18/12/07

Αγιος Βασίλης έρχεται απο το Foshan της Κίνας



Και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι τα παιχνίδια που κατασκευάζονται στην Κίνα, όχι μόνο είναι ανασφαλή σαν κατασκευές αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνα αφού περιλαμβάνουν μόλυβδο και άλλα τοξικά συστατικά στα χρώματά τους.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τα φτηνιάρικα ανώνυμα παιχνίδια των καλαθιών και των μαζικών «ανεξάρτητων» εισαγωγών (με τα οποία θα παίξουν τα παιδιά των χαμηλών εισοδημάτων), αλλά και τα παιχνίδια των πολυεθνικών εταιριών. Η Matell τον περασμένο Αύγουστο ανακάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες παιχνίδια Barbie και Batman που βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, ακολουθώντας τη Hasbro που έκανε το ίδιο ένα μήνα νωρίτερα.
Και καλά, οι μεγάλες και επώνυμες εταιρίες το κάνουν γιατί δεν μπορούν να ρισκάρουν τη λερωμένη τους φήμη. Με τα ανώνυμα και φτηνά όμως που κατά δεκάδες τόνους εισάγουν τα παιχνιδομάγαζα τι γίνεται; Πως ελέγχονται αυτά; Υπήρξε άραγε κάποιος έλεγχος από το χημείο του κράτους σε αυτές τις τεράστιες ποσότητες που είναι στοκαρισμένες στην Ελλάδα από νωρίς για τη Χριστουγεννιάτικη αγορά στα μαγαζιά της χώρας; Γιατί προφανώς η παραγωγή των παιχνιδιών αυτών έχει γίνει πριν την κρίση των καλοκαιρινών ανακλήσεων!
Ναι, αμέ…
Οι ανακλήσεις των παιχνιδιών ξεκίνησαν από μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και ορισμένες χώρες της ΕΕ) όπου όχι μόνο λειτουργούν ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά υπάρχουν και οργανωμένα καταναλωτικά fora.
Μα καλά, δεν είναι ανόητο να περιμένουμε από τους ανώνυμους Κινέζους κατασκευαστές παιχνιδιών να σέβονται την υγεία των δικών μας παιδιών από τη στιγμή που έχουν τα δικά τους σαν εργάτες στα εργοστάσια;

Είμαστε τόσο αφελείς να πιστεύουμε πως η Κίνα που πλέον κατασκευάζει το 100% των παιχνιδιών θα ξοδέψει χρήματα για έρευνα και έλεγχο τη στιγμή που το ΜΟΝΟ ζητούμενο είναι το χαμηλό κόστος;

Και να ήταν μόνο τα παιχνίδια… Το ίδιο γίνεται και σε ένα σωρό προϊόντα. Οδοντόκρεμες με αρσενικό και συστατικά αντιψυκτικών αυτοκινήτων (!) που ανακαλύφθηκαν τυχαία από ένα καταναλωτή στον Παναμά, τροφές για κατοικίδια, κραγιόν και πάει λέγοντας.
Στέκομαι όμως ειδικά στα παιχνίδια γιατί μέρες που είναι, έχουν ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, είναι η ιστορία σαδιστικά ειρωνική.

Ο iΒασίλης δεν φέρνει δώρα από την Καισαρεία ή τον Βόρειο Πόλο αλλά από το Foshan και το Hubei, που έχουν κατασκευαστεί με υλικά τη παγκοσμιοποίηση, το αυξημένο πετρελαϊκό κόστος και τα κερδών που πρέπει να αυξηθούν για να συνεχιστούν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις. Κι αυτή η συνταγή φτιάχνει δώρα - δηλητήριο.

Ξεπουληθήκαμε μαζικά και σαν καταναλωτές και σαν γονείς στην παραγωγή χαμηλού κόστους ενώ ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. «Ευαισθητοποιημένοι» κατά τα άλλα, προσέχουμε μεν να μην αγοράσουμε στα παιδιά μας πολεμικά παιχνίδια αλλά μετά αναρωτιόμαστε γιατί θερίζει ο καρκίνος.

