15/10/10

Λογική και Διαμαρτυρία. Μια χαμένη σχέση.


Ερώτηση πρώτη: Πως γίνεται, ενώ έχουμε γενικά παραδεχτεί πως οι Έλληνες είμαστε λίγο ζώα ως οδηγοί, ως καταναλωτές, ως ψηφοφόροι, ως πολίτες, ως επαγγελματίες (και πάει λέγοντας) να έχουμε δυσκολία να παραδεχτούμε πως είμαστε το ίδιο κακοί ως διαδηλωτές;

Ερώτηση δεύτερη: Όταν καταλαμβάνεις την Ακρόπολη ποιόν ακριβώς τιμωρείς για το πρόβλημά σου; Τον υπουργό; (ναι ξέρω γράφεται με κεφαλαίο Υ αλλά επειδή ο Γερουλάνος ζυγίστηκε από τις περιστάσεις και βρέθηκε λιποβαρής δεν μου πάει). Τους πολίτες; Τους κακόμοιρους Γιαπωνέζους που ήρθαν από την άλλη άκρη της Γης για να θαυμάσουν την πρωτότυπη διαμαρτυρία;
Πως δηλαδή στο μυαλό σου βρε άνθρωπε μπορεί να λειτουργεί το οτι αφήνοντας τον τουρίστα έξω από την Ακρόπολη θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα των μισθών που σου χρωστάνε;

Πόσο δύσκολο είναι να αποφασίσεις να ανοίξεις την Ακρόπολη αντί να την κλείσεις, να περνάει ο κόσμος χωρίς εισιτήρια και να αναρτήσεις ένα (ή πολλά) πανό με το αίτημά σου για να κάνεις κοινωνούς της κρατικής γυφτιάς τους ξένους; Πόσο δύσκολο είναι να αποφασίσεις αντί για την Ακρόπολη να καταλάβεις το υπουργείο ή κάποιο άλλο δημόσιο κτήριο έτσι που να μη χάσεις την αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων που καταλαβαίνουν τι σημαίνει να είσαι απλήρωτος 22 μήνες;

Πόσο δύσκολο είναι για ένα συνδικαλιστή να κατακτήσει αυτό που λέμε «κοινή λογική»;

Είναι δύσκολο. Καταλαβαίνω. Γιατί όταν έχεις γαλουχηθεί στη νοοτροπία του «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και επιπλέον εργάζεσαι στο Υπουργείο Πολιτισμού, τότε εύκολα μπορεί να καταλάβεις πως η Ακρόπολη είναι μαγαζί σου. Μπορεί να καταλάβεις πως το δίκιο σου, σου δίνει το δικαίωμα να κάνεις ότι γουστάρεις χωρίς κόστος. Έλα όμως που η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί με τρόπο που της επιτρέπει να διακρίνει και πιο λεπτές γραμμές.

Η αντίδραση, η διαμαρτυρία και η διεκδίκηση λοιπόν σήμερα δεν δικαιολογείται να είναι σπασμωδική. Δεν μπορεί να ανεμίζει το "έτσι γουστάρω". Πρέπει να διαθέτει και λογική και φαντασία και πάνω απ όλα να μη σε διαχωρίζει από το κοινωνικό σύνολο, να μη φέρνει την κοινωνία απέναντί σου. Γιατί; Μα για να έχει αποτέλεσμα. Να δείχνει το πρόβλημα και να μην αποπροσανατολίζει σε άλλη συζήτηση.

Δυστυχώς φίλοι καταληψίες, μας χάσατε. Συνηγορούμε μεν να πληρωθείτε ΑΜΕΣΑ τα χρωστούμενα χωρίς γραφειοκρατικά κολπάκια αλλά προσωπικά διαφωνώ κάθετα να προσληφθείτε ως μόνιμο προσωπικό ακόμα κι αν είστε απαραίτητοι. Διότι μόλις απεμπολήσατε τη σχέση σας με τον πολιτισμό που υποτίθεται πως υπηρετείτε.



Υ.Γ. ΔΕΝ συμμερίζομαι την άποψη πως "διασύρρεται η χώρα"με τη διαμαρτυρία. Η χώρα διασσύρεται με το οτι δεν πληρώνει τους υπαλλήλους της και με το οτι διαθέτει υπουργούς τους εξαφανισμένους Γερουλάνο και Παπουτσή, που είναι επισήμως, ανίκανοι να διαπραγματευτούν, να συνομιλήσουν, να βρουν λύσεις, να χωρίσουν δύο γαιδουριών άχυρα.

