6/10/11

Ο Wilhelm, ο Jonas κι ο Steve



Ποιός ήταν ο Edward Jenner;


Ένας γιατρός σε μια επαρχία της Αγγλίας, που ανακάλυψε το εμβόλιο κατα της ιλαράς.  Αρήθηκε να κατοχυρώσει το εμβόλιο σαν πατέντα γιατί αυτό θα το έκανε ακριβό και άρα δυσπρόσιτο στο φτωχό πληθυσμό της Αγγλίας του 19ου αιώνα.


Δε θα σας κατηγορήσει κανείς που δεν τον ξέρετε.






Ποιός ήταν ο Wilhelm Conrad Röntgen;






Είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τις ακτίνες Χ. Χάρη στην εφεύρεσή του που βοήθησε τη διάγνωση για ένα σωρό παθήσεις, κέρδισε το πρώτο Νομπελ Φυσικής το 1901. Παρά τη φήμη που κέρδισε, επέλεξε να χαρίσει  την ανακάλυψή του στην ανθρωπότητα με το να μη την κατοχυρώσει με πατέντα ενώ χάρισε και τα χρήματα του βραβείου Νόμπελ στο πανεπιστήμιο όπου φοίτησε για να βοηθήσει την έρευνα

Με το δίκιο σας δεν τον ξέρετε.



Ποιός ήταν ο Jonas Salk;

 

Είναι ο ερευνητής γιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο κατα της πολυομυελίτιδας. Δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για προσωπικό κέρδος, δεν έκανε καμία πατέντα για την ανακάλυψή του. 
Όταν σε μια συνέντευξη τον ρώτησαν για το ποιός έχει την πατέντα του φαρμάκου, απάντησε: "Κανένας. Μπορείς να βάλεις πατέντα στον ήλιο;"
Τα χρόνια πριν πεθάνει, τα αφιέρωσε για να ερευνά θεραπεία για το AIDS.


Ε, δε χάλασε ο κόσμος που δεν τον ξέρετε.


Ποιός ήταν ο Νικολά Τέσλα;

Nikola Tesla as an elderly man.


Ε, οι περισσότεροι τον ξέρετε. Έκανε ένα σωρό ανακαλύψεις. Ποτέ δεν προσπάθησε να τα κλειδώσει με πατέντες. Σαν ποτέλεσμα, παρα το γεγονός οτι οι ανακαλύψεις του σήμερα χρησιμοποιούνται σε ένα σωρό εφαρμογές, πέθανε πάμφτωχος. 





Ποιός ήταν ο Steve Jobs;





Ο άνθρωπος που έφυγε σήμερα είναι αυτός που έκανε επιτυχία το iphone, το ipad, το ipod, τα Mac. 
Στις περισσότερες των περιπτώσεων πήρε ήδη διαδομένες τεχνολογίες, τις "ανασυσκεύασε" σε ένα ιδιοφυές ελκυστικά design και δημιούργησε ένα κλειστό και χιλιοπροστατευμένο με πατέντες οικοσύστημα εφαρμογών και συσκευών που έκανε την Apple την πρώτη παγκόσμια οικονομική δύναμη σήμερα.
Έκανε τον κόσμο στις δυτικές πλούσιες κοινωνίες να ακριβοπληρώνει μια συσκευή και να είναι και πανευτυχής. Σε βαθμό του να γίνεται και φανατικός οπαδός(!) της μάρκας.
Κάθε του ομιλία και παρουσίαση ανέβαζε μετοχές, χρηματιστήρια, κινούσε μια ολόκληρη μηχανή χρήματος.

Άφησε πίσω του μια περιουσία πάνω απο 7 δις δολάρια.
Τον ήξεραν όλοι.





21 σχόλια:

Unknown είπε...