Υ.Γ. Μα είμαι με τα καλά μου; Περιμένω ευαισθησία σε τέτοιο θέμα από γονείς που καπνίζουν δίπλα στα παιδιά τους;;;

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που είπες για γονείς που καπνίζουν διπλα στα παιδιά τους....το ξερεις οτι σε ολους τους παιδοτοπους επιτρέπεται το κάπνισμα;ξερεις σε αυτους τους μικρούς χωρους που κάθε σάββατο και κυριακή συνωστίζονται 50 και 60 παιδάκια απο βρέφη μεχρι 8 χρονων;.οτι ολοι οι γονεις φυσάνε και ξεφυσάνε τα τσιγάρα τους μεσα στις μουρες λαχανιασμενων απο το παιχνιδι παιδιών;οτι αυτοι ειναι χωροι με μηδέν εξαερισμό και μόλις ανοίξεις μια χαραμάδα στην πόρτα ολοι ουρλιάζουν "ΚΛΕΙΣΤΕ !!!ΘΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!"(και χασουν την βόλτα στο mall!!)

mamma είπε...

Ξέχασες τους γονείς που βάζουν τα παιδιά χωρίς ζώνη στο αυτοκίνητο και μερικούς κορυφαίους που τα έχουν και στο μπροστινό κάθισμα και χωρίς ζώνη.

K-Top είπε...

Αυτοί οι γονείς είναι οι ίδιοι που αναρωτιούνται γιατί η νεολαία είναι έτσι σήμερα, χωρίς ιδανικά κλπ. Είναι αυτοί που μαθαίνουν στα παιδιά τους πως έχουν μόνο δικαιώματα και καμία υποχρέωση. Είναι οι μεγάλοι ένοχοι για τους εκκολαπτόμενους νεοέλληνες, τους μεθαυριανούς πολίτες που θα έχουν κάτω από τη γλώσσα το "ξερεις ποιος είμαι εγώ?", αισθανόμενοι αδικημένοι από το σύμπαν ολόκληρο μέσα στον μικρό εγωκεντρικό τους κόσμο. Περαστικά μας...

ανεστης είπε...

@Δεντράκι
Νομίζω οτι πριν απο 1-2 εβδομάδες πέρασε ρύμθιση που απαγορεύει το κάπνισμα σε παιδότοπους. Θέλουμε ΝΟΜΟ για να μη κάνουμε το αυτονόητο! Πόσο μπάζα είμαστε; Πριν δύο μέρες έβλεπα μια οδηγό που είχε το παιδί στο πίσω κάθισμα, κλειστά παράθυρα και κάπνιζε του καλού καιρού.
Κάθε εισπνοή και τζούρα. Καθόμουν και την κοιτούσα...
Με έβλεπε που την κοιτούσα και προφανώς αναρωτιόταν "τι κοιτάει ΑΥΤΟΣ ο μαλάκας"

ανεστης είπε...

@mamma
Καθόλου δεν τους ξέχασα... Ξεχνούνται; Κάθε μέρα τους βρίσκω μπροστά μου.

@atron
Λες τελικά να είναι καλύτερα να πεθάνουμε απο τα Κινέζικα τοξικά να καθαρίσει ο τοπος;

Ανώνυμος είπε...

Ααααα, ώστε εσύ ήσουν ο μαλάκας που με κοίταζε, ε;

Ανώνυμος είπε...

@ ανεστης
Ευχαριστώ για την πληροφορία!Πιανω δουλειά! εχω μια καταγγελία να κάνω στο 1520 (που μεχρι στιγμής αρκετες φορες εχει βγει σπαθί!!)σε εναν παιδοτοπο. που το ειχε κανει τεκε!...

ανεστης είπε...

Και σε μένα είχε κάνει καλή εντύπωση το 1520 (ακτός απο την περίπτωση που αφορούσε τράπεζα όπου εκεί φάνηκε ποιά είναι η πραγματική εξουσία στη χώρα), αλλά δεν νομίζω πως είναι της αρμοδιότητάς τους.

Ανώνυμος είπε...

Με εχουν εξυπηρετήσει σε μαλα@ία της cosmote.Μου ειχαν πει να στείλω ενα fax σε αυτους και να το κοινοποιησω και στην cosmote η οποία μέσα σε 10 μέρες με πήρε τηλέφωνο και ζήτησε συγνώμη στέλνοντας courier με δικη τους χρέωση(!!!) για να μου επιστρέψουν τα 50€....και αλλες τέσσερις φορες ηταν πολυ γρήγοροι. Εχουν καθαρισει για θέμα του ΙΚΑ που έκλεινε ραντεβού μόνο τις ωρες που προτιμούσε ο γιατρός.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤ.....οχι ΙΚΑ.sorry!!και καθαρισαν με τον Διοικητή,ο οποιος δεν είχε ιδεα!.Ενα μπάτσο που θέλουμε!!