15 σχόλια:

Γιώργος Μπιρμπίλης είπε...

Ο Γερουλάνος ήταν στο εξωτερικό οπότε απάντησε επίσημα ο Χυτήρης (αναπληρωτής υπουργός - όχι υφυπουργός - Πολιτισμού, δηλαδή με ίδιες αρμοδιότητες με Γερουλάνο)

Καιρός ήταν ο εισαγγελέας να βάλει κάποιους στη θέση τους

Επίσης όσοι έχουν φέρει τα χαρτιά που ζητά ο νόμος (ρύθμιση Σαμαρά απ'ότι έλεγε ο Χυτήρης στο ΣΚΑΙ) έχουν πληρωθεί ήδη (οι μισοί ή κάτι τέτοιο)

Θανασης Ξ. είπε...

Γιατί, βρε Ανέστη μου 'έχασαν την αλληλεγγύη' μας;; Γιατί 'ενώ καταλαβαίνουμε πως είναι απλήρωτοι δυο χρόνια', απ' την άλλη 'δεν θέλουμε να ξαναπροσληφθούν, κι ας είναι απαραίτητοι';; Καταλαβαίνει το κράτος πως όταν απασχολεί έναν άνθρωπο 22 μήνες συνεχώς, αυτό αποτελεί καραμπινάτη σχέση αορίστου χρόνου;; Για το κράτος λοιπόν, δεν ισχύουν οι νόμοι;; Και εάν ναι, είναι δημοκρατικό κράτος ένα τέτοιο κράτος;; Κι αν δεν είναι δημοκρατικό, πώς πρέπει να το ονομάσουμε;; Εάν θέλουμε να πουμε τα πράγματα με το όνομά τους δηλαδή.

Καταλαβαίνει η πολιτεια, πως η 'μη ανανέωση' όποιας τέτοιας σύμβασης είναι καραμπινάτη απόλυση και απαιτεί νόμιμη αποζημίωση;;
Όλα αυτά δεν μας απασχολούν;;

Αλλά βλέπεις, όλα τα ΜΜΕ, -που παρεπιπτόντως έχουν προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να μην επιβληθεί ο φόρος των διαφημίσεων, αφού πρώτα πήραν 3 μήνες παράταση απ' τον Παπακωνσταντίνου (πώς άραγε;;), δεν ασχολούνται με την ουσία, αλλά με το εάν ο Γιαπωνέζος δεν θα δει την Ακρόπολη, και το εάν οι 'φωτογραφίες' έκαναν τον γύρο του κόσμου..

Εχθές ο ALPHA στό ίδιο δελτίο που έδειχνε τα της Ακρόπολης, έδειχνε και συνταξιούχους που ξενυχτάνε έξω απ' το ΙΚΑ για να κλείσουν ραντεβού με γιατρό ! Αυτές οι εικόνες, δεν ρεζιλεύουν την χώρα;; Η κλειστή Ακρόπολη μόνο την ρεζιλεύει;;....

dimitris είπε...

Ανεστη καλημερα, ποιοι ''εχασαν'' ποιους, γιατι με τα μεχρι τωρα γραπτα σου, εχεις ''ξαναχασει, τους αγροτες, τους ναυτεργατες, τους φορτηγατζιδες και οποιον κανει απεργια και ''ταραζει'' την Νιρβανα των βολεμενων και φιλε Ανεστη, νομος ειναι το δικιο του εργατη, αλλα απ'οτι φαινεται δεν εχεις βρεθει στην ''γωνια'' απληρωτος και σου ευχομαι να μην βρεθεις ποτε, βεβαια κλεινοντας το γραπτο σου, τα χωνεις στους δυο ''αστερες'' της εξουσιας, προσπαθωντας να ''κρατησεις'' αποστασεις και να δειξεις αντικειμενικοτητα, αλλα δεν μπαινουν στο ιδιο ''τσουβαλι'', εργαζομενοι-ομηροι, με ''διορισμενους'' αργοσχολους ΜΠΟΝ ΒΙΒΕΡ, σκεψου τον εαυτο σου 20 χρονια ''συμβασιουχο'' και με καθε ληξη συμβασης να σου φευγει, μεχρι την ανανεωση της καινουργιας συμβασης η ψυχη, η τι προγραμματισμο να εχει στην ζωη του ενας εργαζομενος με τετοιες ''συνθηκες'' εργασιας, και βεβαια ξεπεταξες το γεγονος οτι την Ακροπολη την εκλεισαν για συμπαρασταση οι μονιμοι υπαλληλοι και ας τελειωνει το ''παραμυθι'' για την Ακροπολη και τους τουριστες, με περισοτερες, παλιοτερα ''καταληψεις'' της Ακροπολης - τα θυμασαι - οι τουριστες δεν μειωθηκαν, ας δει με αλληλεγγυη ο ενας εργαζομενος τον αλλο και ''αμεσως'' θα λυθουν τα προβληματα που δημιουργουν ''αστερια'' υπουργοι, που την μονη δουλεια που εχουν κανει, ειναι η απασχοληση τους στην επιχειρηση του μπαμπα τους η καποιοι ''αλλοι'' εξαργυρωνουν την φοιτητικη τους επαναστατικοτητα της δεκαετιας του '70, γραφοντας ποιηματα, διπλα σε πισινες και πανω σε κοτερα ''φιλων'' εκδοτων του ''κινηματος''.

