1/8/08

Το φίδι τρώει την ουρά του



Ξέρει κανείς τι απέγινε με εκείνο το περίφημο μποϋκοτάζ που θα γινόταν στα σουπερμάρκετ κάθε Πέμπτη; Μήπως με το άλλο για τα γάλατα με τιμή πάνω από 1€ το λίτρο; Όχι;
Μήπως δοθήκαν τίποτα απαντήσεις για το πώς γίνεται να έχουμε τόσο (πολύ πιο) ακριβή βενζίνη στο Ελλάντα και δεν το πήραμε χαμπάρι;

Οι Έλληνες αστοί φεύγουν για διακοπές και βάζουν τα προβλήματα σε θέση pause, αλλά η διάθεση κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι. Το βλέπεις στο βλέμμα που είναι συννεφιασμένο και εκτός από μερικούς χλιδοχλιμπίκουλες (που σαφώς δεν έχουν οικονομικά προβλήματα και το επιδεικνύουν όπως μπορούν), οι περισσότεροι ξέρουν ότι τα έξοδα είναι πια πολύ μεγάλα για να γίνονται ανέμελα. Η διάθεση είναι σαφώς βαριά, σα να πηγαίνουν σε υποχρέωση και όχι σε διακοπές.

Κι όμως ελάχιστοι δείχνουν τη διάθεση να πολεμήσουν αυτή τη φοβερή αρπαγή των εισοδημάτων από μια «καρτελοποιημένη» αγορά που κάνει κανονικό πάρτι αισχροκέρδειας. Τα ακριβότερα γάλατα είναι ακόμα ανάρπαστα (λες και είναι φτιαγμένα από πιο αγνά υλικά), οι τιμές πληρώνονται αδιαμαρτύρητα και τα τούρμπο αυτοκίνητα με την αυξημένη κατανάλωση βενζίνης αυξάνονται σταθερά.
Το περίεργο της ιστορίας είναι ότι αυτοί που απαιτούν αύξηση μισθών και είναι (και σωστά) πρόθυμοι να κατέβουν σε διαδήλωση δείχνουν μια αντίστροφα ανάλογη διάθεση να κάνουν θυσίες, να αγωνισθούν για τα μποϋκοτάζ, για καταναλωτική συσπείρωση. Λες και δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα αυτή η δράση με τη διεκδίκηση του μισθού (την αύξηση δηλαδή του διαθέσιμου κεφαλαίου).
Τι σημαίνει αυτό; Πιθανότατα ότι έχουμε αποδεχτεί μέσα μας ότι όλα πάνε καλά με τις τιμές, ότι τα καρτέλ και οι τακτικές τους αποτελούν μια φυσιολογική κατάσταση, ίσως ότι πιο εύκολο είναι να πιέσεις για μεγαλύτερους μισθούς από μια ευημερούσα (και αισχροκερδούσα) επιχείρηση παρά να βρεις μια γραμμή ισορροπίας σε χαμηλότερα μεγέθη.
Και στην ουσία αυτό που θα επιτύχουμε με αυτό τον τρόπο, είναι να στεγνώσει η «πιάτσα» από μετρητό, να αυξηθούν τα δάνεια και τα κέρδη των τραπεζών, να γίνει ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, να φύγουν ακόμα περισσότερες γραμμές παραγωγής για γειτονικές φτηνότερες χώρες. Και μετά να πρέπει τα καταναλωτικά αγαθά να παράξουν τα ίδια κέρδη αλλά με λιγότερους αγοραστές, άρα ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και πάει λέγοντας. Όπως γίνεται πάντα σε μια οικονομία σε συρρίκνωση. Άλλωστε ο όρος "ουροβόρος" που χρησιμοποιείται παγκόσμια για το φίδι που τρώει την ουρά του είναι 100% ελληνικός.
Αλλά τι λέμε τώρα, με τη θάλασσα να μας περιμένει… κι αύριο μέρα είναι, σωστά;

9 σχόλια:

K-Top είπε...

Δεν έχω νούμερα να το στηρίξω, αλλά στον Βερόπουλο της γειτονιάς μου, κάτι αυστριακά γάλατα που φέρνει και τα πουλάει προς 0,75 το λίτρο φεύγουν πάρα πολύ.

Ακόμα πάντως αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ένα γάλα που έρχεται από την Αυστρία να είναι 50% φθνότερο από ένα που παράγεται εδώ...