Antonios Politakis είπε...

ανέστης είπε : Είμαστε αφελής να πιστεύουμε πως η Κίνα που πλέον κατασκευάζει το 100% των παιχνιδιών θα ξοδέψει χρήματα για έρευνα και έλεγχο τη στιγμή που το ΜΟΝΟ ζητούμενο είναι το χαμηλό κόστος

Και όμως η Κίνα αρχίζει να πρωτοπορεί στην έρευνα, σιγά σιγά αρχίζουν να έχουν πανεπιστήμια και αστική τάξη και ΄΄ολα. Βέβαια οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τόσο γρήγοροι που η ανάπτυξη των ελεγκτικών δομών δεν τους προλαβαίνει και όμως αναπτύσονται και αυτοί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τί εισάγουμε.
και να σου πώ κάτι καλύτερα μέσης ποιότητας κινέζικο παρά το αντίστοιχο μεσαίο της Ελλάδας.

zouri1 είπε...

θελω απλα να σας γνωστοποιησω οτι οι Κινεζοι παραγουν οτι τους ζητησουν.Οταν ζητας ενα πολυ φθηνο προιον,θα παρεις ενα πολυ φθηνο προιον.Οι εταιρειες τα θελουν αυτα για να βαλουν μετα μεσα την διαφημιση και το μεγαλο τους κερδος.Οταν τους ζητηθει καλο προιον ,παραγουν καλο προιον.Εχω παει σε εργοστασια στην Κινα,και ειναι υψηλης τεχνολιγιας.Οι μεγαλες εταιρειες στηνουν με δικη τους ευθυνη εργοστασια,και βαζουν μεσα ολο το know how τους,και δεν δινουν την παραγωγη τους σε φασον.Για αυτο ας μην κατηγορουμες μονο την Κινα,αλλα και αυτους που δινουν τις παραγγελιες.

ανεστης είπε...

@antonios
Η έρευνα που πράγματι γίνεται δεν αφορά τουλάχιστον αυτή τη στιγμή την παραγωγή που γίνεται για τους λιγούρηδες που παραγγέλνουν σε rock bottom τιμές. Πράγματι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τέτοιοι που η Κίνα όχι μόνο διαδικασίες δεν προλαβαίνει να ρυθμίσει αλλά ούτε περιβαλλοντική διαχείριση. Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Ήμουν εκεί πριν ακριβώς ένα χρόνο και είδα μια απέραντη χωματερή. «Δεν προλαβαίνουν τώρα έχουν δουλειές».

@zouri
Κατ αρχήν το παράπονό μου απο σένα είναι οτι δεν διαβάζεις προσεκτικά...

Αυτό το «παράγουν οτι τους ζητήσουν» είναι εν μέρει αλήθεια. Η παραγωγή στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μετά από παραγγελία. Κανείς όμως αγοραστής δεν παραγγέλνει παιχνίδια με μόλυβδο ή χωρίς, όπως φαντάζομαι δε θα σκεφτείς ποτέ κι εσύ να παραγγείλεις γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα που «να μην έχει πεθάνει από γρίπη των πουλερικών». Η Δύση κάποια πράγματα τα θεωρεί δυστυχώς αυτονόητα ενώ για την Κίνα δεν είναι για να μη θεωρείται το «φθηνό» προϊόν και μη θανατηφόρο. Στην περίπτωση της οδοντόκρεμας ας πούμε δεν υπήρξε κάποια παραγγελία «με αντιψυκτικό» στα συστατικά της κι εκεί μιλάμε για ένα Κινέζικο brand.
Φυσικά υπάρχουν εργοστάσια που παράγουν συγκεκριμένα προϊόντα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και έχουν συγκεκριμένες συμβάσεις. Αλλά την πλειονότητα των περιπτώσεων και της παραγωγής αυτά δεν την αγγίζουν (δεν αναρωτιέσαι για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια;).

Από οτι θα είδες(;) στο post έχω βάλει σε κυρίαρχη θέση τα δεδομένα «παγκοσμιοποίηση, το αυξημένο πετρελαϊκό κόστος και τα κέρδη που πρέπει να αυξηθούν». Άρα αυτό που λεω λοιπόν είναι οτι χρειάζεται έλεγχος.
Που διαφωνείς;

zouri1 είπε...