ανεστης είπε...

@Γιώργος Μπιρμπίλης
Μέμφομαι τον Γερουλάνο όχι επειδή βρίσκεται στο εξωτερικό αλλά επειδή είναι εξαφανισμένος γενικώς, τα θέματα στιβάζονται στο υπουργείο χωρίς να διεκπαιρεώνονται και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού που έχουν ανοιχτές υποθέσεις (συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Γλύκατζη-Αρβελέρ) είναι έξαλλοι με την απουσία του. Πίστεψέ με ξέρω. Ο άνθρωπος προφανώς δεν φαντάστηκε πως το πόστο αυτό έχει και εργασία στο job description.

ανεστης είπε...

@Θανάσης Ξ.
Μου ζητάς τώρα να ξαναγράψω όλο το κείμενο απο την αρχή.

"Αορίστου χρόνου" είναι και οι τετραωρίτες στα σουπερμάρκετ. Για να μη μπορούν να θεμελιώσουν δικαιώματα μονίμως απασχολούμενων. Και νομικά η κομπίνα ισχύει όσο κι αν δε μας αρέσει. Πως μπορεί λοιπόν όταν μιλάμε για Δημόσιο να έχουμε άλλη (νομική) άποψη;
Επειδή είναι Δημόσιο. Επειδή αντιμετωπίζουμε το κράτος ως ένα μεγάλο ΟΑΕΔ. Έστω!

Δε διαφωνώ όμως με το να είναι μόνιμοι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ούτε διαφωνώ με το να αποζημιωθούν ως απολυμένοι. Με τίποτε απο αυτά δεν διαφωνώ.

Διαφωνώ με τις ηλίθιες επιλογές της κινητοποίησης. Αυτό λέω σε όλο το κείμενο. Μάλλον το διάβασες αποσπασματικά γιατί δεν είδες οτι στο τέλος γράψω ακριβώς τα ίδια με αυτά που κλείνεις κι εσύ το σχόλιό σου.

ανεστης είπε...

@dimitris
Ρε Δημήτρη, είμαι ιδωτικός υπάλληλος φίλε. Έχω κλείσει καιρό άνεργος, η απόλυσή μου είναι πάντα μια πιθανότητα, η επιχείρηση που εργάζομαι τον τελευταίο χρόνο απέλυσε πολύ κόσμο και πιθανότατα ανα πάσα στιγμή μπορεί να έρθει η σειρά μου. Τι μου τσαμπουνας τώρα;
Ο απολυμένος του σουπερμάρκετ η εγώ μπορούμε να κλείσουμε την Ακρόπολη; Έχουμε την πολυτέλεια να κλείσουμε λιμάνια και εθνικές οδούς; Παπάρια! μονο όποιος έχει δεμένο γάιδαρο είτε στο δημόσιο είτε μέσω του "πολιτικού κόστους" μπορεί να τα κάνει αυτά. Και μη κοιτάς τώρα που πέσανε δύο-τρία δακρυγόνα και χάλασε ο κόσμος. Κοίτα διαχρονικά τι γίνεται.

