12/10/10

"Το Νησί": Όταν η τηλεόραση αποφασίζει να σοβαρευτεί.



Η χτεσινή πρεμιέρα της σειράς «Το Νησί» στο Mega ήταν ένα δείγμα γραφής μιας τηλεόρασης που όταν αποφασίζει να δημιουργήσει αυτά που μπορεί, κάνει θαύματα!

«Το Νησί» μοιάζει να είναι η σοβαρότερη προσπάθεια που έχουμε δει από την ιδιωτική τηλεόραση από τη μέρα που δημιουργήθηκε.
Καταπληκτικές ερμηνείες μακριά από τις γκροτέσκες και υπερβολικές που κατα κόρον έχουμε δει μέχρι σήμερα στην τηλεόραση, αριστοτεχνική σκηνοθεσία και φωτογραφία, σκηνογραφία και ενδυματολογία επιπέδου κινηματογράφου υψηλότατου επιπέδου.

Παρατηρήθηκε λοιπόν σε πολλούς γνωστούς μου το εξής φαινόμενο: Μετά το τέλος του πρώτου επεισοδίου, ήταν αδύνατον να ξαναγυρίσουν σε «Ράδιο - Αρβύλα» και «Όλα». Το χάσμα μεταξύ ποιότητας από τη μία και γυμνασιακού χιούμορ ή trash από την άλλη, μεγάλωσε ταχύτερα κι από σεισμό μεγέθους γεωλογικής ανακατάταξης.

Δεν ξέρω αν θα αποδειχτεί επιτυχημένο οικονομικά το πείραμα, προφανώς παίζει μεγάλο ρόλο και η ικανότητα των παραγωγών να απευθυνθούν στην τηλεοπτική διαφημιστική αγορά, αλλά το βέβαιο είναι πως μας περιμένει στη γωνία ένα πολύτιμο συμπέρασμα:

Η επιβράβευση της ποιοτικής σειράς με υψηλότατη τηλεθέαση (πάνω από 60% για το πρώτο επεισόδιο), είναι πιθανόν να αλλάξει τις ποιοτικές ισορροπίες (και τους τιμοκαταλόγους) στη διαφημιστική αγορά.
Όχι πως τα φτηνά και γενικής χρήσης προϊόντα θα σταματήσουν να διαφημίζονται σε επίσης φτηνό διαφημιστικό περιβάλλον trash, τύπου «μεγάλου αδερφού». Φυσικά υπάρχει αγορά και target group για όλους.

Αλλά ίσως επιτέλους οι διαφημιζόμενοι να αρχίσουν να παίρνουν πιο σοβαρά υπόψη τους το ποιοτικό περιβάλλον πέρα από τους ποσοτικούς δείκτες στον προγραμματισμό τους.

Υ.Γ. Ναι, ξέρω τι σκέφτεστε, αλλά είπαμε η "Τηλεόραση" κι όχι η "Τηλεοπτική δημοσιογραφία". Το πρώτο μπορεί να είναι ποιοτικό και βιώσιμο, το δεύτερο συνεχίζει να γίνεται βιώσιμο μόνο μέσω του κωλοτριψίματος με εξουσία και παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες.!

4 σχόλια:

Costas είπε...

Πολύ σωστή και ακριβής τοποθέτηση. Έτσι, για να μάθουν οι φωστήρες των καναλιών ότι ζουν στον κόσμο τους όταν λένε ότι τα σκουπίδια που σερβίρουν είναι γιατί τα θέλει το κοινό.

dimitris είπε...

Aνεστη καλησπερα, ειδα λογω δουλειας πολυ λιγο, μπραβο στον Μαινα και στον σκηνοθετη, παρουσια λιτη απο μεριας ηθοποιου, τι πλανα και τι φωτισμος, χωρις πολλες ακροτητες απο πλευρας σκηνοθετη, μακαρι να το πανε ετσι μεχρι τελους.
Αν και οσο καλοι να ειναι ολοι οι συντελεστες της ''ταινιας'', οταν εχεις διαβασει το βιβλιο, ''πιανεις'' τον εαυτο σου να προσθετει η ν'αφερει πλανα, παντως ειχανε καιρο να μας ''δειξουν'' κατι πανω απο το μετριο...

ανεστης είπε...

@Netcos
Μεγάλη παραμύθα αυτή. Απλά η σχολή Μαλέλη έχει συνηθίσει να απευθύνεται σε τηλεθεατές με IQ λαχανίδας. Και μετά τις μεγάλες θεαματικότητες λόγω πολλών λαχανίδων, έσπευσαν και οι υπόλοιποι να απευθυνθούν στο ίδιο κοινό αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους απέξω.

ανεστης είπε...

@dimitris
(συνέχεια απο πρηγούμενο σχόλιο)
...κι επειδή ακριβώς έχουν πολύ καιρό να δείξουν κάτι τέτοιο -αν το έδειξαν ποτέ- ήταν τόσο συντριπτικά μεγάλα τα νούμερα. Ο κόσμος που αποκαλεί την TV χαζοκούτι θέλει να δει κάτι να τον βοηθήσει να διαψευσθεί, να δικαιολογήσει την "επικοινωνιακή" της ιδιότητα.