Αν συγκρίνουμε την αναλογικότητα των μέσων επικοινωνίας(εφημερίδα vs internet) μια χαρά γνωστοί θα ήταν και οι άλλοι, τώρα για το οικοσύστημα που λές μπαίνω στο εξής ερώτημα. Έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα, με άλλα λόγια αν δεν έκανε το οικοσύστημα έτσι κλειστό, θα είχε αρκετά κέρδη για να χρηματοδοτήσει και να ενώσει όλες αυτές τις τεχνολογίες σε μία συσκευή? αφήνω το design απέξω.

Αντώνης είπε...

Αν είχες “επαγγελματικό” blog, ή αν είχες διαφημίσεις, θα την καταλάβαινα αυτή την ανάρτηση. Θα ήθελες να εκμεταλλευτείς το ενδιαφέρον του κόσμου στον Jobs για να τραβήξεις βλέμματα και να γράψεις pageviews στις διαφημίσεις σου.

Αν ήσουν μέτοχος ενός ανταγωνιστή της Apple, θα την καταλάβαινα αυτή την ανάρτηση. Θα ήθελες να χτυπήσεις τον ανταγωνιστή σου σε μία στιγμή αδυναμίας για δικό σου όφελος.

Επειδή όμως δε μου φαίνεται να είσαι κάτι από τα παραπάνω, δεν την καταλαβαίνω. Πως μειώνει η περιουσία του Jobs την σημαντική συνεισφορά αυτών που αναφέρεις; Τι έχεις κάνει εσύ, πριν από σήμερα, για να διαδώσεις το πραγματικά σωτήριο έργο τους; Τους έχεις αναφέρει ξανά ή τους ξέθαψες σήμερα για πρώτη φορά;

Πως μειώνει η αξιοθαύμαστη επαγγελματική πορεία ενός ανθρώπου το έργο όσων αναφέρεις; Είναι άσχετα μεταξύ τους. Ένας άνθρωπος που για πολλούς αποτελεί πηγή έμπνευσης με την επιμονή του στην τελειότητα και την δύναμή του να μην το βάζει κάτω. Που άλλαξε συθέμελα ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου μας, αυτό της τεχνολογίας.

Ο Jobs δεν ήταν γνωστός λόγω της περιουσίας του. Ήταν διάσημος ως ο αρχηγός της Apple, μιας εταιρίας που δημιουργεί πολυτελή και καινοτόμα προϊόντα.

Ανέστης είπε...

@apolitakis
Όπως έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν (Android) δε θες ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να δημιουργήσεις ένα οικοσύστημα, διότι η θεωρία κότας και αυγού που εφαρμόζεται κι εδώ φέρνει τα κέρδη και απο τη δημοφιλία μια πλατφόρμας.

Όσο για τα κέρδη... η Apple αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα και για καλύτερες τιμές και για καλύτερες συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που παράγουν τα καλούδια της ωστε να μην αυτοκτονούν (ναι, ακόμα κι αν δεν ανήκουν απευθείας στο εργατικό δυναμικό της). Πες μου όταν δεις να γίνεται ένα απο τα δύο.

Xavier είπε...

Του ανθρώπου του βγάζω το καπέλο για το γεγονός έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τα προϊόντα της Apple είναι καινοτόμα και ότι αγοράζοντάς τα γίνεται μέλος μιας ξεχωριστής "elite". Δεν είναι γνώστης του marketing αλλά ο τρόπος που το κατάφερε μου φαντάζει σχεδόν μαγικός.

Όλα αυτά βέβαια είναι απλά χαρακτηριστικά της υπερκαταναλωτικής και σημαντικά αποβλακωμένης σημερινής δυτικής κοινωνίας.

Xavier είπε...

"Δεν είμαι γνώστης του marketing..." ήθελα να πω.

Ανέστης είπε...

@Αντώνη δε σε καταλαβαίνω.
Γιατί χρειάζομαι ταπεινά κίνητρα για να διατυπώσω ένα προβληματισμό για την εποχή μας;
Κατ αρχήν όπως θα είδες συγκρίνω εποχές, μετά εταιρίες και ανθρώπους.