Η νιρβάνα των βολεμένων δε χαμπαριάζει απο τέτοια Δημήτρη! Θα χαμπάριαζε όμως αν η αριστερά αποφάσιζε να αφήσει στη μπάντα τους μαλακισμένους δογματισμούς και συνεργαζόταν για να κατεβάσει ενοποιημένη και χωρίς τοιχαλάκια στο δρόμο όλο τον κόσμο που υποφέρει απο το μνημόνιο. Αλλά ακόμα και σε στιγμές κρίσης αποδείχνονται μικρά ανθρωπάκια ανίκανα να κάνουν υπέρβαση. Αυτά πληρώνουμε τὠρα και το πασοκ αλωνίζει ασύδοτο. Σ'αυτά έχεις να απαντήσεις κάτι; Κι άσε τις ευκολίες...

Θανασης Ξ. είπε...

Το κράτος, όμως, Ανέστη μου, ΟΦΕΙΛΕΙ -ώς εργοδότης- να μην λετουργεί σαν τον Βασιλόπουλο, τον Μαρινόπουλο και τον Σκλαβενίτη. Γιαυτό τους ψηφίζουμε, στο κάτω-κάτω, για να προασπίζονται κάποιες 'αρχές', κάποιους 'θεσμούς' κάποιους νόμους. Αλλιώς να βγάλουμε κι εμείς τον Μπερλουσκόνι μας να ξέρουμε και τι μας γίνεται...

Θα δεχθώ, -όμως- πως η δική σου ιδέα πχ, θα ήταν απείρως εξυπνότερη συνδικαλιστικά, πως θα έκλεινε τα στόματα των μέσων, χίλιες φορές να το δεχθώ, πως τελικά με τον χαζό τους τρόπο χάνουν και τα δίκια τους, τελικά μπορεί και να ζημιώνουν τις διεκδικήσεις..

Χθες άκουσα στο ράδιο 'διαφήμιση' του συνδικαλιστικού οργάνου των εργοδηγών του ΟΣΕ. Θα αλλάξουν κι αυτά σιγά-σιγά..

ανεστης είπε...

@Θανάσης Ξ.
Μ'αυτό που λες συμφωνώ.
Αλλά το κράτος το ψηφίζουμε και για να διαχειρίζεται σωστά το δημόσιο χρήμα. Δηλαδή να έχει τους εργαζόμενους που χρειάζεται. Και δεν εννοώ φυσικά να απολύσει, αλλά να χρησιμοποιήσει όσους έχει για να κάνει δουλειά, να παρέχει το έργο που οφείλει στην κοινωνία.
Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων βλέπεις είναι μικρός ή μεγάλος ανάλογα με το αν δουλεύουν και παράγουν έργο ή τα ξύνουν. Και το πρόβλημα των πολιτικών που εκλέγουμε είναι οτι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ πως να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό. Γι αυτό είμαστε και στα χάλια αυτά άλλωστε.

ellinaki είπε...

Συμφωνώ με κάθε λέξη της ανάρτησης, κυρίως γιατί βασίζεται πάνω σε αυτό που έχει χαθεί στην Ελλάδα προ πολλού. Τη λογική.

Αυτό που με θλίβει κάπως, είναι αυτά που ακούγονται από την "αντίθετη" πλευρά, που στην ουσία δεν είναι αντίθετη, αλλά όλως περιέργως πάντα επιλέγει να αυτοπροσδιορίζεται ως "αντίθετη". Η νέα "επιχειρηματολογία" που άκουσαν τα αυτάκια μου σε ανούσιο, κατά τ'άλλα, διάλογο με δηθεν αριστερίζοντα άτομα για το συγκεκριμένο θέμα περιορίστηκε σε κάτι του στυλ "δεν συνομιλούμε με αμερικανάκια τσιράκια του ΣΚΑΙ και του Πορτοσάλτε".

Με φόβο πλέον διαπιστώνω πως ένα κομμάτι της κοινωνίας μας στην ουσία έχει αποκοπεί ολοκληρωτικά από την πραγματικότητα. Όχι ότι αυτό δεν ίσχυε παλιότερα, αλλά επειδή ζούμε περιόδους ύφεσης (οικονομικής και ιδεολογικής), το συγκεκριμένο αναδύεται ακόμα πιο έντονα στην επιφάνεια.

ανεστης είπε...

@ellinaki
Εγώ αποχώρησα εδω και καιρό απο τη λογική όσων έκαναν το πεζοδρόμιο "κολυμπήθρα του Σιλωάμ", που όποιος προκαλεί μπάχαλο αντιμετωπίζεται με αγάπη και τρυφερότητα.

