεεγγυήτρια ι διευθυνυντρια της εφορίας για να την γλιτωσει....ανακεφαλαιωνω.....ο τιτλουχος που προανεφερα εξεβιαζε....καλα που της βρήκαμε εναν δικηγορο με τσαγανο....αν δεν τον βρουμε σε κανενα χαντακι......αυτα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα με βρεις -για το καλό του χρόνου- να διαφωνώ σε σημεία. Η βία είναι θετική ή αρνητική ανάλογα με το ρόλο που επιτελεί. Βία είναι οι φωνές ή η τιμωρία στο παιδί με στόχο να το συνετίσει, αλλά είναι θετική, εκτός αν ξεφύγει από τα πρεπούμενα εκ της ηθικής -κάθε κοινωνία την βλέπει διαφορετικά- όρια.

Προσωπικά, σαφώς διαφωνώ με την επίθεση κατά του αστυνομικού. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση τη βία αυτή δεν θα τη συμψηφίσω με την ασκημένη βία κατά του Γρηγορόπουλου. Και τούτο, επειδή ο αστυνομικός κατ' επιλογή του εντάχθηκε σε σώματα άσκησης βίας ως μακρύ χέρι του κράτους και κατ' επιλογή του συνειδητή εργάζεται εκεί. Από την άλλη, η προβοκάτσια είναι ολοφάνερη, όπως ακι τόσες άλλες φορές. Βέβαια, το να είναι στημένο από μυστικές υπηρεσίες κτλ, είναι πράγματι αστειότητα. Αλλά ότι είναι προβοκάτσια είναι βέβαιο και πασιφανής και ο λόγος μιας τέτοιας ενέργειας. Εξάλλου, φιλήσυχοι ή αγανακτησμένοι πολίτες είναι πολλοί.

Καλή χρονιά

ανεστης είπε...

@Δείμο
Το ζητούμενο είναι διαφορετικό ανάλογα με τη χρονική στιγμή. Κι αυτή τη στιγμή (ή τουλάχιστον τη στιγμή μετά την επίθεση κατα του αστυνομικού) δεν είναι ζητούμενο το αν η συνειδητή επιλογή κάποιου να ενταχθεί στην αστυνομία τον κάνει και στόχο.
Η διαφωνία μου είναι στο οτι αυτή τη στιγμή δεν τα συζητάς αυτά. Καταδικάζεις, (αφού έχεις κάνει ήδη την κριτική σου στο ρόλο των αστυνομικών) και διαπιστώνεις οτι αυτή η επίθεση έχει κι εσένα στόχο.

Τώρα σε φιλοσοφικό επίπεδο εγώ είμαι επιπλέον και κατα της όποιας βίας