Και σήμερα αν ζούσαν οι μεγάλοι γιατροί-ερευνητές πιθανόν να δούλευαν στα εργαστήρια πάνω σε πατέντες της Pfizer όπως γίνεται σήμερα με όλη την ιατρική έρευνα.

Συμφωνώ. Ο Τζόμπς δεν έγινε γνωστός λόγω της περιουσίας του. Έγινε γνωστός γιατί σε μια ακραία εγωκεντρική εποχή, άλλαξαν οι κοινωνικές προτεραιότητες και τα ζητούμενα. Φτάσαμε βλέπεις να θεοποιούμε το μηχανάκι που μας ορίζει την καθημερινότητα.
Όχι τη δυνατότητα των μαζών να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία για να βελτιώσουν τη ζωή τους με χαμηλό τίμημα, αλλά την ακριβοπληρωμένη καύλα της χρήσης.

Αυτές τις σκέψεις διατύπωσα, συγγνώμη αν είμαι ιερόσυλος αλλά εγώ τοτέμ δεν έχω.

Ανέστης είπε...

@Xavier
Κι εγώ του βγάζω το καπέλο. 'Ηταν ένας απο τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της εποχής μας.

D.O.A. είπε...

Οτι καλυτερο διαβασα...
Μπραβο

Ωκεανός είπε...

A γειά σου..!!!

Αντώνης είπε...

Δεν έχει να κάνει με τοτέμ, ούτε με θρησκευτικές έννοιες όπως άκομψα προσπάθησες να το στιγματίσεις.

Από τα λεγόμενά σου, από την επιλογή των σχολίων σου, μου φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις ακριβώς ούτε την πορεία του Jobs, ούτε και την συνεισφορά του στον χώρο των προσωπικών Η/Υ. Μάλλον δεν είσαι του χώρου των Η/Υ. Μάλλον γνωρίζεις ότι έχει ειπωθεί στην τηλεόραση, άντε και σε κανένα τυχαίο ειδησεογραφικό blog.

Δεν θα σε κατηγορήσει κανείς που δεν ξέρεις.

Ο σεβασμός δεν πηγαίνει στον ίδιο τον αποθανόντα (πλέον τον έχει ακόμα λιγότερο ανάγκη) όσο σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εμπνευστεί. Δεν μιλάμε για 15χρονα πιτσιρίκια που καυλώνουν όπως λες κι εσύ, παίζοντας Angry Birds στο iPhone τους. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί άμεσα μαζί του και περιγράφουν την εμπειρία σαν κάτι που τους έκανε καλύτερους στη δουλειά τους. Για επαγγελματίες που με τα εργαλεία της Apple μπόρεσαν να εμπνευστούν και να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους πολύ πιο εύκολα. Μιλάμε για γονείς που πήγαν τα παιδιά τους σε ταινία της Pixar και έφυγαν βουρκωμένοι οι ίδιοι.

Με το δίκιο σου δεν ταυτίζεσαι.

O Jobs δεν έγραφε κώδικα. Σίγουρα δεν έπιανε το πενάκι να ζωγραφίσει ο ίδιος τους χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων. Οπωσδήποτε δεν δημιούργησε το φαινόμενο του iPod και του iPhone από μόνος του, ούτε για την ψυχή της μάνας του ή για να σώσει τα παιδάκια της Αφρικής.

Το software αλλά και το hardware της Apple όμως με έχει κάνει να χαμογελάω πολλές φορές. Οι ταινίες της Pixar με έχουν κάνει να βουρκώσω αλλά και να νιώσω σαν μικρό παιδί.

Ε δε χάλασε ο κόσμος αν δεν σου έχει συμβεί εσένα προσωπικά.

Nikos είπε...