ανεστης είπε...

Απλό είναι, στην Αυστρία τα γάλατα δεν διαφημίζονται στην τηλεόραση. Αυτό το "φουσκωμένο" marketing του ελληνικού "φρέσκου" γάλακτος δημιουργεί την μεγάλη απάτη. Χρήσιμο tip! Θα τα αναζητήσω...
Διακοπές ακομα;

Στάθης Χαϊκάλης είπε...

καλές διακοπές σε όλη την παρέα.. Βοηθάει να είμαστε προσεκτικοί όταν αγοράζουμε.. Δεν χρειάζεται υπερβολή, αρκεί να δείξουμε λίγη προσοχή, ειδικά στους τόπους που θα πάμε διακοπές.
Καλά μπάνια, να γυρίσουμε με νέα ορμή..

Agobooks είπε...

Καλά να περνάς Ανέστη μου! Κατα τ'άλλα, άστα να πάνε!

Agobooks είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπάρχει μία αρνητική στάση απέναντι στα μποϋκοτάζ, ακόμα από την αριστερή λογική του συνδικαλισμού, που έχει διοχετευτεί σε όλα τα ελληνικά στρώματα. Εξάλλου, για πολλούς άλλο είναι να αγωνίζονται με μία πορέια και άλλο σε βάρος κάποιας επιθυμίας τους.

Σε αυτά όλα βέβαια πρέπει να δούμε και την ανεπάρκεια των διαφόρων φορέων να κινητοποιήσουν τον κόσμο, που τους βλέπει ως φορείς κέρδους. Οι πολίτες δεν τους έχουν σε υπόληψη και εκείνοι προσπαθούν με σπασμωδικές κινήσεις να το επιβεβαιώσουν, αφού απλά ανακοινώνουν κινητοποιήσεις χωρίς να προσεγγίσουν τον ίδιο τον αγοραστή έξω από κάποιο κατάστημα, από κάποιο σούπερ μάρκετ.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε κουραστεί όλοι,μου φαίνεται.Υπάρχει μια γενική γκρίνια.Αλλά δεν μπορώ να ακούω εκείνους που λένε, ότι ο Ελληνας τζάμπα κλαίγεται!Ναι,είναι λίγο στο χαρακτήρα μας να μιζεριάζουμε,αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς.
Τις προάλλες ήμουν με παρέα κι έκραζα,γιατί δεν μπο'υ'κοτάρουμε όλα τα πλοία,να μην γίνει κανένα ταξίδι..Κι άκουσα εκείνο που συχαίνομαι:έεεεελα τωρα,έτσι είναι...Νταααααααααααα!!!!Κράτος και πολίτες μπορούμε να ισιώσουμε κάποια πράγματα.Και μην κατηγορούμε τους Έλληνες που θέλουν να πάνε διακοπές!Και που γεμίζουν τις καφετέριες!Γιατί δεν κατηγορούμε τους πολιτικούς,που πάνε τζάμπα στη Βιέννη για το Euro???
Συγνώμι για το σεντόνι,είναι μονό τουλάχιστον...:)

ανεστης είπε...

@Σταθη
Καλα τα λες, αυτοσυγκράτηση ναι. Αλλά στην Ανάφη και στη Φολέγανδρο. Στη Σαντορίνη και στη Μύκονο;

@n.ago
Επίσης Νίκο, καλές διακοπές αν δε πήγες.

@Δείμο
Η αριστερά που ξέρω βασίζεται στην ύπαρξη καρτέλ και κακών πολυεθνικών. Τι θα κάνουμε [χωρίς βαρβάρους] αν ο ίδιος ο καταναλωτής -χωρίς τις αριστερές ηγεσίες- βάλει τα πράγματα στη θέση τους; Άντε μπάτε σκύλοι αλέστε;

@anta
Σωστά, υπάρχει γκρίνια, αλλά αν ζεις στην Ελλάδα και δεν έχεις λόγο να γκρινιάζεις, ή λοβοτομημένος είσαι, ή σε extasy overdose.

patsiouri είπε...

Πες τα ρε Άντα, κι'εγώ έχω βαρεθεί από τότε που άρχισε ο Ιούλιος να προσπαθώ να ψήνω κόσμο να μη μπεί σε πλοίο...
Βέβαια, η Ελαφόννησος και η Λευκάδα βούλιαξαν φέτος, και του χρόνου!