Μου φαίνεται ανοίκειος λαικισμός απ αυτόν που καταδικάζαμε κάποτε ως αριστεροί όταν μελετούσαμε τα κείμενα που μας διαμόρφωσαν.

Βέβαια οι συγκεκριμένοι έχουν διάφορα αιτήματα που τα προτάσουν όλα μαζί. Απο τα χρήματα που τους χρωστάνε μέχρι την απάιτησή τους να μονιμοποιηθούν. Και είναι ελαφρώς πιο δύσκολο για κάποιον με πιο σύνθετη σκέψη να είναι υπέρ ή κατά. Μόνο.

Γι αυτό λέω, βαρέθηκα τα απλουστευτικά και μονοσήμαντα.

zouri1 είπε...

οι τουριστες ειναι απο την Δυση και καταλαβαινουν πολυ καλα τι θα πει απεργια γιατι και αυτοι για τα ιδια θεματα αγωνιζονται.Μονο τα καναλια ενοχλουνται.Ας παψουμε πια να αναρωτιομαστε τι θα που οι ξενοι.Σημερα στο αεροδρομιο του Παρισιου δεν εχουν βενζινη για τα αεροπλανα και τους καλουν να ειναι γεματα και για την επιστροφη τους.Λες στην γαλλια να λενε ,α τωρα θα δειξουμε κακη εικονα στην Ευρωπη.?
2 εκατ.γαλλοι ειναι στους δρομους,ειδες πουθενα να βγαινουν νευριασμενοι δημοσιογραφοι και να τους ρωταν γιατι κλεινουν τους δρομους?

ανεστης είπε...

@zouri1
Οι τουρίστες είναι απο τη δύση είναι και απο την ανατολή. Και απο χώρες που έχουν κι άλλες βιομηχανίες εκτός τουρισμού.
Σαφώς δεν τραβάμε ζόρι με τις απεργίες και τις καταλήψεις όταν αυτές είναι μαζικές και εύστοχες όπως τωρα στη Γαλλία όπως σωστά λες.
Τη διαφορά τη βλέπεις βέβαια. Εδώ δεν έχουμε μια καθολική μαζική απεργία με παρόμοια αιτήματα (συνταξιοδοτικό κλπ). Εκεί φανήκαμε ανάπηροι και πολύ διασπασμένοι για να κάνουμε κάτι ανάλογο (ακούει η αριστερά;).
Μιλάμε για μια ομάδα που κρίνει και ενεργεί με τη γνωστή αμετροέπεια.

Λιακαδα είπε...

Χαρκα ιδιαιτερα αυτη σου την αναρτηση! Νομιζα πως ημουν η μονη που το εβλεπα ετσι το θεμα..

Ειναι εξαφανισμενος γιατι δεν προλαβαινει ο ανθρωπος! Ειναι σικ! Γι αυτο και τον ζηλευεις! χαχαχ Επισης οντως ειναι ανικανοι να διαπραγματευτουν και να μοιρασουν δυο γαιδουριων αχυρα!
Πες τα βρε Ανεστη να γιασει το στομα σου!

Khlysty είπε...

Μπαίνω στην κουβέντα καθυστερημένα για να συνταχθώ με την άποψη του Ανέστη και να συμφωνήσω ότι αυτό που χάνεται σταδιακά στην Ελλάδα δεν είναι το "δίκιο του εργάτη", αλλά η κοινή λογική. Από κει και πέρα, η ιστορία με τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ φοβάμαι ότι υποκρύπτει πολύ μικροκομματισμό -ένθεν και ένθεν- και στην ουσία αποτελεί ένα ακόμα βρώμικο παιχνιδάκι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην πλάτη ανθρώπων, που κάποιοι είναι αληθινά χρήσιμοι και κάποιοι άλλοι απλώς βολεύτηκαν και τώρα απαιτούν να συνεχίσει το βόλεμά τους.

ανεστης είπε...

Μαθαίνω σήμερα οτι η νέα κατάληψη αφορά μόνο το ταμείο της Ακρόπολης (αφήνουν τους επισκέπτες να περνούν δωρεάν) και η επόμενη διαμαρτυρία θα γίνει στο κτίριο του Υπουργείου στη Μπουμπουλίνας το οποίο και μάλλον θα μπλοκάρουν.

Επιτέλους λογική μετά απο πολύ φιλολογία!

Και τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με την ουσία των διεκδικήσεων.