@Αντώνης μήπως είσαι υπερβολικός όταν λες ότι επαγγελματίες εμπνεύστηκαν τις ιδέες τους επειδή χρησιμοποιούσαν προϊόντα της Apple?

Αν όντως είσαι στον χώρο των Η/Υ θα ήξερες ότι εκτός από πολλούς φίλους ο Jobs είχε και πολλούς "εχθρούς" που θεωρούσαν τον Jobs ένα μεγάλο πωλητή και όχι ένα μεγάλο οραματιστή. Παράδειγμα, οι οπαδοί του ελεύθερου λογισμικού γράφουν πάνω κάτω αυτά που λέει και αυτό το άρθρο από την δεκαετία του 80.

Στο χώρο των Η/Υ λοιπόν υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που όντως πιστεύει ότι η Apple δημιουργεί πολυτελή και καινοτόμα προϊόντα αλλά υπάρχει και μια άλλη μερίδα ανθρώπων που πιστεύει ότι τα προϊόντα της Apple κάθε άλλο παρά καινοτόμα είναι (θεωρούν οτι κλέβει ιδέες) και ότι πουλάει τα προϊόντα της πολύ πάνω από την πραγματική τους αξία με την δικαιολογία οτι είναι πολυτελή προϊόντα.

Και τέλος δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείς υπεύθυνο τον Jobs για το ότι βούρκωσες σε ταινία της Pixar. Πρόεδρος της εταιρίας ήταν.

ανεστης είπε...

@Αντώνης
Δε θα συνεχίσω, είναι διάλογος κουφών. Δεν διάβασες τίποτε απο αυτά που έγραψα στην προηγούμενη απάντηση.

Πιτσιρικάς πάντως βούρκωσα με τον Bambi. Ομολογώ, δε σκεφτόμουν ούτε ήμουν ευγνώμων στους μετόχους της Disney.

Khlysty είπε...

Σε μια εποχή χωρίς εμφανείς "ήρωες", ο Τζομπς έπαιξε αυτό το ρόλο και τον έπαιξε καλά. Από εκεί και πέρα, δεν έχω να προσάψω τίποτα στο ποστ σου: είναι σωστό και αρκούντως δίκαιο έναντι ενός ανθρώπου που, ως εξαιρετικός marketeer και, ενδεχομένως, ικανός στο να παράγει ιδέες, δημιούργησε ένα πανίσχυρο brand name. Αυτά...

ανεστης είπε...

@Khlysty
Αυτό είναι που ονομάζω "ψύχραιμη αντιμετώπιση/σχόλιο".

Αντώνης είπε...

Χμ, πλάκα έχει να μιλάνε οι φίλοι της σχολής του ανοιχτού λογισμικού για οπαδισμό και θρησκευτική προσήλωση όσων δεν συμμερίζονται τις δικές τους απόψεις. Ας μην πάμε προς τα εκεί, έχω παρακολουθήσει τόσο την πορεία του Ελεύθερου Λογισμικού, όσο και την πορεία της Apple αλλά και της Microsoft. Ελπίζω να μην χρειάζεται να καταθέσω δήλωση computerικών φρονημάτων για όσα λέω.

Μπορώ να καταλάβω την έλλειψη ταύτισης ή έμπνευσης από τις ίδιες πηγές. Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ υπάρχει εμφανώς μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από το έργο ενός ανθρώπου, από ετερόκλητο πλήθος, ενώ υπάρχει κόσμος που δηλώνει εμπνευσμένος, ακόμα και όσοι είχαν κοντραριστεί μαζί του , παρόλα αυτά, βγαίνει (από αντανακλαστική αντίδραση μάλλον) η άποψη "έλα μωρέ, μην το παρατραβάμε, δεν έκανε και τίποτα φοβερό, άσε που πέθανε και πλούσιος, τι να τα κάνεις τα λεφτά μπροστά στο Τέλος, μάταια όλα είναι. Όσοι τα λένε αυτά είναι κολλημένοι υλιστές. Αυτά ήξεραν, αυτά έλεγαν".