συγνωμε αλλα δεν ειπα πουθενα,οτι διαφωνω καπου με αυτα που λες,αρα εσυ να με διαβαζεις πιο προσεκτικα,:)Πηγα πιο εκει το θεμα που γραφεις και εγραψα την αποψη μου,δεν διευκρινησα ομως οτι εγω αναφερομαι μονο για παπουτσια και ρουχα,δεν γνωριζω τιποτα απο οδοντοκερμες και παιχνιδια.

K-Top είπε...

Η αλήθεια είναι πως οι κινέζοι συμπεριφέρονται σαν τον εξολοθρευτή στο Terminator 2. Αν τους πεις να μην σκοτώσουν κανέναν, μπορεί απλά να τους αφήσουν όλους ανάπηρους. Αν τους ζητήσεις τα ρέστα, θα σου πούνε "δεν σκοτώσαμε κανέναν".

Όταν δέχονται μία παραγγελία, κάνουν τα πάντα για να ικανοποήσουν τον πελάτη σε θέμα αποτελέσματος και κυρίως κόστους. Ειδικά κόστους θα έλεγα. Ξέρουν ότι η δύναμη τους βρίσκεται εκεί και ακριβώς λόγω των ανύπαρκτων ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα, το εκμεταλλεύονται. Για αυτούς είναι θέμα παγκόσμιας κυριαρχάς με βάση το κόστος οπότε υπό αυτό το σκεπτικό θέματα περιβαλλοντικά (ανθρώπινες ζωές included) είναι ξεκάθαρα δεύτερης μοίρας. Θεωρούν ότι με αυτά θα ασχοληθούν μετά, αφού καταφέρουν και εδραιώσουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

Φυσικά τα γεράκια της δύσης κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτή την ιστορία, αφού όταν τείθεται θέμα πλουτισμού ή οικολογικής συνήδεισης, έχουμε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πως η οικολογία στη δύση χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές σαν εργαλείο μαρκετινγκ και όχι σαν κάτι που πραγματικά μας απασχολεί.

ανεστης είπε...

@Zouri
Αν σε αδίκησα με συγχωρείς.
Τα παπούτσια και τα ρούχα παράγονται χωρίς παραγγελία σε 3 κατηγορίες: ΑΑ είναι η κατηγορία της ΤΕΛΕΙΑΣ απομίμησης γνωστών μαρκών, πολλές φορές μα τα ίδια ακριβώς υλικά. Μετά είναι τα Α που είναι απομίμηση αλλά με φτηνά υλικά και ακολουθούν τα Β που είναι αυτά που αγοράζει ο κόσμος στα Κινέζικα και εντός Κίνας (αν πάτε ποτέ να ξέρετε τι και πως θα τα ζητήσετε).

@atron
Και ακόμα δεν είδες τίποτε. Όταν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής μεταφερθεί εκεί, να δεις πως η μονοπωλιακή θέση τους θα μας χορέψει στο ταψί...

K-Top είπε...

Όπως στην τελική είχε πει και ένας αστροναύτης (δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει το όνομά του), "Δεν με ενοχλεί που κάθομαι επάνω σε μερικούς τόνους εκρηκτικά, αλλά το γεγονός ότι αυτά κατασκευάστικαν από κάποιον που έδωσε την χαμηλότερη προσφορά".

ανεστης είπε...

Σωστό! και ισχύει και για τους στρατιώτες αυτό!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, στο 99% των περιπτώσεων δεν έχεις επιλογή: πας στο μαγαζί να αγοράσεις κάτι ΜΗ-κινέζικο (διότι έτσι, σου περισσεύουν και γουστάρεις να τα χώσεις!) και σου απαντάνε οτι δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ μη-κινέζικο!!!

... Οπότε ή δεν αγοράζεις τίποτα (που συχνά, δεν είναι επιλογή!) ή ψάχνεις τι είναι λιγότερο επικίνδυνο.

ανεστης είπε...

@espoir
Εξαρτάται ίσως και για ποιά ηλικία θες να ψωνίσεις. Για τα πολύ μικρά, ίσως υπάρχουν κάποια ξύλινα φροντισμένα ευρωπαικά.