Ήθελα λοιπόν να πω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και πως μπορεί μεν να μην έφερε την παγκόσμια ειρήνη, αλλά ήταν σαφώς κάτι περισσότερο από αυτό που παρουσιάζεται.

Με αυτό το "μη ψύχραιμο σχόλιο" κλείνω.

Ανώνυμος είπε...

Εν τάχει, απλά να αναφέρω την εσωτερική ηρεμία που μου έφερε το κείμενο αυτό (και ο διάλογος που ακολούθησε)... Εδώ και 2 ημέρες αισθανόμουν μόνος που δε συμμεριζόμουν τον πόνο της ψυχής των καταναλωτών.

Πολύ χαίρομαι που δεν είμαι ο μόνος, λοιπόν.

ανεστης είπε...

@Ανώνυμος
Ναι, είναι αξιοπερίεργο το πως ξεχνιέται στην πορεία το μήνυμα και αποθεώνεται το Μέσο (Medium).

Σέβομαι απεριόριστα τη δουλειά του Jobs στο μάρκετινγκ των ηλεκτρονικών. Αυτού που έκανε την Apple κυρίαρχη. Αλλά εδώ έχουμε μια πολύ σοβαρή σύγχυση του τι είναι τελικά το ουσιαστικό. Και για ποιόν.

Ανώνυμος είπε...

Get your facts straight - ιδίως όταν τα χρησιμοποιείς για να στηρίξεις ενα επιχείρημα. Μια καλή απόδειξη ότι όταν υπάρχει ανωνυμία στα μπλογκ και δεν διακυβεβεται η αξιοπιστια και η σοβαρότητα του συντακτη ως άτομου, μπορεί κάποιος να γράψει ότι του κατεβαίνει

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Tesla_patents

ανεστης είπε...

@Ανώνυμε/η (σωστά;)
Μάλλον έκανα λάθος για τον Τέσλα, προφανώς θα έπρεπε να πω πως άφησε πάρα πολλές πατέντες απροστάτευτες. Απο αυτό το σημείο μέχρι να λες πως γράφει κάποιος "ότι του κατεβαίνει" (επειδή είναι "ανώνυμο" το blog η απόσταση είναι όση κι απο την καλοπροαίρετη διόρθωση στον εξυπνακισμό.

Ανώνυμος είπε...

Σιγουρα εκανες λαθος για τον Τεσλα. Για την σκληρη μου επιθεση, εχεις δίκιο και με ανακαλω στην ταξη.

Khlysty είπε...

Μια πατέντα έχει αξία για τον κάτοχό της αν του αποφέρει χρήμα. Υπάρχουν δισεκατομμύρια πατέντες ανά τον κόσμο που κάθονται ψόφιες στα κατά τόπους αρμόδι γραφεία και που, αν ποτέ χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εμπορικών προϊόντων, πολύ αμφιβάλλω αν ο "εφευρέτης" τους θα πάρει φράγκα από αυτές. Ωστόσο, κι εδώ είναι που συμφωνώ με τον ανέστη, το ζήτημα με την Apple δεν είναι οι πατέντες, αλλά η διαχείρηση του περιβάλλοντος: ο Τζομπς δημιούργησε ένα τόσο "κλειστό" σύστημα για τα προϊόντα της εταιρείας που, και να θέλεις, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το διατρυπήσεις. 'Ντάξει, η Apple είχε καεί στο παρελθόν, όταν παρείχε το λειτουργικό της σε ανταγωνιστές (κόντεψε να κλείσει), όμως οι τακτικές της μετά την επιστροφή του μακαρίτη παραήταν "ΔΙΚΟ ΜΟΥ!!! ΑΣΤΟ ΚΑΤΩ!!! ΘΑ ΦΩΝΑΞΩ ΤΟ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΟΥ!!!!"